Električni Porsche Taycan postao još poželjniji4 min
00:02:48
00:02:48

Novi model u porodici Taycan odlikuje se stražnjim pogonom, karizmom i sportskim performansama kao i svaki Porsche. Početna cijena u Hrvatskoj iznosit će 681.500 kuna

Kao jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača sportskih automobila na svijetu Porsche je modelom Taycan kročio u novu eru. Prvi potpuno električni Porsche već je prvu godinu postao pravi hit koji je, unatoč teškim i zahtjevnim vremenima, prodan u više od 20.000 primjeraka, a više od 50 nagrada koje je Taycan dobio pokazuju kako je u pitanju pravi ‘game charger’ kada su u pitanju sportske limuzine na struju.

Ovo je fotografija modeli Porsche Taycan
Porodica Porsche Taycan ima četiri modela

S takvim rezultatima četvrta varijanta ovog prvog Porscheova potpuno električnog sportskog salona bila je logičan korak. Novi model u porodici Taycan pridružuje već poznatim modelima: Taycan Turbo S, Taycan Turbo i Taycan 4S. Ovaj se model oslanja na stražnji pogon i dostupan je s dvjema veličinama baterija: Novi početni model sa serijskom Performance baterijom u overboostu kod kontrole pokretanja donosi 300 kW (408 KS), a s opcionalnom Performance baterijom Plus i do 350 kW (476 KS).

Pojedinačna nazivna snaga pritom iznosi 240 kW (326 KS) odnosno 280 kW (380 KS). Serijski je ugrađena jednokatna Performance baterija s bruto kapacitetom od 79,2 kWh, a po želji je moguća i dvokatna Performance baterija Plus. Njezin bruto kapacitet iznosi 93,4 kWh. Doseg prema WLTP-u iznosi do 431 odnosno do 484 kilometra.

Ovo je fotografija električnog Porschea
Na superbrzim punjačima baterija Porschea Taycan se za nešto više od 20 minuta napuni do 80 posto

Porsche Taycan s mjesta postiže ubrzanje na 100 km/h kod obje varijante za 5,4 sekunde. Maksimalna brzina kod oba modela iznosi 230 km/h. Maksimalna snaga punjenja iznosi do 225 kW (Performance baterija) odnosno do 270 kW (Performance baterija Plus) čime se obje baterije za 22 minute i 30 sekundi mogu napuniti s pet na 80 posto. I tako je već nakon otprilike pet minuta vozilo opremljeno energijom za daljnjih 100 kilometara vožnje.

Svojim purističkim dizajnom Porsche Taycan signalizira početak nekog novog doba, a istovremeno, nosi prepoznatljiv i karakteran Porscheov DNK. Sprijeda ovaj električni sportaš djeluje posebno širok i plosnat uz snažno zaobljene blatobrane, dok siluetu određuje sportska i prema otraga padajuća krovna linija.

Ovo je fotografija bijeli Porsche Taycan
Porsche Taycan Turbo S
Ovo je fotografija plavi Porsche Taycan
Porsche Taycan Turbo S

Karakteristična je i snažno isklesana bočna strana. Uska kabina, jako uvučeni C stup i izražena ramena blatobrana rezultiraju snažnim naglaskom stražnjeg dijela vozila što je tipično za marku. K tome se pridružuju inovativni elementi poput natpisa Porsche u staklenoj optici koji je ugrađen u svjetlosnu traku stražnjeg dijela vozila.

Taycanova inovativnost nastavlja se i u unutrašnjosti koja također predstavlja sjajnu poveznicu između Porscheove bogate prošlosti i digitalne budućnosti. Slobodno stojeća i zakrivljena kontrolna ploča tvori najvišu točku na instrumentnoj ploči. Time se jasno naglašava osovina vozača. Daljnji elementi su centralni 10,9 inča veliki zaslon za zabavu i informiranje te opcionalni zaslon za suvozača.

Ovo je fotografija unutrašnjost Taycana
Unutrašnjost Porschea Taycan

Osim, svih mogućih sustava pomoći vozaču Porsche u Taycanu  prvi puta nudi varijantu opreme koja je u potpunosti bez kože. U interijeru su prisutni inovativni reciklirani materijali kojima se daje naglasak održivosti ovog električnog sportskog automobila.

Kao i svaki Porsche, Taycan stavlja naglasak na vozačke užitke. Desetljeća iskustva na trkaćim stazama pretočena su sportsko iskustvo vožnje uz visoku razinu udobnosti. Taycan koristi drugačije pogonsko gorivo od ostalh Porschea, ali duša je ostala netaknuta.

Za avanturiste Porsche je pripremio Taycan Cross Turismo koji ima veći domet, više prostora i podignutu šasiju koja garantira spremnost za sve podloge. Radi se o svestranoj i praktičnoj crossover izvedbi koja je, zbog povišenog razmaka od tla i povećane nosivosti, spremna za vožnju izvan asfalta. Taycan Cross Turismo dolazi u četiri izvedbe, a sve verzije opremljene dvama motorima i pogonom na sva četiri kotača. Porsche Adaptive Suspension Management u kombinaciji sa zračnim ovjesom, panoramski stakleni krov i navigacijski sustav su također standard, kao i 800 V baterija kapaciteta 93,4 kWh.

Početna cijena za novi Porsche Taycan u Hrvatskoj kreće od 681.500 kuna, tako da će zasigurno biti jedan od najtraženijih automobila 2021. godine.

Fotografije & video Porsche

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above