Rasvjetni elementi kao umjetnička djela4 min

Predstavljamo umjetnička djela pretočena u rasvjetne elemente, čiji će dizajn svaki prostor učiniti elegantnim i otmjenim

Svjetlosne skulpture ANDREEA BRAESCU

Andreea Braescu je nagrađivana rumunjska umjetnica koja oblikuje porculan u profinjene i unikatne svjetlosne skulpture. Njezina ručno izrađena rasvjetna tijela unose dašak života u unutarnje prostore, pružajući istodobno funkcionalnost i emocionalno iskustvo. Svaki luster i svjetlosna instalacija izrađeni su od finog koštanog porculana, koji je iznimno delikatan i idealan za izradu rasvjetnih elemenata zbog načina na koji propušta svjetlost.

Usto, koštani porculan je vrlo kvalitetan, izdržljiv i podatan. Kada je svjetlo upaljeno, svaka ručno izrađena latica i list odražavaju toplo, primamljivo svjetlo koje pretvara instalaciju u pravo umjetničko djelo.

CASTRO LIGHTING Rainforest

Kolekcija Rainforest nadahnuta je bezvremenskom ljepotom prirodnog svjetla, prirode i pokreta. Pozlaćeni mesing kombiniran s prozirnim kristalnim staklom, koje se s ostalim elementima spaja ručno, zrači nježnom karizmom koja evocira prirodu u punom cvatu. Ovo remek-djelo modernog dizajna rasvjete donosi motive lišća, kapi kiše u padu i leptira i stvara izniman ugođaj prikladan otmjenim interijerima.

LASVIT Volcano

Vulkani su utjelovljenje elementa vatre u svemiru – a koji drugi materijal bolje odražava taj element od stakla, koje je također rođeno iz vatre. Putevi magme na površini lustera Volcano nisu samo vizualno upečatljivi, već imaju funkciju: usmjeravaju svjetlost. Unutrašnji dio ovog rasvjetnog elementa je brušen pijeskom, a dok svjetlo nije upaljeno, linije su prozirne – kad se svjetlo upali, blistaju poput tekuće lave.

JOHN POMP Luster Calla

Luster Calla suprotstavlja odnos između organskih i geometrijskih oblika. Nadahnut oblicima ljiljana kala, ovaj rasvjetni element podsjeća nas na finu ravnotežu koju priroda tako lako postiže. Metalne prečke koje izviru iz strukture razvijaju se u lijepim, naglašenim linijama, uravnoteženima staklenim laticama koje kao da padaju odozgo.

VISTA ALEGRE Lampa Hryb

Ross Lovegrove je dizajner čiji rad smatraju revolucijom: ima sposobnost stimulacije dubinskih promjena u samoj prirodi našeg trodimenzionalnog svijeta. Nadahnuti logikom i ljepotom prirode, elementi s potpisom Rossa Lovegrovea smještaju se na raskrižju tehnologije, znanosti o materijalima i inteligentnog organskog oblika, predstavljajući nešto što sam vrh ove industrije smatra novim estetskim izrazom za 21. stoljeće, a njihov je sastavni element uvijek i humanistički, domišljat pristup.

BROKIS Serija Night Birds

Nadahnut beskrajnom slobodom ptičjeg leta, inovativni svjetlosni element Night Birds u svaki interijer unosi dašak poezije i jedinstvene dinamičnosti. Koristeći specifičnu tehnologiju proizvodnje koja se temelji na principima recikliranja, održivosti i ekološke prihvatljivosti: temeljni materijal od kojega su izrađeni elementi serije je otpadno staklo nastalo u proizvodnji drugih serija kuće Brokis.

Serija se sastoji od tri elementa s različitim položajem krila koja prikazuju različite vrste leta ptica, a svaki rasvjetni element je unikat. Serija je dostupna u bijeloj i tamnoj varijanti, a najljepše izgleda kad podsjeća na veliko živahno jato.

ARTISAN Insert lampa

Jaka, ali i slobodna forma svjetiljci Insert dala je umjetničku dimenziju koja oblikovno može funkcionirati u prostoru kao apstraktna skulptura. Spojem drvenih valjaka s metalnom konstrukcijom nastao je prozračan, elegantan, a opet moderan dizajn. Lampa se sastoji od štapova okruglih profila od masivnog drva te od rasvjetne glave izrađene od plastificiranog čelika. Različite vrste drva i boja metalnih elemenata mijenjaju karakter same lampe koja se izvrsno uklapa u svaki interijer.

ARTISAN Shift lampa

Shift je svjetiljka koja vrlo jednostavno, bez napredne tehnologije ili složenih mehanizama, zadovoljava potrebe za svjetlošću, bilo da je riječ o fokusiranom snopu ili pozadinskom osvjetljenju. Struktura svjetiljke je asketska, lišena svega suvišnoga, a Shift se sastoji od tri štapa okruglih profila od masivnog drva i od sjenila koje može biti postavljeno na bilo koji od ta tri štapa. Sjenilo je izrađeno od metalnog bubnja presvučenog umjetnom kožom, kako bi bilo dovoljno čvrsto da se osloni na drvene štapove, a pritom i dovoljno lagano da bude što praktičnije za mijenjanje pozicije.

Priredila Ivana Nedoklan
Fotografije Andrea Braescu, Castro Lighting, Lasvit, John Pomp, Vista Alegre, Brokis & Artisan

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above