Tri obiteljska restorana na Paklinskim otocima

5 MINUTES READ

Vrhunska gastronomija koja je uvijek bila zaštitni znak hvarskog akvatorija nudi se nautičarima u nekoliko oaza na Paklinskim otocima

Antonio Patak – Uvala Ždrilca

U jednom od najprometnijih i najljepših tjesnaca – uvali Ždrilca, u restoranu Antonio Patak, teško da ćete u sezoni naći mjesta, osim ako se danima unaprijed niste najavili. Kako je ovo godina u kojoj ovaj obiteljski restoran slavi četiri uspješna desetljeća bavljenja s najzahtjevnijim gostima-nautičarima, vlasnik Ante Dujmović s kćerkom Katarinom priredio je novi meni, uredio terasu, no u kužini je ‘sve ostalo isto’.

Najkvalitetnije domaće namirnice i stare recepture dovedene su do savršenstva, zbog kojih je ovaj restoran među najposjećenijima u hvarskom akvatoriju. Od hladnih startera, svakako bismo izdvojili carpaccio od grdobine, kao i hladnu riblju platu Patak s mariniranim inćunima i kozicama, salatom od hobotnice i tuna paštetom, dok za pravu ljetnu gastro feštu kao toplo predjelo ne propustite kozice na ražnjiću sa žara, razne školjke ili škampe na buzaru. No, ono zbog čega se zaista želite naći na prekrasnoj terasi restorana Patak, teća je brudeta ili još bolje teća gregade iz kojih se šire pravi mirisi Mediterana.

Tek izvađene škarpine, šampjeri, rombovi, grdobine ili jastozi iz mora ‘zaplivat’ će u umaku od rajčice ili u bijelom umaku gregade s dodatkom krumpira. A za ljubitelje jela pripremljenih na žaru, svježu ribu, jastoga pa čak i hobotnicu, kao i mesne specijalitete poput bifteka ili ramsteka, grill majstor spremit će na odabranoj vrsti drva, za svako jelo posebno. One vegetarijance među nautičarima obradovat će velik izbor maštovitih salata s dodatkom cous cousa, slanutka, ali i zasebna jela poput tjestenine (bez glutena) s povrćem.

A na kraju obroka samo je jedno pravo rješenje – slasne palačinkama ala Antonio s vrućim višnjama i preljevom. Kad je u pitanju izbor vina, Dalmacija je predstavljena kroz zanimljiv izbor lokalnih vinara – Tomića, Zlatan Otoka i nova vina braće Pavičić, ali i pošipa i grka (Bire), no pronaći ćete i malvazije Meneghettija, Kabole, Kozlovića, ali i ozbiljnijeg Griffin Sur lie, a od crvenih vina definitivno treba kušati prvi međunarodno nagrađeni plavac mali – Vron Bod Marjan.

Info: Katarina Čajić (+385 91 723 06 65)

Pročitajte: Sedam restorana na Kornatima za nautičare

Pročitajte: Fine dining na dalmatinski način: Bowa, LD i Pelegrini

Pročitajte: Meneghetti: Luksuzna oaza za sva osjetila

Pročitajte: Četiri restorana na Visu koja nude pravu pojorsku gastronomiju

Meneghello – Uvala Vinogradišće

Diljem Mediterana razbacane su nebrojene prekrasne uvale za sidrenje, tirkizne plaže i vrhunski restorani za profinjena nautičarska nepca, no nigdje nije to sve tako skladno ukomponirano u prirodu i još oplemenjeno s umjetnošću, kao što je to u uvali Vinogradišće na imanju obitelji Meneghello. Još prije više od stotinu godina na posjed obitelji Meneghella dolazili su prvi gosti ili, bolje rečeno, istraživači Jadrana i uživali u tada netaknutoj prirodi i gostoprimstvu ove obitelji koja je oduvijek imala drukčiju viziju turizma na Paklinskim otocima.

Podosta se Vinogradišće promijenilo i tijekom ljetnih mjeseci vlada nesnosna gužva, no okruženi arboretumom u ovom obiteljskom restoranom, i luksuznim pansionima s prekrasnim pogledom na cijelu valu, kao da ste zaštićeni u gnijezdu kojim se neprestano širi miris kužine nekih izgubljenih vremena.

Forte menija uvijek su plodovi mora, u raznim varijantama, no najpopularnija je dakako gregada od škarpine i grdobine s otvorene vatre, crni rižoto od sipe, carpaccio od bakalara, svježa salata od hobotnice, a sve pripremljeno na reduciran način za očuvanje okusa izvorne hrane, bez aditiva i uljepšavanja dojma, jer stvar je u okusima dalmatinske tradicije i tu nema kompromisa. Od ove godine za ljubitelje mesa u ponudi su svinjska rebra s umakom s roštilja (R&B hrana), kuhana na vanjskom roštilju.

Kada je briga o škoju, a ne samo o restoranu prešla s Tota na gđu. Dagmar, pa na kćer Rominu, ta obiteljska priča garancija je vrhunske gastronomije i ugodne atmosfere koja uvijek tu vlada, jer velika većina gostiju nautičara odavno uživaju status prijatelja a ne gostiju, jer se tu sidre već desetljećima.

Info: Romina Meneghello (+385 91 478 3111, +385 21 717 270, romina@palmizana.hr)

U uvali je 50-ak bova – gđa. Mare (+385 91 171 8242) ili na www.vinogradisce.com

Pročitajte: Boškinac: Mjesto koje slavi prirodu, otok Pag, njegove goleti i sol na koži ribara

Pročitajte: Restorani južnog Jadrana: Što južnije, to ukusnije

Pročitajte: Vodič Yachtsa: Restorani na Jadranu za nautičare

Pročitajte: Cap Aureo: Teatar istarskih okusa

The FisherMan’s House & Pension Tonči – Vlaka

Samozatajno, ali s puno mota, The Fisherman’s House Tonči mala je i prekrasna oaza na Paklinskim otocima koja baštini hvarsku ribarsku i gastronomsku tradiciju na onaj izvorni način i, premda niste možda čuli za njih, tu su na usluzi nautičarima od 1964.godine.

Za razliku od uglavnom prenapučene Palmižane i uvale Vinogradišće s razvikanim restoranima, uvala Vlaka kao da nije na Sv. Klementu, jer u ‘Ribarskoj kući’ lovi se i priprema riba, baš kao nekada. U mreži će se naći i ušati, saruna, i svega što se izvadi tog dana iz mora, kao i druge ribe u kojoj će istinski ljubitelji morske gastronomije znati uživati, jednako kao da se radi o A klasi ribe.

Već nekoliko generacija obitelji Matijević, sada na čelu s kćeri Perinom, vjerno je svom izričaju i kuhinji lišenoj trendovskih ambicija, koji se najbolje očituju u brujetu ‘a la Tonči’ u kojem gosti mogu i sami posložiti ribu pa i jastoge, ili poznatoj gregadi, hvarskom ribarskom jelu, s dodatkom krumpira i bez pomidora, pripremljenima na pravoj vatri. Vjerujte nam, ne može autohtonije od toga, jer ne samo da ribarski gen obitelji Matijević to ne dopušta, već je to i njihova svakodnevna prehrana i način života, a poznato je da i znanstvenici tvrde kako je upravo mediteranska prehrana najzdravija.

Osim vlastita maslinova ulja, koje ćete naći u hladnim predjelima, i raznih povrtnih i sezonskih priloga, također ubranih s njihova polja, obitelj Matijević ponosna je na vlastitu proizvodnju bijelih sorti bogdanuše i vugave i, prema njihovoj preporuci, najboljem ljetnom finišu za ‘ribarski’ ručak spremljen s ljubavi obitelji Matijević u uvali Vlaka. Premda je iz same uvale najbliži put do restorana, preporučujemo sidrenje u uvali Taršće s južne strane i romantičnu šetnju do restorana.

Info: Perina Matijević (+385 98 727 186)

Tekst Filip Bubalo

Fotografije arhiva Yachts, retoran Patak, FisherMan’s House & Pension Tonči

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Putovanja

Sofisticirani vegetarijanski fine dining u srcu Beča

Bečki restoran Tian koji vodi chef Paul Ivić jedan je od rijetkih vegetarijanskih restorana s Michelinovom zvjezdicom. Organski uzgojene namirnice, profinjene tehnike kuhanja te kompleksna …

Ovo je fotografija Jahorina Resort i Spa Putovanja

Jahorina Mountain Resort & Spa: Raj za ljubitelje planina

Jahorina Mountain Resort & Spa najmoderniji je planinski resort u regiji, koji nudi vrhunski spa centar, dobar provod i poseban gastronomski doživljaj Olimpijski centar Jahorina …

Ovo je fotografija Lokvarskog jezera Gorski kotar Destinacije

Gorski kotar: Moje šume, moji snovi

Zeleno srce Hrvatske idealna je destinacija za sve one koji žele iskusiti boravak u prirodi i održivi turizam Gorski kotar je neodoljiva planinska oaza prekrivena …

Ovo je fotografija degustacije sireva, Južni Tirol Putovanja

Gastro idila Južnog Tirola

Južni Tirol je po mnogim parametrima najpoželjnije mjesto za život. Uz jedinstvenu ljepotu Dolomita, krajolik prožet kontrastom između alpskih vrhova i Mediterana, turizam, gastronomija i …

Ovo je fotografija sarajevo panorama Putovanja

Sarajevo: Noći u gradu, dani na planini

Spoj istoka i zapada, kao strana svijeta i kao dviju različitih kultura – osmansko-islamske i austrougarsko-kršćanske – Sarajevo je uzbudljiva destinacija za istraživanje lokalne gastronomije …

Ovo je ftografija Jelsa otok Hvar Gastronomija

7 mjesta na otoku Hvaru stvorena za nautičke gušte

Naša gastro-ruta za Hvar nudi prizore sa starih ‘kartolina’, a tradicionalne konobe, obiteljski restorani i vinarije pružaju jedinstvenu otočnu priču. Vodimo vas u unutrašnjost najsunčanijega …

Putovanja

Sofisticirani vegetarijanski fine dining u srcu Beča

Bečki restoran Tian koji vodi chef Paul Ivić jedan je od rijetkih vegetarijanskih restorana s Michelinovom zvjezdicom. Organski uzgojene namirnice, profinjene tehnike kuhanja te kompleksna …

Ovo je fotografija Sanlorenzo SL90A Testovi

Sanlorenzo SL90A na testu: Savršenstvo stila

Iako smo već navikli na asimetrične Sanlorenzo modele, najnoviji Sanlorenzo SL90A otišao je korak dalje. Zadržavajući profinjen stil i uređenje unutrašnjosti, pametnim smještajem vlasničke kabine …

Ovo je fotografija Hans Wilsdorf osnivač Rolexa Luksuz

Hans Wilsdorf: Visionar Par Excellence

Za nekoliko pojedinaca može se reći da su bili iz svog vremena i ispred svog vremena. Pa ipak, Hans Wilsdorf, vizionarski poduzetnik i osnivač Rolexa, …

Ovo je fotografija Prof. dr. sc. Željko Verzak Intervjui

Željko Verzak: Pomoć djeci s posebnim potrebama

Stomatolog po struci i humanist po uvjerenju za naš magazin govori o svojim strastima, radu s djecom, osami u jadranskim uvalama Smisao njegova življenja je: …

Ovo je fotografija WTF, zaklada za očuvanje mora i oceana Jahting

Water Revolution Foundation: Zaštita i očuvanje planeta

Water Revolution Foundation je od svog osnivanja 2018. postao jedna od najprominentnijih inicijativa s ciljem neutraliziranja otiska superjahting industrije, uz promicanje održivih tehnologija i praksi …

Ovo je fotografija Jahorina Resort i Spa Putovanja

Jahorina Mountain Resort & Spa: Raj za ljubitelje planina

Jahorina Mountain Resort & Spa najmoderniji je planinski resort u regiji, koji nudi vrhunski spa centar, dobar provod i poseban gastronomski doživljaj Olimpijski centar Jahorina …

Scroll to Top