Porsche Macan S u Posavju: Savršen bijeg za vikend5 min

Luksuzni crossover Porsche Macan S i uspavana ljepotica slovenskog turizma

Susjedna Slovenija lani je proglašena Europskom gastronomskom destinacijom, i to s razlogom. Promišljeni spoj tradicije i modernog pristupa gastronomiji rezultiraju senzacionalnom ponudom koja će zadovoljiti i one najzahtjevnije te vam pružiti sasvim novo iskustvo.

Sve to zahvaljujući suradnji visokokvalitetnih malih proizvođača, farmera, vinara, sirara, medara te restoratera i drugih ugostitelja. Obilje kvalitetnih gostilni, vrhunskih kao i tradicionalnih restorana i seoskih domaćinstava, malenih dizajnerskih te velikih vinarija, stavilo je Sloveniju na gastronomsku kartu svijeta. Hiša Franko i Ana Roš, Hiša Denk, Gostilna pri Lojzetu, Goriška brda samo su neka od mjesta koja su oduševila goste i kritičare…, a u blizini hrvatske granice nalazi se regija koju je još uvijek pravi skriveni dragulj.

porsche macan s Papaya metallic
Porsche Macan S

Čim prijeđete granicu Hrvatske i Slovenije, provest ćete se iznad stoljetnih šuma Gorjanaca s pogledom na vinorodne Bizeljske brežuljke i srednjovjekovni dvorac Mokrice. Tu, na samo pola sata od Zagreba, nalazi se regija Posavje, koju nazivaju uspavanom ljepoticom slovenskog turizma. Odlučili smo je probuditi novim Porscheom Macan S koji spada među najuspješnije i najprodavanije modele proizvođača sportskih automobila iz Stuttgarta.

Legenda o Porscheu nastala je na tri mitska broja u svijetu automobilizma – 911, ali i svi ostali Porschei u sebi kriju duh kultnog ‘elfera’, kako u vizualnom, tako i duhovnom smislu. Danas, treću generaciju obitelji Porsche Macan čine četiri modela: Macan, Macan S i Macan GTS te nedavno predstavljeni Macan T. Svi su snažniji u odnosu na prethodnika, s većom mogućnošću individualizacije, dizajnerskim promjenama te novim centralnim grebenom u interijeru, koji sada uključuje tipke na dodir te volan i ručicu mjenjača koji inspiraciju vuku, pogađate, iz modela 911. Bitan je podatak i kako je u današnje doba nestašice i čekanja automobila potencijalnim kupcima Macan dostupan odmah.

Tri lučke smještene su na pitomim brežuljcima Sremiča, a uz restoran nude i spavanje u glamping kućicama

Zemlja vinograda, pitomih brežuljaka, šampanjaca i termi, obrubljena s četiri rijeke Krkom, Mirnom, Savom i Sutlom, sa svake strane će vas dočekati dvorcem. Na tako malom prostoru toliko dvoraca nećete naći nigdje drugdje u Sloveniji. Predivan hotel u zelenilu, duh prošlih vremena usred urbanog ambijenta, moćni čuvar na strmom rtu iznad Save, relikti na zelenim brežuljcima valovitog seoskog Posavja… Sedam veličanstvenih – Brežice, Kunšperk (Königsberg), Mokrice, Rajhenburg, Sevnica i Svibno te samostan Kostanjevica – oduševit će vas fascinantnim kronikama i lokalnim legendama.

Osterija Debeluh
Ošterija Debeluh
debeluh osterija menu
Ošterija Debeluh

Raskošna poput dvorca, a istodobno jednostavna kao Posavje, Ošterija Debeluh u Brežicama poznata je kao jedan od najboljih zagrebačkih restorana izvan Zagreba. Chef Jure Tomič će vam kroz degustacijski meni ponuditi hedonizam u tanjuru s lokalnim naglaskom i kvalitetnim domaćim namirnicama. Estetski ugodna sezonalna jela natjerat će vas da poželite više: još jedno iskustvo, još jednu novu, neobičnu kombinaciju, još jedno izvanredno jelo. Put nas vodi dalje prema Krškom, uska zavojita cesta koja vodi uzbrdo pokazuje sve dinamičke kvalitete Porschea.

crossover porsche macan s
Porsche Macan S

Macanovi geni potječu od pobjeda na najvažnijim utrkama svijeta i premda je riječ o luksuznom crossoveru, za upravljačem ćete imati osjećaj da ste u sportskom automobilu. Kada smo stigli do našeg idućeg odredišta, dočekalo nas je ulje na platnu. Brežuljak okružen vinogradima, moćna rijeka Sava i imanje na Sremiču čija je priča započela daleke 1874. godine, kada su prvi vlasnici, brežički grofovi Attem, ovdje izgradili veliku drvenu prešu za vino, koja je kasnije proglašena spomenikom kulture.

Gdje god se našli u Posavju, ne propustite probati specijalitete od krškopoljca, autohtone pasmine crno-bijele svinje, koji su nadaleko poznati

Više od 100 godina ovo imanje imalo je samo ulogu preše za vino u kojoj se prešalo grožđe, a nakon 1985. godine zaživjelo je kao gostionica ‘Tri lučke’. Prema riječima mještana, ime gostionice ‘Tri svjetla’ proizišlo je iz tri svjetiljke na terasi, čije je svjetlo bilo vidljivo sve do Krškog. Danas se ovdje nalazi boutique hotel, nekoliko glamping kućica u vinogradima i restoran koji vodi talentirani chef Dejan Mastnak. Gastronomska priča je jednostavna, duhovita i lokalna, s velikim fokusom na održivost.

Peninoteka Posavje
Peninoteka
Dvorac Rajhenburg
Dvorac Rajhenburg jedan je od najvažnijih srednjovjekovnih spomenika kulture u Sloveniji

U Porsche Macanu svaki je pojedini segment dobro promišljen, što cijelo iskustvo čini savršenim. Unutrašnjost je kombinacija elegancije i sporta, s efektnim detaljima koji prate boju karoserije, a nama se posebno sviđa što su u ovom modelu Nijemci zadržali kombinaciju analognih i digitalnih instrumenata. Centralno postavljeni brojač okretaja i analogni sat sa štopericom smješten na vrhu kokpita dio su trkaćeg nasljeđa, a novi koncept upravljanja, koji koristi dodirne površine umjesto taktilnih tipki te 10,9’’ zaslon osjetljiv na dodir, donosi jasnu strukturu u kokpit.

Ono što kod Macana oduševljava je njegova svestranost. Uz pomoć Drive modea na upravljaču imate osjećaj kao da imate više automobila u jednom. U normalnom načinu vožnje Porsche je izrazito komforan, udoban i tih, ali prebacivanjem u Sport+ pretvara se u pravog tigra (značenje riječi Macan na indonezijskom jeziku, op.a). 380 konjskih snaga u kombinaciji sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem, pogonom na sva četiri kotača i vrhunskim kočnicama, uz dodatak čarolije inženjera Porschea, pretvaraju Macana u ozbiljan sportski automobil. Kako Porsche Macan S nije tipičan crossover, tako ni Repovž nije tipičan restoran i vlasnici su ponosni na to.

Gostilna Repovž

Okružen blagim brežuljcima i šumom usred bujne, zelene doline, ovaj se restoran smjestio u centru sela Šentjanž tik uz crkvu. Pitoreskna scenografija i ugođaj rustikalne gostionice dočekat će vas s natpisom iznad vrata: ‘Za ljubazne duše i znatiželjne želuce’. Kuhinja predstavlja majstorsku mješavinu tradicionalnog i novog, a mnogi sastojci potječu s njihove farme ili od provjerenih dobavljača čiji su portreti istaknuti u predvorju.

U vrhunskoj je gastronomiji svaki detalj i svaki sastojak jednako važan. Ljubitelji čokolade uputit će se prema dvorcu Rajhenburg. Tu su između dva svjetska rata živjeli redovnici trapisti koji su pokrenuli proizvodnju čokolade. Njihova čokoladna torta oduševila je tadašnjeg austrougarskog cara Franju Josipa, koji ju je nazvao Imperial. A uz čokoladu ide vrhunsko vino pa se zaputite prema Staroj vas na Bizeljskom tik do hrvatske granice. Vinarija Istenič, odnosno Janez Istenič bio je prvi privatnik u Sloveniji koji je počeo proizvoditi pjenušac klasičnom metodom, a kasnije je zajedno sa svojom obitelji razvio i uspješan vinski turizam.

Vinarija Istenic
Vinarija Istenič

Osim degustacija, na imanju smještenom između brdašca i osunčanih vinograda može se i spavati, a prekrasna kurija iz 18. stoljeća poslužila je za noćni photo-session na kraju našeg putovanja s Porsche Macanom. Zbog svoje blizine, Posavje je idealno vikend-odredište, a ako to uključuje i Porsche Macan S, po mogućnosti u Papaya metallic boji, onda je to – savršeni weekend getaway.

Tekst Hrvoje Bulešić i Hrvoje Petrić

Fotografije Marko Mihaljević, Dean Dubokovič & CPT Krško

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above