Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

6 MINUTES READ

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava

Cucurbita pepo ili u narodu poznata kao tikva, buča, najčešće se naziva bundevom, iako i među njima ima razlika. U svakom slučaju pripadaju porodici latinskog naziva – Cucurbitaceae. Ova zanimljiva jednogodišnja biljka s puzavom stabljikom može narasti i do deset metara, a cvjetovi su karakteristične žuto-narančaste boje. Listovi su veliki, na dodir hrapavi i okruglog oblika. Njezin plod je mesnat i okrugao. Bundeva je biljka koja pripada najstarijim poljoprivrednim kulturama. Brojni arheološki nalazi iz Meksika i Perua svjedoče kako ju je ondašnje stanovništvo poznavalo još prije četiri tisuće godina.

Ovo je fotografija jela s bundevom

Stari američki narodi uzgajali su je uz kukuruz i grah jer su bili dostatni za zdravu prehranu i normalan život. Kad su je predstavili doseljenicima, postala je važan dio njihove prehrane, a danas nezaobilazan dio blagdanskog stola za Dan zahvalnosti. Znanstvene analize o nutricionističkoj vrijednosti bundeve provedene su tek sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća. Ona je pravo genetsko bogatstvo! U Europi je rasprostranjena bundeva meksičkog porijekla. Njezine su mogućnosti s obzirom na podvrste doista brojne.

Uz običnu bundevu tu su još i uljna bundeva pogodna za grickanje i ulje, potom turkinja (mesirača ili račanka), odlična za pečenje, tu je i povrtna tikvica kao neizostavan sastojak bučnice, te hokaido bundeva, najzastupljenija u prehrani zapadnoeuropskih zemalja. Razlikuju se po mirisu, obliku i okusu, ali i veličini, prehrambenim svojstvima i aromama. U gastronomiji je doista jednostavna i nezahtjevna namirnica. Može se kuhati, pohati, peći, pirjati ili puniti. Nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava.

Pročitajte: Brašna i igara: Kruh naš nesvakidašnji
Pročitajte: Istarski gastronomski gušti za jesenski blues
Pročitajte: Blagdanski jelovnik: Raskošne svjetske gozbe

Suvremena razmišljanja o zdravoj prehrani itekako računaju na bundevu, jer je male kalorijske vrijednosti, ali i prava riznica minerala i vitamina. Najviše ima kalija, kalcija, fosfora i mangana. To su elementi koji sudjeluju u pravilnoj izmjeni tvari u organizmu i djeluju diuretski, te stoga pomaže u izlučivanju suvišne tekućine u organizmu. Prirodni diuretik vitamin B6, vitamin C, kao i velike količine beta-karotena, koje svjedoči svojom bojom, također su dio te zdrave priče.

Ovo je fotografija juhe od bundeva

U ovo doba godine često se razmišlja i o redukcijskim dijetama kojih je bundeva bitan sastojak. Želite li za vrijeme dijete ipak imati osjećaj da ste se i dobro najeli, najjednostavnije je da si napravite bučnicu. Nije teško, jer od kilograma brašna, malo vode, ulja i soli umijesite tijesto za savijače koje pustite da malo odmori pa ga tanko razvučete. Po njemu ravnomjerno rasporedite 1 kg naribane mlade buče, svježi sir (pola kilograma), 3 jaja, 2 žlice vrhnja i malo soli. Sve lijepo pažljivo savijte, premažite maslacem i pecite oko sat vremena na 180 stupnjeva. Još poznatiji prijedlog je gusta juha od bundeve.

Bundeve se razlikuju po mirisu, obliku i okusu, ali i prehrambenim svojstvima te aromama

U Americi je najznamenitija njihova pumpkin pie, slatka pita koju vole dijeliti međusobno i uspoređivati vještine spravljanja. Srednjoeuropska kuhinja voli bundevu u složencima s mljevenim mesom. U našim krajevima najčešće su se u pećnici polovice bundeve pekle u svojoj kori dok unutrašnjost ne postane mekana (45 minuta na 200 stupnjeva). Možete je i narezati na kockice, preliti vodom i skuhati dok ne postane sasvim mekana da se od nje napravi fini pire.

Ovo je fotografija jela s bundevom

Naribana sirova bundeva salata je sama po sebi. U Međimurju i Podravini čest je sastojak džemova. U novije vrijeme pravi sofisticirani obrok predstavljaju pohani cvjetovi, sasvim posebnog okusa. Od sjemenki bundeve pravi se i jedno od najzdravijih ulja na svijetu, a i odličan je izvor esencijalnih masnih kiselina, antioksidanata i vitamina. Bundeva je čak našla svoje mjesto i u književnosti. Spominje se u Pepeljugi, Alisi u zemlji čudesa, Veselim ženama windsorskim…

Tagliata od bifteka na pireu od bundeve i najkremastija juha od bundeve koju možete zamisliti ove jeseni su apsolutni hit

Dubljenje i ukrašavanje bundeva zasniva se na staroj legendi o kovaču Jacku, poznatom po domišljatosti i škrtosti, koji je uspio prevariti zle sile uz pomoć izdubljene bundeve u koju je stavio zapaljenu svijeću i na Halloween, koji je i kod nas postao omiljeni običaj i povod za malo opuštenog ponašanja, pa bundeve postaju prava mala umjetnička djela koja imaju zadatak zadiviti ili uplašiti. U Ludwigsburgu u Njemačkoj svake se godine održava najveći festival bundeva na svijetu. Među ostalim, tradicionalni događaji ovog festivala su maštovito rezbarenje bundeva, kuhanje juhe od bundeve i regata u bundevama.

Ovo je fotografija Tagliate od bifteka na pireu od bundeva

S obzirom na to da neke bundeve mogu imati i do 1000 kilograma, nije teško zamisliti kako se u nju može ‘ukrcati’ omanja posada veselog društva. Možete li zamisliti vino od bundeve? Da, i to postoji i to, naravno, na više načina spravljeno, a jedan od najpoznatijih je – američki.

Potrebni su bundeva, voda, ječmeni slad, kvasac i šećer, a vino pritom zadržava sva vrijedna svojstva ovog povrća. No, bundeva je ipak češće okus koji volite upariti s dobrim vinom. Uz juhu, pošip ili rizling, uz pitu, muškat ili rose, uz pečenu, koja je najjednostavniji način konzumacije, ali i onaj koji najbolje otkriva njezine bogate, zemljane okuse do najfinijih detalja, najbolje će biti da servirate neku frankovku ili merlot.

Pročitajte: Cap Aureo: Teatar istarskih okusa
Pročitajte: Vina Baraka: Nova tradicija u jedinstvenom srimenskom terroiru
Pročitajte: Meneghetti: Luksuzna oaza za sva osjetila

Ponekad je u jednostavnosti sve. U Istri ove jeseni, uz bundevu koju u raznim varijantama pripremaju mnogi dobri restorani, savršeni će izbor biti Benvenuti Caldierosso. Ova obitelj bi sasvim sigurno mogla napraviti i savršeno vino od bundeve, no najdraži su nam kao vinari koji već generacijama rade čudotvorno savršene varijante koje njihova loza i njihovi vinogradi mogu iznjedriti čak i onda kada godina i nije bogzna kakva.

Caldierosso 2018. blend je terana (50%), merlota (17%), nebbiola (16%) i tempranilla (17%). Grožđe se bere ručno u vinogradu St. Elisabetta, Španjole, koji se nalazi na 330 metara nadmorske visine. Svaka se sorta odvojeno bere, vinificira i macerira, i kao kupaža odležava godinu dana u drvenim bačvama.

Ovo je fotografija deserta, pita od bundeve

To je lijepo, bogato i živo vino, sočno na početku, mineralno u završnici, s čvrstom taninskom osnovom. Živost i voćnost su mu glavne odlike, a blagi dodir zadimljenosti daje mu šarmantan karakter. Izvrsne je ravnoteže između pitkosti svojevrsne slojevitosti. Ovo je vino za svaki dobar ručak i ako on to već nije, ovo vino će ga učiniti opuštenim.

Doista ga se može piti svaki dan iako i u posebnim prigodama daje svoj luksuzni štih na stolu. Bez obzira objedujete li tjesteninu bolonjez ili neka aromatičnija mesa uz, recimo, pire od bundeve, Caldierosso je odličan izbor, a braća Benvenuti uvijek iznova potvrđuju da su dio uskog kruga najambicioznijih i najuspješnijih hrvatskih vinara.

Uz bundevu, koju možete pripremiti u raznim varijantama, savršeno odgovara vino Benvenuti Caldierosso

Nešto slično moglo bi se reći i za konobu 2. Peron u Cerovlju, kada se govori o gastronomskoj ponudi Istre. Malo bolji poznavatelji istarskih lokacija na kojima se dobro jede, ali onako, baš jako dobro jede, znaju da svake sezone tamo mogu očekivati neko osvježenje, bilo da je ono na tanjuru, u čaši, u obliku novih tanjura ili ambijentu.

Vlasnici Mariela i Armando Lušetić dobro paze da njihove sočne tagliate, ramstek ili fiorentine uvijek dobiju neki zanimljiv dodatak kao prilog. Jesen je vrijeme za bundevu i gljive. Tagliata od bifteka na pireu od bundeve i najkremastija juha od bundeve koju možete zamisliti ove jeseni su apsolutni hit.

Ovo je fotografija vina Benvenuti Caldierosso

‘Sezona na pjatu’ rezultat je razmišljanja u pravcu zadovoljnog gosta koji se vraća i sa sobom dovodi nove vjerne goste. Sezonske namirnice, uvijek svježe i lokalne, spoj su domaćeg, tradicionalnog i maštovitog pristupa gastronomiji. Poneki iskorak u moderna vremena samo potvrđuje koliko je ono najbolje od tradicije uvijek na prvom mjestu.

Uživat ćete u prostoru koji nostalgično podsjeća na neka romantična putovanja starom željeznicom, kada se uživalo polako, a ne na brzinu kako to danas i nesvjesno činimo. Tamo je vrijeme na trenutak zastalo, pa zastanite i vi ako ste u prolazu centralnom Istrom, da si priuštite lijepu uspomenu i pronađete neko svoje izgubljeno vrijeme…

Tekst Jasmina Stošić
Fotografije Đorđe Stošić

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Jahting

Svibanjski broj Yachtsa u prodaji

Novo izdanje našeg časopisa je na kioscima s pregršt zanimljivih tema Yachts Croatia u svojem 72. broju donosi test rasne jedrilice Scuderia 65, koja je …

bmw serija 7 Automobili

Ekskluzivno predstavljanje novog BMW-a serije 7 u Istri

BMW je, sa svojim partnerom, tvrtkom Tomić & Co., prvi put u Hrvatskoj organizirao ekskluzivni događaj pod nazivom ‘Legendary Moments by BMW’. Kao mjesto događanja …

Luksuz

Uljepšajte svoj dom dozom umjetnosti

Većina dizajnera namještaja stavlja funkciju ispred forme, ali zašto ne imati oboje? Uljepšajte svoj dom dozom umjetnosti na zabavan, prepoznatljiv i elegantan način CELLART Mathieu …

abeille maison glamping resort zlatni rat brac Putovanja

Glamping renesansa u Hrvatskoj i Sloveniji

Kao jedan od najbrže rastućih trendova u turizmu, glamping je savršena kombinacija prirode i luksuza, istraživanje bez žrtvovanja udobnosti doma Nastao od riječi glamurozan i …

Damiani Margherita kolekcija nakita Luksuz

Damiani Margherita: Tradicija i suvremenost

Kolekcija Damiani Margherita inspirirana je modernom i fascinantnom Margheritom Savojskom, poznatom po svojoj profinjenoj ljepoti, kraljevskom držanju i odlučnom karakteru Svaki komad nakita Damiani jedinstveno …

Bmw lifestyle kolekcija Moda

Lifestyle kolekcija i BMW originalni dodaci za savršene trenutke i komforna putovanja

Beskompromisna kvaliteta, dašak luksuza i prepoznatljiv dizajn nisu rezervirani samo za motorna vozila ovog njemačkog lidera automobilske industrije. Naime, BMW Lifestyle kolekcija i BMW originalni …

nova generazija aperitiva Chandon Garden Spritz Luksuz

Prvi gutljaj ljeta uz Chandon Garden Spritz

Profinjen i drukčiji, jednostavan no intrigantan, Chandon Garden Spritz je nova generacija aperitiva, koji klasičan spritz podiže na sasvim novu razinu Savršene ravnoteže između slatkoće …

Jedriličar Filip Jurišić Sport

Prvi blog Filipa Jurišića za Yachts Croatia

Čovjek na moru nikad nije sam, lijepa je misao Ernesta Hemingwaya koja mi prolazi kroz glavu dok se na obzoru naziru škoji mog djetinjstva, a …

Sunreef 70 Anima Testovi

Sunreef 70 na testu: Performanse s pedigreom

Sunreefova ekspertiza i ovdje je došla do izražaja jer, uz čvrstu superstrukturu i trup, katamaran Sunreef 70 uz performanse nudi i obilje životnog prostora, koji …

Luksuz

štof by prostoria: Novi život starom namještaju

Zagrebački dućan Štof mjesto je okupljanja ljudi koji poštuju kvalitetan namještaj, autentične vrijednosti, majstorstvo i održivi razvoj, a veliki izbor tkanina za unutrašnju i vanjsku …

dubrovnik stradun Destinacije

Dubrovnik: Jadranski simbol slobode i ljepote

Svojom prirodnom ljepotom, bogatom poviješću, zavodljivim šarmom, ugodnom klimom i obalom neusporedive ljepote, UNESCO-ov grad Dubrovnik spada među najposjećenije mediteranske destinacije Dubrovnik kao da je …

Jahting

Svibanjski broj Yachtsa u prodaji

Novo izdanje našeg časopisa je na kioscima s pregršt zanimljivih tema Yachts Croatia u svojem 72. broju donosi test rasne jedrilice Scuderia 65, koja je …

Scroll to Top