Najveći svjetski koncern luksuza otvorio je hotel s jedinstvenim pogledom na cijeli Pariz, ispunjen umjetninama i ekskluzivnim dizajnerskim kreacijama, te ponudom vrhunskih delicija u četiri restorana
Godinama u Parizu nije otvoren tako spektakularni hotel. Cheval Blanc (Bijeli konj) oda je majstorstvu, umjetnosti i ugađanju osjetilima gostiju, a ako netko u svijetu luksuza zna kako ugoditi potrošačima, onda je to najveći globalni koncern LVMH.
Njegov vlasnik Bernard Arnault, drugi najbogatiji čovjek na svijetu, još je 2001. kupio zapušteno art deco zdanje u srcu grada, smješteno između muzeja Louvre, četvrti Marais i otoka na rijeci Seine, s pogledom na najstariji pariški most – Pont Neuf iz 1607.
Zgrada od 16.000 četvornih metara nalazi se u susjedstvu robne kuće Samaritaine, centra luksuznog šopinga još od 19. stoljeća. Većinski joj je vlasnik Arnaultov koncern, a preuređenjem prije šest godina pretvorena je u moderni hram kulture, gastronomije i šopinga kreacija luksuznih brendova: Dior, Prada, Chloe, Bottega Veneta, Tiffany, Chaumet…
U takvom okruženju LVMH otvorio je svoj prvi pariški hotel s pet zvjezdica, a otvorenje je tempirano za rujan, kada se u gradu održavaju Tjedan mode, Paris Design Week te Maison & Objet. Nije dugo trebalo da Cheval Blanc postane najpoželjnija destinacija. Uređivan je pet godina, dizajnirao ga je Peter Marino, njujorški arhitekt koji već 30 godina za LVMH uređuje luksuzne butike. Marino je u Cheval Blancu predstavio više od 600 francuskih i svjetskih umjetnika i zanatlija: od keramičara, slikara, dizajnera tekstila i namještaja.
Na deset katova hotela raspoređene su 72 sobe i apartmani, veličina najmanjih soba je 45 četvornih metara, a dva apartmana, na osmom i devetom katu, površine su 1000 četvornih metara. Imaju bazen od 12,5 metara, wellness, dvoranu za projekcije, sedam spavaćih soba, blagovaonicu, privatni lift i jedinstveni panoramski pogled.
Upravo pogled diktirao je koncept uređenja hotela: smeđozelena rijeka Seine ispod, nebo iznad, a krovovi Pariza, u požaru 2019. oštećena katedrala Notre Dame, Eiffelov toranj i zlatna kupola Les Invalides – ispred. Kad kroz impozantna staklena vrata kročite u predvorje hotela, učini vam se da ste u superluksuznoj rezidenciji domaćina naviklih na rafinirani stil života.
U lobiju dominiraju dva fotoprinta Eiffelova tornja brazilskog umjetnika Vika Muniza, a na drugom zidu šest metara visoko apstraktno platno koje je francuski slikar Georges Mathieu naslikao 1978. Na hodnicima su ovješene litografije Sonie Delaunay. Čak dvadeset vrsta mramora, kože, pergamenti i ručno nanošena patina korišteni su za uređenje interijera.
Intarzije od slame, stropne i sobne lampe te namještaj, plišani tepisi i posteljina od najfinije svile i pamuka, posebno su rađeni za Cheval Blanc. Plavo-crne uniforme za osoblje dizajnirao je Guillaume Henry, umjetnički direktor modne kuće Jean Patou. Olivier Lefebvre, direktor hotela, kaže da će Cheval Blanc predstavljati francusku radost življenja. Neke sobe imaju balkone i duboke kade s pogledom na rijeku Seine.
Gostima su na raspolaganju privatne ture po Montmartreu koje uključuju posjete draguljarnicama, majstorima za modne dodatke, rijetkim zanatlijama poput specijalista za perje, a za muškarce i odlazak u brijačnicu. Sreća je, kažu, u detaljima gdje ih nužno ne očekujete, a u Cheval Blancu kreću od podruma. Diorov Spa ima šest soba, u ponudi su 43 tretmana, a najpopularniji su Couture Dream za lice, kosu, ruke i stopala te masaža tijela vrućim kamenjem.
Dva ležaja za tretmane izdižu se iz poda, a gosti nakon saune ili hammama uskoče u kabinu snow shower. Samo u ovom Dior Spa može se naći kolekcija svilenih Dior šalova te parfem, što ga je kreirao Francois Demachy. Bazen u razini Seine, dekoriran plavo-zelenim mozaikom Michaela Mayera, najduži je u gradu – 30 metara, a prostor krasi i videoinstalacija izraelskog umjetnika Oyorame. Posebna priča u Cheval Blancu je gastronomija u četiri restorana.
‘Kuhanje je čin ljubavi i velikodušnosti, tako da svatko može pronaći svoju Proustovu Madlene’, objašnjava glavni chef Arnaud Donckele. Restoran Vague d’Or u St. Tropezu pod njegovim je vodstvom nagrađen s tri Michelinove zvjezdice, a prošle godine vodič Gault & Millau proglasio ga je francuskim Chefom godine. Brasserie Limbar u prizemlju danju je pekara s najfinijim kroasanima sa šunkom, sufleom od sira i pudingom od riže slastičara Maxima Frederica, a navečer se mjesto pretvara u koktel-lounge.
Na prvom katu nalazi se Plenitude s pogledom na Pont Neuf, u kojem chef Donckele voli reinterpretirati gastronomska sjećanja na zemlje koje je posjetio i promovirati lokalne proizvođače. Langosteriju na sedmom katu otvorio je talijanski chef Enrico Buonocore, a na istom je katu i Le Tout Paris, klasični francuski bistro u kojemu možete sjediti unutra, na terasi ili u vrtu, uživati u piti od rajčica ili pečenom piletu s krumpirićima, sufleu od čokolade i eklerima.
Samo kroasan ili večera od više sljedova, izbor je gosta, no koncept Cheval Blanca je da slavi prošlost francuske gastronomije i promovira njezinu budućnost, da se nametne kao destinacija za posebne prigode, ali i socijalni klub za Parižane i internacionalno društvo. Sve što im treba za užitak pod jednim je krovom, s pogledom na cijeli Pariz.
Tekst Dubravka Tomeković Aralica
Fotografije Alexandre Tabast