50 godina Tudor kronografa4 min
00:00:32
00:00:32

Prije pola stoljeća Tudor je predstavio svoj prvi kronograf – Oysterdate. Danas su Tudorovi kronografi cijenjeni u urarskoj industriji i vjerna su pratnja raznih uzbudljivih avantura svojih vlasnika. Doznajte kako su se razvijali u posljednjih pet desetljeća

Serija 7000 ili ‘Homeplate’

50 Years Of Tudor Chronographs 1970 Tudor Oysterdate 01

Predstavljen 1970. godine, Tudorov kronograf nosio je naziv Oysterdate te je odmah postao povezan s mehaničkim sportskim satovima. Opremljen je mehaničkim kalibrom Valjoux 7734 s ručnim navijanjem i kronografskim mehanizmom. Njegovo kućište bilo je proporcionalno, a dizajn oštar i muževan. Dizajn brojčanika bio je neobičan budući da su na prve tri reference dolazili u dvije verzije, sivoj i crnoj. Također, njihovi brojčanici bili su neobično oslikani svjetlećim oznakama sati petokrakog oblika, što im je donijelo nadimak ‘Homeplate’, koji se odnosio na bazu na bejzbolskom terenu.

Serija 7100 ili ‘Monte Carlo’

50 Years Of Tudor Chronographs 1971 Tudor Oysterdate Montecarlo 01

Druga generacija kronografa Tudor predstavljena je 1971. godine i u katalogu brenda nalazila se do 1977. godine. Među ljubiteljima satova nazvana je Tudor ‘Monte Carlo’, zahvaljujući brojčanicima u stilu ruletskog kotača. Kronografi serije 7100 zadržali su isto kućište poput njihovih prethodnika, kao i duh njihovih brojčanika, ali se mehanizam promijenio. U ovoj kolekciji predstavljena je nova kombinacija boja, Tudorova karakteristična plava, s plavim i sivim brojčanikom i dvije vrste odgovarajućeg plavog okvira.

Samonavijajući kronografi ‘Big Block’ (serije 9400 i 79100)

50 Years Of Tudor Chronographs 1976 Tudor Prince Oysterdate Big Block 01

Tudor je 1976. godine predstavio novu obitelj satova koji su donijeli malu revoluciju za brend. Novi modeli Prince Oysterdate bili su prvi kronografi Tudor opremljeni samonavijajućim mehanizmom. Kućište je zadržalo karakteristične značajke prethodnika, ali je bilo deblje zbog rotora samonavijajućeg mehanizma, stekavši nadimak ‘Big Block’ (Veliki blok) u kolekcionarskim krugovima. Naziv ‘Big Block’ zadržao se do 1989. godine, kada je predstavljena sljedeća serija 79100 koja je doživjela minimalne izmjene.

Kronograf ‘Safir’ (serija 79200)

50 Years Of Tudor Chronographs 1996 Tudor Prince Oysterdate 01

U 1995. godini, s predstavljanjem serije ref. 79200, estetika Prince Oysterdate kronografa suptilno je, ali ipak značajno dorađena. Kućište je postalo profinjenije i zaobljenije zadržavajući svoju prepoznatljivu siluetu. U sljedećim godinama nekoliko značajnih promjena obilježilo je dizajn četvrte generacije, uključujući predstavljanje safirnog kristala – po kojem je kolekcija i dobila nadimak – kao i konfiguracije od zlata i čelika i kožni remen. Njegov mehanizam ostao je Valjoux kalibar 7750 u značajno poboljšanoj verziji, osobito s estetskog stajališta.

Povratak serije ‘Homeplate’

Tudor Heritage Chrono Blue 01

U 2010. godini, kako bi obilježio 40. obljetnicu prvog kronografa Tudor, brend je predstavio Heritage Chrono. Ovaj sat odlikuje se modernim dizajnom istovremeno zadržavajući karakteristične estetske elemente čuvenog modela ref. 7033 (prototip iz 1970. s gradacijskim rotirajućim prstenom), spajajući ih s brojnim suptilnim, jedinstvenim detaljima kao što su sjajno polirani kutevi ‘lugsa’, polirani štitnici navijajuće krunice i nazubljeni rotirajući prsten i potiskivači kronografa. U 2013. godini predstavljena je nova verzija ovog modela, Heritage Chrono Blue, s naglašenim plavim brojčanikom. Osim boje, ovaj novi model imao je i brojčanik inspiriran drugom generacijom kronografa Tudor, predstavljenom 1971. godine i nazvanom ‘Monte-Carlo’. Mehanizam koji je pokretao ove modele bio je kalibar 2892 s dodatnim kronografskim mehanizmom, prihvaćajući princip brojača minuta s 45-minutnim gradacijama i datumom na 6 sati.

Fastrider i usavršavanje keramike

Tudor Blackshield 01

Tudor je 2013. godine iznenadio svijet urarstva predstavljanjem modela Fastrider Black Shield, atraktivnog, sportskog mat crnog kronografa koji je odskakao od tradicionalne estetike brenda. Njegovo visoko tehnološko keramičko kućište odražavalo je njegovu tehnološku snagu i performanse. Prvotno dostupan u crnoj verziji s crvenim oznakama sati ili crnoj s oznakama sati u brončanoj boji, Fastrider Black Shield bio je dostupan i u verziji s visokim kontrastom, crni s bijelim oznakama sati. Samonavijajući mehanički mehanizam bio je kalibar 7753 s cam kronografskim sustavom i datumom na 4.30. Remen novog modela dolazi u matiranoj crnoj koži s bijelim šavovima ili na crnoj gumenoj narukvici.

Manufakturni kalibar za kronograf Black Bay

Tudor Black Bay Chrono 01

Od 1970. godine, kada je predstavljen prvi Tudorov kronograf Oysterdate, brend je proizvodio satove koji su usko povezani sa svijetom motosporta. U 2017. godini, Black Bay Chrono odvažno je spojio vodeno nasljeđe Black Bay obitelji s funkcijama kronografa koji je vladao trkaćim stazama. Rezultat je bio Black Bay Chrono, kronograf vrhunskih performansi i jedinstvenog dizajna. U godini kad je predstavljen, osvojio je nagradu za najbolji sat ispod 8.000 švicarskih franaka na Grand Prix d’Horlogerie u Ženevi. Zahvaljujući 70-satnoj rezervnoj snazi i silikonskoj balansnoj opruzi, kao i certifikatu Službenog švicarskog instituta za ispitivanje kronometara, manufakturni kronografski kalibar MT5813, koji pokreće model Heritage Black Bay Chrono, mehanizam je visokih performansi.

Prepoznatljivi kronograf u ‘Steel & Gold’ verziji

Na sajmu Baselworld 2019, Tudor je predstavio novo elegantno izdanje prepoznatljivog modela Black Bay Chrono. Novi Black Bay Chrono nosi ime S&G, koji označava ‘Steel & Gold’, odnosno ‘čelik i zlato’ predstavljajući materijale u kojima dolazi. S 41 mm kućištem ističe se i po crnom brojčaniku i istaknutim podbrojčanicima u zlatnoj boji. Ovaj zanimljivi kronograf dolazi na narukvici u čeliku i zlatu te kožnom remenu u smeđoj boji.

Istražite kolekciju Tudor u butiku Mamić 1970, u Ulici Frane Petrića 7 u Zagrebu, koji je ponosan član međunarodne mreže Tudorovih zastupnika.

Fotografije & video Tudor

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above