Stancija Baracija & Croeat: Senzacija za sva čula6 min

Pripremom zimskog menija u fascinantnom prostoru luksuzne stancije, podsjećamo vas na hedonizam sa stilom koji možete doživjeti ako posjetite ovo imanje ili zavirite u ponudu koju, kao opskrbljivač jahti, nudi rovinjski brend Croeat

Ne bismo se usudili napraviti rang-listu najboljih nekretnina kod nas, ali stancija Baracija sigurno pripada među najluksuznija imanja u Hrvatskoj. Skladno uklopljena između vinograda i maslinika smjestila se na vrhu pitomog brežuljka između Buja i Grožnjana. Samo imanje prostire se na više od dva hektara obiteljskog imanja s pažljivo osmišljenim i održavanim okolišem.

Stancija Baracija je poput kopnene jahte

Okruženo je maslinicima, vinogradima, voćnjacima i predstavlja mirnu oazu okruženu predivnom prirodom. U svom smještajnom dijelu može ugostiti ukupno šesnaest ljudi u dva objekta. Za nas je zanimljivo i to da se ova stancija iznajmljuje kao kompleks, sa svim popratnim sadržajima, poput kopnene jahte kojom možete krstariti kroz najbolje što istarski poluotok nudi. U njezinim odajama osjeća se mir, spokojstvo i dobra energija.

Ovo je fotografija Stancija Baracija vila u Istri

Ovo je fotografija stancija baracija luksuzna vila
Korištenje prirodnih materijala interijeru su dali dodatnu notu topline

Veliki prostori luksuzno su opremljeni, s puno ukusa i zanimljivih detalja. Kamini i vatre u njima pojačavaju doživljaj ugode i opuštenosti, a vrhunski opremljena kuhinja pruža zadovoljstvo kuhanja autohtonih istarskih namirnica. Stoga nismo mogli dobiti bolju pozornicu od ove za naš mali zimski gastronomski projekt.

Fascinantna vila za luksuzan odmor

Naime, ova vila fascinantna je po mnogo čemu, a mi smo je u zimsko vrijeme, idealno za povlačenje u udobne i ugodne kutke, odlučili iskoristiti kao ‘poligon’ za pripravu jednog vrhunskog menija. Uz pomoć prijatelja iz brenda Croeat, specijaliziranog za opskrbu jahti različitim ‘delicijama’, koji su se ponudili pripremiti jedan vrhunski meni od pet sljedova, pod vještim vodstvom Tea Ivaniševića, odlučili smo na našim stranicama pokazati kako može izgledati luksuzan odmor ‘dok jahte miruju’.

Ovo je fotografija kvarnerski škamp s manadrinama
Kvarnerski škamp s manadrinama
Ovo je fotografija klasični Bouillabaisse s brancinom, vongolama, dondolama i kozicama
Bouillabaisse s brancinom, vongolama, dondolama i kozicama

Osim što je Teo glavni operativac tog strelovito rastućeg brenda, čije usluge koristi sve više jahti, Teo je i vrhunski chef, pa su spremljena jela demonstracija onog što Croeat u svojoj biti i jest. A to je izvor vrhunskih domaćih namirnica nastao pažljivim izborom kuhara, koji odlično poznaje i vrhunsku gastronomiju i jahting. Kako izgleda ‘mix’ Croeata i stancije Baracija, pogledajte u nastavku teksta.

Pripremljena jela odlikuju se vrhunskim ukusima, ali i izgledom koji se savršeno uklapa u ambijent stancije

Za to su zaslužne fotografije našeg umjetnika Đorđa Stošića zahvaljujući kojem možemo dočarati jedinstvenu atmosferu Baracije stopljenu s okusima vrhunskih jela. Osim što je sam slikar i fotograf, Đorđe je i veliki poznavatelj dobrih zalogaja, pa nismo mogli izabrati boljeg suradnika za ‘sljubljivanje’ veličanstvenog ambijenta, slasnih zalogaja i umjetničke fotografije.

Ovo je fotografija gusja jetra s raguom od Beluga leće
Gusja jetra s raguom od Beluga leće
Ovo je fotografija teleći t-bone
Teleći t-bone

Stancija Baracija datira iz 19.stoljeća

Izvorna stancija, odnosno imanje, datira iz 19. stoljeća, sam posjed bio je u funkciji do 1960. godine, nakon čega se obitelj iselila, a imanje je palo u zaborav. Obje kuće su u zadnjih nekoliko godina temeljito rekonstruirane i obnovljene te današnja stancija Baracija može primiti do 16 osoba u dvije odvojene kuće. Vlasnik imanja, kozmopolit hrvatskih korijena i njujorške adrese, veliki ljubitelj umjetnosti, vina i putovanja, zajedno sa suprugom ujedinio je svoje strasti u viziju obnove ovog mjesta.

Ovo je fotografija stancija baracija u Istri
Skladno uklopljena između vinograda i maslinika, stancija Baracija se smjestila na dva hektara na vrhu pitomog brežuljka

Njujorški arhitektonski studio Lindsay Newman napravio je idejni projekt arhitekture, za prilagodbu i izvedbene detalje bio je zadužen studio FEARH, dok je oblikovanje interijera povjereno hrvatskom studiju Madres. Tradicionalna arhitektura stancije poziva na otkrivanje prolaskom kroz prostranu ulaznu vežu.

Unutrašnjost stancije Baracija

Glavna kuća na prizemnoj etaži otvara se budućim gostima impresivnim dnevnim boravkom. Donja etaža rezervirana je za eno-gastro uživanje: blagovaonica s kuhinjom nastavlja se prema vinskom podrumu, a suprotni kraj kuće rezerviran je za intimu spavaćih soba koje završavaju prostranim terasama. Manja sporedna kuća potpuno je samostalna cjelina, s tri sobe u donjem katu i velikim boravkom na gornjem katu. Ljepoti njezine jednostavne ruralne strukture dodana je velika terasa za uživanje.

Ovo je fotografija stancija baracija blagavaonica
Dnevni prostor stancije Baracija u kojem nije pretjerano, nepotrebno ili nedosljedno

Zajedno kuće tvore cjelinu uklopljenu u pažljivo oblikovani pejzaž (pejzažni arhitekt Klara Kožarić). Okućnica je pravi mali botanički vrt prepun mediteranskog bilja koji okružuje prostrani otvoreni bazen. Trenuci mira i povlačenja mogu se ostvariti gledanjem flore i faune u lokvama niže od kuće, a druženje ispod zvjezdanog neba uz otvoreni kamin izveden u kamenu. Interijerski kuće su opremljene tako da nude dvije različite atmosfere: glavna kuća je klasičnija unutar toplih, tamnijih tonova, a manja kuća je opremljena suvremenije, svježije i lepršavije.

Luksuzna vila koja nudi privatnost, uživanje i povezanost s prirodom

Stancija Baracija je mjesto koje nudi luksuz privatnosti koja nije izolirajuća, luksuz povezanosti s prirodom uronjen u besprijekornu udobnost i moderan komfor te luksuz uživanja u davno zaboravljenom umijeću dokolice. Vanjske terase i prostori, okrenuti prema zapadu, odvode vaše misli prema dalekom horizontu i spektakularnim, gotovo slikarskim, zalascima sunca.

Uz prostranu okućnicu, otvoreni bazen sa sunčalištem, saunu, mini gym, višenamjensko igralište za sportove, boćalište, vinski podrum, sobu za igru i velike zajedničke prostorije za druženje, te brojne aktivnosti (škola kuhanja i slikanja, apiterapija, kušanje vina i maslinovih ulja…), jedini susjedi bit će vam nasadi stoljetnih maslina i vinove loze.

Ovo je fotografija stancija baracija soba
Stancija Baracija u dvije kuće može ugostiti 16 osoba

Gostima je na raspolaganju besprijekorna usluga domaćina (imanje ima punu poslugu) zaduženih samo za goste koji će napraviti sve da se oni osjećaju kao u vlastitoj kući. U sklopu stancije nalazi se vinski podrum s cijenjenim vinima iz cijelog svijeta. Respektabilna godišta butelja daju naslutiti da ovdje ništa nije prepušteno slučaju i da se i najzahtjevniji gost može itekako ugodno iznenaditi.

Vinarija Clai

Na samo nekoliko koraka od stancije nalazi se vinarija Clai i njezin podrum u kojem se s ponosom čuvaju vina tog kultnog imena. I prelijepe odaje ove stancije i veličanstvena vina s potpisom Clai pričaju o jednoj filozofiji i snažnom autorskom pečatu koji se otkriva samo onima koji ga znaju prepoznati.

Ovo je fotografija Teo Ivanišević
Teo jedan je od osnivača projekta Croeat, a prije je radio u Maistri, Hangaru 7, hotelskom lancu Belmond, a nekoliko je godina bio chef na jahti
CROEAT JELOVNIK

U srcu ‘svoje’ Istre, Teu Ivaniševiću nije bio problem složiti jela koja spajaju okuse mora i kopna u naoko jednostavan, a s druge strane gastronomski zaokružen doživljaj. Za napomenuti je kako istim namirnicama opskrbljuje brojne jahte, a gotovo pola menija ima u ponudi kao svoj proizvod.

Sadržaj pet pripremljenih sljedova:
Kvarnerski škamp
Kisela veprina, luk
Dresing od dunje
Mandarina
Klasični Bouillabaisse
Brancin, vongole, dondole
Kozica
Gusja jetra
Ragu od Beluga leće
Ocat od maline, maline
Pačji jus
Teleći T-bone
Pire od celera
Glazirano povrće iz Croeat vrta
Teleći jus
Ručno rađene čokoladne praline
Baskijska torta od sira
Financier od badema i limuna
*Od toga su praline, financier, kisela veprina, umaci (pačji i teleći jus), i povrće proizvodi koje u svojoj ponudi nudi Croeat.

Tekst Jasmina Stošić
Fotografije Đorđe Stošić

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above