‘Paklene’ gastro-oaze

6 MINUTES READ

U svojih 150 godina turizma, koje slavi ove godine, grad Hvar se od nekadašnjeg zdravstvenog i elitističkog odredišta danas prometnuo u tipičnu destinaciju party turizma kakve se viđaju diljem Mediterana

Ne čudi stoga što je luka Hvar, iako i dalje obavijena povijesnim šarmom i prebogatom arhitektonskom baštinom, sve manje na rutama nautičara, a vrhunska gastronomija koja je uvijek bila zaštitni znak hvarskog akvatorija ostala je rezervirana tek za nekoliko oaza u moru restorana namijenjenih modernim turistima.

Možda je ključan izraz ‘u moru’, jer se pravi restorani nalaze u neposrednoj blizini mora, okrenuti su nautičkoj klijenteli kojoj nude i adekvatnu ponudu, iako ponekad i bili okruženi ‘partijanerima’.

Pakleni otoci i dalje su omiljena oaza brojnih domaćih i stranih nautičara te su mjesto odakle je moderni nautički turizam i krenuo, pa kao takvi još uvijek nude izvornu kvalitetu i gastronomiju. Uvala Vinogradišće s južne strane otoka Sv. Klementa, prolaz Ždrilca i uvale Taršće i Soline ostali su glavna sidrišta gdje nautičari rado ‘odsjedaju’.

S obzirom na popularnost, ali i povijesni značaj ovog akvatorija u razvoju nautičkog turizma, donosimo vam priču iz nekolicine, po nama najboljih, restorana na tom dijelu Jadrana.

Presjek restorana napravljen je s obzirom na kvalitetu koju pružaju danas, ali i tijekom godina u kojima su se isprofilirali kao omiljena nautičarska odredišta, a danas nije rijetkost da druge ili čak treće generacije obitelji koje su započele jedinstvenu nautičarku gastro-priču aktivno sudjeluju u poslu.

Restoran Palmižana Meneghello

U uvali Vinogradišće, koju moderni turisti (krivo) zovu Palmižana beach, najjednostavnije rečeno – sve je počelo. O tome svjedoči i činjenica da je restoran Meneghello proslavio stotinu godina postojanja – prije dvanaest godina. Jadranom još plove ljudi koji su se družili s pokojnim Totom Meneghellom, za mnoge ključnom figurom razvoja cijelog otoka Sv. Klementa.

Rodonačelnici turizma obitelj je Meneghello, koja je cjelokupni krajolik svog imanja na ovom otoku kultivirala i sadnjom iznimno bogate faune.

Meneghello, Paklinski otoci
Meneghello; sinonim za vrhunsku i autentičnu gastronomiju serviranu u predivnom ambijentu

Sada je već nekoliko generacija ove obitelji kroz više od jednog stoljeća svaki na svoj način doprinijela da restoran Meneghello Palmižana Art Resort postane sinonim za vrhunsku i autentičnu gastronomiju, koja servirana u predivnom ambijentu obogaćenom vrijednom umjetničkom zbirkom gospođe Dagmar Meneghello, zaista pruža puno više od uobičajenog restoranskog ugođaja.

Ova je obitelj od Grada Hvara nedavno dobila i priznanje za izniman doprinos u razvoju turizma. Više od priznanja govori činjenica da je za vrijeme našeg boravka u restoranu sjedio gospodin koji je tu došao i prije gospođe Dagmar, krajem 50-ih godina prošlog stoljeća. Prekrasno uređena terasa restorana prepuna je ljudi od kojih su mnogi prepoznali poseban šarm restorana Meneghello te mu se vraćaju godinama.

Meneghello, Paklinski otoci
Romina Meneghello

Kći Romina danas više nego uspješno nadograđuje impresivnu obiteljsku tradiciju restorana, a naš sugovornik bila je gospođa Dagmar Meneghello koja je upravo pripremala novu izložbu: ‘Sve je počelo početkom 20. stoljeća s pansionom koji nije imao ni vode ni struje, koji je bio utočište za sve koji dolaze iz velikih gradova, koji trebaju njegu i dobru hranu s otoka, šetnje, jedrenje i ribarenje. S obzirom na to da je ovdje bila golet, počeli su se saditi borovi, što je preraslo u arboretum. Kako nisu u ovoj uvali imali struju do 21. stoljeća, onda su naučili kuhati samo ono što imaju (svježe) i samo za taj dan. I taj princip je ostao do dandanas, primjerice peka i gregada sve se radi à la carte. Najvažnije je da imamo mogućnosti svježih namirnica, a naša kuhinja je istinski slow food jer za skuhati svježu ribu treba vremena. Želja mog pokojnog muža bila je da ostanemo obiteljski turizam i da djeca žive i rade u arboretumu i zato kći Romina i sin Đenko, svaki po svojoj viziji, nastavljaju obiteljsku tradiciju. Gajimo tradicionalnu kuhinju na bazi ribe i delicija iz mora i mislim da to radimo dobro, a držim da je mjerilo uspjeha broj gostiju koji nam se vraća. Smatram i da je turist koji dođe u tvoju kuću tvoj gost i da kad spozna kulturu tvog kraja, tada ga pretvaraš u svog prijatelja.’

A prijatelja ovog restorana ima iz cijelog svijeta, koji uvijek iznova uživaju otkrivajući autentične ukuse domaćih namirnica i upijaju jedinstveni ambijent restorana koji je puno više od toga. Romina Meneghello nam je za kraj kazala da vjeruje da orijentacija restorana na izvornu tradicionalnu kvalitetu jednostavno ne može izgubiti u utrci s modernim trendovima, a restoran Meneghello vidimo i kao svojevrsni hommage jednom posebnom načinu života. Kakav vam preporučujemo da probate, barem kroz okuse tamošnjeg restorana.

Restoran Toto’s Beach

Nazvan prema ocu nautičkog-gastronomskog ‘đira’ na Paklenim otocima, istodobno i ocu vlasnika restorana Đenka Meneghella, ovaj objekt nezaobilazno je mjesto nautičara.

Smješten na jednoj od najljepših jadranskih terasa, odmah iznad plažice u uvali Vinogradišće, samo stotinjak metara od restorana Meneghello, ovaj objekt uživa u jedinstvenom ambijentu, nalazeći se i u botaničkom vrtu s više od 60-ak različitih vrsta palmi koje je obitelj desecima godina njegovala, te u jednom od najljepših pogleda na Jadranu koji gleda na uvalu i pučinu.

Toto, Paklinski otoci
Restoran Toto’s predstavlja čuvara tradicije

Još bolja od samog ambijenta je ponuda restorana koja se temelji na morskim delicijama. Kako je i Đenko sam odličan ribar, te dobro poznaje lokalne prilike, pravu ćete namirnicu uvijek imati za stolom u restoranu Toto’s. No, Đenko je sve više po strani prepuštajući, kako i priliči ovoj obitelji, sinu Pavi da nastavi tamo gdje je on stao.

‘Palmižana je postala razvikana destinacija i ne biste vjerovali, ali ljudi dolaze kod nas i samo da bi imali sliku za Instagram. Međutim, u moru posjetitelja, među kojima ima jahtaša, jedriličara, izletnika, uvijek smo puni onih koji cijene to što radimo već niz godina, i zato se uvijek vraćaju’, ističe Pave Meneghello.

Toto, Paklinski otoci
Jela posvećena pravim gurmanima

Kako u životu, tako i u poslu, uvijek se traži nekakav balans, pa su ove zime i preuredili Toto’s u dva dijela. Dok je u jednom dijelu bar s ponudom laganijih jela, drugi je posvećen pravim gurmanima, a tu ‘plivaju’ gregade, brujeti, te riba i jastozi na žaru u duhu ribarske tradicije.

Na pitanje koja su ipak top tri jela u restoranu, Pave sa smiješkom odgovara: ‘Top tri jela su sva od ribe. Počevši od nekakvih predjela poput tuna tartara, cevichea ili, pak, sashimija, sve su to jela od svježe ribe, koja se minimalno tretira. Jedna od naših prepoznatljivih jela je ‘tuna i sve što možemo napraviti od nje na pjatu’ i tu se možda najbolje ogleda naš pristup gastronomiji. Vizija mog oca za nastavak obiteljske tradicije jest čisti hedonizam, i ja tu nemam što dodati – ili jesi ili nisi!’

Laganini Lounge bar

Iako na prvi pogled lounge bar Laganini predstavlja idealnu beach destinaciju za mlade partijanere željne cjelodnevne zabave, posebno poznatu po ‘after beach party’ događanjima u smiraj ljetnih dana, vlasnik Ivan Novak nije se zadovoljio samo s ponudom koktela i premium šampanjaca.

On je za odabranu klijentelu, u svojevrsnom backstageu, kako i paše glavnom chefu Hrvoju Zirojeviću, osmislio ugodnu oazu u kojoj se može, ako ste otvoreni prema drugačijim iskustvima i nemate rigidne stavove o onome što bi gastronomija trebala biti, istinski doživjeti inovativnu kuhinju kakvu na Jadranu može osmisliti nagrađivani kuhar.

Laganini, Paklinski otoci
Ugodna oaza Laganinija isprepletena modernim twistom

Premda zaljubljen u lokalne namirnice, ono što Hrvoja izdvaja iz mora drugih chefova njegova je sposobnost da, koristeći moderne kuharske principe, naizgled nezanimljivoj, ali uvijek svježoj namirnici osmisli novu perspektivu, a vaše nepce stavi na istinsku kušnju.

Kažu da se neka tradicionalna jela ipak ne smiju mijenjati, a tradicija samo poštovati, a kada netko uspije takvom jelu unijeti još jednu dimenziju, onda je, kao i u rock and rollu, sve dopušteno.

‘U kreiranju menija imao sam čistu slobodu. Koristim isključivo autohtone namirnice u krugu ‘od 50 metara’, jer crpim sve što se može od mora, poput vlasulje, ikre, ježa i ostalog. Primjerice, morske trave miješamo u domaću tjesteninu, na tople rižote od dimljenih školjki stavljamo sladoled od pikantnog sira, ili radimo čips od kostiju ribe. Na tragu takvog pristupa u mojoj kužini ima još mnogo toga. To su originalne stvari, okusi su jaki, robusni, stari, ali ljudi fenomenalno reagiraju’, sa smiješkom nam kazuje Hrvoje, koji je, kao jedan od 30 svjetskih chefova, sudjelovao prošle godine na dobrotvornoj večeri u Rockefeller Center Plazi, na ekskluzivnoj večeri za 1.000 uzvanika.

Laganini, Paklinski otoci
Hrvoje Zirojević, glavni chef kuhinje, stvara inovativna jela kakva na Jadranu može osmisliti samo nagrađivani kuhar

Kušate li poput nas tunu s kompotom od foie gras, tartar od tune, lagano podimljen, i serviran s džemom od kapule i hvarske gorke naranče, krekerima od integralnog brašna, i slatko-kiselkasti džem od kapara i limuna, ili platu u kojoj će ‘uz bok’ stajati kobasice od škampi i larda, baquet od liganja te čips od kamenice, jasno je da ovom chefu ne nedostaje kreativnosti i originalnosti.

I to je tek početak, jer na meniju ‘mora biti’ i tune na žaru s chutneyem od kruške i đumbira, ‘dark’ gregade, školjki, škampa i jastoga, te drugih jela.

Tekst Filip Bubalo

Fotografije Mario Jelavić

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija otok Žut Destinacije

Otok Žut: Fešta kamena i gastronomije

Za otok Žut vrijedi pravilo: svaka uvala je lučica, a i gotovo u svakoj naći ćete dobru konobu s izvrsnom ponudom domaće kužine, začinjene vrsnim …

Ovo je fotografija žene u gastronomiji Gastronomija

Žene u gastronomiji: Moćna manjina

U vrhunskoj gastronomiji dominiraju muškarci čiji su kulinarski svjetonazor uglavnom oblikovale njihove majke i bake. I premda se mnoge mlade žene školuju za vođenje kuhinja …

Ovo je fotografija otok mljet jedrenje Plovidba

Mljet: Omiljeni otok morskih Robinzona

Otok Mljet po mnogočemu je jedinstven, a upravo zbog svojih karizmatičnih atributa rado ga posjećuju nautičari koji tragaju za iskonskim prirodnim ljepotama. Američki Forbes nedavno …

Ovo je fotografija AlpiNN Restorana Na Vrhu Kronplatza Luksuz

Restoran AlpiNN: Planina à la carte

AlpiNN je mnogo više od restorana na samom vrhu Kronplatza. Chef Norbert Niederkofler gaji gastronomsku filozofiju temeljenu na lokalnoj kuhinji, s vrhunskim mikrosezonskim namirnicama s …

Ovo je slika panorame Paklenih otoka Plovidba

Pakleni otoci: Vodič za bajkovitu oazu morskog hedonizma

Pakleni otoci ‘usidrili’ su se na popularnoj trasi između Splita i otoka Visa, a njegova 21 nautički atraktivna otoka, otočića i hridi koja kao da …

Slika Restoran Alchemist Luksuz

Umjetnost, aktivizam i hrana: Holistička kuhinja restorana Alchemist

Umjetnost, gastronomija i spektakularna estetika u kopenhaškom restoranu Alchemist spajaju se u iskustvo koje zadovoljava sva osjetila Alchemist je kreacija chefa Rasmusa Munka, koji je …

Ovo je fotografija Dufour 470 Jahting

Dufour predstavio dvije nove jedrilice

Dvije nove Dufour jedrilice, 470 i 61, novi najveći modeli svojih serija, premijerno će se predstaviti u virtualnoj marini na sajmu Paris Virtual Nautic. Dufour …

Ovo je fotografija novi Porsche Taycan Automobili

Električni Porsche Taycan postao još poželjniji

Novi model u porodici Taycan odlikuje se stražnjim pogonom, karizmom i sportskim performansama kao i svaki Porsche. Početna cijena u Hrvatskoj iznosit će 681.500 kuna …

Ovo je fotografija Numarine 37XP Jahting

Superjahta Numarine 37XP dobila vlasnika

Numarine 37XP nova je superjahta dugačka 37 metara s velikim četvrtastim prozorima i snažnim karakterom, po čemu je prepoznatljiva već na prvi pogled. Na modelu …

Ovo je fotografija Premužićeve staze šetnja Hrvatska

Premužićeva staza: Velebitski Walk of Fame

Prije više od osamdeset godina nastala je Premužićeva staza, najljepši planinarski put u Hrvatskoj, koji i danas plijeni svojom ljepotom, ali i majstorstvom graditelja koji …

Ovo je fotografija mercedes c klasa nova Automobili

Nova Mercedes C-klasa: Naglasak na luksuzu

Nova Mercedes C-klasa pod kodnom oznakom W206 predstavljena je kao limuzina i karavan, a prodaja započinje krajem ožujka ove godine Tijekom posljednjih deset godina Mercedes …

Ovo je fotografija Luna Rossa Prada Cup Sport

Luna Rossa osvojila Prada Cup: Viva Italia!

Luna Rossa pobijedila je britanski Ineos Team UK 7-1 i osvojila Prada Cup. Time su Talijani postali službeni izazivač za 36. America’s Cup koji počinje …

Scroll to Top