Philippe Briand: Elegancija oštra poput britve4 min

Jedan od nekolicine dizajnera – ako ne i jedini – koji posjeduje tehničku vještinu potrebnu za stvaranje jahta i jedrilica visokih performansi

Philippe Briand u svojem londonskom studiju stvara tehnički savršene jahte, koje na prvi pogled ipak privlače neobičnim izgledom. Po svoj prilici najplodniji dizajner jahta današnjice, Briand je rođen u francuskom La Rochelleu, a prve korake u navalnom dizajnu i hidrodinamici napravio je tijekom pripravništva u studiju švedskog dizajnera Pellea Pettersona. Petterson je Brianda ‘oboružao’ s dovoljno vještine za stvaranje nekoliko desetaka uspješnih modela brodova (dosad!) prema kojima je izgrađeno više od 12.000 primjeraka.

Briandov rad proteže se kroz četiri desetljeća, a prva je u tom dugačkom nizu bila jedna jedrilica: IOR Quarter Ton koju je Briand dizajnirao sam sa svega 16 godina. Otada je dizajnirao niz jedrilica za razna natjecanja, uključujući i osam jedrilica za šest izdanja America’s Cupa, dvije za francusku posadu koja je 1991. osvojila Admiral’s Cup, te  brojne jedrilice za brze off-shore regate. I sam vrstan jedriličar, Briand je osvojio Half Ton Cup 1993. i One Ton Cup 1994., i to, naravno, na jedrilicama koje je sam dizajnirao. Briand se prvi put okušao u dizajnu superjahta 1995., s fantastičnom i u tom trenutku jedinstvenom Mari Cha III (44,7 m), za kojom je slijedila Mari Cha IV.

Philippe Briand
Jahta Grace E 73 ogledni je rad brenda Vitruvius

Uspjeh te dvije superlagane i brze jahte Brianda je na velika vrata uveo u svijet najvećih. Sa svojim je timom suradnika zaradio više od 30 međunarodnih nagrada za dizajn superjahta i ostvario suradnju s najvećim graditeljima – Alloy Yachts (Novi Zeland), CNB (Francuska), Grupa Beneteau (Francuska), Perini Navi (Italija), Royal Huisman (Nizozemska) i Vitters (Nizozemska). Studio Briand trenutno dizajnira i projektira superjahte uz pomoć uistinu najmodernijih metoda i tehnologije, a spremni su stvoriti jahtu ili jedrilicu u duljinama između 6 i 100 metara.

Za svaki od tih modela polazna su točka performanse, a studio konstantno radi baš na poboljšanju tog aspekta dizajna, u potrazi za savršenstvom. Briand je, nakon što se etablirao u segmentu jedrilica i superjahta, shvatio da je motorna jahta zastala u razvoju, te prepoznao želju tržišta za motornim jahtama drugačijeg eksterijera i interijera od svega što se nudi. U posljednjih nekoliko godina u suradnji s Vitruvius Yachts stvorio je tri veličanstvene jahte (duljina 50, 55 i 73 metra), vjerojatno najbolje jahte u svojoj kategoriji.

Jahta Vitruvius Grace E nagrađena je titulom najbolje motorne jahte u kategoriji iznad 65 metara na prošlogodišnjim International Superyacht Society Design Awards, a suci su svoju odluku obrazložili efikasnošću njezinog trupa, bezvremenskom ljepotom eksterijera i nadahnutim uređenjem interijera, ali i sposobnošću brze plovidbe bez unošenja onečišćenja u okoliš. ‘Vitruvius Yachts je bila prva dizajnerska kuća koja se ozbiljno posvetila najvažnijem dijelu motorne jahte, trupu. Trup je dio koji čini jahtu, koji je izdvaja iz mase i samo savršeno dizajniran trup jamči komfor koji klijenti imaju pravo očekivati za svoj novac’, kaže Briand.

Philippe Briand
Studio Briand trenutno dizajnira i projektira superjahte uz pomoć uistinu najmodernijih metoda i tehnologije

Brend Vitruvius nadmašio je sve prethodne projekte na spektakularnoj 105 metara dugačkoj jahti za kuću Oceanco, zasad poznatoj pod imenom Acquaintance. Modernog izgleda, jahta se diči efikasnošću u iskorištavanju goriva (i smanjenim utjecajem na okoliš), čak 20% većom od sljedeće najbolje konkurentske jahte tih dimenzija. Odlikuje se strogom elegancijom i na prvi je pogled prepoznatljiva kao Briandovo djelo, a usprkos težini od 4.302 tone, djeluje lagano i okretno.

Acquaintance ima sve što moderna motorna jahta treba imati, tvrdi Briand, koji smatra da će superjahte u idućih nekoliko godina promijeniti smjer razvoja. ‘Mislim da dimenzije više neće biti osnovni element dizajna, nego da će se superjahte orijentirati na osobni životni stil vlasnika – najčešće vrlo zdrav i aktivan, pa će biti opremljene saunom, prostorijama za wellness, opuštanje i tjelovježbu. Isto tako smatram da će se koncept ‘beach club’ krme proširiti na cijeli taj segment, te će krma postati nepristupačna uljezima, da tako kažem: iz sigurnosnih razloga i zbog privatnosti, postat će intimni prostor vlasnika, bez stuba ili mostića.’

Briand je prošle godine predstavio i koncept P100 za klasu WallyCento, u koji je uložio vlastito regatno i dizajnersko iskustvo. P100 će vlasnicima ponuditi stil i komfor uz dosad neviđene performanse, te biti podjednako prikladan za ugodnu plovidbu oko Porto Cerva i za utrke. ‘Razmišljali smo o svakom pojedinom elementu dizajna kao da ga stvaramo prvi put i stvorili koncept koji je uistinu jedinstven u svemu. Spojem savršene tehnologije, tehničkih elemenata razrađenih na nov način, te svježeg dizajna dobili smo P100 – prelijep brod koji obećava vrhunske performanse’, kaže Briand. Željeli smo znati što još možemo očekivati u bližoj budućnosti.

Philippe Briand
Briand smatra da će komfor zasjeniti brzinu, bez obzira na dimenzije jahte

‘Primjećujem da trend skreće prema strogim linijama, prema oštrim potezima i odbacivanju svakog suvišnog detalja, stoga mislim da ćemo se neko vrijeme baviti jahtama koje izgledaju neupadljivije, mirnije. Najpopularnija boja ovog trenutka svakako je bijela, a to će neko vrijeme i ostati, osim toga, vlasnici žele sve mirnije, stabilnije brodove.

Više ne žele osjetiti neugodne nuspojave plovidbe, pa mislim da će na neko vrijeme komfor zasjeniti brzinu, bez obzira na dimenzije jahte. Uvjeren sam da će projektiranje i navalna arhitektura dobiti na važnosti u odnosu na dizajn, na estetiku. Ukratko, smatram da će se naša industrija usredotočiti na usavršavanje; na stvaranje jahte koja se ne bori s morem, nego njime ugodno klizi’, zaključio je Briand.

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above