Adriatic 42: Brodogradilište počelo s radom3 min

Puštanje u promet najvećeg plutajućeg doka na Jadranu označava početak nove ere za brodogradilište Adriatic 42, koje postaje remontni servis za superjahte

Smješteno u Boki kotorskoj u Crnoj Gori, brodogradilište Adriatic 42 zajedničko je ulaganje PM Holdings LLC, Investment Corporation of Dubai (ICD) i Drydocks World Dubai, koje je u listopadu počelo s radom. Prvi projekt ovog jedinstvenog objekta za popravak i održavanje megajahti bila je najveća jedrilica na svijetu Black Pearl, koja je remontirana na novom plutajućem doku.

U narednim godinama Adriatic 42 ima u planu potpuno redizajnirati staro brodogradilište Bijela, koje postoji od 1927. godine i koje je bilo najveće na južnom Jadranu, u vrhunski objekt za remont i održavanje superjahti, najviših standarda kvalitete i usluga. S obzirom da se nalazi u jednoj od najsigurnijih prirodnih luka na svijetu, te u blizini marine za superjahte Porto Montenegro, Adriatic 42 trebao bi postati svjetsko jahting odredište.

Brodogradilište Adriatic 42 spremno za rad

Brodogradilište je spremno za obavljanje cjelokupnog remonta i spremno je postati prvoklasni pogon za popravke i održavanje superjahti. Ovo novo remontno brodogradilište dio je Drydocks Worlda, kuće DP World koja je već četiri desetljeća ugledan pružatelj pomorskih i offshore usluga u sektorima brodarstva, nafte, plina i energetike. Drydocks World odradi više od 300 projekata popravaka svake godine i dokazano su sposobni voditi čak 42 projekta obnove u isto vrijeme.

Iskusan međunarodni menadžment pruža izvrsnu priliku lokalnoj radnoj snazi željnoj učenja

Klijenti vjeruju tvrtki Drydocks World zbog njihove tradicije inženjeringa i stručnosti, te zbog širokog izbora visokokvalitetnih, jamstvom zaštićenih i troškovno učinkovitih usluga. Važno je istaknuti i da će novo brodogradilište nadzirati međunarodni i lokalni stručnjaci sa svojim projektnim timovima, pružajući značajnu priliku lokalnoj zajednici da obrazuje visoko kompetentne stručnjake u području popravka i održavanja jahti.

Novoosnovana tvrtka u uglednom brodogradilištu Bijela u Crnoj Gori nudi profesionalnu razinu usluga popravka jahti, uz podršku svjetski poznate marine Porto Montenegro, što je označio dolazak novog plutajućeg doka krajem lipnja

Blizina marina Porto Montenegro i Portonovi čini Bijelu idealnom lokacijom za održavanje lokalnih jahti, ali privući će i velik broj jahti iz cijelog Sredozemlja u potrazi za vrhunskim uslugama u jadranskoj i mediteranskoj regiji. Plutajući dok koji je stigao u lipnju bit će spreman za rad u listopadu 2022. i kamen je temeljac novog projekta, s najvećom nosivosti u usporedbi s ostatkom jadranske regije.

brodogradilište adriatic 42 u boka kotorskoj

Profesionalna razina usluga

Plutajući dok ima dimenzije 180 x 37 metara i na njemu stoje dvije dizalice težine 10 t i kapaciteta 10.000 tona. Osim toga, brodogradilište će imati i veliki travel lift kapaciteta 720 t, a Syncrolift kapaciteta 6400 t planiran je za 2024. Uz 186.000 četvornih metara površine i 8.000 metara radionica koje bi trebale biti dovršene 2022./23., kao plutajući i fiksni molovi, Bijela će postati jedna od najistaknutijih lokacija za preinake na jahtama u istočnom Sredozemlju.

Stoga ne iznenađuje da su glavni podizvođači i ponuđači radova iz cijele Europe jako zainteresirani za projekt, a jedan od najavljenih poslova je i završna boja za superjahte po vrlo konkurentnim cijenama. Zahvaljujući partnerstvu s marinom, posade jahti moći će za vrijeme radova uživati u sadržajima obližnjeg Porto Montenegra, udaljenoga samo 1,2 kilometra, uz uslugu shuttle prijevoza, s raznolikim i bogatim programom događanja za slobodno vrijeme tijekom cijele godine.

Paul John Gray, CEO
Posvećeni smo preobrazbi ovog industrijskog i komercijalnog brodogradilišta u centar za superjahte i megajahte. Ponosimo se dugogodišnjim iskustvom u industriji i mentorskim vještinama i radujemo se što sve to donosimo sa sobom u Bijelu. Vrlo nam je važno što pritom možemo računati na podršku lokalne zajednice i jedva čekamo da podučimo i predamo baklju novoj generaciji radnika brodogradilišta. Rado bismo vidjeli da dvije ili tri generacije iste obitelji rade u našem brodogradilištu.

Fotografije  Adriatic42

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above