Kao jedini jadranski otok s dva lica, Pag pruža divlje prizore surovog kamena i plavetnila neba te nježnije, zelenije i pitomije krajolike, nudeći vam istodobno iskustvo sirove ljepote i smirujuće idile
Između više od tisuću jadranskih otoka, Pag je posve drugačiji, kamenit i surov. Bura i razorno more učinili su njegovu istočnu stranu okrenutu prema kopnu nalik na mjesečevu površinu.
Dva lica otoka Paga
No, otok Pag nije samo mjesec. Ima i on svoje drugo lice. Zapadni dio otoka je niži, zeleniji i pitomiji. Na njemu ima i pitke vode koja dolazi s Velebita.
Na otoku se nalaze tri slatkovodna močvarna jezera: Veliko blato, Malo blato i Kolansko blato. Pag je također jedan od najsunčanijih otoka na Jadranu s više od 2.500 sunčanih sati godišnje. Nije ni čudno kad je veliki prijatelj s burom. I kako to već biva, priroda negdje uzme, a negdje daje.
Mjesečev otok
Otok Pag peti je najveći i obalom najrazvedeniji jadranski otok, poznat po surovom, ali fascinantnom pejzažu. Zbog kamene vizure, koja prekriva čak 86 posto njegove površine, mnogi ga nazivaju Mjesečevim otokom. No, osim golog kamena, Pag ima i zelene oaze, poput šume hrasta medunca, nasada maslina, orintološke vegetacije i prekrasnih prirodnih plaža.
Suhozidi kao simbol identiteta
Oštra klima i specifičan krajolik oblikovali su način života stanovnika otoka, a kao jedan od najupečatljivijih spomenika paške baštine su suhozidi – mreža kamenih ograda koja se proteže u dužini od tisuću kilometara. Nekada su služili kao granice između pašnjaka namijenjenih čuvanju ovaca, a danas su uvršteni na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
Na tim pomalo škrtim pašnjacima obitavaju autohtone paške ovce, koje se hrane aromatičnim biljem začinjenim posolicom. Upravo zbog te jedinstvene kombinacije paški sir, skuta i janjetina imaju prepoznatljiv okus i cijenjene su delicije diljem svijeta.
Tisućljetne masline u Lunu
Na sjeveru otoka, u vrtovima lunjskih maslina, rastu divlje masline čija se starost procjenjuje na više od tisuću godina, a na udare podvelebitske bure prilagodili su se i hrast medunac i bijeli grab u rezervatu Dubrava-Hanzina. Pag je također dom triju značajnih močvarnih područja – Kolanjskog blata, Velikog i Malog blata u Povljani te ljekovitog blata Segal.
Kamena povijest grada Paga
U samom središtu otoka smjestio se grad Pag, jedan od rijetkih svjetskih gradova koji ima svoj rođendan. Njegovi temelji položeni su 1443. godine, kada je cijeli grad preseljen na novu lokaciju u jednom od najambicioznijih urbanističkih pothvata tadašnje Europe. Danas se grad Pag ponosi svojom kulturnom baštinom, jedinstvenom narodnom nošnjom, paškim sirom i solju.
U obnovljenom prostoru Benediktinskog samostana sv. Margarite čuva se iznimno vrijedan eksponat sakralne umjetnosti – relikvijar s autentičnim trnom s Kristove krune. To je jedini Sveti trn u svijetu, uz Trnovu krunu u pariškoj katedrali Notre-Dame, koji ima potvrdu Vatikana da je autentičan.
Umijeće izrade paške čipke kao UNESCO-ova baština
U gradu Pagu stoljećima se njeguje tradicija izrade čipke, koja je uvrštena na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine. Umijeće izrade paške čipke od bijelog konca iziskuje spretnost i dugotrajnu obuku, a kako bi se očuvala tradicija čipkarstva, u gradu djeluje Galerija paške čipke, u čijoj se bogatoj zbirci nalaze čipke različitih povijesnih razdoblja, ali i kreacije novijih datuma.
Sol kao bijelo zlato otoka Paga
Pag i sol neraskidivo su vezani, a njihova povijest prikazana je na stalnoj izložbi solarstva u Magazinu soli. Nezaboravan doživljaj za posjetitelje predstavljaju i radionice na poljima soli gdje mogu dodirnuti i okusiti sol i solni cvijet, jedan od najcjenjenijih začina na svijetu.
Ovi delikatni kristali soli nastaju samo pod posebno mirnim vremenskim uvjetima, kada se na površini bazena soli formira tanka, hrskava korica bogata mineralima koja se pažljivo skuplja ručno. Solni cvijet Solane Pag nosi zaštićenu oznaku izvornosti, što potvrđuje njegovu autentičnost i vrhunsku kvalitetu.
Tradicionalna proizvodnja soli
Kao dio nasljeđa otoka Paga, sol se tijekom godina proizvodila kombinacijom prirodnih i tehnoloških procesa, uz oslanjanje na sunce, more i vjetar, a danas se na tradicionalan način prikuplja i nerafinirana morska sol, koja ima eko certifikat. Treba istaknuti kako paška sol ne prolazi nikakvu kemijsku obradu – njezina čistoća i bogatstvo minerala ostaju sačuvani, kako nam ih je podarila priroda.
Svjetski poznati paški sir
U najstarijoj sirani na otoku posjetitelji mogu otkriti kako se proizvodi najbolji hrvatski sir, ali i jedan od najboljih sireva na svijetu. Uz pratnju stručnog voditelja te degustaciju u autentičnom ambijentu saznat ćete više o tradiciji paškog sirarstva i ovčarstva te povezanosti i isprepletenosti otoka s proizvodnjom paškog sira.
Grad Pag organizira i nekoliko zanimljivih manifestacija: ‘Međunarodni festival čipke’ u lipnju, ‘Paški ljetni karneval’ zadnji vikend u srpnju, ‘PagArt Festival’ početkom kolovoza, te ‘Misec paške soli’ u rujnu.
Otrivanje otoka Paga: Plaže i staze za trekking
O zanimljivoj prošlosti zapadnog dijela otoka svjedoče grad Novalja i okolna mjesta. Jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Novalji ulaz je u antički vodovod, koji domaće stanovništvo zove Talijanova buža. Vodovod je izgrađen za vrijeme Rimskog Carstva, a služio je za napajanje mjesta vodom iz izvora u Novaljskom polju.
Plaža Zrće jedna je od najpoznatijih party destinacija
Spomenimo ovdje i prekrasnu novaljsku plažu Zrće koja se noću pretvara u jednu od najpoznatijih party destinacija u Europi na kojoj nastupaju najbolji DJ-ovi elektroničke glazbe. Novalja je također omiljena destinacija za sve ljubitelje outdoor aktivnosti, a upravo zbog svoje posvećenosti razvoju sporta i aktivnog načina života, proglašena je Europskim gradom sporta za 2025. godinu.
Najljepše plaže na otoku: Ručica i Beritnica
Na istočnom dijelu otoka, u Metajni, osobito je lijepa plaža Ručica, do koje se dolazi kroz slikoviti predio nazvan Kanjon. U blizini je i jedna od najljepših otočnih plaža – Beritnica, koja je dostupna samo pješice ili brodom.
U zaleđu Metajne je čuvena trekking i trail staza Life in Mars. Razgranata na četiri rute, ova staza je namijenjena svima koji žele otkriti ljepotu grubog paškog pejzaža. Nova dionica Life on Mars II otvorena je prošle godine, a spaja Žigljen i Metajnu u dužini od 10,5 km.
Penjanje na stijenu Stogaj
Za iskusne penjače tu je Via Ferrata, koja u dužini od 100 metara povezuje uvalu Slana i rt Sušac. Prijelaz je klasificiran kao zahtjevan te je namijenjen odvažnim penjačima, uz obvezno korištenje dodatne opreme. Pravi izazov predstavlja stijena Stogaj, s gotovo 70 označenih ruta, poznata po zahtjevnim usponima i spektakularnom pogledom na Paški zaljev.
Jedinstveni okusi otoka Paga
Gurmani će svakako uživati na ovom otoku. Pag opet nudi ono što nema nigdje drugdje. Paška janjetina je jedna od tih specijaliteta. Specifičnog je okusa zbog prostora u kojem autohtona ovca živi i u kojem se hrani.
Čuvena paška janjetina
To je krš, goli kamenjar na kojem rastu razna ljekovita bilja, kao slavulja, škrta sitna trava obasuta posolicom koju nanose zimske bure. Upravo zbog takvog uzgoja i načina ishrane, meso paške janjetine ima poseban okus.
Uz čuvenu pašku janjetinu, svakako probajte razna jela od ribe i morskih plodova, kao što su riblja juha, novaljski brudit, salate i rižota od morskih plodova te riba s gradela.
Boškinac spaja najbolje od Paga
Nezaobilazna gastronomska oaza otoka Paga je restoran Boškinac, nositelj Michelinove zvjezdice. Kao dio boutique hotela i vinarije, restoran spaja tradiciju i inovaciju, uz korištenje lokalnih sastojaka – od paške janjetine i sireva do svježih plodova mora i začinskog bilja s otoka.
Osim fine dininga, restoran nudi i vrhunska vina iz vlastite vinarije, što ga čini top-destinacijom za sve ljubitelje visoke gastronomije, vina i hedonizma.
Slatka tajna baškotina
Svim ovim slanim okusima trebalo je napraviti kontrast. Tako je nastao baškotin, zasigurno najstarija slastica, tvrdi slatki prepečenac spravljen po posebnoj samostanskoj recepturi. Benediktinke njeguju proizvodnju baškotina više od 300 godina. U prijašnjim vremenima goste se dočekivalo baškotinima i bijelom kavom.
Pag: Otok kontrasta
Pag je otok kontrasta – surov, ali fascinantan. Njegova bogata kulturna baština, jedinstveni pejzaži i vrhunska gastronomija čine ga idealnim odredištem tijekom cijele godine. Upravo zbog brojnih outdoor aktivnosti koje nudi – od bicikliranja i traila do penjanja i kajakarenja – Pag pruža jedinstveno iskustvo.
Fotografije Ivo Pervan, Boris Kačan, Alexander Carter Wilson, Solana Pag i TZG Paga