Marko Gnjidić: Globalno rješenje za Yacht Charter3 min

Naš sistem trenutačno ima 820 partnera, a yacht charter industriju želimo unaprijediti i kroz konferenciju Booking Manager Summit

Marko Gnjidić je direktor MMK Systemsa i tvorac Booking Managera, softvera za charter kompanije i agencije. Također, tvrtka MMK Systems treću godinu zaredom organizira Booking Manager Summit, konferenciju za profesionalce u charter industriji. Zanimalo nas je kako je sve počelo.
‘Prije 19 godina rodila se ideja jer smo uvidjeli da yacht charter industrija treba jedinstveno rješenje za upravljanje svojim svakodnevnim poslovima. Charteri su tada komunicirali s partnerima i klijentima manualno preko osnovnih komunikacijskih sredstava, a za organizaciju i praćenje poslovanja koristili su papir i olovku te tablice. S vremenom i razvojem, sistem je olakšao i ubrzao svakodnevno poslovanje, a ujedno imao svrhu umrežavanja s novim i postojećim partnerima, bukiranja i u konačnici komuniciranja na svjetskoj razini.’

Vodeći ste sistem te imate ponudu brodova za charter iz cijelog svijeta. Pokrivate li sve kontinente?
Mediteran je svojevrsni centar organiziranog chartera i odavde smo krenuli, a sad imamo klijente iz cijelog svijeta – Kariba, Azije, Sjeverne i Južne Amerike i kontinuirano nam se pridružuju partneri iz novih destinacija. Trenutno brojimo 820 flota i 460 destinacija u sistemu. S obzirom na to da nam je tržište globalno, bitno je napomenuti da sistem funkcionira na 28 jezika, pokriva sve valute te je prilagođen za flote od 1 do više od 1000 brodova.

Ovo je fotografija Marka Gnjidića na Booking sumitu

Jesu li i riječni charteri dio vašeg sistema?
Riječni charteri su rastuće i specifično tržište jer je pet posto njihova chartera od subote do subote, dok je 95 posto organizirano vikendima, praznicima i ostalim različitim terminima. Oni predstavljaju zanimljivu tržišnu nišu, te broje oko 700 brodova u više od 40 destinacija u našem sustavu. Cilj nam je kontinuirano akvizirati nove riječne flote i proširivati ponudu tog sektora.

Kao i svaka branša, yacht charter industrija ponekad nije imuna na prijevare i organizirani kriminal. Kako štitite svoj i interes vaših klijenata po pitanju zaštite i sigurnosti?
Booking Manager štiti chartere i agente s nekoliko osnovnih provjera, koje treba proći svaka tvrtka i svaki brod koji pristupa našem sistemu. Za početak, zahtijevamo provjeru svih pravnih dokumenata o registraciji tvrtke, registarske dokumente plovila te sve dokumente koji verificiraju sigurnost, a za dodatnu zaštitu i sigurnost svih nas – uveli smo ‘Pravilo 3 prigovora’, koje funkcionira tako da tvrtku za koju smo dobili tri utemeljena prigovora suspendiramo iz sustava dok ne riješe navedene situacije s partnerima.

Ovo je fotografija Booking Manager Summita
Tri dana, od 10. do 12. studenog 2021., Hilton Garden Inn hotel u Zagrebu bit će globalno središte edukacije yacht charter svijeta

Organizatori ste Booking Manager Summita, konferencije specijalizirane za profesionalce u yacht charteru. Odakle ideja i kako ste krenuli s organiziranjem konferencije za charter industriju?
S obzirom na to da dugo djelujemo na charter tržištu, dobivamo kontinuirani feedback i imamo vrijedan uvid u funkcioniranje cijele industrije. Također, svake godine organiziramo nekoliko seminara s edukativnom svrhom gdje povezujemo funkcioniranje Booking Manager sistema i charter djelatnosti. Kroz sve to, uvidjeli smo potrebu za edukacijom prije nekoliko godina te smo 2019. organizirali prvi Booking Manager Summit. Naša edukativna konferencija se pokazala kao pun pogodak, jer osim što smo imali fantastične govornike s primjerima iz prakse, služila je i kao ‘networking event’ za naše klijente i sve željne obrazovanja u ovom sektoru.

Kada i gdje se održava Summit ove godine?
Kao i prošle godine, središte yacht charter svijeta bit će Hilton Garden Inn hotel u Zagrebu od 10. do 12. studenoga 2021. Tijekom tri dana, čeka nas više od 60 predavanja renomiranih stručnjaka iz cijelog svijeta koji će na praktičnim primjerima iz poslovanja usmjeriti sudionike prema zajedničkom unaprjeđenju yacht charter industrije. Cijela konferencija će se održati uživo i online tako da će je moći pratiti i sudionici koji nisu u mogućnosti doputovati u Zagreb.

Ovo je fotografija Marka Gnjidića u razgovoru s klijentom

Sigurno će na konferenciji biti razgovora o budućnosti yacht charter industrije. S obzirom na izazovna vremena u kojima smo se našli, kakva su očekivanja u budućnosti?
Kao i prethodnih godina, Booking Manager Summit ugostit će lidere yacht charter svijeta u panel-diskusijama o budućnosti industrije i trendovima. Smatramo da je pandemijsko vrijeme pokazalo kako su promjene u charter branši nužne, poput veće fleksibilnosti i manjih popusta, te se nadamo da će se u tom smjeru i nastaviti budućnost charter industrije. Imajući na umu stanje 2019./2020. godine, vrlo smo optimistični zbog rasta potražnje i izvrsnih buking brojki ovog ljeta te nastavka rasta u 2022. godini.

Fotografije MMK Systems

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above