Pet zagrebačkih restorana koji nude dobru i zanimljivu hranu

6 MINUTES READ

ManO2, NAV, Noel, Pod Zidom i Soi fusion bar njeguju različite kulinarske koncepte te drže konstantnu kvalitetu. Ako ih još niste imali prilike posjetiti, možda je upravo sada vrijeme za to!

Mogli bismo reći da se restoranska scena u Zagrebu posljednjih godina poboljšala, osobito u smislu otvaranja raznih etničkih restorana, brojnih street food mjesta, solidnih bistro i wine barova te, nešto manje, fine dining lokala. No, svakako, izbor je sve bolji, a u šarenilu ponude mi smo izdvojili pet zagrebačkih restorana koji su konstantno kvalitetni. Sigurno da smo mogli pisati i o Timeu, Hanamiju, Tekki, Haustor Hausu, Vinodolu i mnogim drugima, no predstavljamo vam pet restorana koji svaki na svoj način i u, zapravo, različitim kulinarskim konceptima nudi dobru i zanimljivu hranu. Ako ih još niste imali prilike posjetiti, možda je upravo sada vrijeme za to!

pet zagrebačkih restorana

ManO2

Svoje prve kuharske korake Hrvoje Kroflin napravio je 2004. godine radeći tada u vrlo popularnom i cijenjenom zagrebačkom restoranu Gallo. Odlaskom iz restorana Gallo započinje njegova dugogodišnja uspješna karijera u restoranu ManO gdje u razdoblju od 2005. do 2013. godine radi kao executive chef i menadžer kada preuzima novootvoreni restoran ManO2 na Radničkoj cesti. Važan iskorak u njegovu profesionalnom razvoju bio je odlazak u londonski The Ledbury (2* Michelinove zvjezdice), kod slavnog chefa Bretta Grahama, gdje 2015. godine stažira određeno vrijeme, te isto tako kasnije radi u restoranu Kallmünz u Meranu. ManO2 je, dakle, otvoren prije šest godina, i to na gotovo 500 četvornih metara računamo li terasu i unutarnji prostor. Arhitektonski gledano, uspješno je sjedinjena multifunkcionalnost prostora i ambijentalni socijabilitet gdje u vrlo elegantnom prostoru dominira toplina drva. Što se kulinarskog identiteta tiče, sezonska, svježa i visokokvalitetna namirnica je epicentar oko kojeg se grade inovativni i kreativni meniji koje mijenjaju četiri puta godišnje u skladu sa sezonom. Namirnice dolaze isključivo s malih obiteljskih gospodarstava, dok ribu već provjereno nabavljaju svježu iz srednje Dalmacije i dijelom s Kvarnera. Iako s nemalim brojem sjedećih mjesta, restoran je učestalo dupkom pun i omiljen među zagrebačkom publikom, no i brojnim poslovnim ljudima te strancima koji ga s razlogom cijene i vraćaju mu se. Izvrsnu hranu odlično prati vrlo bogata vinska karta s tristotinjak etiketa, među kojima su najbolja vinska imena domaće scene i brojna francuska, talijanska, austrijska i njemačka vina. Sommelier Marko Rundek brine se da ponuda vina uvijek bude uzbudljiva i izazovna za gosta, a u posljednje vrijeme daju naglasak na prirodnim vinima. ManO2 je svakako jedan od najboljih hrvatskih restorana i od onih koji neprestano streme k vrhu. Na čelu s Hrvojem Kroflinom i Markom Turkovićem te mladim i perspektivnim timom u kuhinji, bez previše buke marljivo kreiraju novu hrvatsku fine dining kuhinju.

zagrebački restorani

NAV

Tvrtko Šakota definitivno je, ne samo u okvirima zagrebačke restoranske scene, chef koji provocira, mijenja, istražuje nove granice gastronomskog opusa kulinarski bogatog nasljeđa i tradicije, iz koje izvlači inspiraciju za vrlo kreativnu i progresivnu kuhinju. Gotovo svakim otvaranjem restorana privuče veliku pozornost. Od MakroNove do Mundoake, pa Taco’s & Burger Bara, Xatóa do konačno NAV-a. On je savršen primjer chefa koji svakodnevno kuha, kreira, ne napušta svoj štednjak gotovo nikada, i bori se za vlastite ideje koje nerijetko (loše) kopiraju. NAV se otvorio bez prevelike pompe, u haustoru Masarykove ulice na prvom katu. Uz pomoć naprednih kuharskih tehnika, izvlači maksimum od namirnica lokalnog i biodinamičkog podrijetla kreirajući naizgled jednostavna jela s tek nekoliko komponenata, no okusi i teksture odat će kompleksnost koja se krije iza proste, ali vizualno dojmljive prezentacije. U skladu s mikrosezonom i s otiskom terroira ambiciozno postavlja novu restoransku platformu u Zagrebu, koja bi kao i prijašnji Tvrtkovi projekti mogla za sobom povući još sljedbenika. No, njegovoj je kuharskoj umješnosti i kvaliteti kuhanja teško parirati. Odlazak u NAV je doživljaj koji se želi ponoviti i veselimo se njegovoj neprestanoj dinamici, jer Tvrtko nije od onih koji se prepušta struji, već neprestano otvara nove pravce. Možda je uzaludno opisivati neka od jela koja su nas tamo oduševila jer je NAV prvi autorski restoran u Hrvatskoj koji ima samo degustacijske menije i sa svakim posjetom kušali smo potpuno nova jela. Hrana je vrlo ukusna, vinska karta nije velika, no lako je pronaći favorite, a kruh je priča za sebe. Tvrtko je doajen rada s vlastitim kvasom, zato se prepustite i uživajte u hrskavoj korici i rahlom blago kiselom kruhu. S obzirom na to da restoran nije prostorno velik i prima maksimalno 15 gostiju, rezervirajte svoje mjesto na vrijeme.

zagrebački restorani

Noel

Napuštajući bistro Apetit, chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug imali su jasnu viziju kakav koncept žele postaviti. Prostor bivšeg restorana 5/4 u Ulici popa Dukljanina u blizini stare džamije nudio se kao savršeno mjesto za visoku kuhinju i u relativno kratkom roku Noel je zasjao zvjezdanim sjajem. Filozofija implementiranja lokalnih namirnica sustavno je posložena i tek nekoliko namirnica kupuju od dobavljača, dok sve ostale dolaze ‘farm-to-table’ pristupom, tj. direktno se povezujući s malim OPG-ovima, što iziskuje neprestanu potragu i kontrolu kvalitete namirnica. Noel ima visoke ambicije u 2020. godini i žele zadržati respektabilan restoranski nivo, što često nije jednostavno i ujedno je otežano ne baš bajnim standardom hrvatskih gostiju. Nadamo se da će u tome i uspjeti. Servis, kao i široka vinska karta, od prvog su dana na zavidnom nivou i već s vrata osjetit ćete da su Ivan Jug i Goran Petrić znalački uvježbali cjelokupno osoblje. Mladi barmen Karlo Ferenčak posebno je zanimljiv i perspektivan s obzirom na to da smo baš s njegova bara kušali neke od ponajboljih koktela uopće. Izuzetan talent s preciznim organoleptičkim senzorima za savršen i originalan koktel. Goran u kuhinji redovito mentorira mladi kadar koji će možda u skoroj budućnosti pokrenuti vlastiti kulinarski projekt. Noel je nedavno otvorio i svoju ‘podružnicu’ u Bujama u Istri, gdje također rade na izvrsnosti, no prerano je reći s obzirom na nedavnu promjenu chefa u kojem će se pravcu Noel Buje razvijati. U svakom slučaju, Goran svakodnevno stvara i radoznalo iščekujemo novosti iz Noela i sva iznenađenja koja će nam prirediti.

zagrebački restorani

Pod zidom

Pod zidom je lokal koji se neprestano transformira i napreduje. Na samom početku među prvima su opsežnom vinskom kartom s isključivo hrvatskim vinima pridobili brojne ljubitelje vina, a zatim laganim koracima krenuli s novom hrvatskom bistronomijom koristeći sve dobrobiti zagrebačkog Dolca, koji se nalazi tik do bistroa. No, dolaskom mladog chefa Jurice Jantoleka iz šibenskog Pelegrinija i kuhanje se diglo na viši nivo i hrana je došla u prvi plan. Razigrana jela temeljena na tradiciji u novom ruhu, dekonstrukcije i varijacije na temu brojnih klasika mediteranske kuhinje, odličan kruh koji peku s vlastitim kvasom, neprestano živeći šušur pravog bistroa, Pod zidom je već dulje vrijeme jedno od provjerenih mjesta koje će zadovoljiti kako domaće, tako i međunarodne goste, koji su ovdje ponekad brojčano superiorni. Vlasnik Borna Janeš, i sam iskusan gurman i pravi foodie, nezaustavljivo unosi novitete pa tako najavljuje skorašnje otvaranje gastro-bara koji će se nalaziti odmah do bistroa Pod zidom i koji bi svojim originalnim konceptom mogao biti iznimno zanimljiv te nestrpljivo iščekujemo njegovo otvorenje. Neka nova lica tripica, pašticade, sarme, štrukli, šnenokli, samo su dio ukusnih jela koja Jurica sa svojim timom priprema i čije nas neobične izvedbe redovito oduševljavaju. Pod zidom je isto tako ove godine otvorio luksuzni smještajni prostor, odnosno suvremeno opremljene apartmane iznad restorana u istoimenoj ulici, čija lokacija između Dolca i katedrale mami turiste. Ambiciozan tim radi na podizanju kvalitete neprestano se educirajući, osvježavajući ponudu vina i hrane i opravdano su u samom vrhu ne samo zagrebačke već i hrvatske gastro-scene.

pet zagrebačkih restorana

Soi fusion bar

Soi Fusion Bar otvoren je u sklopu hostela Swanky Mint u Ilici, gdje je već mnogo puta dokazano odličan chef koji zna kako postaviti zanimljiv koncept, Vid Nikolić, sebi zdesna postavio vrlo mladog Dina Popovića. Vid barata kuharskim tehnikama u što smo se uvjerili za njegovo vrijeme rada u restoranu Time, a uz to je pravi ambasador azijske kuhinje u Hrvatskoj jer bez obzira na kojem nivou postavlja restoran, uvijek to radi na respektabilnoj razini i hrana koju priprema doista je ukusna. U Vidovoj odsutnosti u Soiu chefuje dvadesetogodišnji Dino čija mladost hrabri da u Zagrebu ima perspektivnih kuhara od kojih u skoroj budućnosti možemo štošta očekivati. Stari mačak miksologije, Vedran Gulin, koktel-majstor i još mnogo toga, upleo je svoje prste u Soi i osmislio koktele koji će se točiti iz točionika ili kupovati u bocama. Zabavno i neočekivano su najprecizniji mogući opis Gulinovih osvježavajućih kreacija što je uvijek vrijedno kušati i prepustiti mu se u odabiru. Soi je egzotičan i kreativan fusion bar koji je dobrodošao novitet, a napomenimo da su odličan odnos cijene i kvalitete također važan adut.

zagreb gastro 01

Tekst Hrvoje Petrić
Fotografije Đorđe Stošić

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija vinograda na poluotoku Pelješac Plovidba

Pelješac: Poluotok soli, kamenica i vina

Mikrokozmos za sebe – poluotok Pelješac – i danas je svojevrsna ‘terra incognita’ kao i u dugim stoljećima dubrovačke republike, kada se dijelio na urbani …

Ovo je fotografija Otoka Prvić Destinacije

Otok Prvić: Nenametljiv prvak šibenskog arhipelaga

Otok Prvić, sa svoja dva mjesta – Šepurinama i Lukom, jedan je od onih otoka koji kao da plutaju u svom vlastitom moru, pa i …

Ovo je fotografija dvorca Trakosšćn Destinacije

Zagorje: Bajka na dlanu

Nepunih sat vremena vožnje od Zagreba nalazi se Zagorje, regija prepuna zelenih pitomih brežuljaka, starih dvoraca, atraktivnih muzeja, gdje se može uživati u aktivnom odmoru …

Jesenski broj Yachtsa Jahting

‘Epidemija’ novih jahti u jesenskom broju Yachtsa

Na kioscima je jesenski broj Yachtsa Croatia koji, uz uobičajene zanimljive teme, donosi i prilog o novim plovilima za nadolazeću nautičku sezonu Jahte se danas …

Otok Brac Pogled Splitska Vrata 01 Destinacije

Yachtsov vodič za Brač: Otok kulturnog avanturizma

Osebujan i izazovan u svojoj specifičnoj ljepoti, otok Brač njeguje maslinu i lozu, ovcu i kozu, kamenarstvo i klesarstvo… dopunjujući turističku ponudu ljetnim fjerama i …

Plovidba

Zadarski akvatorij: Četiri dana plovidbe u magičnom labirintu između Zadra i Kornata

Posvećujući pažnju otocima najbližim gradu Zadru, pripremili smo prijedlog ‘đite’ koja vas neće ostaviti ravnodušnima. U četiri dana plovidbe upoznajte zadarski akvatorij, uz mogućnost posjeta …

Ovo je fotografija obrade vinograda Hrvatska

Biodinamička vina: Istinski terroir otkriva dinamika

Osiguravanje pravilne ravnoteže i stvaranje skladnih životnih uvjeta između zemlje, biljaka i okoliša unutar gospodarstva, ključ je za biodinamička vina Trend biodinamičke proizvodnje Premda ne …

Ovo je fotografija Yanmar testiranog broda Jahting

Yanmar nautički sustav pogonskih ćelija

Kuća Yanmar Holdings Co., Ltd. i njihova podružnica Yanmar Power Technology Co., Ltd. izveli su demonstracijski test za nautički sustav pogonskih ćelija. Međunarodna pomorska organizacija …

Putovanja

Musée Atelier Audemars Piguet: Urarstvo je umjetnost

Musée Atelier Audemars Piguet jedinstveni muzej posvećen povijesti, sadašnjosti i budućnosti urarstva, spoj tradicije i avangarde Audemars Pigueta, otvoren je u Le Brassusu, u švicarskim …

Ovo je fotografija Garmin MSC 10 Jahting

Garmin predstavlja MSC 10 nautički satelitski kompas

GPS uređaj za navigaciju s višestrukim GNSS-om pruža pouzdano i točno utvrđivanje smjera i pozicije Najveći proizvođač nautičke elektronike na svijetu, Garmin predstavlja MSC 10 …

Ovo je fotografija ronioc pod morem Hrvatska

Kakve će snimke Blucy isporučiti s prve istraživačke misije?

Na konferenciji ‘Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora’ predstavljen je autonomni podvodni dron Blucy koji će u prvo istraživanje krenuti sredinom svibnja u Splitu Sudeći …

Ovo je fotografija rediajnirane Riva 76 Perseo

Riva 76 Perseo Super dizajnirana je uz pomoć virtualne stvarnosti

Officina Italiana Design, talijanski studio koji su osnovali Mauro Micheli i Sergio Beretta, a koji je zadužen za vanjske linije i dizajn interijera cijelog kataloga …

Scroll to Top