Gordan Devivi: Odgovorno poslovanje u sektoru nautike

5 MINUTES READ

Gordan Devivi objašnjava kako je neovisno o trenutačnoj krizi i izazovima, OTP Leasing uspješno nastavio s prodajnim aktivnostima u nautici, a razvija i nekoliko proizvoda s kojima će u budućnosti biti još konkurentniji na tržištu

Direktor prodaje regionalne mreže OTP Leasinga Gordan Devivi svoju novu službenu poziciju preuzeo je početkom srpnja ove godine, čime je postao odgovoran za rezultat i razvoj poslovanja u Slavoniji, Istri, Kvarneru i Dalmaciji. Za naš magazin porazgovarali smo o njegovoj karijeri u OTP Leasingu, poslovnim uspjesima, ‘novom normalnom’ na leasing tržištu i, naravno, očekivanjima u idućoj godini.

‘Do svoje 24. godine profesionalno sam se bavio košarkom, kada i započinje moj radni put. Deset godina, točnije od 2004. do 2014. godine, radio sam u autoindustriji za Ford i Jaguar, gdje sam doživio mnoge lijepe trenutke. Nevjerojatan rezultat u poslovanju postigli smo u razdoblju rasta tržišta do 2008. Nakon tog uspješnog razdoblja zahvatila nas je krizna godina, koja je pokazala kako ekonomski ciklus ne može biti u stalnom porastu te je uslijedilo vrlo izazovno razdoblje nošenja s krizom, koja je potrajala sve do 2013. godine, kada ponovno dolazi do buđenja tržišta. Tada mi je pristupio OTP Leasing gdje sam prošao selekciju, te tako započinje moja karijera u OTP-u. Bilo je jako izazovno 2014. godine pokrenuti priču u OTP Leasingu, ali drago mi je da sam se u pravom trenutku tu našao i imao priliku za naš zajednički rast i razvoj, od moje prvobitne pozicije leasing savjetnika u Splitu do aktualne pozicije direktora upravljanja regionalnom mrežom, i to danas kada se OTP Leasing nalazi među tri vodeća leasing društva na hrvatskom tržištu’ komentira Gordan Devivi.

Razvoj novih i održavanje postojećih financiranja

Kada ste počeli s radom, OTP Leasing nije imao proizvod i ponudu financiranja plovila. Kako kotirate danas na tržištu?
Zanimljiv je to razvojni put i cjelokupna priča za dvojicu kolega koji iskreno nisu poznavali ni jedan segment vezan uz svijet nautike. No, napravili smo tada SWAT analizu koja nam je ukazala da na Jadranu, točnije u Dalmaciji, imamo najveći potencijal za razvoj novih proizvoda i ponuda za nautički sektor. Naime, kada smo bili u samim začecima razvijanja novog poslovanja, na tržištu su tada bili prisutni naši najveći konkurenti, međutim razvoj je u sljedećim godinama rezultirao pozicioniranjem OTP Leasinga na prvo mjestu po volumenu financiranja plovila. Točnije, financiramo oko 100-120 plovila godišnje, a za nas je 2019. godina, kao godina s rekordnim volumenima, bila posebno impresivna.

Ovo je fotografija Adriatic Lagoon Regate s Gordan Devivi

Ovo je fotografija Gordan Devivia s Lagoon Regate
Gordan Devivi s OTP Leasingom rado nastupa na Adriatic Lagoon Regatti

Kako je na poslovanje OTP Leasinga utjecala pandemija koronavirusa?
Izrazito mi je drago da smo, neovisno o snazi krize koja je neočekivano došla i zbilja nam poremetila poslovne planove, uspjeli održati stabilnost i s ključnim partnerima odraditi sve ugovorene poslove, što je veliki iskorak za buduću suradnju. Dolaskom pandemije također se promijenio naš pristup tržištu, tako da sukladno situaciji i vremenu u kojem se nalazimo moramo malo detaljnije ući u pojedine projekcije očekivanih prihoda jer svi smo svjesni da su ovo nepredvidiva vremena. OTP Leasingu je bilo naročito izazovno kada smo u ožujku na stolu imali velik broj financiranja, no nakon duboke analize poslovanja mogu reći da je OTP Leasing izrazito odgovorno pristupio svom postojećem portfelju i odnosu s klijentima u nautičkom sektoru, kada smo im ponudili moratorij na godinu dana. Dodatno smo im izišli u susret pa su klijenti sami mogli birati žele li produljiti ugovorni odnos ili ga zadržati u nepromijenjenom trajanju sukladno prvotno ugovorenom. Nadalje, klijenti su mogli birati žele li mjesečno plaćati svoje troškove kamata koje imaju ili žele sve odgoditi za godinu dana i to platiti odjednom po isteku moratorija. Tako smo stabilizirali cijelu situaciju i s obzirom na restrikcije nastavili s realizacijom ugovorenih poslova u nautičkom segmentu i isporukama brodova. Ono što se također promijenilo u nautičkom sektoru jest da su pojedine čarter-kompanije morale raditi određenu preorijentaciju prema ciljnim tržištima, no ipak se vidio izostanak klijenata iz Amerike, Australije, Velike Britanije. Međutim, ono što veseli jest veći broj gostiju iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Njemačke, Poljske, koji su, mogao bih kazati, ‘spasili’ rezultat u čarter-industriji koja je na kraju, barem s podacima kojima ja raspolažem, odradila nekih 55-70 posto posla u odnosu na 2019. godinu, mada je taj podatak relativan s obzirom na to da neke kompanije bilježe puno veći pad, a neke su uspjele kvalitetno odgovoriti izazovima.

‘Uspjeli smo održati stabilnost i s ključnim partnerima odraditi sve ugovorene poslove, što je veliki iskorak za buduću suradnju’

Nove dimenzije poslovanja

Unatoč novonastaloj situaciji ipak ste se odlučili, s vjerom u budućnost, sudjelovati na ovogodišnjem Biograd Boat Showu?
Zanimljiv je podatak da je, neovisno o trenutačnoj krizi i izazovima s kojima se suočavamo, OTP Leasing uspješno nastavio s prodajnim aktivnostima u sektoru kojem vjerujemo, a to je svakako nautički sektor. Ovu krizu smatram prolaznim elementom, a Biograd Boat Show definitivno jednim od najznačajnijih događanja u Hrvatskoj gdje se sa strateškim partnerima ugovara puno poslova. Također bih istaknuo da smo, osim proizvoda koje smo pripremili za nadolazeću godinu, ozbiljnije dogovorili stratešku suradnju s tvornicom Elan, s Dufour katamaranima smo u pripremi posebnih proizvoda i akcija, dok smo s gumenjacima Highfield dogovorili određene promotivne pakete. Biograd Boat Show je bio jedinstvena prilika da se svim potencijalno zainteresiranim klijentima kvalitetno predstavimo.
Ove godine je OTP Leasing osim ‘off-line’, prisutan i ‘on-line’ pred svojim klijentima, poput virtualnog izlaganja na sajmu ICE?
Veseli nas što s ICE-om imamo dobru suradnju i priliku da i ove godine predstavimo svoje proizvode. Zbog novonastale situacije ICE je prvi put na digitalnoj platformi i drago nam je biti dio tog projekta, od kojeg i sami imamo određena očekivanja, ali i priliku upoznati nove klijente i partnere. Vjerujemo da je digitalna platforma segment prema kojem se moramo više orijentirati kao kanalu dodatne promocije.

Ovo je fotografija Gordan Devivi s timom OTP Leasinga
Mladi tim kojem je Gordan Devivi na čelu danas je najuspješnija hrvatska leasing kuća u financiranju plovila

Dugoročni plan rada

Imate li najave i očekivanja za sljedeću godinu?
Vjerujemo da će iduća godina biti na nekih 80 posto poslovanja u odnosu na 2019. godinu, a razlog tom optimizmu jest pronalazak cjepiva protiv COVID-a. Ono što dodatno mogu istaknuti jest da mi u OTP Leasingu radimo na razvoju nekoliko proizvoda s kojima ćemo, vjerujem, u budućnosti biti još konkurentniji na tržištu. Istaknuo bih da smo do sada nudili financiranja na rok od sedam godina, uz fiksnu i varijabilnu kamatu, te radimo na novim inovacijama, i zanimljivo je da smo otvoreni za financiranje rabljenih plovila. Sljedeće godine ćemo raditi i na financiranju možda manjih plovila za pojedine fizičke osobe jer vjerujemo da je to segment koji je ostao neiskorišten i u tome dijelu ćemo se dodatno razvijati.
Možete li dati savjet za korisnike leasinga koji financiraju ili, u bliskoj budućnosti, planiraju financirati svoje plovilo?
Savjet bi svakako bio da uvijek moramo odgovorno pristupiti odluci, odabiru i poslu, a u ovim zahtjevnim vremenima klijenti definitivno realnije moraju sagledati svoje ideje, točnije dugoročno projicirati svoj plan rada. Smatram da nam je ova kriza dodatno potvrdila da, neovisno s kojim optimizmom ulazimo u posao, trebamo odgovorno upravljati svojim financijama i uvijek predvidjeti zalihu novca za teška vremena koja se, kao što vidimo na primjeru ove godine, mogu dogoditi. U OTP Leasingu nastojimo što odgovornije pristupiti svakom zahtjevu klijenata, a ono što je velik izazov jest da imamo i jako puno regulatornih zahtjeva. Savjet za naše klijente jest da prilikom investiranja vode računa da odabiru kvalitetne čarter-tvrtke koje će ponuditi realan menadžment i kvalitetnu razinu usluge. Definitivno smo u OTP Leasingu otvoreni za sve upite i vjerujemo da broj klijenata s kojima surađujemo dovoljno govori o kvaliteti našeg poslovanja.

Tekst Darko Šupuk
Fotografije Robert Matić & Arhiva

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija jedrilice Jahting

Yacht-Pool: Sigurna plovidba već 45 godina

Logičan koncept, predanost i pozitivno iskustvo klijenata pretvorili su Yacht-Pool u jednog od vodećih osiguravatelja za jahte Yacht-Pool je 1976. godine osnovao dr. Friedrich Schöchl, …

Intervjui

Luka Abrus: Petica iz biznisa

Jedan od suvlasnika agencije Five, Luka Abrus, za naš magazin govori o prodaji tvrtke, budućnosti s Endavom, projektu Dorado, koji je koristio pobjednik Vendée Globea, …

Ovo je fotografija poluživanja, hostesa na jahti Jahting

Poslovi na super jahtama: Yachtie je za mnoge posao iz snova

Kroz Luxury Yacht Crew Training kandidati se pripremaju za rad u luksuznom svijetu jahtinga kako bi se zadovoljile potrebe i najzahtjevnijih gostiju Super jahte kao …

Ovo je fotografija Ivan Kljaković Gašić, ACI Sail Intervjui

Ivan Kljaković Gašpić: Budućnost elitnog jedrenja na Jadranu

Istaknuti hrvatski jedriličar Ivan Kljaković Gašpić, osvajač srebra i bronce na svjetskim prvenstvima, višestruki europski prvak i trostruki sudionik Olimpijskih igara, nešto više od godinu …

Ovo je fotografija Damir Vanđelić Intervjui

Damir Vanđelić: Hrabrost, rad i znanje

Jedan od najboljih hrvatskih menadžera Damir Vanđelić u razgovoru za Yachts Croatia govori o biznisu, turizmu, razvoju Hrvatske… Jedan od najboljih hrvatskih menadžera Damir Vanđelić …

Ovo je fotografija D-Marin marine Borik Marine

D-Marin nudi posebne pogodnosti za vjerne klijente

S nadom da će nam nadolazeći mjeseci svima donijeti obilje sunčevih zraka, dobrog vjetra i povoljnog mora, ohrabrimo se i planirajmo idući odmor. Jeste li …

Ovo je fotografija ana roš matea benedetti nove uniforme hiša franko Moda

Matea Benedetti i Ana Roš: Hiša Franko kao modna pista

Ljubav prema prirodi spojila je Anu Roš, vlasnicu i cheficu restorana Hiša Franko – jedinog u Sloveniji nagrađenog s dvije Michelinove zvjezdice, i Mateu Benedetti, …

Ovo je fotografija Azimut S8 Testovi

Azimut S8 na testu: Savršena sportska jahta

Zanimljiv iz više aspekata, Azimut S8 nudi odlične performanse, velike prostore za boravak na otvorenom i moderan dizajn vanjštine i unutrašnjosti, u skladu s novim …

Heritage hoteli Lopud 1483 Hoteli

Heritage hoteli na Jadranu: 5 palača uz more

Vodimo vas u neke od najljepših heritage hotela na Jadranu, koji pružaju kraljevski odmor i koji su savršena utočišta za opuštanje – u prirodnom okruženju …

Ovo je fotografija bazen Villa Nai 3.3 Hoteli

Villa Nai 3.3: Arhitektonski dragulj

Villa Nai 3.3 može se promatrati kao jedna rezidencija s osam soba ili kao butik hotel s osam soba i suiteva s pogledom na more, …

ovo je fotografija mjesta Rab Destinacije

Otok Rab: Carstvo smaragdnih uvala i pješčanih plaža

Premda ga okolni otoci nadmašuju u površini, otok Rab svoju veličinu vješto nadomješta brojnim smaragdnim uvalama, prebogatom kulturnom baštinom i geološkim diverzitetom te zanimljivim otočnim …

Ovo je fotografija fine dining restoran bowa Gastronomija

Fine dining na dalmatinski način: Bowa, LD i Pelegrini

Predstavljamo tri restorana u Dalmaciji za fine dining koji su popularni među nautičarim LD Restaurant – otok Korčula Chef Marko Gajski dobitnik je nagrade Gault …

Scroll to Top