Riva Rivamare na testu: Jahtica za sva vremena4 min
00:00:35
00:00:35

Najnovija reinkarnacija legende Riva ima oblik zanosne minijahte od 39 stopa nazvane Rivamare, koju krasi izgled pomoćne brodice megajahte i plovila vlasnika koji ima vilu uz jezero

Stapajući najbolje od suvremene tehnologije s klasičnim linijama i elementima koji prizivaju ‘joie de vivre’ Francuske rivijere iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, Rivamare ne leti zapjenjenim morem, nego i kroz vrijeme. Lakirana svjetlucavim metaliziranim lakom londonski sive boje, Rivamare se ističe visokokvalitetnim okovima od nehrđajućeg čelika ulaštenog poput zrcala, podsjećajući na umjetničku skulpturu.

Od sidra, položenog između tradicionalno oblikovanim pozicijskim svjetlima kuće Riva, do zastavnog jarbola na krovu kabine, pa opet od rešetkama zaštićenih ventilacijskih otvora i krmenih okova za privezivanje, svaki je dio besprijekorno dotjeran poput dragulja, kako bi pridonio dizajnu cjeline. Preklopna vratašca krmenog spremišta omogućuju jednostavan ulazak na brod kad je privezan krmom, dok ista ta platforma na sidru postaje prekrasna kupališna platforma. Na zlatna vremena putovanja morem podsjeća i remenje za pričvršćivanje tih jastuka, pa čak i držači, odražavajući nasljeđe zaljubljenika u plovidbu u ovoj retro-modernoj sintezi.

Kad smo se smjestili u mahagonijem obloženom kokpitu, na udobnom naslonjaču u obliku slova C, iznova smo se mogli diviti besprijekornoj preciznosti laserske obrade svakoga detalja, od šavova na oblogama izdržljive tkanine i savršenosti spojeva, do čarobno lakiranog mahagonija i savršeno obrađenih metalnih dijelova. Sve ovo ukazuje da se ugled zanatskog rada u tom talijanskom brodogradilištu i dalje brižno čuva.

Rivamare
Zahvaljujući najnježnijem trupu na kojem smo ikada plovili, Rivamare nas je oduševila udobnošću nalik onoj automobila Rolls Royce

Prostor za objedovanje preklapanjem se pretvara u kutak za posluživanje koktela, a opremljen je i rukohvatima, vrlo korisnim kad se isplovljava iz marine uz glisiranje. Kad smo krenuli – prikovani za sjedala ubrzanjem koje omogućuju dva motora Volvo Penta D6 DPH od po 400 KS, s prijenosom na sustav ‘stern drive’ – otkrili samo da Rivamare nije samo ljepotica, nego i žestoko temperamentna dama.

Dosegnuli smo obećanu najveću brzinu od gotovo 40 čvorova (s punim spremnicima), te je potom spustili na brzinu krstarenja 30 čvorova, uz 3.000 okretaja u minuti i uz potrošnju od oko 117 litara na sat. Svakako su dojmljive performanse što se tiče brzine i stabilnosti pri promjenama smjera, ali najimpresivnije je držanje na moru što ga Rivamare zahvaljuje hidrodinamičkim oblicima. Ne možemo se sjetiti plovila koje ugodnije svladava valove, a uz punu udobnost putnika i nimalo valjanja i posrtanja. Dok sjedite u kokpitu, zaštićeni petodijelnim vjetrobranom od kristalnog stakla, samo ćete po pjeni što je ova jahtica odbacuje znati da je bilo prepreke na putu.

Integrirani upravljački sustav, koji uključuje joystick i pomoć pri pristajanju, omogućuje savršenu kontrolu broda i sinkroniziranu plovidbu bokom. Pri velikoj brzini ili za ubrzavanja i oštrih skretanja proradi automatski trim, kojeg informiraju podaci s gasa i kormila, pa novom Rivom svatko može upravljati kao da je (polu)profesionalac. Radi potpune udobnosti, brodograditelj je u ovaj model prvi put ugradio i žiroskopski stabilizator Seakeeper NG5, pa je Rivamare jedino plovilo u svojoj klasi koje se na vezu drži stabilno poput stijene. Na povratku u marinu sišli smo niza stube, ugrađene desno od upravljačkog mjesta, da bismo provjerili što Rivamare skriva u svojoj unutrašnjosti.

Rivamare
Preciznost završne obrade i izvedbe svakoga detalja prava je demonstracija brodograditeljskog umijeća

U središtu pažnje dizajnerskog tima očito su bila optimizacija prostora i propuštanje prirodne svjetlosti. Naime, u dnu stuba izveden je lijep dnevni boravak, a do njega, na lijevoj strani, i tuš-kabina. Prema krmi se nalazi omanja kuhinja, savršeno opremljena za zadovoljenje gastronomskih prohtjeva na dnevnom krstarenju ili tijekom vikenda. Palubna okna propuštaju dovoljno svjetla i zraka, a može se ugraditi i klimatizacijski sustav.

U dijelu prema pramcu nalazi se salon, oveći prostor za boravak i druženje smješten pod velikim palubnim oknom s naslonjačem koji se može pretvoriti u udoban ležaj za dvoje. Svaki djelić skrivenog prostora iskorišten je za spremišta, a u salonu ima mjesta i za televizor i za vinski hladnjak kapaciteta nekoliko butelja pjenušca i biranih vina. Iako je vrhunska estetika ove male jahte zamjetna na prvi pogled, njezin stvarni karakter čine manje vidljive značajke. Hidrodinamički savršen trup koji omogućuje ugodnu plovidbu, intuitivan upravljački sustav koji upravljanje pretvara u dječju igru, cijela konstrukcija i izvedba: sve to upućuje na vrhunsko brodograditeljsko umijeće. Uistinu, jako se lako zaljubiti u Rivamare, jahticu ljepote za sva vremena.

Rivamare
Prvih šest primjeraka modela Rivamare redom je naručeno u izvedbi od punog mahagonija s lakom visokog sjaja
Riva Rivamare tehnički podaci

TEHNIČKI PODACI
Duljina preko svega: 11,88 m
Najveća širina: 3,5 m
Istisnina (bez opterećenja): 9 t
Gaz: 1,16 m
Spremnik za gorivo: 1.000 l
Spremnik za vodu: 330 l
Motori: 2 x Volvo Penta D6 400 od po 400 KS pri 3.500 okr./min
Najveća brzina: 40 čvorova
Brzina krstarenja: 31 čvor
Projektant i dizajner: Officina Italiana Design
Graditelj: Riva (Sarnico, Italija)
Zastupnik: MennYacht

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above