Bastiàn Merlot 2021. s bijele istarske zemlje2 min

Moderna, elegantna i osvježavajuća – takva su vina Bastiàn, a upravo predstavljeni Bastiàn Merlot 2021. nastavlja niz vina karakterističnog potpisa vinarije

Vinarija Bastiàn predstavila je Bastiàn Merlot 2021., sofisticirano vino izraženog karaktera nastalo na najboljim položajima sjeverozapadne Istre. Bastiàn Merlot 2021. elegantno je crno vino, rubinski crvene boje i raskošnih voćnih aroma. Mekano i srednje puno tijelo nadopunjuje voćni okus na šljive, borovnice, trešnje i slatke začine uz fine tanine. Balans bogatih aroma i svježine otkiva eleganciju merlota s istarske bijele zemlje.

Kroz ovu etiketu ideja vinarije Bastiàn bila je predstaviti karakter merlota s bijele zemlje na kojoj dobiva novu, modernu interpretaciju. Svježinu i punoću koju terroir bujskih brežuljaka daje vinima ova vinarija već je istražila u Malvaziji istarskoj i Roséu, a sad i u prvom crnom vinu – Merlotu.

Bastiàn Merlot 2021.

Bastiàn Merlot 2021. karakteristike

Proces kreiranja Bastiàn Merlota započeo je u vinogradima na položaju Cupiga na južnim i jugozapadnim padinama bujskih brežuljaka nadmorske visine od 95 do 135 metara. Specifični klimatski uvjeti i duboko tlo idealni su za uzgoj merlota i kreiranje vina koje odražava terroir na kojem nastaje. Mikroklima i tlo na laporasto-pješčenjačkom flišu daju Bastiàn Merlotu 2021. specifičnu svježu voćnost i dodatno naglašavaju modernu interpretaciju sortnih karakteristika.

‘Berba je obavljena krajem rujna 2021. godine – prvo je pobran svježi dio grožđa, a deset dana poslije i prosušene bobice. Ovo vino dozrelo je dijelom u inoksu, a dijelom u velikim hrastovim bačvama’, rekao je Milan Budinski, enolog vinarije Bastiàn, te istaknuo da je takav postupak zaslužan za harmoniju svježine i punih aroma ovog vina koje na tržište dolazi nešto više od godinu dana nakon berbe.

crno vino Bastiàn Merlot 2021.

Sljubljivanje s jelima

Elegantan okus Bastiàn Merlota izvrsno će se sljubiti s ukusnim jesenskim specijalitetima. Merlot 2021. do punog izražaja dolazi poslužen na temperaturi od 16 do 18 °C uz specijalitete od teletine, govedine i razne umake kako bi pokazao balans aroma crvene šljive, tamne trešnje i svježe mljevenog papra.

Merlot je treća etiketa u ponudi vinarije Bastiàn, uz Rosé i Malvaziju istarsku koji su osvojili struku i ljubitelje vina. Čuvajući jedinstvenost terroira, vinarija Bastiàn njegovanju vinograda pristupa u skladu s prirodom i stvara svježa vina punog okusa od autohtonih i svjetskih sorti.

Predanost izražavanju karaktera terroira čini sjajan temelj za stvaranje vrhunski vina Bastiàn što potvrđuju i struka i publika koji su prepoznali jedinstven Bastiàn potpis.

Fotografije Vinarija Bastiàn

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above