Officina Italiana Design

by Yachts Croatia

Olovka stvara simbole stila

U studiju Officina Italiana Design, sinonimu za izvrsnost u navalnom projektiranju, rađaju se čiste i esencijalne linije plovila Riva, u cijelom svijetu priznatih simbola elegancije i ekskluzivnosti

‘Velika je odgovornost oblikovati predmet koji će u svijetu postati simbol stila. Pritom se treba usredotočiti na razne ciljeve: nastaviti tradiciju i poduprijeti je suvremenim detaljima, sačuvati kvalitetu, maksimalno istražiti stil i eleganciju tako da se nikada ne ugrozi nit empatije koja klijenta povezuje s njegovim brodom’, Mauro Micheli tako sažima filozofiju projektiranja u studiju Officina Italiana Design, koje je 1994. godine utemeljio sa Sergiom Berettom, a u kojem već više od 20 godina ekskluzivno dizajnira plovila-ikone pod imenom Riva. Brodovi su to koje mnogi smatraju sinonimima profinjenosti i elegancije koja osvaja kraljevske obitelji, glumce, sportske prvake, poslovne ljude i slavne u svijetu filma. ‘Svaka crta, svaka krivulja, svaka pojedinost projektira se s točnošću i strašću, s namjerom da se stvori proizvod koji će se oduprijeti vremenu’, ističe Micheli, glavni dizajner studija koji usklađuje rad desetorice njih. ‘Svatko u grupi ima točno utvrđenu ulogu, pa se u nas radi u savršenom skladu.’ Sve uvijek počinje crtežom rukom. Čini se nevjerojatnim, ali stoji da se svaka Riva rađa kao umjetničko djelo: od crteža. ‘Po obrazovanju sam ustvari umjetnik: završio sam srednju školu za primijenjenu umjetnost i zatim Accademiju di Brera u Milanu, privučen umjetnošću i njezinom snagom’, kazuje Micheli.

Officina Italia Design 10

Mauro Micheli, glavni dizajner, i Sergio Beretta, izvršni direktor Officina Italiana Designa, utemeljitelji su studija koji ekskluzivno oblikuje cjelokupnu gamu plovila Riva

Masaccio, Piero della Francesca, Paolo Uccello i Giovan Battista Moroni su umjetnici koje Mauro voli, dok od suvremenih navodi imena Gilbert & George, Bruce Nauman i Barbara Kruger. ‘Meni su izložbe i galerije suvremene umjetnosti izvori emocija i nadahnuća, ne propuštam nijednu. Strast je to što je dijelim sa Sergiom’, dodaje projektant. Ne iznenađuje stoga što Micheli uvijek prve linije nove Rive iscrtava slobodnom rukom. ‘Crtanje je dio mene, u potezu olovkom nalazim koncentraciju, pronalazim samoga sebe’, pojašnjava Micheli (dakako, olovka i list čista papira su mu u rukama i dok ga intervjuiramo). ‘Znate, nije mi bilo u planu postati dizajner jahta.’ Ali, 1984. godine, kad je diplomirao, sudjelovao je na natječaju kuće Riva – i pobijedio. ‘Tražili su dizajnera jahta, a Gino Gervasoni, zet velikoga Carla Rive, bio je zadivljen živahnošću moje olovke.’ Bila je to odlika koja je Michelija porinula u dugu karijeru u Rivi, tijekom koje je upio DNK i tradiciju brenda koji je ispisao povijest talijanske nautike u svijetu. Odvojio se 1994., kad ga je Sergio Beretta nagovorio da zajedno osnuju Officina Italiana Design. Sergio, poslovni mozak studija, koji se bavi administracijom i komercijalom, kontaktima s klijentima i unutarnjom organizacijom, bio je uvjeren da će Maurovi potencijali bolje doći do izražaja u studiju posvećenom projektantskom poslu.

Officina Italiana Design

Riva 56 Rivale

‘Počeli smo u hangaru, staji u selu u blizini jezera Iseo, a danas smo u Bergamu, u umjetničkom srcu grada. Naš studio nalazi se u palači s kraja 18. stoljeća, u istoj ulici u kojoj su Accademia Carra i vrlo aktivna Galerija suvremene umjetnosti’, ističe Sergio sa zadovoljstvom. Dosljednost, pažnja spram detalja, sklad u promišljanju… možda je upravo ta stvaralačka alkemija otvorila put suradnji studija Officina Italiana Design s brodogradilištem Sanlorenzo, započetom 2014. godine i nedavno okončanom, a koja se odvijala pri projektiranju modela duljine od 78 stopa do 64 metra, među kojima su i revolucionarni SX88 i 52-metarski Seven Sins. Nije nedostajalo priznanja: Officina Italiana Design 2016. je stekla prestižan naslov ‘Capitani dell’Anno 2016’ što ga dodjeljuje udruženje industrijalaca Confindustria iz Bergama. To priznanje utemeljeno je prije 21 godine kako bi ohrabrilo one u Italiji koji svojim proizvodima šire dobar glas o toj zemlji u inozemstvu. Sam Micheli postao je ambasador izvrsnosti u svijetu, za što je bio nominiran kao počasni član udruge Altagamma, koja od 1992. povezuje najbolje u talijanskoj kulturi i kreativnim industrijama radi predstavljanja jedinstvenosti i talijanskoga načina života na raznim područjima.

Officina Italiana Design

Sanlorenzo 52 Steel

Nagrade i priznanja došli su u trenutku velikog previranja u bergamskom studiju: naime, od 2015. na tržištu su se pojavili mnogobrojni novi modeli brenda Riva – većinom nagrađeni za dizajn i stilske inovacije kakve su uvedene, primjerice, na modelima 88 Florida, 88 Domino Super, te 76 Bahamas i 76 Perseo. Na popisu nagrađenih je i jedan automobil: Fiat 500 Riva, na kojem je – u interijeru i eksterijeru – Officina Italiana Design primijenila nautičke oblikovne elemente, kao i jahtica 39 Rivamare, prava ikona elegancije i stila. Tijekom 2017. godine porinuti su 100 Corsaro, kojim se Riva vratila segmentu Fly, i 56 Rivale, nova elegantna sportska jahta koncepta open. Ubrzo slijede 110 Dolcevita, s novim dizajnerskim rješenjima u vezi sa svijetom rezidencija, te Riva 90 Fly, vrlo dinamičnih linija (projekt te jahte predstavljen je na nedavnom sajmu Boot u Düsseldorfu). Modeli su to koji marku Riva pomiču prema segmentu srednje duljine, otvarajući put prema superjahtama. Naime, najavljeni su prvi modeli duljine od 50 do 90 metara – svi pod imenom Riva i s potpisom Officina Italiana Design.

Harrison Eidsgaard
Sunseeker Bespoke service