Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

6 MINUTES READ

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava

Cucurbita pepo ili u narodu poznata kao tikva, buča, najčešće se naziva bundevom, iako i među njima ima razlika. U svakom slučaju pripadaju porodici latinskog naziva – Cucurbitaceae. Ova zanimljiva jednogodišnja biljka s puzavom stabljikom može narasti i do deset metara, a cvjetovi su karakteristične žuto-narančaste boje. Listovi su veliki, na dodir hrapavi i okruglog oblika. Njezin plod je mesnat i okrugao. Bundeva je biljka koja pripada najstarijim poljoprivrednim kulturama. Brojni arheološki nalazi iz Meksika i Perua svjedoče kako ju je ondašnje stanovništvo poznavalo još prije četiri tisuće godina.

Ovo je fotografija jela s bundevom

Stari američki narodi uzgajali su je uz kukuruz i grah jer su bili dostatni za zdravu prehranu i normalan život. Kad su je predstavili doseljenicima, postala je važan dio njihove prehrane, a danas nezaobilazan dio blagdanskog stola za Dan zahvalnosti. Znanstvene analize o nutricionističkoj vrijednosti bundeve provedene su tek sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća. Ona je pravo genetsko bogatstvo! U Europi je rasprostranjena bundeva meksičkog porijekla. Njezine su mogućnosti s obzirom na podvrste doista brojne.

Uz običnu bundevu tu su još i uljna bundeva pogodna za grickanje i ulje, potom turkinja (mesirača ili račanka), odlična za pečenje, tu je i povrtna tikvica kao neizostavan sastojak bučnice, te hokaido bundeva, najzastupljenija u prehrani zapadnoeuropskih zemalja. Razlikuju se po mirisu, obliku i okusu, ali i veličini, prehrambenim svojstvima i aromama. U gastronomiji je doista jednostavna i nezahtjevna namirnica. Može se kuhati, pohati, peći, pirjati ili puniti. Nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava.

Pročitajte: Brašna i igara: Kruh naš nesvakidašnji
Pročitajte: Istarski gastronomski gušti za jesenski blues
Pročitajte: Blagdanski jelovnik: Raskošne svjetske gozbe

Suvremena razmišljanja o zdravoj prehrani itekako računaju na bundevu, jer je male kalorijske vrijednosti, ali i prava riznica minerala i vitamina. Najviše ima kalija, kalcija, fosfora i mangana. To su elementi koji sudjeluju u pravilnoj izmjeni tvari u organizmu i djeluju diuretski, te stoga pomaže u izlučivanju suvišne tekućine u organizmu. Prirodni diuretik vitamin B6, vitamin C, kao i velike količine beta-karotena, koje svjedoči svojom bojom, također su dio te zdrave priče.

Ovo je fotografija juhe od bundeva

U ovo doba godine često se razmišlja i o redukcijskim dijetama kojih je bundeva bitan sastojak. Želite li za vrijeme dijete ipak imati osjećaj da ste se i dobro najeli, najjednostavnije je da si napravite bučnicu. Nije teško, jer od kilograma brašna, malo vode, ulja i soli umijesite tijesto za savijače koje pustite da malo odmori pa ga tanko razvučete. Po njemu ravnomjerno rasporedite 1 kg naribane mlade buče, svježi sir (pola kilograma), 3 jaja, 2 žlice vrhnja i malo soli. Sve lijepo pažljivo savijte, premažite maslacem i pecite oko sat vremena na 180 stupnjeva. Još poznatiji prijedlog je gusta juha od bundeve.

Bundeve se razlikuju po mirisu, obliku i okusu, ali i prehrambenim svojstvima te aromama

U Americi je najznamenitija njihova pumpkin pie, slatka pita koju vole dijeliti međusobno i uspoređivati vještine spravljanja. Srednjoeuropska kuhinja voli bundevu u složencima s mljevenim mesom. U našim krajevima najčešće su se u pećnici polovice bundeve pekle u svojoj kori dok unutrašnjost ne postane mekana (45 minuta na 200 stupnjeva). Možete je i narezati na kockice, preliti vodom i skuhati dok ne postane sasvim mekana da se od nje napravi fini pire.

Ovo je fotografija jela s bundevom

Naribana sirova bundeva salata je sama po sebi. U Međimurju i Podravini čest je sastojak džemova. U novije vrijeme pravi sofisticirani obrok predstavljaju pohani cvjetovi, sasvim posebnog okusa. Od sjemenki bundeve pravi se i jedno od najzdravijih ulja na svijetu, a i odličan je izvor esencijalnih masnih kiselina, antioksidanata i vitamina. Bundeva je čak našla svoje mjesto i u književnosti. Spominje se u Pepeljugi, Alisi u zemlji čudesa, Veselim ženama windsorskim…

Tagliata od bifteka na pireu od bundeve i najkremastija juha od bundeve koju možete zamisliti ove jeseni su apsolutni hit

Dubljenje i ukrašavanje bundeva zasniva se na staroj legendi o kovaču Jacku, poznatom po domišljatosti i škrtosti, koji je uspio prevariti zle sile uz pomoć izdubljene bundeve u koju je stavio zapaljenu svijeću i na Halloween, koji je i kod nas postao omiljeni običaj i povod za malo opuštenog ponašanja, pa bundeve postaju prava mala umjetnička djela koja imaju zadatak zadiviti ili uplašiti. U Ludwigsburgu u Njemačkoj svake se godine održava najveći festival bundeva na svijetu. Među ostalim, tradicionalni događaji ovog festivala su maštovito rezbarenje bundeva, kuhanje juhe od bundeve i regata u bundevama.

Ovo je fotografija Tagliate od bifteka na pireu od bundeva

S obzirom na to da neke bundeve mogu imati i do 1000 kilograma, nije teško zamisliti kako se u nju može ‘ukrcati’ omanja posada veselog društva. Možete li zamisliti vino od bundeve? Da, i to postoji i to, naravno, na više načina spravljeno, a jedan od najpoznatijih je – američki.

Potrebni su bundeva, voda, ječmeni slad, kvasac i šećer, a vino pritom zadržava sva vrijedna svojstva ovog povrća. No, bundeva je ipak češće okus koji volite upariti s dobrim vinom. Uz juhu, pošip ili rizling, uz pitu, muškat ili rose, uz pečenu, koja je najjednostavniji način konzumacije, ali i onaj koji najbolje otkriva njezine bogate, zemljane okuse do najfinijih detalja, najbolje će biti da servirate neku frankovku ili merlot.

Pročitajte: Cap Aureo: Teatar istarskih okusa
Pročitajte: Vina Baraka: Nova tradicija u jedinstvenom srimenskom terroiru
Pročitajte: Meneghetti: Luksuzna oaza za sva osjetila

Ponekad je u jednostavnosti sve. U Istri ove jeseni, uz bundevu koju u raznim varijantama pripremaju mnogi dobri restorani, savršeni će izbor biti Benvenuti Caldierosso. Ova obitelj bi sasvim sigurno mogla napraviti i savršeno vino od bundeve, no najdraži su nam kao vinari koji već generacijama rade čudotvorno savršene varijante koje njihova loza i njihovi vinogradi mogu iznjedriti čak i onda kada godina i nije bogzna kakva.

Caldierosso 2018. blend je terana (50%), merlota (17%), nebbiola (16%) i tempranilla (17%). Grožđe se bere ručno u vinogradu St. Elisabetta, Španjole, koji se nalazi na 330 metara nadmorske visine. Svaka se sorta odvojeno bere, vinificira i macerira, i kao kupaža odležava godinu dana u drvenim bačvama.

Ovo je fotografija deserta, pita od bundeve

To je lijepo, bogato i živo vino, sočno na početku, mineralno u završnici, s čvrstom taninskom osnovom. Živost i voćnost su mu glavne odlike, a blagi dodir zadimljenosti daje mu šarmantan karakter. Izvrsne je ravnoteže između pitkosti svojevrsne slojevitosti. Ovo je vino za svaki dobar ručak i ako on to već nije, ovo vino će ga učiniti opuštenim.

Doista ga se može piti svaki dan iako i u posebnim prigodama daje svoj luksuzni štih na stolu. Bez obzira objedujete li tjesteninu bolonjez ili neka aromatičnija mesa uz, recimo, pire od bundeve, Caldierosso je odličan izbor, a braća Benvenuti uvijek iznova potvrđuju da su dio uskog kruga najambicioznijih i najuspješnijih hrvatskih vinara.

Uz bundevu, koju možete pripremiti u raznim varijantama, savršeno odgovara vino Benvenuti Caldierosso

Nešto slično moglo bi se reći i za konobu 2. Peron u Cerovlju, kada se govori o gastronomskoj ponudi Istre. Malo bolji poznavatelji istarskih lokacija na kojima se dobro jede, ali onako, baš jako dobro jede, znaju da svake sezone tamo mogu očekivati neko osvježenje, bilo da je ono na tanjuru, u čaši, u obliku novih tanjura ili ambijentu.

Vlasnici Mariela i Armando Lušetić dobro paze da njihove sočne tagliate, ramstek ili fiorentine uvijek dobiju neki zanimljiv dodatak kao prilog. Jesen je vrijeme za bundevu i gljive. Tagliata od bifteka na pireu od bundeve i najkremastija juha od bundeve koju možete zamisliti ove jeseni su apsolutni hit.

Ovo je fotografija vina Benvenuti Caldierosso

‘Sezona na pjatu’ rezultat je razmišljanja u pravcu zadovoljnog gosta koji se vraća i sa sobom dovodi nove vjerne goste. Sezonske namirnice, uvijek svježe i lokalne, spoj su domaćeg, tradicionalnog i maštovitog pristupa gastronomiji. Poneki iskorak u moderna vremena samo potvrđuje koliko je ono najbolje od tradicije uvijek na prvom mjestu.

Uživat ćete u prostoru koji nostalgično podsjeća na neka romantična putovanja starom željeznicom, kada se uživalo polako, a ne na brzinu kako to danas i nesvjesno činimo. Tamo je vrijeme na trenutak zastalo, pa zastanite i vi ako ste u prolazu centralnom Istrom, da si priuštite lijepu uspomenu i pronađete neko svoje izgubljeno vrijeme…

Tekst Jasmina Stošić
Fotografije Đorđe Stošić

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
BMW X1 Automobili

Treća generacija novog BMW-a X1 u Hrvatskoj

U zagrebačkom BMW Tomić City Store na Roosveltovom trgu ekskluzivno je predstavljena treća generacija novog BMW-a X1 Robusna aura novog BMW-a X1, s motorom s …

Luksuz

Čaroban svijet luksuznog nakita u butiku Mamić 1970

U Hrvatskoj su od sada dostupni prestižni, svjetski poznati brendovi luksuznog nakita: Chaumet, Damiani i Messika Renomirana tvrtka Mamić 1970, s tradicijom duljom od 40 …

Putovanja

Blue Kotor Bay Premium Spa Resort: Moć mora

Dignite sidro i uputite se prema marini Blue Kotor Bay i Retreatu De’MAR u čijem je središtu filozofija wellbeinga Vrhunsko spa odmaralište Blue Kotor Bay …

Automobili

Porsche 911 GT3 RS ultimativni je cestovni bolid

Novi Porsche 911 GT3 RS službeno je predstavljen kao ultimativni sportski cestovni automobil, koji je, s 518 konjskih snaga najsnažniji serijski Porsche s atmosferskim motorom …

maslina resort otok hvar Hoteli

Maslina Resort: Promišljeni luksuz na Hvaru

Da biste nešto promijenili, morate prvo poznavati stvar koju mijenjate. Ako želite vidjeti kako se može promijeniti poimanje luksuza, posjet Maslina Resortu na otoku Hvaru …

Automobili

Jedan od samo 99 proizvedenih The 8 X Jeff Koons predstavljen je u zagrebačkom salonu BMW-a

Predstavljanje osvježenog izdanja najprodavanije BMW serije 3 pomalo je zasjenio popartistički model iz serije 8, sportski M850i xDrive Gran Coupe The 8 X Jeff Koons, …

Jahting

Sajam nautike Genova: Na putu prema novoj budućnosti

Za hrvatsko i talijansko tržište sajam nautike u Genovi je uvijek imao veliko značenje zahvaljujući svojoj blizini i velikom broju predstavljenih proizvođača, pogotovo talijanskih koji …

Gastronomija

Michelin restorani u Hrvatskoj

Nagrađeni restorani nastoje na inovativan način prezentirati lokalnu namirnicu imajući na umu hrvatsku gastronomsku tradiciju Kada je 2017. godine, početkom veljače, na svom Twitter profilu …

Biograd Boat Show održava se u marini kornati Jahting

Biograd Boat Show: Najveći srednjoeuropski sajam na moru

Ovogodišnje, 24. izdanje sajma, održat će se od 26. do 30. listopada u Marini Kornati Najveća izložba plovila na moru u srednjoj i istočnoj Europi …

BMW X1 Automobili

Treća generacija novog BMW-a X1 u Hrvatskoj

U zagrebačkom BMW Tomić City Store na Roosveltovom trgu ekskluzivno je predstavljena treća generacija novog BMW-a X1 Robusna aura novog BMW-a X1, s motorom s …

Gastronomija

Međunarodnim festivalom Taste the Mediterranean počinje Mjesec gastronomije u Splitu

Jubilarnim 10. izdanjem najprestižnijeg domaćeg festivala mediteranske kuhinje, Taste the Mediterranean, u Splitu će započeti 1. Mjesec gastronomije Obilježit će ga čitav niz uzbudljivih događanja: …

Jahting

Brend Posillipo vraća se u grupu InRizzardi

Brend Posillipo vraća se u grupu InRizzardi, a ovom viješću završava ponovna akvizicija poznatog brenda i otvara novi ciklus koji će donijeti budući razvoj za …

Scroll to Top