Tri obiteljska restorana na Paklinskim otocima5 min

Vrhunska gastronomija koja je uvijek bila zaštitni znak hvarskog akvatorija nudi se nautičarima u nekoliko oaza na Paklinskim otocima

Antonio Patak – Uvala Ždrilca

U jednom od najprometnijih i najljepših tjesnaca – uvali Ždrilca, u restoranu Antonio Patak, teško da ćete u sezoni naći mjesta, osim ako se danima unaprijed niste najavili. Kako je ovo godina u kojoj ovaj obiteljski restoran slavi četiri uspješna desetljeća bavljenja s najzahtjevnijim gostima-nautičarima, vlasnik Ante Dujmović s kćerkom Katarinom priredio je novi meni, uredio terasu, no u kužini je ‘sve ostalo isto’.

Najkvalitetnije domaće namirnice i stare recepture dovedene su do savršenstva, zbog kojih je ovaj restoran među najposjećenijima u hvarskom akvatoriju. Od hladnih startera, svakako bismo izdvojili carpaccio od grdobine, kao i hladnu riblju platu Patak s mariniranim inćunima i kozicama, salatom od hobotnice i tuna paštetom, dok za pravu ljetnu gastro feštu kao toplo predjelo ne propustite kozice na ražnjiću sa žara, razne školjke ili škampe na buzaru. No, ono zbog čega se zaista želite naći na prekrasnoj terasi restorana Patak, teća je brudeta ili još bolje teća gregade iz kojih se šire pravi mirisi Mediterana.

Tek izvađene škarpine, šampjeri, rombovi, grdobine ili jastozi iz mora ‘zaplivat’ će u umaku od rajčice ili u bijelom umaku gregade s dodatkom krumpira. A za ljubitelje jela pripremljenih na žaru, svježu ribu, jastoga pa čak i hobotnicu, kao i mesne specijalitete poput bifteka ili ramsteka, grill majstor spremit će na odabranoj vrsti drva, za svako jelo posebno. One vegetarijance među nautičarima obradovat će velik izbor maštovitih salata s dodatkom cous cousa, slanutka, ali i zasebna jela poput tjestenine (bez glutena) s povrćem.

A na kraju obroka samo je jedno pravo rješenje – slasne palačinkama ala Antonio s vrućim višnjama i preljevom. Kad je u pitanju izbor vina, Dalmacija je predstavljena kroz zanimljiv izbor lokalnih vinara – Tomića, Zlatan Otoka i nova vina braće Pavičić, ali i pošipa i grka (Bire), no pronaći ćete i malvazije Meneghettija, Kabole, Kozlovića, ali i ozbiljnijeg Griffin Sur lie, a od crvenih vina definitivno treba kušati prvi međunarodno nagrađeni plavac mali – Vron Bod Marjan.

Info: Katarina Čajić (+385 91 723 06 65)

Pročitajte: Sedam restorana na Kornatima za nautičare

Pročitajte: Fine dining na dalmatinski način: Bowa, LD i Pelegrini

Pročitajte: Meneghetti: Luksuzna oaza za sva osjetila

Pročitajte: Četiri restorana na Visu koja nude pravu pojorsku gastronomiju

Meneghello – Uvala Vinogradišće

Diljem Mediterana razbacane su nebrojene prekrasne uvale za sidrenje, tirkizne plaže i vrhunski restorani za profinjena nautičarska nepca, no nigdje nije to sve tako skladno ukomponirano u prirodu i još oplemenjeno s umjetnošću, kao što je to u uvali Vinogradišće na imanju obitelji Meneghello. Još prije više od stotinu godina na posjed obitelji Meneghella dolazili su prvi gosti ili, bolje rečeno, istraživači Jadrana i uživali u tada netaknutoj prirodi i gostoprimstvu ove obitelji koja je oduvijek imala drukčiju viziju turizma na Paklinskim otocima.

Podosta se Vinogradišće promijenilo i tijekom ljetnih mjeseci vlada nesnosna gužva, no okruženi arboretumom u ovom obiteljskom restoranom, i luksuznim pansionima s prekrasnim pogledom na cijelu valu, kao da ste zaštićeni u gnijezdu kojim se neprestano širi miris kužine nekih izgubljenih vremena.

Forte menija uvijek su plodovi mora, u raznim varijantama, no najpopularnija je dakako gregada od škarpine i grdobine s otvorene vatre, crni rižoto od sipe, carpaccio od bakalara, svježa salata od hobotnice, a sve pripremljeno na reduciran način za očuvanje okusa izvorne hrane, bez aditiva i uljepšavanja dojma, jer stvar je u okusima dalmatinske tradicije i tu nema kompromisa. Od ove godine za ljubitelje mesa u ponudi su svinjska rebra s umakom s roštilja (R&B hrana), kuhana na vanjskom roštilju.

Kada je briga o škoju, a ne samo o restoranu prešla s Tota na gđu. Dagmar, pa na kćer Rominu, ta obiteljska priča garancija je vrhunske gastronomije i ugodne atmosfere koja uvijek tu vlada, jer velika većina gostiju nautičara odavno uživaju status prijatelja a ne gostiju, jer se tu sidre već desetljećima.

Info: Romina Meneghello (+385 91 478 3111, +385 21 717 270, romina@palmizana.hr)

U uvali je 50-ak bova – gđa. Mare (+385 91 171 8242) ili na www.vinogradisce.com

Pročitajte: Boškinac: Mjesto koje slavi prirodu, otok Pag, njegove goleti i sol na koži ribara

Pročitajte: Restorani južnog Jadrana: Što južnije, to ukusnije

Pročitajte: Vodič Yachtsa: Restorani na Jadranu za nautičare

Pročitajte: Cap Aureo: Teatar istarskih okusa

The FisherMan’s House & Pension Tonči – Vlaka

Samozatajno, ali s puno mota, The Fisherman’s House Tonči mala je i prekrasna oaza na Paklinskim otocima koja baštini hvarsku ribarsku i gastronomsku tradiciju na onaj izvorni način i, premda niste možda čuli za njih, tu su na usluzi nautičarima od 1964.godine.

Za razliku od uglavnom prenapučene Palmižane i uvale Vinogradišće s razvikanim restoranima, uvala Vlaka kao da nije na Sv. Klementu, jer u ‘Ribarskoj kući’ lovi se i priprema riba, baš kao nekada. U mreži će se naći i ušati, saruna, i svega što se izvadi tog dana iz mora, kao i druge ribe u kojoj će istinski ljubitelji morske gastronomije znati uživati, jednako kao da se radi o A klasi ribe.

Već nekoliko generacija obitelji Matijević, sada na čelu s kćeri Perinom, vjerno je svom izričaju i kuhinji lišenoj trendovskih ambicija, koji se najbolje očituju u brujetu ‘a la Tonči’ u kojem gosti mogu i sami posložiti ribu pa i jastoge, ili poznatoj gregadi, hvarskom ribarskom jelu, s dodatkom krumpira i bez pomidora, pripremljenima na pravoj vatri. Vjerujte nam, ne može autohtonije od toga, jer ne samo da ribarski gen obitelji Matijević to ne dopušta, već je to i njihova svakodnevna prehrana i način života, a poznato je da i znanstvenici tvrde kako je upravo mediteranska prehrana najzdravija.

Osim vlastita maslinova ulja, koje ćete naći u hladnim predjelima, i raznih povrtnih i sezonskih priloga, također ubranih s njihova polja, obitelj Matijević ponosna je na vlastitu proizvodnju bijelih sorti bogdanuše i vugave i, prema njihovoj preporuci, najboljem ljetnom finišu za ‘ribarski’ ručak spremljen s ljubavi obitelji Matijević u uvali Vlaka. Premda je iz same uvale najbliži put do restorana, preporučujemo sidrenje u uvali Taršće s južne strane i romantičnu šetnju do restorana.

Info: Perina Matijević (+385 98 727 186)

Tekst Filip Bubalo

Fotografije arhiva Yachts, retoran Patak, FisherMan’s House & Pension Tonči

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above