Paklinski otoci: Restorani po mjeri nautičara

11 MINUTES READ

Paklinski otoci i dalje su omiljena oaza brojnih domaćih i stranih nautičara, a pravi restorani nalaze u neposrednoj blizini mora, okrenuti su nautičkoj klijenteli kojoj nude i adekvatnu ponudu, iako ponekad i bili okruženi ‘partijanerima’

Grad Hvar, iako i dalje obavijen povijesnim šarmom i prebogatom arhitektonskom baštinom, sve je manje na rutama nautičara, a vrhunska gastronomija koja je uvijek bila zaštitni znak hvarskog akvatorija ostala je rezervirana tek za nekoliko oaza u moru restorana namijenjenih modernim turistima.

Paklinski otoci i restorani na korak do mora

Možda je ključan izraz ‘u moru’, jer se pravi restorani nalaze u neposrednoj blizini mora, okrenuti su nautičkoj klijenteli kojoj nude i adekvatnu ponudu, iako ponekad i bili okruženi ‘partijanerima’.

Ovo je slika panorame Paklenih otoka
Paklinski otoci nude brojne nautičke ‘gušte’, a restorani smješteni tik uz more pravi su dodatak svakoj ‘điti’

Posjet ‘nautičkim’ restoranima prilika je za uživanje u autohtonim jelima koje, koliko god razvikane restorane po cijelom svijetu obilazili, izvan naših granica nećete pronaći. Dobru hvarsku gregadu ili prvoklasnu svježu ribu ‘na gradelama’ jednostavno ne možete ni uživati izvan ambijenta kojem takva jela pripadaju. Stoga je, koliko god novo lice turizma za neke bilo odbojno, iskustvo uživanja u njegovu delikatesnom dijelu još uvijek na najvišoj razini.

Glavna sidrišta za nautičare

Paklinski otoci i dalje su omiljena oaza brojnih domaćih i stranih nautičara te su mjesto odakle je moderni nautički turizam i krenuo, pa restorani još uvijek nude izvornu kvalitetu i gastronomiju. Uvala Vinogradišće s južne strane otoka Sv. Klementa, prolaz Ždrilca i uvale Taršće i Soline ostali su glavna sidrišta gdje nautičari rado ‘odsjedaju’.

S obzirom na popularnost, ali i povijesni značaj ovog akvatorija u razvoju nautičkog turizma, donosimo vam priču iz nekolicine, po nama najboljih, restorana na tom dijelu Jadrana.

Presjek restorana napravljen je s obzirom na kvalitetu koju pružaju danas, ali i tijekom godina u kojima su se isprofilirali kao omiljena nautičarska odredišta, a danas nije rijetkost da druge ili čak treće generacije obitelji koje su započele jedinstvenu nautičarku gastro-priču aktivno sudjeluju u poslu.

Restoran Palmižana Meneghello

U uvali Vinogradišće, koju moderni turisti (krivo) zovu Palmižana beach, najjednostavnije rečeno – sve je počelo. O tome svjedoči i činjenica da je restoran Meneghello proslavio stotinu godina postojanja – prije dvanaest godina. Jadranom još plove ljudi koji su se družili s pokojnim Totom Meneghellom, za mnoge ključnom figurom razvoja cijelog otoka Sv. Klementa.

Rodonačelnici turizma obitelj je Meneghello, koja je cjelokupni krajolik svog imanja na ovom otoku kultivirala i sadnjom iznimno bogate faune.

Meneghello, Paklinski otoci
Meneghello; sinonim za vrhunsku i autentičnu gastronomiju serviranu u predivnom ambijentu

Sada je već nekoliko generacija ove obitelji kroz više od jednog stoljeća svaki na svoj način doprinijela da restoran Meneghello Palmižana Art Resort postane sinonim za vrhunsku i autentičnu gastronomiju, koja servirana u predivnom ambijentu obogaćenom vrijednom umjetničkom zbirkom gospođe Dagmar Meneghello, zaista pruža puno više od uobičajenog restoranskog ugođaja.

Ova je obitelj od Grada Hvara nedavno dobila i priznanje za izniman doprinos u razvoju turizma. Više od priznanja govori činjenica da je za vrijeme našeg boravka u restoranu sjedio gospodin koji je tu došao i prije gospođe Dagmar, krajem 50-ih godina prošlog stoljeća. Prekrasno uređena terasa restorana prepuna je ljudi od kojih su mnogi prepoznali poseban šarm restorana Meneghello te mu se vraćaju godinama.

Meneghello, Paklinski otoci
Romina Meneghello

Kći Romina danas više nego uspješno nadograđuje impresivnu obiteljsku tradiciju restorana, a naš sugovornik bila je gospođa Dagmar Meneghello koja je upravo pripremala novu izložbu: ‘Sve je počelo početkom 20. stoljeća s pansionom koji nije imao ni vode ni struje, koji je bio utočište za sve koji dolaze iz velikih gradova, koji trebaju njegu i dobru hranu s otoka, šetnje, jedrenje i ribarenje. S obzirom na to da je ovdje bila golet, počeli su se saditi borovi, što je preraslo u arboretum.

Obiteljska tradicija istinskog slow fooda

Kako nisu u ovoj uvali imali struju do 21. stoljeća, onda su naučili kuhati samo ono što imaju (svježe) i samo za taj dan. I taj princip je ostao do dandanas, primjerice peka i gregada sve se radi à la carte. Najvažnije je da imamo mogućnosti svježih namirnica, a naša kuhinja je istinski slow food jer za skuhati svježu ribu treba vremena. Želja mog pokojnog muža bila je da ostanemo obiteljski turizam i da djeca žive i rade u arboretumu i zato kći Romina i sin Đenko, svaki po svojoj viziji, nastavljaju obiteljsku tradiciju. Gajimo tradicionalnu kuhinju na bazi ribe i delicija iz mora i mislim da to radimo dobro, a držim da je mjerilo uspjeha broj gostiju koji nam se vraća. Smatram i da je turist koji dođe u tvoju kuću tvoj gost i da kad spozna kulturu tvog kraja, tada ga pretvaraš u svog prijatelja.’

A prijatelja ovog restorana ima iz cijelog svijeta, koji uvijek iznova uživaju otkrivajući autentične ukuse domaćih namirnica i upijaju jedinstveni ambijent restorana koji je puno više od toga. Romina Meneghello nam je za kraj kazala da vjeruje da orijentacija restorana na izvornu tradicionalnu kvalitetu jednostavno ne može izgubiti u utrci s modernim trendovima, a restoran Meneghello vidimo i kao svojevrsni hommage jednom posebnom načinu života. Kakav vam preporučujemo da probate, barem kroz okuse tamošnjeg restorana.

Restoran Toto’s Beach

Nazvan prema ocu nautičkog-gastronomskog ‘đira’ na Paklinskim otocima, istodobno i ocu vlasnika restorana Đenka Meneghella, ovaj objekt nezaobilazno je mjesto nautičara.

Smješten na jednoj od najljepših jadranskih terasa, odmah iznad plažice u uvali Vinogradišće, samo stotinjak metara od restorana Meneghello, ovaj objekt uživa u jedinstvenom ambijentu, nalazeći se i u botaničkom vrtu s više od 60-ak različitih vrsta palmi koje je obitelj desecima godina njegovala, te u jednom od najljepših pogleda na Jadranu koji gleda na uvalu i pučinu.

Ovo je fotografija Toto's, restorani Pakleni otoci
Restoran Toto’s predstavlja čuvara tradicije

Još bolja od samog ambijenta je ponuda restorana koja se temelji na morskim delicijama. Kako je i Đenko sam odličan ribar, te dobro poznaje lokalne prilike, pravu ćete namirnicu uvijek imati za stolom u restoranu Toto’s. No, Đenko je sve više po strani prepuštajući, kako i priliči ovoj obitelji, sinu Pavi da nastavi tamo gdje je on stao.

Važno je biti viđen na Palmižani

‘Palmižana je postala razvikana destinacija i ne biste vjerovali, ali ljudi dolaze kod nas i samo da bi imali sliku za Instagram. Međutim, u moru posjetitelja, među kojima ima jahtaša, jedriličara, izletnika, uvijek smo puni onih koji cijene to što radimo već niz godina, i zato se uvijek vraćaju’, ističe Pave Meneghello.

Toto, Paklinski otoci
Jela posvećena pravim gurmanima

Kako u životu, tako i u poslu, uvijek se traži nekakav balans, pa je Toto’s pretvoren u restoran s dva dijela. Dok je u jednom dijelu bar s ponudom laganijih jela, drugi je posvećen pravim gurmanima, a tu ‘plivaju’ gregade, brujeti, te riba i jastozi na žaru u duhu ribarske tradicije.

Na pitanje koja su ipak top tri jela u restoranu, Pave sa smiješkom odgovara: ‘Top tri jela su sva od ribe. Počevši od nekakvih predjela poput tuna tartara, cevichea ili, pak, sashimija, sve su to jela od svježe ribe, koja se minimalno tretira. Jedna od naših prepoznatljivih jela je ‘tuna i sve što možemo napraviti od nje na pjatu’ i tu se možda najbolje ogleda naš pristup gastronomiji. Vizija mog oca za nastavak obiteljske tradicije jest čisti hedonizam, i ja tu nemam što dodati – ili jesi ili nisi!’

Laganini Lounge bar

Iako na prvi pogled lounge bar Laganini predstavlja idealnu beach destinaciju za mlade partijanere željne cjelodnevne zabave, posebno poznatu po ‘after beach party’ događanjima u smiraj ljetnih dana, vlasnik Ivan Novak nije se zadovoljio samo s ponudom koktela i premium šampanjaca.

On je za odabranu klijentelu, u svojevrsnom backstageu osmislio ugodnu oazu u kojoj se može, ako ste otvoreni prema drugačijim iskustvima i nemate rigidne stavove o onome što bi gastronomija trebala biti, istinski doživjeti inovativnu kuhinju na Jadranu.

Laganini, Paklinski otoci
Ugodna oaza Laganinija isprepletena modernim twistom

Ono što Laganini izdvaja je korištenje modernih kuharskih principa koji uvijek svježoj namirnici daju novu perspektivu, a vaše nepce stavi na istinsku kušnju. Kažu da se neka tradicionalna jela ipak ne smiju mijenjati, a tradicija samo poštovati, a kada netko uspije takvom jelu unijeti još jednu dimenziju, onda je, kao i u rock and rollu, sve dopušteno.

Autohtoni okusi

‘U kreiranju menija imao sam čistu slobodu. Koristim isključivo autohtone namirnice u krugu ‘od 50 metara’, jer crpim sve što se može od mora, poput vlasulje, ikre, ježa i ostalog. Primjerice, morske trave miješamo u domaću tjesteninu, na tople rižote od dimljenih školjki stavljamo sladoled od pikantnog sira, ili radimo čips od kostiju ribe. Na tragu takvog pristupa u mojoj kužini ima još mnogo toga. To su originalne stvari, okusi su jaki, robusni, stari, ali ljudi fenomenalno reagiraju’, sa smiješkom nam je svojedobno govorio bivši chef Laganinija Hrvoje Zirojević, koji je, kao jedan od 30 svjetskih chefova, sudjelovao prošle godine na dobrotvornoj večeri u Rockefeller Center Plazi, na ekskluzivnoj večeri za 1.000 uzvanika.

Laganini, Paklinski otoci
Hrvoje Zirojević, glavni chef kuhinje, stvara inovativna jela kakva na Jadranu može osmisliti samo nagrađivani kuhar

Kušate li poput nas tunu s kompotom od foie gras, tartar od tune, lagano podimljen, i serviran s džemom od kapule i hvarske gorke naranče, krekerima od integralnog brašna, i slatko-kiselkasti džem od kapara i limuna, ili platu u kojoj će ‘uz bok’ stajati kobasice od škampi i larda, baquet od liganja te čips od kamenice, jasno je da ovom chefu ne nedostaje kreativnosti i originalnosti.

I to je tek početak, jer na meniju ‘mora biti’ i tune na žaru s chutneyem od kruške i đumbira, ‘dark’ gregade, školjki, škampa i jastoga, te drugih jela.

Restoran Antonio Patak

Slogan restorana Antonio Patak ‘Priveži se za dobru hranu’ izvrsno ocrtava atmosferu koja već četiri desetljeća privlači generacije nautičara koji na svojim putešestvijama odaberu jednu od najpoznatijih vala Paklinskih otoka – Ždrilca. Ljeti ovaj prolaz po privezanim jahtama izgleda jednako najpopularnijim privezima na Sredozemlju, a glavni razlog za to je među jahtašima omiljen restoran koji stalnim dograđivanjem sada broji 120 sjedećih mjesta.

Ovo je fotografija Patak, restorani Pakleni otoci
Jahtaši i jedriličari, izletnici i Yacht Week, domaći i strani, svi oni na Paklinskim otocima uživaju u prirodnom šarmu i vrhunskoj gastronomiji arhipelaga u neposrednoj blizini grada Hvara

Obiteljski objekt koji vode supružnici Ante (čuveni Patak) i Nada Dujmović, uz pomoć kćerki Marijane i Katarine, ima onaj poseban feeling i, naravno, okus tradicijske kužine i kućne atmosfere, što hranu čini još ‘začinjenijom’. S ponosom ističu riblje specijalitete lokalno ulovljene, jer u kuhinji gospođe Nade svježe namirnice obrađuju se minimalno kako bi okus bio što iskonskiji, pa možda nema boljeg predjela od hobotnice na salatu, gdje se sve svježe namirnice povežu domaćim ekstra djevičanskim uljem, koje je inače temelj svih ovdje pripremljenih jela.

Za veću posadu, brujet ili gregada nepogrešiv su izbor, a zbog jakih morskih struja u prolazu, čuvanje svježih školjki i jastoga u moru ovdje je upravo idealno. Kći Katarina Čajić, koja čini bitan dio ovog ‘četverca’, dočekala nas je s ‘milijun informacija’, polet i želja da njihovi gosti zaista uživaju u boravku na ovom, mogli bismo reći kultnom jahtaškom okupljalištu, vidljiva je iz svake njezine riječi.

U Patku kao kod kuće

‘Ovo je obiteljski restoran koji od 1981. nije promijenio vlasnika, ja i sestra nastavljamo što su roditelji počeli, oko svega se u obitelji dogovaramo. Predstavljamo tipičnu mediteransku izvornu morsku kuhinju; mi idemo na to da gost može deset dana kod nas jesti istu hranu, u posebnom ambijentu i uz pogled na more. I mama i tata kuhaju, on je zadužen da isprati sve s roštilja, a ona sve iz kuhinje, i u nabavi i svemu svi sudjelujemo. Svakom gostu jednako pristupamo, kao da su došli u naš dnevni boravak, doma…

Osim tradicije, u posljednjih nekoliko godina radi i naš bar kao produžena ruka restoranu, pa gost, kad mokar iziđe iz mora, tu može popiti koktel i uživati. Ove godine se bar razvio najviše, imamo trampolin i ograđenu plažu, naš barmen smišlja svoje koktele, a inače sve radimo sa svježim sastojcima. Imamo goste iz cijelog svijeta, a jahtaši su nam najbrojniji gosti. Osim prvoklasnih morskih jela, za koje svaki dan radimo morske temeljce, riblje juhe i slično, na jelovniku imamo i hranu za goste koji prate alternativne načine prehrane. Ja sam završila školu prirodne kuhinje pa imamo i jela bez glutena, rižine i kukuruzne tjestenine i ‘svašta nešto’.

Imamo još puno jela u pripremi, poput raw kolača koje ponekad imamo na meniju, ali se prije svega koncentriramo na kvalitetu našeg osnovnog jelovnika.’

Colnago winery and snack bar

U uvali Vlaka, do koje možete doći brodom ili laganom šetnjom od marine predivnom stazom najvećeg od Paklinskih otoka – Sv. Klementa, nalazi se Colnago winery and snack bar. Gledano sa zapada, ovo je prva u nizu postaja na kojoj ćete se ukrcati na poseban osjećaj karakterističan za ovaj najveći otočić u arhipelagu i njegovu gastro i u ovom slučaju enološku ponudu.

Ovo je fotografija Colnago, resotrani Pakleni otoci
Obitelji Colnago u jedinstvenom ambijentu ljetne terase u prvom redu nude vrhunska vina

S laganim predjelima i selekcijom vlastita vina, plavca malog i bijele maraštine, iz lokalnih vinograda, odnjegovanim po posebnim uvjetima u kojem je prste umiješala i znanost, dočekat će vas Nikola Colnago, čiji je diplomski rad ujedno bio i prvi rad s temom zinfandela (crljenka), čije nasade zahvaljujući njegovu trudu danas imamo i na Sv. Klementu. U maloj vinariji, čiji je podrum još u nastajanju, možete, uz prethodni dogovor, obilnije prezalogajiti, a tamo vas čekaju tri generacije obitelji Colnago, koje u jedinstvenom ambijentu ljetne terase u prvom redu nude vrhunska vina koje Nikola Colnago danas više od desetljeća razvija.

Proizvodnja vina na Sv. Klementu

‘Ovo sam otvorio zato što radim vino, te je ova terasa zapravo kušaonica vina, uz posluživanje uobičajenih napitaka poput kave. Držim samo svoja vina, još gradimo vinariju, a sada radim u maloj konobi odmah do nje. Radimo sve sami, nema zaposlenih, nema ničega, što odradimo sami – to je to. Deset godina radim plavac, a grožđe kupujem u Sv. Nedilji jer je to najbolja pozicija za plavac mali u okolici. S tim vinom sam već došao gdje bih htio biti, stoji dvije godine u drvenim bačvama, a sada još pokušavam vidjeti koje su bačve najbolje.

Ovo je fotografija Colnago vina
Colnago vina

Već tri godine radim i maraštinu, bijelo vino koje zahtijeva hlađenja u procesu proizvodnje, za koje će mi sigurno trebati pet, šest godina da dođe tamo gdje bih htio da bude. Na Sv. Klementu imam i nasad od tisuću loza crljenka, a plan je raditi kupažu njega i plavca’, govori Colnago. Na Paklenim smo otocima tako susreli i vrhunskog vinara, a kao zanimljivu crticu istaknuli bismo i da arheolozima pomaže u istraživanju rimske vile u uvali Soline, spajajući bogato povijesno naslijeđe s današnjim trenutkom i – aromama vrhunskih vina.

Restoran Dionis

Uvala Vlaka zapravo je već dugi niz godina sinonim za jedno kultno mjesto, restoran Dionis, jednu od onih lokacija koje nadilaze prostorne i vremenske odrednice i ostaju vjerne svojemu izvornom škojarskom pristupu prije svega u životu, a potom i gastronomiji. Na meniju nećete naći poširane filete, glazure, dehidracije i dekonstrukcije, već istinske zalogaje s kojima zahvaljujući nevjerojatnom ambijentu, gotovo da putujete u vrijeme kad su nastajala tradicionalna jela domaćih ribara. Jednostavna, rafinirana, obojena bazičnim začinima – takva kakva jela trebaju biti.

Ovo je fotografija Dionis, restorani Pakleni otoci
Restoran Dionis u uvali Vlaka

Dok sa svakim zalogajem najpoznatijeg njihova predjela – torte s balancanama i šalšom, polako, ali sigurno uranjate u ambijent ovog zaštićenog arhipelaga, pogled na vinograde i maslinike evocira na neka vremena kada je hrana bila izvor sveg zemaljskog zadovoljstva. Odabirom uvijek svježe ribe na gradelama i pokoje boce domaćeg vina, neće dugo proći a da se ne poželite ispružiti ispod neke obližnje masline i upijati mirise i zvukove s okusom Mediterana kakav je stvarno nekad bio.

Veza čovjeka, otoka i mora

Vlasnik Pjerino Šimunović je, na naše pitanje ima li što novo u njegovu restoranu, očekivano odgovorio – baš ništa. Ali je, gledajući ‘karijolu’ punu tikvica, i dodao: ‘Iz vrta imamo tikvice, pomidore, kapulu, brojne začinske trave, poput kadulje, ružmarina, domaće maslinovo ulje s maslina koje rastu ispred restorana, a vino koje za svoje potrebe proizvodi dida je s naših nasada.’ Pjerino je i strastveni istraživač povijesti ovog kraja, i to od prije grčko-rimskih vremena, te nam je sa zanimanjem pokazao bakrenu udicu koju je nedavno pronašao u svom polju. Povijesna vrijednost ovog područja je nedvojbena, a Pjerino je jedan od njezinih najboljih čuvara, ali i ugostitelj na čijem ćete trijemu možda shvatiti vezu čovjeka, otoka i mora u čijoj vibraciji ovaj samozatajni stanovnik Sv. Klementa jednostavno živi.

Tekst Filip Bubalo

Fotografije Mario Jelavić

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Slovenska chefica Ana Roš Gastronomija

Ana Roš: Priča o velikim snovima u dolini Soče

Hiša Franko je avangardna, hrana je isključivo od lokalnih namirnica malih proizvođača, mikrosezonska, vrlo jedinstvena u okusima i kreativnoj formi slaganja jela. Jednostavno senzacionalna. Zbog …

Istra Gourmet Gastronomija

Gastro avantura po sjeverozapadnoj Istri

Relativno mali prostor koji pokriva predio Umaga, Buja i grad Novigrad, i vjerujte svaki oduševljava raznolikošću i skladom. Restorani u Istri koje smo posjetili poznati …

NP Kornati Plovidba

Nacionalni park Kornati: Krstarenje nautičkim rajem

Svaki kornatski vrh ostavlja bez daha, a Nacionalni park Kornati nudi 16 uvala u kojima je dopušteno sidrenje i noćenje vaši su prijatelji prekrasno zvjezdano …

NP Kornati Plovidba

NP Kornati: Više od plovidbe

Kornati su jednostavno magični – to možete doživjeti na brojne načine, a jedan od njih vam donosi i tekst našega dugogodišnjeg suradnika, koji je ploveći …

Korčulanske Pjatance Gastronomija

Korčulanske Pjatance

Treće izdanje proljetnog festivala hrane i vina Kraj travnja i početak svibnja već je tradicionalno rezerviran za sve popularniji, proljetni festival hrane i vina Korčulanske …

Ovo je fotografija otok Šolta Plovidba

Zašto je otok Šolta poput zaboravljenog kraljevstva?

Šolta kao otok kraljice Teute, Dioklecijanovih ribnjaka i inspiracije Marka Marulića danas je jedna od nautičarskih oaza u kojoj ćete doživjeti Dalmaciju kakva je bila …

Ovo je fotografija Tanya Houppermans, krokodil Umjetnost

Ocean Photography Awards: Priroda je najvještiji umjetnik

Ocean Photography Awards ima jednostavnu misiju: osvijetliti ljepotu našeg prekrasnog plavog planeta i istaknuti mnoge nedaće s kojima se suočava morski svijet Nedavno su proglašeni …

Ovo je fotografija Natali Dizdar Intervjui

Natali Dizdar: Punim jedrima u nove izazove

U svom profesionalnom životu Natali Dizdar spojila je tri zanimanja: skiperica, pop-pjevačica i psihoterapeutkinja, a svaki je brod, kaže, poput pjesme ili čovjeka – priča …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Ovo je fotografija novog broja u prodaji YC69 Jahting

Novi broj u prodaji: Rapsodija novih jahti

U našem listopadskom broju donosimo vam pregled sajma u Cannesu s dvadeset stranica premijerno prikazanih jahti. Jahting industrija doživljava svoje zvjezdane trenutke, a proizvođači se, …

Ovo je fotografija jahte Prestige X70 Testovi

Prestige X70 na testu: ‘Wow’ crossover

Prestige X70, kao predstavnik nove linije X-Line, najhrabrije je dizajnirana jahta koju je ovo brodogradilište ikada proizvelo. Test u Cannesu pokazao nam je kako se …

Ovo je fotografija novog modela Sealine S390 Jahting

Sealine serija S-line nadopunjena modelom S390

Sealine popunjava prazninu između modela S335 i S430 predstavljanjem novog modela S390 u svojoj sportskoj seriji S-line S390 je savršena ljetna jahta nešto kraća od …

Scroll to Top