Urbana plovidba dalmatinskim centrima

by Yachts Croatia

Najbolje od oba svijeta

Ako se u proljeće otisnete na pučinu, ovaj vam put savjetujemo da se ne otisnete predaleko, nego da, kombinirate romantičnu prirodu s dalmatinskim urbanim centrima

U našem časopisu objavili smo niz tekstova o proljetnoj plovidbi, uglavnom vas savjetujući da posjetite hrvatske nautičke bisere u miru i tišini, prije početka sezone i pravih gužvi. U tim tekstovima savjetovali smo vam čak i da nabavite brojeve telefona vlasnika ugostiteljskih objekata na otocima jer će neki otvoriti svoja vrata samo ako im se najavite, a većina tih ljeti popularnih odredišta je još zatvorena. I dalje smo mišljenja kako mir otočnih oaza kombiniran s proljetnim radostima, poput branja šparoga na pustim otočićima, može predstavljati prvoklasan odmor.

Urbana Plovidba

Međutim, ovaj put vam predlažemo da Dalmaciju doživite iz druge perspektive. Dok nema gužvi, nisu samo otočne rive prazne, isto je i s gradovima, a obilazak dalmatinskih ‘prijestolnica’ kombinirajte s plovidbom po djevičanski praznim uvalama, jedrenjem i boravkom u vlastitu, plovećem ‘boutique’ hotelu. Ono na što ipak želimo skrenuti pažnju jest vrijeme. Proljeće je razdoblje kada se obala i otoci zagrijavaju, pa sunčani dani sliče ljetnima, ali zbog sporijeg zagrijavanja kontinenta dolazi do prodora hladnog zraka, pa se trebate pripremiti za raznolike vremenske uvjete. Primjerice, prošle godine je za Uskrs na otoku Hvaru padao snijeg, po tom bi vam vremenu bilo bolje na skijanju u Alpama ili u dobrim termama, ali ako se zateknete na moru, imajte pri ruci toplu odjeću.

Urbana Plovidba

S druge strane, promjenjivo vrijeme stvara idealne uvjete za jedrenje, svi ljubitelji tog sporta uživat će u obilju vjetra, a tada se održavaju i brojne regate. Duljina dana i kasni zalazak sunca idu vam u prilog, te možete krilaticu ‘Carpe diem’ iskoristiti u punom smislu, čak i ako samo boravite u sigurnom zagrljaju mirnih uvala.  Mi smo ljubitelji adrenalinske varijante protkane jedrenjem, ali za koji god se način odmora u nedirnutoj prirodi odlučite, ostvarit ćete doticaj s prirodom karakterističan za to doba godine. Priroda se budi, pa ćete sigurno primijetiti drugačiju svježu zelenu boju vegetacije i proljetnog cvijeća, a kombinacijom proljetne ‘morske’ romantike s boravkom u urbanim sredinama možda pronađete lijepo osvježenje prije pravih ljetnih plovidbi.

Urbana Plovidba

Naš prijedlog je da prokrstarite relativno malu udaljenost između Zadra i Splita, na kojoj se nalazi niz odličnih odredišta.

Zadar

Za posjet ovom drevnom gradu ne treba vam puno razloga. Uživanje u zadarskom poluotoku, spektakularnim zalascima sunca i dobrim restoranima preporučujemo svakom posjetitelju, a vez biramo u marini u centru grada.

Murter

Od Zadra do Murtera možete birati hoćete li prokrstariti velebnim Kornatima ili ćete ploveći uz kopno posjetiti uvijek šarmantnu Vrgadu, ili samo baciti sidro i uživati u ručku na otočićima murterskog arhipelaga. Murter i Betina čuvari su dalmatinske tradicije, ali i dom odličnim restoranima s domaćom ponudom jela.

Urbana Plovidba

Šibenik

Kada se privežete blizu katedrale sv. Jakova, prošetate uličicama Krešimirova grada i prođete kroz šibensku Goricu do Dolca, onda možete lako shvatiti zašto je Šibenik jedan od najljepših gradova na jadranskoj obali. Da, i Pelegrini ako volite modernu hranu.

Skradin

Plovidba od Šibenika do Skradina uvijek je doživljaj za sebe. Iako je Skradin u predsezoni manje posjećen i aktivan, to kompenzira rijeka Krka koja je u proljeće puna vode, što njezine slapove, u prvom redu obližnji Skradinski buk, čini posebno atraktivnima.

Urbana Plovidba

Trogir

Ovaj srednjovjekovni gradić pod UNESCO-ovom zaštitom ima čak tri marine, a mi vam savjetujemo da se za vrijeme lijepih proljetnih dana privežete baš na trogirskoj rivi, što je u sezoni praktički nemoguće. Budite i vi na mjestu s kojeg filmske zvijezde započinju svoju plovidbu po Hrvatskoj, a prije toga uživajte na moru, na primjer u tirkiznoj boji uvale Krknjaši.

Split

Nije nam namjera reklamirati Split i Dioklecijanovu palaču, jer to je i naš grad, ali privezati se na novoj Zapadnoj obali i isprobati ponudu mnogih otvorenih splitskih restorana vrijedno je pažnje. Ako ste ljubitelj noćnog života, u Splitu ćete ga pronaći, barem vikendom.

Urbana Plovidba

Uskršnja regata

Naziv ovog ‘grada’ nije tipfeler, već je Uskršnja regata događaj kojim grad Hvar jednostavno oživi u svom punom sjaju. Bilo da ste samo gost ili natjecatelj, tih ‘dana u godini’ u Hvaru ćete doživjeti posebnu atmosferu.

Fotografije I. Pervan, M. Jelavić, D. Kalogjera i Croatia Yachting

Drevni Stari Grad
Skrivene rute Ninskog zaljeva