More je naše igralište: Osam nautičkih igračaka za zabavu5 min
00:24:38
00:24:38

Bez obzira na to hoćete li ove ekstravagantne nautičke igračke za zabavu na vodi dodati na listu opreme svoje jahte, sigurni smo da će vas zainteresirati svojom tehnološkom naprednošću, ali i kreativnošću

Flying Mantis: Dva u jednom

Flying Mantis Sailing 01

Trimaran Flying Mantis je prva hibridna foil jedrilica na svijetu. Dobitnica nekoliko nagrada, proizvodi se u Velikoj Britaniji i sposobna je za plovidbu na dva načina – tradicionalno ili kao brzi foiling brod sa dva foila oblika slova T. Jedinstvena po tipu i performansama, dovoljno je jednostavna i za početnike. Vrlo je lagana, građena je ručno, od karbona, i teži manje od 90 kg s punom opremom. Konfiguracija s tri dijela trupa jamac je stabilnosti, uz aerodinamičke i hidrodinamičke osobine dizajna, čak i u lošijim uvjetima ili u manje iskusnim rukama.

Simon Chrispin, vlasnik tvrtke, kaže da je želio stvoriti brzi brod koji nudi jednaku razinu uživanja bez obzira na iskustvo, a to je i stvorio – lijepo plovilo od modernih materijala koje će zabaviti i početnike i iskusne jedriličare. Vanjska oprema lako se skida za potrebe skladištenja, ali Flying Mantis može se transportirati i potpuno opremljen. Ova jedrilica definitivno plijeni pažnju i privlači poglede gdje god se nalazi.

Lampuga: Brze i stabilne daske iznimne snage

Lampuga In Action 01

Lampuga Air nudi zabavu na vodi bez napora i bez obzira na razinu iskustva. Ovom daskom za surfanje s pogonom upravlja se pomoću ručnog daljinskog upravljača, a smjer se određuje pokretima tijela. Daske su jednostavne za korištenje i omogućuju korisnicima da dožive uzbuđenje surfanja čak i bez vjetra ili s niskim valovima.

Lampugina daska na napuhavanje je jednostavna za upravljanje, što zbog zapremine od 200 litara, što zbog dimenzija (duljina 230 cm, širina 75 cm) – sve to omogućava zadržavanje uspravnog položaja čak i pri vrlo niskoj brzini. Baterija ima rezervu od 45 minuta, a može se ponovno napuniti u 120 minuta. Motor s 14 konjskih snaga (10 kW) jamči brzinu do 50 km/h. Težina daske iznosi oko 50 kg, a u to je uključena i baterija težine 25 kg. Ekskluzivni distributer za Lampugu u jadranskoj regiji je tvrtka MennYacht.

Radinn: Na vodi bez granica

Radinn Freeride 01

Kao spoj motornih i vodenih sportova, jetboarding je nova uzbudljiva aktivnost koja će zaintrigirati ljubitelje adrenalina. Radinn predstavlja električnu dasku za surf, koja spaja uzbuđenje motornih sportova i slobodu koju donose sportovi na vodi. Jedinstven dizajn električne daske Freeride omogućava početnicima lagano korištenje, ali pruža i dovoljno izazova onima koji su se već okušali u surfu.

Bez obzira na razinu iskustva, svaki korisnik može odabrati dasku kakva mu odgovara, ovisno o tipu i težini daske, Intermediate ili Pro, baterijama sa standardnom ili duljom autonomijom, te dodacima poput ručki od karbona ili bržeg punjača.

Lift eFoil: Za let nad morem

Lift Efoil On Water 01

Spoj moderne tehnologije primijenjene u proizvodnji električnih vozila i desetljeća iskustva u dizajnu, eFoil je otmjena igračka koja obećava zabavu na visokoj nozi – doslovno. Vodootporna, potopiva i robusna, eFoil koristi naprednu litij-ionsku bateriju za pokretanje tihog električnog motora. Motor je instaliran na hydrofoil izrađen isključivo od karbona, kojim se upravlja putem bežičnog Bluetooth kontrolera. Korisnik, vozač ili, bolje rečeno, letač može odabrati brzinu do 40 km/h (koja ovisi i o njegovoj težini), a najveća autonomija eFoila iznosi oko sat vremena.

Baterija se puni manje od dva sata, a proces vađenja baterije za potrebe punjenja je krajnje jednostavan. Iako je eFoil dizajniran tako da se njime može koristiti gotovo svatko, uključujući iskusne sportaše koji žele malo treninga ili zabave, zbog dimenzija se ne preporučuje korištenje mlađima od 16 godina i težima od 113 kilograma.

Subwing: Novi način za upoznavanje odmorja

Subwing Underwater Board 01

Subwing je zabava za djecu i odrasle, koja ne zahtijeva nikakav trening ili obuku, pa čak ni posebne vještine ili fizičku spremnost. Igračka oblika krila koju užetom pod vodom vuče motorni brod idealna je za sve koji žele upoznati podmorje promatrajući ga kroz masku ili izvoditi akrobatske kretnje pod morem. Tko zna, možda tako nabasate i na kakav davno potonuli brod i otkrijete gusarsko blago ili se upoznate sa znatiželjnim dupinom.

Subwing može vući bilo koji motorni brod, a na njega je moguće instalirati i GoPro kameru kojom ćete zabilježiti svoje podvodne avanture i kasnije ih podijeliti s prijateljima i obitelji. U jedno smo sigurni – sa Subwingom ćete upoznati podmorje na dosad neviđen način.

Wokart: Go-kart za valove

Wokart On Water 01

Wokart je superlagani asimetrični katamaran s izvanbrodskim motorom, ali bolje ga je opisati kao go-kart za vodu. Motor je smješten centralno, ima 70 KS i jamči brzinu od 40 čvorova. Wokart ima pedale za ubrzavanje, podesiva sjedala, okretan je poput pravog go-karta i pritom ne gubi stabilnost, a ubrzava impresivno. Ukratko, nudi zabavu o kakvoj svaki ljubitelj brzine sanja.

Svaki je primjerak građen ručno, od najkvalitetnijih materijala, a zbog dizajna koji naglasak stavlja na čvrstoću mono-strukture odlikuje se izdržljivošću koja nadilazi standarde segmenta i industrije u nekoliko aspekata. Wokart je stabilan i siguran u svakakvim uvjetima, ali vozač cijelo vrijeme sjedi udobno jer centralno smješteni motor istovremeno služi kao amortizator udaraca pri poskakivanju.

Hammocraft: Blaženstvo na pučini

Hammoframe On Water 01

Hammocraft ima okvir od kvalitetnog aluminija i nehrđajućeg čelika, lako se montira i demontira, i pristaje na mnogo plovila. Okvir je dizajniran za nošenje do pet mreža za spavanje (ili izležavanje na suncu) i lako se instalira na daske za paddleboarding, riječne splavi, pa čak i na suhom – gdje god poželite.

Okvir je testiran na težinu do 545 kg (raspoređenih u četiri mreže), a iako se metalni okvir pri većim težinama savine, to je dio dizajna i nakon prestanka opterećenja okvir se vrati u prvotno stanje. Preporučena težina iznosi 363 kg (u sve četiri mreže). Konstrukcija se postavlja u svega pet minuta, jer se dijelovi spajaju pritiskom na konektore, a nakon korištenja se jednako lako rastavlja i sprema u veliku vreću za transport.

Platypus: Zaronite… ako želite

Diving Boat 01

Platypus Craft je uistinu jedinstveno plovilo sposobno za kretanje površinom vode i ispod nje. Kreće se brzinom do 20 čvorova, ima nosivost do četiri putnika i pilota, a pod vodom se može kretati nekoliko sati. Prvo plovilo takve vrste unosi inovaciju čak i u prilično zanimljiv segment tržišta kao što je ovaj.

Središnji dio trupa Platypusa sposoban je za zaron, digitalni periskop omogućava pilotu nadzor stanja nad površinom, uz poseban sustav za disanje pod vodom. Platypus predstavlja savršen spoj tendera i igračke za vodu, jer je sposoban i za prijevoz putnika od obale do jahte i za zabavno istraživanje podmorja.

Tekst Ivana Nedoklan

Fotografije & video Flying Mantis, Lampuga, Radinn, Lift Foils, Subwing, Wokart, Hammocraft, Platypus 

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above