Leonor Espinosa, The World’s Best Female Chef 2022, na konferenciji i večeri Redefining Success u Zagrebu5 min

Konferencija je predstavila kako žene na vodećim pozicijama mogu mijenjati društvo, a najbolja chefica svijeta na donatorsku večeru u zagrebačkoj Esplanadi privukla je i neke od najvažnijih protagonista domaće gastronomske scene

Povodom dolaska u Hrvatsku najbolje chefice svijeta, Leonor Espinose, konferencija je okupila vodeće žene iz poslovnog svijeta, a novac prikupljen donatorskom večerom koju su pripremale najbolje hrvatske chefice namijenjen je za profesionalno usavršavanje jedne mlade buduće chefice u nekom od najboljih svjetskih restorana.

U organizaciji inicijative Mediterranean Women Chefs i festivala Taste the Mediterranean, Leonor Espinosa, najbolja chefica svijeta 2022. prema izboru World’s 50 Best Restaurants, prošli tjedan provela je u Zagrebu, Voloskom, Opatiji i na Plešivici, u razmjeni iskustava s hrvatskim cheficama i otkrivanju hrvatske gastronomije.

Laura Hernadez Espinosa i Leonor Espinosa

‘Prije dolaska puno sam čula o Hrvatskoj, no tek kada negdje dođete osobno steknete pravi dojam. Sve u čemu sam sudjelovala četiri dana, otkrilo mi je ljepotu različitosti. Oduševile su me priče žena na konferenciji: svaka od nas radi drukčiji posao, no povezuje nas želja da u tome dajemo svoj maksimum, da pomičemo granice i time mijenjamo društvo u kojem živimo. Otkrila sam nove okuse, kušala vaša lokalna vina i specijalitete kao što su štrukli, ćevapi od mesa boškarina, svježi tartufi i kvarnerski škamp, mlado maslinovo ulje, patka s mlincima i makovnjača… Drago mi je da sam imala priliku sudjelovati na večeri s pet chefica i voljela bih se vratiti u Hrvatsku na odmor’, kratko je svoje dojmove sažela Leonor Espinosa.

S njom je doputovala i Laura Hernandez Espinosa, sommelierka i suvlasnica njihovog restorana Leo u Bogoti, uvrštenog među 50 najboljih u svijetu. Majka i kći zajedno su 2008. osnovale neprofitnu zakladu FunLeo koja potiče poljoprivredni razvoj ruralnih i etničkih zajednica u Kolumbiji na zdrav i ekološki prihvatljiv način, kao i očuvanje brojnih kulinarskih tradicija, a u svom restoranu pripremaju isključivo namirnice proizvedene na tim malim lokalnim farmama.

Ekskluzivna večera s Leonor Espinosa u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade

Posjet velike gastronomske inovatorice počeo je u četvrtak, 20. listopada u zagrebačkom hotelu Esplanade, gdje je održana konferencija Redefining Success o utjecaju žena na vodećim pozicijama u kreiranju društvenih promjena. Uz Leonor i Lauru svoja inspirativna iskustva na konferenciji su podijelile i Selma Prodanović, prva dama startupa u Austriji, uvrštena na listu 100 najutjecajnijih žena Europe, Dajana Mrčela, predsjednica uprave Saponije i članica uprave Kandita, Katarina Kecko, od 2016. prva žena partnerica u revizorskoj tvrtki KPMG Hrvatska te Daniela Kramarić, hrvatska sommelierka i vlasnica jednog od najboljih hrvatskih restorana, Plavi podrum, u slikovitom kvarnerskom mjestu Volosko. Konferenciju je moderirala Dubravka Tomeković Aralica.

Chefice Ana Grgić Tomić, Vesna Miletić, Gabriela Filca i Sandra Tahirović

Glavni događaj posjeta bila je ekskluzivna donatorska večera s Leonor Espinosa u Smaragdnoj dvorani Hotela Esplanade, koju su kuhale vrsne chefice. Pet sljedova mediteranskih jela, sparenih s vinima Festigia, Krauthaker, Ante Sladić i Solum, pripremale su chefica Esplanadinog restorana, Ana Grgić Tomić, (Trofej Chef godine prema vodiču Gault&Millau Croatia 2022), chefica zagrebačkog Tača Vesna Miletić (Trofej chef tradicijske kuhinje, G&M 2019.), Gabriela Filca, sous chefica restorana Nebo u riječkom Hiltonu (Michelin*, 3 kapice G&M Croatia), Sandra Tahirović, suvlasnica i chefica progresivnog splitskog restorana Zora Bila (3 kapice G&M Croatia) te Esplanadina slastičarka Mirjana Špoljar.

Kreirale su delicije od namirnica domaćih proizvođača: sarmu od kupusa s ikejime brancinom od MarFisha, meringues od cikle i patea od guščje jetre iz programa Metroa, janjeći osso buco iz vrhunske zagrebačke mesnice The Meat te rolicu od kestena i tamne Kandit čokolade. Gosti su tijekom večere uživali u bogatom programu koji je započeo koktelima što ih je sommelierka Laura Hernandez Espinosa pripremala od Badelove travarice i soka od grejpa.

Meringues od cikle s pateom od pačje jetre i timut paprom
Dimljena i sušena pastrva s crvenim paprom i umakom od žumanjka, konfitirana rolica krumpira
Rolada od kestena i tamne čokolade

U nastavku večeri održana je mini revija modne kuće S. Oliver, a poseban razlog za veselje imala je Antonija Kožul Kutleša, menadžerica u koncernu Fortenova, koja je u nagradnoj igri Porsche Centra Zagreb osvojila trodnevno putovanje u Istanbul gdje će na Formula 1 stazi isprobati njihove nove modele automobila.

Zahvaljujući sudionicima donatorske konferencije i večere, jedna mlada chefica iz Hrvatske otputovat će na praksu u neki od vodećih svjetskih restorana, što je za talente u svijetu kulinarstva – neprocjenjivo iskustvo.

Leonor Espinosa,Ana Ruža Jurman i Antonija Kožul Kutleša, pobjednica Porsche shift natjecanja

‘Izuzetno mi je drago što je dolazak chefice Espinose pobudio veliki interes u poslovnom aspektu, ne samo u Hrvatskoj nego i u Sloveniji iz koje su nam se pridružile neke od vodećih managerica, jer je to važan pokazatelj osviještenosti kompanija o značaju jednakosti žena u dominantno muškim sektorima, što i jest jedan od ciljeva inicijative Mediterranean Women Chefs. Posjet je vrlo značajan i u gastronomskom smislu, jer smo napokon dašak Taste the Mediterraneana festivala koji se održava već 10 godina, s Jadrana uspjeli donijeti u Zagreb’, rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Taste the Mediterranean festivala i Mediterrranean Women Chefs inicijative.

Tartufi kod Daniele Kramarić u Plavom podrumu

Prije povratka u rodnu Kolumbiju, najbolja chefica svijeta uživala je u mirnoći Voloskog, škampima i tartufima kod Daniele Kramarić u njezinom restoranu Plavi podrum, razgovoru o vinima i važnosti očuvanja tradicijskih namirnica. Večer je provela u restoranu Navis u Opatiji, na večeri u društvu s Irenom Peršić Živadinov, direktoricom TZ PGŽ, Andreom Kapetanović, vlasnicom Design Hotela Navis, te skupinom najuspješnijih poslovnih žena kvarnerske regije.  Kvarnerske vinske sorte predstavile su joj sommelierke Ines Matić Matešković, Marinela Mrkonja i Monika Neral.

Leonor i Laura Espinosa, i sommelierke Ines Matić Matešković, Marinela Mrkonja i Monika Neral u restoranu Navis u Opatiji

Boravak u Hrvatskoj Leonor Espinosa i Laura Hernadez Espinosa završile su na plešivičkom gorju u Vinogradarskoj kući Braje. Njezini domaćini Sanda i Robert Braje, vlasnici imanja i vinarije, te Ivana Alilović, direktorica TZ ZŽ, predstavili su im raskošnu selekciju domaćih delicija: od copanjeka, kuhane šunke, sira i vrhnja pa do goveđeg repa u portugiscu i patke s mlincima.

Ivana Alilović, Leonor i Laura Espinosa, Sanda i Robert Braje, i Petra Masnec na Plešivici

S vinskom renesansom Plešivice upoznała ih je Petra Masnec, direktorica TZ Jastrebarskog, a kava i topla štrudla od jabuka na klupici ispod krošnje, lijepo su zaokružile ovu misiju spajanja gastronomije i razmjene iskustva.

Fotografije Matej Dokić i Goran Jakuš za TTM

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above