Forever Young

5 MINUTES READ

Gastronomska oda proljeću

‘Nisu sezone samo kalendar, ima jedan osjećaj proljeća, pored osjećaja drugih zbivanja u prirodi, osjećaj upisan u duši, dan za obećanje svim živonosnim klicama. Nije proljeće samo fikcija ili istina kalendara. Do moje smrti neka ne mine spasonosni osjećaj proljeća. Pozdrav njemu. I koji me ne budete umjeli izreći ni opisati, naslikajte me kao mladu živu proljetnu granu s dvije tisuće cvjetića koje prva ptica osjeti kao neodoljivo i gizdavo pijanstvo, da bi tako listao i granao…’ Ove divne riječi ostavio nam je veliki Tin Ujević. Teško je i zamisliti da bi itko tako bolno, a lijepo pisao o mladosti, u ovom slučaju, nazvanoj imenom proljeća. Proljeće je vrijeme buđenja, obnove i rasta. Vrijeme duhovne, ali i jedne prozaične obnove, obnove našeg svakodnevnog jelovnika. Proljetne livade nude savršene sastojke za jednu finu salatu koja čisti toksine iz našeg tijela, što stvara idealnu podlogu za nastavak sezone u zdravom tijelu. Ona je puna dragocjenih vlakana i vitamina, pogotovo prelivena limunom, maslinovim uljem ili medom. Salata od maslačka i rikole vrlo je visoko na ljestvici posebno kvalitetnih obroka koji nas čine vitalnijim, sretnijim i, u konačnici, mlađim. Naime, kao rijetko koja biljka, maslačak je sav ljekovit: i korijen, i biljka u cvatu, i cvjetovi. U svojim listovima sadrži obilje vitamina C, korijen je bogat kalijem, fosforom i silicijem, a cvijet ima tvari koje pospješuju probavu i jačaju organizam. Od cvjetova se pravi i vino koje ‘pobjeđuje’ proljetni umor. Dakle, stavite 200 grama listića mladog maslačka i rikole, 100 grama naribanog korijena celera, 100 grama klica od brokule i prelijte s dvije velike žlice maslinova ulja.

Forever Young
Proljetne livade nude savršene sastojke za jednu finu salatu

Zgodno je prisjetiti se jedne francuske poslovice koja kaže da salati ulje treba dodavati rasipnik, škrtica sol, ocat i začine, a luđak, koji u svemu pretjeruje, neka je izmiješa. Klice su, pak, priča za sebe. Za razliku od većine drugog povrća koje počinje gubiti svoj vitaminski udio čim ga se ubere, klice nastavljaju rasti i oblikovati hranjive tvari. Čim zrno proklija, sav škrob, ulja i ostali nutrijenti navale u klicu kako bi nahranili sićušnu novu biljku pretvarajući se u vitamine, enzime i ostale oblike bjelančevina, minerala i šećera. Sadržaj vitamina C povećava se fantastičnih 600 puta kad počne klijati. Zelena salata, koje ima mnogo varijanti, koristan je izvor folata, a ako su jako pigmentirani, listovi salate snažan su izvor antioksidansa beta-karotena koji može pomoći u sprječavanju degenerativnih, opakih bolesti. Bilo da se zove puterica, kovrčava endivija, kristalka, matovilac, lollo rosso ili hrastov list, zdjelu tih listova (blago začinjenih) dobro je pojesti kao zadnji obrok u danu jer osigurava miran san i smiruje stres. Kopriva je naš poznati ‘korov’, ali i rijetko ljekovita biljka. Gotovo da liječi sve, a posebno se ističu njezina svojstva koja pročišćavaju organizam. Treba birati samo mlade i nježne listove s vrha stabljike. Jako se lijepo slaže s mekanim sirevima, poput kozjeg ili ricotte, i kao nadjev za raviole. Juha od koprive zvuči pomalo egzotično, no lako ju je pripremiti. Sitno nasjeckajte 200 grama mladih listova koprive i na maslacu kratko propirjajte s malo mladog luka. Dodajte jedan veliki mladi krumpir narezan na kockice i ulijte jednu litru hladne vode. Kad je krumpir kuhan, propasirajte ga da biste dobili gustu juhu i na kraju ubacite 200 grama svježe nasjeckane koprive koju ste prethodno pomiješali sa žlicom vrhnja.

Forever Young
Srdela je često nepravedno zanemarena, a najbolja je kad se pripremi jednostavno, primjerice, s ukiseljenim mladim lukom

Najzeleniji je to mogući ukras za poseban ručak koji ste posvetili sebi, prirodi i vama dragim ljudima. Impresivni nutritivni sastav plavu ribu stavlja na pijedestal jer već i mali riblji obrok (100 grama) daje između trećine i polovine bjelančevina potrebnih svakog dana. Većina je bogata vitaminom B 12, koji je od ključnog značenja za zdrav živčani sustav, te jodom koji je bitan za pravilno funkcioniranje štitnjače. Nezasićena ulja plave ribe uspješno se bore s potencijalnim srčanim i moždanim problemima. Tuna, skuša i srdela čine ‘sveto trojstvo’. O tuni se puno govori, pa neka sad malo i ove druge dvije dobiju zasluženo priznanje. Skuša je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i selenom, čiji ozbiljan manjak može utjecati na srce. Na Novom Zelandu, gdje je tlo siromašno selenom, skuša je itekako cijenjena namirnica. Njihova sezona je upravo u kasno proljeće i rano ljeto. Esencijalne masne kiseline su lako hlapljive i dobrim dijelom izgaraju na visokim temperaturama, zato je važno ovu ribu pripremati na niskim temperaturama iako je mnogima najdraža onako ‘reš’, ravno s gradela. Srdela je jeftin i koristan izvor bjelančevina, željeza i cinka. Nepravedno je često zanemarivana, a najbolja je ako se priprema na najjednostavnije načine. Uz pola glavice mladog radiča i 250 grama mladog špinata, koje ste lagano propirjali na maslinovu ulju, savršeno se uklapaju i pečene srdele (ali, nemojte ih uvaljati u brašno prije pečenja).

a gastronomic ode to spring
I pizza može biti zdrava i hranjiva – kvalitetno tijesto prekriveno umakom od rajčica i mozzarellom, a obilato posuto origanom

Onima koji su se našli malo posramljeni čitajući ove male savjete jer im je pizza ipak najbolje i najslađe jelo, trebalo bi itekako laknuti jer kvalitetno tijesto za pizzu, prekriveno isto tako kvalitetnim umakom od rajčica i mozzarellom, a obilato posuto origanom, zdrava je i hranjiva varijanta. Naime, naziv origano potječe od grčke riječi ‘radost planina’, a upravo u planinama rastu divlje vrste ove biljke. Izuzetno je snažan antioksidans i sadrži veliki broj minerala (magnezija, cinka, kalija, bora i bakra). Također je jedan od najdjelotvornijih prirodnih antibiotika. Studije su pokazale da karvakrol, koji je njegov najvažniji sastojak, u kratkom razdoblju ubija bacile i ima antikancerogeno djelovanje. U medicinskom smislu origano proživljava pravu renesansu. Zanimljivo je da ga jako vole i pčele. Stari Rimljani i Grci stavljali su mladencima na glave krune od origana jer se vjerovalo da tjera tugu… Kaže se da je ljepota u očima onog koji gleda. E, pa da bismo bolje vidjeli ljepotu oko nas i bili lijepi u tuđim očima, dobro je s vremena na vrijeme popiti sok od mrkve. Uvijek birajte veće, čvrste i jako narančaste mrkve. Kad vam padne na pamet da uz dobar film nešto i gricnete, neka to bude mrkva. Ne bi bilo pošteno ne spomenuti i nešto konkretno. Dakako, ovih dana to je mlada janjetina i mladi luk. S janjetinom ne pretjerujte, a s lukom nema problema jer smanjuje razinu kolesterola, a njegovi sumporni spojevi sprječavaju rast kancerogenih stanica. Često se spominje i kao afrodizijak, naročito u slučajevima kada smo pod stresom. Priču o zdravim namirnicama koje nas usput i pomlađuju neka s pravom završi – vino. Već je poznato da je crveno vino dobro za naše srce, ali isto tako može pomoći u skidanju kilograma i daje svježinu našoj koži. S razlogom se naziva pićem bogova. Zdravo je za tijelo, um i duh. I tu se slažu liječnici svih struka. U njemu se doista nalaze supstancije koje pomlađuju tijelo aktivirajući kemikalije koje štite od bolesti vezanih uz starenje. I, naravno, ne zaboravite – samo umjereno. Baš kao u svemu, zar ne?

Tekst Jasmina Stošić Fotografije Đorđe Stošić

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Teo Ivanišević i Luka Miletić, projekt Croeat Intervjui

Teo Ivanišević & Luka Miletić: Croeat jahtama nudi samo najbolje hrvatske proizvode

Prvoklasan izbor hrvatskih namirnica, vrhunska usluga i zarazni entuzijazam odlike su novog servisa za opskrbu jahti koji su pokrenuli Teo Ivanišević i Luka Miletić Teo …

Ovo je fotografija Budikovac, otok Vis Plovidba

Otok Vis: Hrvatski nautički Mt. Everest

Kao jedno od najprivlačnijih odredišta za nautičare, otok Vis posjetiteljima nudi različita lica protkana nespornom ljepotom prirode. Pokušat ćemo vam dočarati kako taj otok izgleda …

Ovo je fotografija mjesta Vela Luka Destinacije

Vela Luka: Mjesto umjetnika i dobrih vibracija

Gotovo desetkilometarski zaljev u dnu kojeg se smjestila Vela Luka, nekad jedno od najrazvijenijih mjesta na Jadranu, danas je pomalo uspavan gradić koji se s …

Ovo je fotografija grad Zadar Destinacije

Grad Zadar: Oscar za zalazak sunca

Grad Zadar je usprkos svemu zadržao identitet gradskog i urbanog središta, pa vas, za razliku od drugih obalnih gradova, šetnjom kroz labirint drevnih ulica, ne …

Ovo je fotografija Croeat dostave Jahting

Croeat: Najbolji dio svake plovidbe

Croeat je profesionalni dobavljač hrane i jamac za izvrsnu hranu i piće, kao i za svakodnevne potrepštine, koji djeluje duž hrvatske obale Tvrtka nudi usluge …

Ovo je fotografija pidoče i čaše rose vina Hrvatska

Taste Like Dalmatia Šibenik zavodi okusima šibenskog kraja

Neka vas od 3. do 6. lipnja zavedu okusi šibenskoga kraja. Doživite vina, maslinova ulja, rakije i craft piva kroz manifestacije ‘Dani otvorenih kušaonica’ te …

Ovo je fotografija Bali 4.6 u plovidbi a testu Testovi

Bali 4.6 na testu: Predvodnik klase

Kao nasljednik modela 4.5, od kojeg su dizajneri uzeli najbolje sastojke, nastao je  moderan katamaran Bali 4.6 zaobljenih i mekih linija eksterijera, koji cilja na …

Jahting

Ljetna prilika za Frauscher 1414 Demon

Frauscher se svrstava među rijetke proizvođače čija ćete plovila prepoznati ‘na kilometar’, a upravo je takav ‘prvak stila’ i njihov najveći model 1414 Demon čiji …

Ovo je fotografija Teo Ivanišević i Luka Miletić, projekt Croeat Intervjui

Teo Ivanišević & Luka Miletić: Croeat jahtama nudi samo najbolje hrvatske proizvode

Prvoklasan izbor hrvatskih namirnica, vrhunska usluga i zarazni entuzijazam odlike su novog servisa za opskrbu jahti koji su pokrenuli Teo Ivanišević i Luka Miletić Teo …

Ovo je fotografija Breitling Superocean Heritage Ocean Conservancy Limited Edition ronilački satovi Luksuz

Ronilački satovi s ekološkim potpisom

Ronilački satovi posvećeni tajnovitim dubinama mora, veličanstvenim morskim bićima i legendarnim istraživačima podižu ekološku svijest o važnosti oceana za ljudsku civilizaciju IWC Aquatimer Chronograph Edition …

Ovo je fotografija restoran festa Gastronomija

Tri kornatske prijestolnice gastronomije: Fešta, Opat i Žakan

Plovidba predivnim labirintom Kornata nije potpuna bez užitaka na tanjuru. Restoran Fešta, Konoba Opat i Konoba Žakan nautičarima nude jedinstven doživljaj lokalne povijesti, tradicije i …

Ovo je fotografija Ivica Kostelić regata Sport

IVICA KOSTELIĆ BLOG Ocean dobrih ljudi i sjajnih jedriličara

U novom blogu za Yachts Croatia, Ivica Kostelić piše o svojem prvom prelasku oceana s jedrilicom Klase 40, Optimus Prime, na regati Les Sables-Horta Les …

Scroll to Top