Adriatic42: Profesionalna razina usluga3 min

Puštanje u promet najvećeg plutajućeg doka na Jadranu označava početak nove ere za brodogradilište Bijela, koje postaje remontni servis za superjahte. Novi projekt vode međunarodni stručnjaci u bliskoj suradnji s lokalnom radnom snagom

Novoosnovana tvrtka u uglednom brodogradilištu Bijela u Crnoj Gori nudi profesionalnu razinu usluga popravka jahti, uz podršku svjetski poznate marine Porto Montenegro, što je označio dolazak novog plutajućeg doka krajem lipnja. Novi objekti bit će spremni za rad već u listopadu ove godine, pod imenom Adriatic42. Za one koji ne znaju, Adriatic42, nekadašnje brodogradilište Bijela u Crnoj Gori, nalazi se u Boki kotorskoj, jednoj od najsigurnijih prirodnih luka na svijetu.

Brodogradilište je spremno za obavljanje cjelokupnog remonta i spremno je postati prvoklasni pogon za popravke i održavanje superjahti. Ovo novo remontno brodogradilište dio je Drydocks Worlda, kuće DP World koja je već četiri desetljeća ugledan pružatelj pomorskih i offshore usluga u sektorima brodarstva, nafte, plina i energetike. Drydocks World odradi više od 300 projekata popravaka svake godine i dokazano su sposobni voditi čak 42 projekta obnove u isto vrijeme.

Iskusan međunarodni menadžment pruža izvrsnu priliku lokalnoj radnoj snazi željnoj učenja

Klijenti vjeruju tvrtki Drydocks World zbog njihove tradicije inženjeringa i stručnosti, te zbog širokog izbora visokokvalitetnih, jamstvom zaštićenih i troškovno učinkovitih usluga. Važno je istaknuti i da će novo brodogradilište nadzirati međunarodni i lokalni stručnjaci sa svojim projektnim timovima, pružajući značajnu priliku lokalnoj zajednici da obrazuje visoko kompetentne stručnjake u području popravka i održavanja jahti.

Blizina marina Porto Montenegro i Portonovi čini Bijelu idealnom lokacijom za održavanje lokalnih jahti, ali privući će i velik broj jahti iz cijelog Sredozemlja u potrazi za vrhunskim uslugama u jadranskoj i mediteranskoj regiji. Plutajući dok koji je stigao u lipnju bit će spreman za rad u listopadu 2022. i kamen je temeljac novog projekta, s najvećom nosivosti u usporedbi s ostatkom jadranske regije.

Plutajući dok ima dimenzije 180 x 37 metara i na njemu stoje dvije dizalice težine 10 t i kapaciteta 10.000 tona. Osim toga, brodogradilište će imati i veliki travel lift kapaciteta 720 t, a Syncrolift kapaciteta 6400 t planiran je za 2024. Uz 186.000 četvornih metara površine i 8.000 metara radionica koje bi trebale biti dovršene 2022./23., kao plutajući i fiksni molovi, Bijela će postati jedna od najistaknutijih lokacija za preinake na jahtama u istočnom Sredozemlju.

Stoga ne iznenađuje da su glavni podizvođači i ponuđači radova iz cijele Europe jako zainteresirani za projekt, a jedan od najavljenih poslova je i završna boja za superjahte po vrlo konkurentnim cijenama. Zahvaljujući partnerstvu s marinom, posade jahti moći će za vrijeme radova uživati u sadržajima obližnjeg Porto Montenegra, udaljenoga samo 1,2 kilometra, uz uslugu shuttle prijevoza, s raznolikim i bogatim programom događanja za slobodno vrijeme tijekom cijele godine.

Paul John Gray, CEO
Posvećeni smo preobrazbi ovog industrijskog i komercijalnog brodogradilišta u centar za superjahte i megajahte. Ponosimo se dugogodišnjim iskustvom u industriji i mentorskim vještinama i radujemo se što sve to donosimo sa sobom u Bijelu. Vrlo nam je važno što pritom možemo računati na podršku lokalne zajednice i jedva čekamo da podučimo i predamo baklju novoj generaciji radnika brodogradilišta. Rado bismo vidjeli da dvije ili tri generacije iste obitelji rade u našem brodogradilištu.

Fotografije  Adriatic42

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above