Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

6 MINUTES READ

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava

Cucurbita pepo ili u narodu poznata kao tikva, buča, najčešće se naziva bundevom, iako i među njima ima razlika. U svakom slučaju pripadaju porodici latinskog naziva – Cucurbitaceae. Ova zanimljiva jednogodišnja biljka s puzavom stabljikom može narasti i do deset metara, a cvjetovi su karakteristične žuto-narančaste boje. Listovi su veliki, na dodir hrapavi i okruglog oblika. Njezin plod je mesnat i okrugao. Bundeva je biljka koja pripada najstarijim poljoprivrednim kulturama. Brojni arheološki nalazi iz Meksika i Perua svjedoče kako ju je ondašnje stanovništvo poznavalo još prije četiri tisuće godina.

Ovo je fotografija jela s bundevom

Stari američki narodi uzgajali su je uz kukuruz i grah jer su bili dostatni za zdravu prehranu i normalan život. Kad su je predstavili doseljenicima, postala je važan dio njihove prehrane, a danas nezaobilazan dio blagdanskog stola za Dan zahvalnosti. Znanstvene analize o nutricionističkoj vrijednosti bundeve provedene su tek sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća. Ona je pravo genetsko bogatstvo! U Europi je rasprostranjena bundeva meksičkog porijekla. Njezine su mogućnosti s obzirom na podvrste doista brojne.

Uz običnu bundevu tu su još i uljna bundeva pogodna za grickanje i ulje, potom turkinja (mesirača ili račanka), odlična za pečenje, tu je i povrtna tikvica kao neizostavan sastojak bučnice, te hokaido bundeva, najzastupljenija u prehrani zapadnoeuropskih zemalja. Razlikuju se po mirisu, obliku i okusu, ali i veličini, prehrambenim svojstvima i aromama. U gastronomiji je doista jednostavna i nezahtjevna namirnica. Može se kuhati, pohati, peći, pirjati ili puniti. Nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava.

Pročitajte: Brašna i igara: Kruh naš nesvakidašnji
Pročitajte: Istarski gastronomski gušti za jesenski blues
Pročitajte: Blagdanski jelovnik: Raskošne svjetske gozbe

Suvremena razmišljanja o zdravoj prehrani itekako računaju na bundevu, jer je male kalorijske vrijednosti, ali i prava riznica minerala i vitamina. Najviše ima kalija, kalcija, fosfora i mangana. To su elementi koji sudjeluju u pravilnoj izmjeni tvari u organizmu i djeluju diuretski, te stoga pomaže u izlučivanju suvišne tekućine u organizmu. Prirodni diuretik vitamin B6, vitamin C, kao i velike količine beta-karotena, koje svjedoči svojom bojom, također su dio te zdrave priče.

Ovo je fotografija juhe od bundeva

U ovo doba godine često se razmišlja i o redukcijskim dijetama kojih je bundeva bitan sastojak. Želite li za vrijeme dijete ipak imati osjećaj da ste se i dobro najeli, najjednostavnije je da si napravite bučnicu. Nije teško, jer od kilograma brašna, malo vode, ulja i soli umijesite tijesto za savijače koje pustite da malo odmori pa ga tanko razvučete. Po njemu ravnomjerno rasporedite 1 kg naribane mlade buče, svježi sir (pola kilograma), 3 jaja, 2 žlice vrhnja i malo soli. Sve lijepo pažljivo savijte, premažite maslacem i pecite oko sat vremena na 180 stupnjeva. Još poznatiji prijedlog je gusta juha od bundeve.

Bundeve se razlikuju po mirisu, obliku i okusu, ali i prehrambenim svojstvima te aromama

U Americi je najznamenitija njihova pumpkin pie, slatka pita koju vole dijeliti međusobno i uspoređivati vještine spravljanja. Srednjoeuropska kuhinja voli bundevu u složencima s mljevenim mesom. U našim krajevima najčešće su se u pećnici polovice bundeve pekle u svojoj kori dok unutrašnjost ne postane mekana (45 minuta na 200 stupnjeva). Možete je i narezati na kockice, preliti vodom i skuhati dok ne postane sasvim mekana da se od nje napravi fini pire.

Ovo je fotografija jela s bundevom

Naribana sirova bundeva salata je sama po sebi. U Međimurju i Podravini čest je sastojak džemova. U novije vrijeme pravi sofisticirani obrok predstavljaju pohani cvjetovi, sasvim posebnog okusa. Od sjemenki bundeve pravi se i jedno od najzdravijih ulja na svijetu, a i odličan je izvor esencijalnih masnih kiselina, antioksidanata i vitamina. Bundeva je čak našla svoje mjesto i u književnosti. Spominje se u Pepeljugi, Alisi u zemlji čudesa, Veselim ženama windsorskim…

Tagliata od bifteka na pireu od bundeve i najkremastija juha od bundeve koju možete zamisliti ove jeseni su apsolutni hit

Dubljenje i ukrašavanje bundeva zasniva se na staroj legendi o kovaču Jacku, poznatom po domišljatosti i škrtosti, koji je uspio prevariti zle sile uz pomoć izdubljene bundeve u koju je stavio zapaljenu svijeću i na Halloween, koji je i kod nas postao omiljeni običaj i povod za malo opuštenog ponašanja, pa bundeve postaju prava mala umjetnička djela koja imaju zadatak zadiviti ili uplašiti. U Ludwigsburgu u Njemačkoj svake se godine održava najveći festival bundeva na svijetu. Među ostalim, tradicionalni događaji ovog festivala su maštovito rezbarenje bundeva, kuhanje juhe od bundeve i regata u bundevama.

Ovo je fotografija Tagliate od bifteka na pireu od bundeva

S obzirom na to da neke bundeve mogu imati i do 1000 kilograma, nije teško zamisliti kako se u nju može ‘ukrcati’ omanja posada veselog društva. Možete li zamisliti vino od bundeve? Da, i to postoji i to, naravno, na više načina spravljeno, a jedan od najpoznatijih je – američki.

Potrebni su bundeva, voda, ječmeni slad, kvasac i šećer, a vino pritom zadržava sva vrijedna svojstva ovog povrća. No, bundeva je ipak češće okus koji volite upariti s dobrim vinom. Uz juhu, pošip ili rizling, uz pitu, muškat ili rose, uz pečenu, koja je najjednostavniji način konzumacije, ali i onaj koji najbolje otkriva njezine bogate, zemljane okuse do najfinijih detalja, najbolje će biti da servirate neku frankovku ili merlot.

Pročitajte: Cap Aureo: Teatar istarskih okusa
Pročitajte: Vina Baraka: Nova tradicija u jedinstvenom srimenskom terroiru
Pročitajte: Meneghetti: Luksuzna oaza za sva osjetila

Ponekad je u jednostavnosti sve. U Istri ove jeseni, uz bundevu koju u raznim varijantama pripremaju mnogi dobri restorani, savršeni će izbor biti Benvenuti Caldierosso. Ova obitelj bi sasvim sigurno mogla napraviti i savršeno vino od bundeve, no najdraži su nam kao vinari koji već generacijama rade čudotvorno savršene varijante koje njihova loza i njihovi vinogradi mogu iznjedriti čak i onda kada godina i nije bogzna kakva.

Caldierosso 2018. blend je terana (50%), merlota (17%), nebbiola (16%) i tempranilla (17%). Grožđe se bere ručno u vinogradu St. Elisabetta, Španjole, koji se nalazi na 330 metara nadmorske visine. Svaka se sorta odvojeno bere, vinificira i macerira, i kao kupaža odležava godinu dana u drvenim bačvama.

Ovo je fotografija deserta, pita od bundeve

To je lijepo, bogato i živo vino, sočno na početku, mineralno u završnici, s čvrstom taninskom osnovom. Živost i voćnost su mu glavne odlike, a blagi dodir zadimljenosti daje mu šarmantan karakter. Izvrsne je ravnoteže između pitkosti svojevrsne slojevitosti. Ovo je vino za svaki dobar ručak i ako on to već nije, ovo vino će ga učiniti opuštenim.

Doista ga se može piti svaki dan iako i u posebnim prigodama daje svoj luksuzni štih na stolu. Bez obzira objedujete li tjesteninu bolonjez ili neka aromatičnija mesa uz, recimo, pire od bundeve, Caldierosso je odličan izbor, a braća Benvenuti uvijek iznova potvrđuju da su dio uskog kruga najambicioznijih i najuspješnijih hrvatskih vinara.

Uz bundevu, koju možete pripremiti u raznim varijantama, savršeno odgovara vino Benvenuti Caldierosso

Nešto slično moglo bi se reći i za konobu 2. Peron u Cerovlju, kada se govori o gastronomskoj ponudi Istre. Malo bolji poznavatelji istarskih lokacija na kojima se dobro jede, ali onako, baš jako dobro jede, znaju da svake sezone tamo mogu očekivati neko osvježenje, bilo da je ono na tanjuru, u čaši, u obliku novih tanjura ili ambijentu.

Vlasnici Mariela i Armando Lušetić dobro paze da njihove sočne tagliate, ramstek ili fiorentine uvijek dobiju neki zanimljiv dodatak kao prilog. Jesen je vrijeme za bundevu i gljive. Tagliata od bifteka na pireu od bundeve i najkremastija juha od bundeve koju možete zamisliti ove jeseni su apsolutni hit.

Ovo je fotografija vina Benvenuti Caldierosso

‘Sezona na pjatu’ rezultat je razmišljanja u pravcu zadovoljnog gosta koji se vraća i sa sobom dovodi nove vjerne goste. Sezonske namirnice, uvijek svježe i lokalne, spoj su domaćeg, tradicionalnog i maštovitog pristupa gastronomiji. Poneki iskorak u moderna vremena samo potvrđuje koliko je ono najbolje od tradicije uvijek na prvom mjestu.

Uživat ćete u prostoru koji nostalgično podsjeća na neka romantična putovanja starom željeznicom, kada se uživalo polako, a ne na brzinu kako to danas i nesvjesno činimo. Tamo je vrijeme na trenutak zastalo, pa zastanite i vi ako ste u prolazu centralnom Istrom, da si priuštite lijepu uspomenu i pronađete neko svoje izgubljeno vrijeme…

Tekst Jasmina Stošić
Fotografije Đorđe Stošić

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija modela s Chaumet dijamantnim nakitom kolekcije Josephine Chaumet Luksuz

Chaumet Joséphine: Probudite caricu u sebi

Današnji komadi dijamantnog nakita kolekcije Joséphine reinterpretacija su nakita koji se u prošlosti izrađivao za jednu od prvih svjetskih modnih influencerica Prva velika klijentica draguljarske …

Ovo je fotografija viseće kade Hamaca Luksuz

Luksuzno spa iskustvo u vlastitu domu

Stvaranje luksuznog prostora za opuštanje u udobnosti vaše kuće najnoviji je trend u wellnessu Kada Hamaca Najzanimljiviji proizvod serije od karbona kuće Splinter Works je …

Luksuz

Diners Club Gold kartica je tek početak priče o sjajnim pogodnostima!

Ako tražite pametnu karticu s kojom ćete uživati i pritom se osjećati sigurno, vrijeme je da upoznate Diners Club Gold karticu. Ona nagrađuje vaše kupnje …

Ovo je fotografija poslovne limuzine Mercedes EQE Automobili

Mercedes EQE: Bezvremenski oblici za novu eru

Mercedes EQE poslovna je limuzina koja kombinira luksuz i brojne tehničke inovacije Poslovna limuzina EQE drugi je model Mercedesa nakon luksuznog EQS temeljen na vrhunskoj …

ovo je fotografija Porsche Panamera Special Edition Automobili

Porsche predstavio posebnu seriju Panamere Platinum Edition

Porsche od sada nudi posebno elegantnu i ekskluzivnu varijantu Panamere: Platinum Edition. Ovo posebno otmjeno izdanje modela Panamera, Panamera 4 i Panamera 4 E-Hybrid odlikuju …

Automobili

Mercedes predstavio AMG SL: Novo izdanje ikone

Novi Mercedes-AMG SL, novo izdanje ikone, vraća se svojim korijenima s klasičnim mekim krovom i sportskim karakterom. Istovremeno, luksuzni 2+2 roadster posebno je prikladan za …

Ovo je fotografija Rand Escape 30 Testovi

Rand Escape 30 na testu: Mala jahta velikih namjera

Vanjske linije modela Rand Escape 30, kao i svih ostalih, potpisuje Carl Rand i već na letimičan pogled otkrivaju da se radi o modernom dizajnu, …

Ovo je fotografija vanjskih linija novog modela Ferretti 860 Jahting

Ferretti Yachts 860: Evolucija koncepta flybridge

Nova flybridge jahta koju je stvorilo brodogradilište sa sjedištem u Cattolici donosi vrhunska dizajnerska i tehnološka rješenja u kojima stilski i strukturalni elementi skladno surađuju …

Ovo je fotografija ACI marine Dubrovnik Jahting

Nova ulaganja u ACI marini Dubrovnik

Nautičari zahtijevaju sve veću razinu usluge, a nova ulaganja u ACI marini Dubrovnik ukorak su sa svjetskim nautičkim trendovima Kako bi ACI marina Dubrovnik ostala …

Ovo je fotografija tima tvrtke Marinetek Jahting

Marinetek: Uspješna godina zaokružena inovacijama

Marineteku su odobrena bespovratna sredstva iz programa Norveškog financijskog mehanizma 2014-2021 – Business Development and Innovation Croatia. Radi se o sredstvima za poticanje poslovnog razvoja …

Ovo je fotografija modela s Chaumet dijamantnim nakitom kolekcije Josephine Chaumet Luksuz

Chaumet Joséphine: Probudite caricu u sebi

Današnji komadi dijamantnog nakita kolekcije Joséphine reinterpretacija su nakita koji se u prošlosti izrađivao za jednu od prvih svjetskih modnih influencerica Prva velika klijentica draguljarske …

Ovo je fotografija Tanje Deman Intervjui

Tanja Deman: Moj novi horizont nakon izolacije

Snimanje ekološki angažiranog dokumentarnog filma ‘Horizont’ na najizoliranijem jadranskom otoku temeljito je promijenilo i urbani stil življenja svjetski priznate umjetnice rodom iz Splita Nedugo nakon …

Scroll to Top