75 godina sportskih automobila Porsche4 min

Kao simbol sportskog duha, inovacije i strasti, Porsche je kombinirajući performanse, pouzdanost i upotrebljivost stvorio neke od najpoželjnijih automobila u povijesti

Već tri četvrt stoljeća Porsche je sinonim za iznimne sportske automobile. Na dan 8. lipnja 1948., Ferry Porsche ostvario je svoj san o stvaranju sportskog automobila. Tog je utorka prvi automobil, koji je nosio naziv Porsche, dobio odobrenje za promet – Porsche 356 No.1 Roadster. Upravo je ovaj događaj označio rođenje legendarnog brenda i postavilo temelje uzorne priče o uspjehu, legende o Porscheu.

porsche automobili

Ferry Porsche i sportski automobil njegovih snova

Neki ljudi nikada nisu prestali vjerovati u svoje snove – Ferry Porsche bio je jedan od njih. Sanjao je o modernom sportskom automobilu dok su drugi nakon Drugog svjetskog rata isključivo razmišljali o praktičnim vozilima. Budući da automobil iz njegovih snova još uvijek nije postojao, odlučio ga je razviti zajedno sa svojim timom.

Prvi Porsche 356 No.1 Roadster dobio je dozvolu za promet 8. lipnja 1948., čime je postao prvi sportski automobil koji je nosio naziv Porsche. Prilikom razvoja modela 356, sin osnivača tvrtke Ferdinanda Porschea, pokazao je izvrsno vodstvo i vizionarstvo, ali i ustrajnost u ostvarivanju tog sna. Vizionari mijenjaju svijet svojim idejama.

Porsche 356 No.1 Roadster
Porsche 356 No.1 Roadster

Oni inspiriraju i svojim idejama čine brend uspješnim. Svojim stavom i riječima, Ferry Porsche postavio je čvrste temelje koji su oblikovali budućnost tvrtke: ‘Oni koji imaju dovoljno sreće da iz snova izgrade posao, duguju svijetu biti čuvari tih snova.’ Upravo je taj poduzetnički duh karakterizirao ovog proizvođača sportskih automobila u posljednjih 75 godina.

Porsche se nastavlja iznova osmišljavati bez gubitka vrijednosti i identiteta koji brend čine onim što danas jest. Označava ljude koji su svojim snovima i riskiranjem pomogli napisati priču o uspjehu. ‘Vođeni snovima. 75 godina sportskih automobila Porsche’ kao suština brenda stoji za sve snove koji su inspirativni i opipljivi. ‘Driven by dreams’ je vrijednost koja je u skladu s poviješću tvrtke i koja je vodi u sadašnjost i budućnost. Snovi se mogu ostvariti. Ferry Porsche se za to zalagao prije 75 godina. A brend Porsche i danas stoji iza toga.

Ferry Porsche
Ferry Porsche
Dr. Wolfgang Porsche
Dr. Wolfgang Porsche

Dr. Wolfgang Porsche i nasljeđe

Zaposlenici tvrtke s dobrim razlogom sebe nazivaju ‘članovima obitelji Porsche’ i tako se snažno identificiraju sa svojim poslodavcem. Kao dioničar, dr. Wolfgang Porsche svjestan je posebne odgovornosti koju snosi za tvrtku: ‘Za mene je to pitanje stvaranja sigurnosti – u dobrim i lošim vremenima. Kako bi Porsche i u budućnosti mogao biti Porsche.’

Četvrti i najmlađi sin Ferryja Porschea rođen je u Stuttgartu 1943. Član je nadzornog odbora Porsche AG-a od 1981. i predsjednik nadzornog odbora od 2007. Dr. Wolfgang Porsche uvijek je bio predan brendu i, ne samo zbog toga, on je važan uzor za Grupu. Njegova glavna misija je nastaviti djelo svog oca Ferryja i djeda Ferdinanda onako kako bi oni smatrali prikladnim i kako bi održao njihovo nasljeđe.

Za njega je sasvim logično da se marka i njezin kultni 911 nastave prilagođavati zahtjevima i uvjetima koji se stalno mijenjaju. Jer i snovi se mogu promijeniti, mogu biti inovativni, mogu polarizirati i preispitati cijelo postojanje. Sve što je važno jest da bit brenda živi i kada se ti snovi ostvare. I da ono što je oduvijek izdvajalo Porsche – identitet tvrtke – ostaje.

Sportski automobil koji spaja nasljeđe i moderni luksuz

Danas, osim što su sinonim za sportski automobil, Porsche modeli su i simboli modernog luksuza. Upravo su zbog toga za mnoge postali životnim snom te je posjedovanje Porschea često oznaka vlastita uspjeha i samoostvarenja. Za Olivera Blumea, CEO brenda, Porsche nije samo utjelovljenje moderne interpretacije luksuznih vozila, već i jasna predanost prema održivosti.

911 Carerra RS
911 Carerra RS

‘Porsche je ostao Porsche upravo zbog svojih prilagodbi i promjena’, što jasno označava viziju Blumea koji vidi transformaciju automobilske industrije kao priliku za rast i održavanje pionirskog duha i odvažnosti. U kriznim vremenima razmišljaju o mogućnostima, zajedništvu i isticanju onoga što je bitno za Porsche. Upravo u takvim fazama nastaju snovi – u to je siguran.

60 godina slavnog modela 911

U 2023. Porsche slavi diljem cijelog svijeta. U Šangaju slave putem izložbe ‘Dream in Color’ na vodećom umjetničkom sajmu PHOTOFAIRS Shanghai, a u Monaku, u muzeju automobila princa Monaka, izložbom ’75 godina Porsche sportskih automobila’, kao i u ostalim svjetskim metropolama. Jedan od upečatljivih događaja bit će velika obljetnica utrke ’24h at Le Mans’, koja također ove godine slavi svojih 100 godina postojanja. Ove dvije velike godišnjice gledateljima su omogućile pravi spektakl.

Hrvatska će također biti dio ove jedinstvene priče. Prvi dio proslave održan je u Samoboru ugošćivanjem Porsche Heritage Trucka, pop-up muzeja koji je stigao iz muzeja Porsche u Stuttgartu, i koji ističe velike trenutke brenda i donosi potpuno novi pogled u Porscheovu legendarnu priču. Osim toga, na rođendan brenda, 8. lipnja 2023., ispred HNK-a u Zagrebu, održala se posebna izložba kultnog modela 911, koji ove godine slavi 60 godina postojanja, uz dodatne aktivnosti koje su privukle mnoštvo posjetitelja.

Fotografije Porsche

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above