Restorani s privezom za dobru hranu

5 MINUTES READ

Posjet svim hrvatskim ‘nautičkim’ restoranima prilika je za uživanje u autohtonim jelima koje, koliko god razvikane restorane po cijelom svijetu obilazili, izvan naših granica nećete pronaći. Dobru hvarsku gregadu ili prvoklasnu svježu ribu ‘na gradelama’ jednostavno ne možete ni uživati izvan ambijenta kojem takva jela pripadaju, a to su restorani na Pakleni otocima. Stoga je, koliko god novo lice turizma za neke bilo odbojno, iskustvo uživanja u njegovu delikatesnom dijelu još uvijek na najvišoj razini.

Patak, Paklinski otoci
‘Patak Yachting Centre’

Slogan restorana Antonio Patak ‘Priveži se za dobru hranu’ izvrsno ocrtava atmosferu koja već četiri desetljeća privlači generacije nautičara koji na svojim putešestvijama odaberu jednu od najpoznatijih vala Paklenih otoka – Ždrilca. Ljeti ovaj prolaz po privezanim jahtama izgleda jednako najpopularnijim privezima na Sredozemlju, a glavni razlog za to je među jahtašima omiljen restoran koji stalnim dograđivanjem sada broji 120 sjedećih mjesta. Obiteljski objekt koji vode supružnici Ante (čuveni Patak) i Nada Dujmović, uz pomoć kćerki Marijane i Katarine, ima onaj poseban feeling i, naravno, okus tradicijske kužine i kućne atmosfere, što hranu čini još ‘začinjenijom’. S ponosom ističu riblje specijalitete lokalno ulovljene, jer u kuhinji gospođe Nade svježe namirnice obrađuju se minimalno kako bi okus bio što iskonskiji, pa možda nema boljeg predjela od hobotnice na salatu, gdje se sve svježe namirnice povežu domaćim ekstra djevičanskim uljem, koje je inače temelj svih ovdje pripremljenih jela. Za veću posadu, brujet ili gregada nepogrešiv su izbor, a zbog jakih morskih struja u prolazu, čuvanje svježih školjki i jastoga u moru ovdje je upravo idealno. Kći Katarina Čajić, koja čini bitan dio ovog ‘četverca’, dočekala nas je s ‘milijun informacija’, polet i želja da njihovi gosti zaista uživaju u boravku na ovom, mogli bismo reći kultnom jahtaškom okupljalištu, vidljiva je iz svake njezine riječi.

Patak, Paklinski otoci
Jahtaši i jedriličari, izletnici i Yacht Week, domaći i strani, svi oni na Paklinskim otocima uživaju u prirodnom šarmu i vrhunskoj gastronomiji arhipelaga u neposrednoj blizini grada Hvara

‘Ovo je obiteljski restoran koji od 1981. nije promijenio vlasnika, ja i sestra nastavljamo što su roditelji počeli, oko svega se u obitelji dogovaramo. Predstavljamo tipičnu mediteransku izvornu morsku kuhinju; mi idemo na to da gost može deset dana kod nas jesti istu hranu, u posebnom ambijentu i uz pogled na more. I mama i tata kuhaju, on je zadužen da isprati sve s roštilja, a ona sve iz kuhinje, i u nabavi i svemu svi sudjelujemo. Svakom gostu jednako pristupamo, kao da su došli u naš dnevni boravak, doma… Osim tradicije, u posljednjih nekoliko godina radi i naš bar kao produžena ruka restoranu, pa gost, kad mokar iziđe iz mora, tu može popiti koktel i uživati. Ove godine se bar razvio najviše, imamo trampolin i ograđenu plažu, naš barmen smišlja svoje koktele, a inače sve radimo sa svježim sastojcima. Imamo goste iz cijelog svijeta, a jahtaši su nam najbrojniji gosti. Osim prvoklasnih morskih jela, za koje svaki dan radimo morske temeljce, riblje juhe i slično, na jelovniku imamo i hranu za goste koji prate alternativne načine prehrane. Ja sam završila školu prirodne kuhinje pa imamo i jela bez glutena, rižine i kukuruzne tjestenine i ‘svašta nešto’. Na primjer, nekidan smo radili brudet od jastoga koji smo kombinirali s tjesteninom bez glutena. Imamo još puno jela u pripremi, poput raw kolača koje ponekad imamo na meniju, ali se prije svega koncentriramo na kvalitetu našeg osnovnog jelovnika.’ Koji jednostavno morate probati…

Colnago, Paklinski otoci
Obitelji Colnago u jedinstvenom ambijentu ljetne terase u prvom redu nude vrhunska vina

U uvali Vlaka, do koje možete doći brodom ili laganom šetnjom od marine predivnom stazom najvećeg od Paklinskih otoka – Sv. Klementa, nalazi se Colnago winery and snack bar. Gledano sa zapada, ovo je prva u nizu postaja na kojoj ćete se ukrcati na poseban osjećaj karakterističan za ovaj najveći otočić u arhipelagu i njegovu gastro i u ovom slučaju enološku ponudu. S laganim predjelima i selekcijom vlastita vina, plavca malog i bijele maraštine, iz lokalnih vinograda, odnjegovanim po posebnim uvjetima u kojem je prste umiješala i znanost, dočekat će vas Nikola Colnago, čiji je diplomski rad ujedno bio i prvi rad s temom zinfandela (crljenka), čije nasade zahvaljujući njegovu trudu danas imamo i na Sv. Klementu. U maloj vinariji, čiji je podrum još u nastajanju, možete, uz prethodni dogovor, obilnije prezalogajiti, a tamo vas čekaju tri generacije obitelji Colnago, koje u jedinstvenom ambijentu ljetne terase u prvom redu nude vrhunska vina koje Nikola Colnago danas više od desetljeća razvija. ‘Ovo sam otvorio zato što radim vino, te je ova terasa zapravo kušaonica vina, uz posluživanje uobičajenih napitaka poput kave. Držim samo svoja vina, još gradimo vinariju, a sada radim u maloj konobi odmah do nje. Radimo sve sami, nema zaposlenih, nema ničega, što odradimo sami – to je to. Deset godina radim plavac, a grožđe kupujem u Sv. Nedilji jer je to najbolja pozicija za plavac mali u okolici. S tim vinom sam već došao gdje bih htio biti, stoji dvije godine u drvenim bačvama, a sada još pokušavam vidjeti koje su bačve najbolje. Već tri godine radim i maraštinu, bijelo vino koje zahtijeva hlađenja u procesu proizvodnje, za koje će mi sigurno trebati pet, šest godina da dođe tamo gdje bih htio da bude. Na Sv. Klementu imam i nasad od tisuću loza crljenka, a plan je raditi kupažu njega i plavca’, govori Colnago. Na Paklinskim smo otocima tako susreli i vrhunskog vinara, a kao zanimljivu crticu istaknuli bismo i da arheolozima pomaže u istraživanju rimske vile u uvali Soline, spajajući bogato povijesno naslijeđe s današnjim trenutkom i – aromama vrhunskih vina.

Dionis, Paklinski otoci
Pjerino Šimunović, vlasnik restorana Dionis u kojem ćete iskusiti blaženi mir

Uvala Vlaka zapravo je već dugi niz godina sinonim za jedno kultno mjesto, restoran Dionis, jednu od onih lokacija koje nadilaze prostorne i vremenske odrednice i ostaju vjerne svojemu izvornom škojarskom pristupu prije svega u životu, a potom i gastronomiji. Na meniju nećete naći poširane filete, glazure, dehidracije i dekonstrukcije, već istinske zalogaje s kojima zahvaljujući nevjerojatnom ambijentu, gotovo da putujete u vrijeme kad su nastajala tradicionalna jela domaćih ribara. Jednostavna, rafinirana, obojena bazičnim začinima – takva kakva jela trebaju biti. Dok sa svakim zalogajem najpoznatijeg njihova predjela – torte s balancanama i šalšom, polako, ali sigurno uranjate u ambijent ovog zaštićenog arhipelaga, pogled na vinograde i maslinike evocira na neka vremena kada je hrana bila izvor sveg zemaljskog zadovoljstva. Odabirom uvijek svježe ribe na gradelama i pokoje boce domaćeg vina, neće dugo proći a da se ne poželite ispružiti ispod neke obližnje masline i upijati mirise i zvukove s okusom Mediterana kakav je stvarno nekad bio. Vlasnik Pjerino Šimunović je, na naše pitanje ima li što novo u njegovu restoranu, očekivano odgovorio – baš ništa. Ali je, gledajući ‘karijolu’ punu tikvica, i dodao: ‘Iz vrta imamo tikvice, pomidore, kapulu, brojne začinske trave, poput kadulje, ružmarina, domaće maslinovo ulje s maslina koje rastu ispred restorana, a vino koje za svoje potrebe proizvodi dida je s naših nasada.’ Pjerino je i strastveni istraživač povijesti ovog kraja, i to od prije grčko-rimskih vremena, te nam je sa zanimanjem pokazao bakrenu udicu koju je nedavno pronašao u svom polju. Povijesna vrijednost ovog područja je nedvojbena, a Pjerino je jedan od njezinih najboljih čuvara, ali i ugostitelj na čijem ćete trijemu možda shvatiti vezu čovjeka, otoka i mora u čijoj vibraciji ovaj samozatajni stanovnik Sv. Klementa jednostavno živi.

Fotografije Mario Jelavić

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Slovenska chefica Ana Roš Gastronomija

Ana Roš: Priča o velikim snovima u dolini Soče

Hiša Franko je avangardna, hrana je isključivo od lokalnih namirnica malih proizvođača, mikrosezonska, vrlo jedinstvena u okusima i kreativnoj formi slaganja jela. Jednostavno senzacionalna. Zbog …

Istra Gourmet Gastronomija

Gastro avantura po sjeverozapadnoj Istri

Relativno mali prostor koji pokriva predio Umaga, Buja i grad Novigrad, i vjerujte svaki oduševljava raznolikošću i skladom. Restorani u Istri koje smo posjetili poznati …

NP Kornati Plovidba

Nacionalni park Kornati: Krstarenje nautičkim rajem

Svaki kornatski vrh ostavlja bez daha, a Nacionalni park Kornati nudi 16 uvala u kojima je dopušteno sidrenje i noćenje vaši su prijatelji prekrasno zvjezdano …

NP Kornati Plovidba

NP Kornati: Više od plovidbe

Kornati su jednostavno magični – to možete doživjeti na brojne načine, a jedan od njih vam donosi i tekst našega dugogodišnjeg suradnika, koji je ploveći …

Korčulanske Pjatance Gastronomija

Korčulanske Pjatance

Treće izdanje proljetnog festivala hrane i vina Kraj travnja i početak svibnja već je tradicionalno rezerviran za sve popularniji, proljetni festival hrane i vina Korčulanske …

Ovo je fotografija otok Šolta Plovidba

Zašto je otok Šolta poput zaboravljenog kraljevstva?

Šolta kao otok kraljice Teute, Dioklecijanovih ribnjaka i inspiracije Marka Marulića danas je jedna od nautičarskih oaza u kojoj ćete doživjeti Dalmaciju kakva je bila …

Ovo je fotografija Azimut S8 Testovi

Azimut S8 na testu: Savršena sportska jahta

Zanimljiv iz više aspekata, Azimut S8 nudi odlične performanse, velike prostore za boravak na otvorenom i moderan dizajn vanjštine i unutrašnjosti, u skladu s novim …

Heritage hoteli Lopud 1483 Hoteli

Heritage hoteli na Jadranu: 5 palača uz more

Vodimo vas u neke od najljepših heritage hotela na Jadranu, koji pružaju kraljevski odmor i koji su savršena utočišta za opuštanje – u prirodnom okruženju …

Ovo je fotografija bazen Villa Nai 3.3 Hoteli

Villa Nai 3.3: Arhitektonski dragulj

Villa Nai 3.3 može se promatrati kao jedna rezidencija s osam soba ili kao butik hotel s osam soba i suiteva s pogledom na more, …

ovo je fotografija mjesta Rab Destinacije

Otok Rab: Carstvo smaragdnih uvala i pješčanih plaža

Premda ga okolni otoci nadmašuju u površini, otok Rab svoju veličinu vješto nadomješta brojnim smaragdnim uvalama, prebogatom kulturnom baštinom i geološkim diverzitetom te zanimljivim otočnim …

Ovo je fotografija fine dining restoran bowa Gastronomija

Fine dining na dalmatinski način: Bowa, LD i Pelegrini

Predstavljamo tri restorana u Dalmaciji za fine dining koji su popularni među nautičarim LD Restaurant – otok Korčula Chef Marko Gajski dobitnik je nagrade Gault …

Ovo je fotografija maleza modna kuća Moda

Upoznajte slow fashion boutique modne kuće Maleza

Snaga. Moć. Strast. Ženstvenost. Neustrašivost. Hrabrost. Sve su ovo karakteristike žena koja nose Maleza modele Maleza je boutique modna kuća osnovana u vrijeme početka pandemije …

Scroll to Top