Riva 76 Perseo na testu: Savršeni sportfly3 min
00:03:04
00:03:04

Službeno predstavljena na sajmu u Cannesu prošlog rujna, Riva 76 Perseo je zadivila i članove žirija za nagradu Invictus Yacht Trophies i osvojio trofej u dvoje kategorije, za dizajn eksterijera i opći dojam

Riva 76 Perseo
Središnjim dijelom glavne palube na Rivi 76 Perseo dominira salon uređen u tikovini i bijelim tkaninama

Riva 76 Perseo dizajn

Riva 76 Perseo rezultat je suradnje studija Officina Italiana Design, čiji su dizajneri zaslužni i za ostale modele brenda Riva, i grupe Ferretti. Taj 23 metra dugački sportfly skladnih linija, naglašenih odvažnim izborom boja – metalik siva za trup i nadgrađe, blistava crna i krom za detalje – ima relativno maleno nadgrađe, no gotovo potpuno okruženo staklom, što doprinosi atmosferi u unutrašnjosti. Krma Persea vrlo je skladna, dovoljno prostrana za platformu velikodušnih dimenzija i dva stubišta uz garažu, ali i za poveći kokpit obložen tikovinom (do kojeg vodi hidraulični mostić). Kokpit je uređen kao salon i blagovaonica, i vrlo ugodan, a čitava krma opremljena je estetski vrlo privlačnim materijalima, među kojima se ističu rukohvati od nehrđajućeg čelika.

S lijeve se strane iz kokpita moguće uspeti na fly palubu ili krenuti prema pramcu, do kojega se pruža i lijepo dizajnirana ograda ugrađena u nadgrađe. Pramac je također uređen kao salon, ima klupicu koja gleda prema naprijed i prostrano sunčalište. Fly paluba Persea gotovo je neprimjetna kad brod gledate s doka i majstorski uklopljena u profil nadgrađa. Opremljena je prije svega funkcionalno, a njome dominira klupica u obliku slova U koja se pruža uz pramčani dio i postaje skiperov naslonjač kad se brodom upravlja s tog sekundarnog upravljačkog mjesta, koje po želji može biti i natkriveno. Iza klupice nalazi se još jedno sunčalište, što je zgodan pomak u odnosu na većinu sportskih coupéa, na kojima je taj prostor neiskorišten.

Riva 76 Perseo
Vlasnička kabina na Rivinoj jahti ima velika okna koja jamče obilje prirodne svjetlosti

Unutrašnjost glavne palube od kokpita je odvojena električno pokretanim sklopivim vratima i podijeljena na tri glavna prostora prema konceptu open space – salon s naslonjačem oblika slova L, blagovaonicu za šest osoba i upravljačko mjesto s dva naslonjača. Ovaj je dio unutrašnjosti okružen staklenim površinama i preplavljen prirodnom svjetlošću, no ništa manje svjetlosti nema ni u potpalublju. Stube s glavne palube vode u hodnik donje palube, iz kojega se ulazi u tri kabine i zatvorenu kuhinju.

Otmjena vlasnička kabina

Najveća je kabina ona za vlasnika, koja je široka koliko i sam trup Persea i ima vrlo velika okna, ugrađenu garderobu, lijepo uređen privatni salon i otmjenu kupaonicu uređenu u mramoru. Na desnoj strani pramca nalazi se gostinska kabina s dva kreveta, dok je treća kabina VIP.

Riva 76 Perseo
Riva 76 Perseo ima prostranu gornju palubu koja je idealna je za opuštanje na suncu

Skiper testiranog primjerka, kapetan Michele, rekao nam je da je ponosan na brod kojim upravlja i odmah nas obavijestio o snazi njegovih motora: dva puta po 1.800 KS (u standardnoj verziji Riva 76 Perseo ima 1.550 KS). Na testu nam je Perseo dokazao da je istina sve što promotivni materijali brodograditelja o njemu kažu – s 500 litara vode i 3.000 litara goriva u spremnicima postigao je brzinu od 37,3 čvora (pri 2.350 okr./min), ne gubeći ni u jednom trenutku ravnotežu i smirenost.

Riva Perseo zapravo je savršen predstavnik segmenta sportfly; klasičan koliko i originalan, moderan i funkcionalan. Odvažne estetike i lijepih performansa, Riva 76 Perseo je model koji će vjerojatno mnogima postati njihova prva Riva.

Riva 76 tehnički podaci

TEHNIČKI PODACI
Duljina: 23,32 m
Širina: 5,75 m
Gaz: 1,90 m
Spremnik za gorivo: 5.600 l
Spremnik za vodu: 840 l
Istisnina: 53.500 kg
Motori: 2 x MAN V12 1.550 KS / 1.800 KS
Najveća brzina: 33 / 37 čv.
Brzina krstarenja: 29 / 32 čv.
Dizajn: Officina Italiana Design
(Mauro Micheli i Sergio Beretta)
Graditelj: Riva – Ferretti Group / Italija
Zastupnik: Mennyacht

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above