Solaris 60 na testu: Ulazak u prestižni klub4 min
00:00:33
00:00:33

Solaris 60 svojim besprijekornim dizajnom i visokom kvalitetom izrade pruža vlasniku ulaznicu u svijet mini maxi jedrilica, s odličnim jedriličarskim karakteristikama za koje je zaslužan Javier Soto Acebal

Testiranje talijanskih jedrilica Solaris uvijek je iznimna povlastica i čast za nautičkog novinara koju smo već imali prilike doživjeti tijekom testa Solarisa 50. Ni ovaj put nije bilo drukčije, kada smo testirali njihov novi model – Solaris 60, u talijanskom gradiću Portopiccolo, nedaleko od Trsta.

Ovo je fotografija jedrilice Solaris 60 u plovidbi

Izvrsne performanse nove jedrilice Solaris 60

Ravnoteža površine jedara i izvrstan trup, koji potpisuje Javier Soto Acebal, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Osjećaj na dobro uravnoteženom kormilu poglavlje je samo za sebe, pa ne čudi što pravi jedriličarski entuzijasti postaju sretnim vlasnicima Solarisove nove jedrilice. U brodogradilištu Solaris Yachts tvrde da će njihov novi koncept, predstavljen na Solarisu 60, također obilježiti budućnost za najmanje sljedećih deset godina.

Moram priznati da im, nakon svega što sam vidio i osjetio, vjerujem. Već na vezu, pogled s krme jasno nam otvara oči na ono što su dizajneri imali na umu prilikom dizajniranja Solarisa 60.

Ovo je fotografija jedrilice Solaris 60

Crpeći inspiraciju za stvaranje mini maxi jedrilice, usredotočili su se na dobar pregled s krme, s koje se lako može vidjeti pramac, iako se nalazimo na trupu duljem od 18 metara. Stilski je trup, s izrezanim pramcem i vrlo blagim bočnim zglobom na krmi, savršeno usklađen. Baš je onako kako bi trebalo biti za jedrilicu koja je sposobna i za regatu i za otvoreno more.

Testirani primjerak završio je na vezu u marini u Tribunju posredstvom zastupnika Merk&Merk

Talijanski stil očito ne dopušta nedosljednost pa su s palube uklonjeni svi nepotrebni dijelovi opreme, prozori su u visini palube i uz lagano podizanje, kabina završava u širokom kokpitu s dva kormila na vlastitim konzolama.

Ovo je fotografija Solaris 60 interijer

Solaris 60 ima sklopiva sjedala, koja omogućuju kormilaru da sjedne kada ne kormilari na nogama. U širokom kokpitu može se smjestiti jedan veći ili dva manja stola, u kojem je slučaju prolaz u sredini. Primarni i sekundarni par vinčeva nalazi se ispred kormilarske konzole, a vitla se mogu električno pokretati.

Nepogrešivi talijasnki dizajn

Upotreba modernih materijala u kombinaciji s minimalizmom vidljiva je i u uređenju unutrašnjosti. Za dizajn ispod palube pobrinuo se studio Roseo Design, slijedeći iste parametre i ujednačenost stila te preciznost izrade kao što smo već vidjeli na palubi. Kuhinja je smještena iza vlasnikove kabine i podijeljena je u obliku slova U središnjim prolazom.

Ovo je fotografija Solaris 60 interijer salona

Vlasnička kabina nalazi se u pramcu, a s obzirom na veličinu ima dosta prostora za odlaganje i veliki bračni krevet. Krevet se može postaviti u sredinu s položajem glave prema pramcu ili s lijeve strane kabine pa je uzglavlje uz krmu, a toaletni prostor u ovom slučaju premješta se na pramčani dio.

U krmi ćemo pronaći dvije udobne jednokrevetne ili dvokrevetne kabine s velikim prozorom. Krmena kabina također ima vlastiti toaletni prostor. Solaris 60 može se pohvaliti i velikom krmenom garažom, u koju se može spremiti pomoćni brod dug 2,75 metara. Za posadu je predviđen prostor na pramcu s vlastitim toaletnim prostorom, koji se, po želji, može pretvoriti u veliko skladište za jedra.

Ovo je fotografija kabine Solaris 60

Solaris 60 u plovidbi

Naravno, najviše smo se radovali testu na moru, kada je Solaris 60 na ne previše izdašnom vjetru sjekao površinu mora ispred dvorca Duino. Naš testni primjerak imao je aluminijski jarbol i bum, koji se po želji mogu naručiti u karbonskoj verziji.

Uz lagani vjetar od 6,2 čvora i kut od 63 stupnja, brzina nam je iznosila 7,1 čvor. Vjetar je jačao kako smo išli prema pučini, pa smo jedrili dalje prema vjetru i pod kutom od 56 stupnjeva i snazi vjetra od 8,6 čvorova, brzina je bila 9,5 čvorova. Nismo imali prikladna jedra za plovidbu na krmi, pa je činjenica da smo na 12,1 čvor vjetra i kutu od 127 stupnjeva dosegnuli 8,9 čvorova samo statističke prirode.

Solaris 60 je bez sumnje jedrilica za ljubitelje jedrenja koji će cijeniti njezine plovne karakteristike i kvalitetu izrade, kao i ugradnju kvalitetnih materijala i opreme koja nudi primjerenu udobnost. Naravno, Solaris 60 je također postigao svoj osnovni cilj, koji će ponosnog vlasnika odvesti u svijet mini maxi jedrilica.

Solaris 60 tehnički podaci

Duljina preko svega: 18,31 m
Širina: 5,28 m
Gaz: 3,20 m
Istisnina: 25.800 kg
Površina jedara: 201 m2
Genoa: 101 m2
Glavno jedro: 100 m2
Motor: 75 KS (opcija 110 – 150 KS)
Spremnik za gorivo: 650 l
Spremnik za vodu: 450 l
Graditelj: Solaris Yachts
Zastupnik: Merk&Merk

Fotografije & video Solaris Yachts

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above