Sunreef 70 Power na testu: Punom učinkovitosti naprijed5 min
00:02:08
00:02:08

Motorni katamaran poljskog brodogradilišta osvaja prostranošću i luksuznim interijerom, a velika mogućnost personalizacije i odlična ekonomičnost svrstavaju ga u vrh ponude segmenta do 70 stopa

Predstavljen 2021. kao dio serije Sunreefovih novih motornih katamarana od 60 do 100 stopa, 70 Sunreef Power napokon smo imali priliku testirati blizu kuće, u Marini Kaštela, pokraj Splita, na poziv tvrtke Ocean Sailing House, koja je ujedno i zastupnik brodogradilišta Sunreef za Hrvatsku.

Sunreef 70 Power pogled iz zraka

Elegantan 70 Sunreef Power dizajn

U prominentnoj tamnosmeđoj boji, dužine od 21,30 metara, s visokim trupovima i visokim nadgrađem, djeluje vrlo elegantno, pomalo čak i ‘sportivo’ poput klasičnog automobila, primarno zbog kombinacije oštrih linija trupa i nadgrađa, i s glatkim finišem rubova trupa i uglova velikih pravokutnih prozora na trupu.

Sa širinom od 11,35 metara, krma 70 Sunreef Power može se usporediti s prostranošću krmi superjahti, a široke krmene platforme trupova te masivna hidraulična platforma nosivosti 1500 kg sposobna je nositi pet metara dug tender s unutrašnjim motorom, dok prostrane luksuzne stube na trupovima, koje vode na glavnu palubu, pojačavaju taj dojam.

Sunreef 70 Power bočni prikaz watertoys

Na krmenoj platformi lijevog trupa nalazi se dizalica za jet-ski, a poviše platforme za tender između dva trupa je veliko spremište za morske igračke i dodatni rezervoar za gorivo za jet-ski. Krmeni prostor glavne palube je, osim po svojoj prostranosti, upečatljiv i po visini stropa koji ga natkriva te pruža otvoreni prostor zaštićen od vjetra i sunca.

Centralno mjesto zauzima stol za objedovanje za osam osoba, a tu se na desnoj strani, ispod stuba koje vode na flybridge, nalazi stubište koje vodi direktno u VIP kabinu smještenu u krmi desnog trupa, dok je na lijevoj strani prostrano ležište te stubište koje vodi u kuhinju ovog broda smještenu u krmi lijevog trupa.

Sunreef 70 Power krmeni prostor
Krmeni prostor sa stolom za osam osoba je prostran i odlično zaštićen od vjetra i sunca

Široka vrata salona vode nas u unutrašnjost nadgrađa, koje čini jedan jedinstveni prostor koji spaja funkcionalnost dnevnog boravka, unutrašnjeg prostora za objedovanje s velikim stolom i sofom oblika slova L na lijevoj strani, unutrašnjeg upravljačkog mjesta te dnevnog bara i malene kuhinje za posluživanje doručka na velikom centralnom otoku.

Dodatne informacije i cijene najma katamarana Sunreef 70 Power saznajte ovdje

Ovakav dizajn i logika uređenja prostora savršeno se nastavljaju na uređenje krmenog prostora u jedinstven prostor. I uređenje unutrašnjosti se nastavlja na vanjštinu s tamnim pregradama, tamnim radnim plohama elemenata te svijetlom tkaninom na sofama, dok su drvene površine od tamnog wenge drva.

Mogućnost custom uređenja

Bitno je naglasiti da Sunreef vlasnicima nudi mogućnost custom uređenja unutrašnjosti i mnogih vanjskih elemenata. Iste tonove uređenja prate i kabine u trupovima. Svih pet kabina za goste opremljene su s prostranim bračnim krevetima te zasebnim kupaonicama s odvojenim tuš- kabinama i sve se mogu pohvaliti velikom količinom dnevnog svjetla koje ulazi kroz velike bočne prozore na trupu broda.

sunreef 70 power salon interijer
Sunreef vlasnicima nudi mogućnost custom uređenja unutrašnjosti i mnogih vanjskih elemenata

U ponudi su još i verzije uređenja sa šest kabina u trupu, gdje se kuhinja nalazi u salonu, te vlasnička verzija s pet kabina, od kojih je jedna velika vlasnička kabina koja zauzima polovicu desnog trupa. Kod svih verzija u pramcima se nalaze kabine za posadu.

Unutrašnje upravljačko mjesto u nadgrađu pruža dobru preglednost prema naprijed, a odmah do su smještena masivna prednja vrata nadgrađa koja vode do lounge prostora na pramcu s malenom sofom koja okružuje stolić za kavu te dva prostrana sunčališta, a ovaj dio se može natkriti s pomičnim nosačima za tendu. Pramčani dio glavne palube proteže se sve do vrhova pramaca s vinčevima glavnog sidra skrivenim ispod palube, pružajući tako odličan potpuno ravan prostor za druženje na prostranom pramcu.

Sunreef 70 Power flybridge salon Sunreef 70 Power flybridge

Flybridge je gotovo jednake površine kao i salon u unutrašnjosti nadgrađa, a zamišljen je kao velika terasa, gdje centralno mjesto zauzimaju dvije velike sofe u sredini, poveći bar s grillom na lijevoj strani te veliko sunčalište koje zauzima čitavi krmeni dio flybridgea. Naprijed, na desnoj strani, vanjsko je upravljačko mjesto koje je opremljeno jednako kao i unutrašnje te pruža odlučnu preglednost prema naprijed i bokovima broda, dok je tu za pristajanje krmom i sustav kamera.

Krov flybridgea sačinjen je od stakala koja su prekrivena pojedinačnim solarnim ćelijama tvoreći tako neobičnu, ali ugodnu ispresijecanu sjenu, sasvimdovoljnu da stvori ugodan hlad s osjećajem otvorenog neba nad flybridgeom.

Sunreef 70 Power pokazuje zavidnu štedljivost u plovidbi

Na kratkom testu ovaj 70 Sunreef Power, opremljen s dva MAN-ova motora od po 850 konjskih snaga svaki, pokazao je zavidnu štedljivost postigavši čak pet čvorova pri samo 600 okretaja i s potrošnjom od samo četiri litre na sat po motoru, a optimalna brzina koju smo postigli na testu je 9,5 čvorova s potrošnjom od 21 litre po satu po motoru te maksimalna brzina od 19 čvorova, gdje se potrošnja popela na 160 litara na sat po motoru.

 

Bez ikakvih stabilizatora 70 Sunreef Power pokazao se jako stabilan uz solidno probijanje valova i minimalne vibracije, a okretni radijus je vrlo uzak za veličinu jahte. S odličnom ekonomijom, mogućnosti customatizacije i izbora nekoliko verzija uređenja unutrašnjosti te ponuđenom eko verzijom ovoga modela s hibridnim pogonom, 70 Sunreef Power je motorni katamaran koji će još mnogo godina biti standard u svijetu motornih katamarana dugih 70 stopa.

70 Sunreef Power tehnički podaci

Duljina: 21,3 m
Širina: 11,35 m
Motori: 2 x 300 KS / 2 x 850 KS
Spremnik za gorivo: 8000 l / 12.000 l
Spremnik za vodu: 1600 l
Dizajn: Sunreef Yachts
Zastupnik: Ocean Sailing House

Tekst Mlađan Marušić
Fotografije & video Ocean Sailing House

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above