Jahta Bash kreće na krstarenje Mediteranom3 min

Opsežan projekt obnove pod vodstvom Capaxa vratio je staru slavu jahti nakon požara na upravljačkom mostu

64-metarska superjahta Bash, prvotno Jonikal, a kasnije Sokar, svoju je slavu stekla kultnim fotografijama princeze Diane na mostiću iz kolovoza 1997. u Portofinu. Dvadeset četiri godine kasnije, Bash je otegljen iz riječke luke u brodogradilište Adria Docks u Trogiru. Od prosinca 2021. jahta je tamo podvrgnuta opsežnim radovima obnove, da povrati stari sjaj nakon požara na upravljačkom mostu.

jahta bash jahta bash

Capax, stručnjak za brodski inženjering i upravljanje iz Šibenika, je bila zadužena za upravljanje i vođenje cjelokupnog projekta obnove, uključujući i projektiranje novog mosta, u suradnji sa slovenskom tvrtkom Bobic Yacht Interiors, angažiranom za proizvodnju i instalaciju novog interijera.

Uklanjanje unutarnjih elemenata nije prošlo bez iznenađenja, pa se pokazalo da je potrebna ugradnja potpuno novih otvora za pregradu i palubu, te nove aluminijske pregrade u kormilarnici, da se zadrže čvrstoća i nepropusnost protupožarnih odjeljaka prema trenutnim ABS pravilima.

jahta bash

‘Postavili smo novu instalaciju od kormilarnice do ostalih dijelova jahte, za što smo morali razmontirati cijelu unutrašnjost i eksterijer jahte za pristup nosačima kabela. Cijeli vodovodni sustav doveden je na razinu koja zadovoljava moderne standarde. Ugrađen je potpuno novi klimatizacijski sustav.

Nizozemska kuća Yacht Living Solution ugradila novi AV/IT sustav, paluba i sunčalište obojeni su u bijelu i svijetlo sivu boju lakom AWL Grip. Ostali dijelovi jahte također su značajno poboljšani, poput ugradnje sustava Wärtsilä Navigation and Control System, ugradnje Böning sustava za nadzor, Techno leader sustava upravljanja energijom, NAVIS sustava upravljanja s DP i autopilotom, nadogradnje postojećih SKF stabilizatora sa ZeroSpeedom, Tilse prozora, novog jacuzzija i Minimax sprinkler sustava’, kazao je Teo Petričević, direktor tvrtke Capax d.o.o.

jahta bash jahta bash

Konačno, u svibnju ove godine, nakon godinu i pol dana radova, remont Basha je dovršen, a jahta je u novom ruhu sad mnogo vrijednija svome vlasniku i čeka je još mnogo godina plovidbe. ‘Do ovog rezultata dovelo nas je mnogo napornog rada i mnogo vještine, ali isplatilo se. Od srca zahvaljujemo svima koji su doprinijeli remontu motorne jahte Bash,’ zaključio je Petričević.

Ovu 64-metarsku jahtu dizajnirao je pomorski arhitekt Vincenzo Ruggiero, a u trenutku porinuća 1990. bila je jedna od najluksuznijih jahti na svijetu. Ima prostrani interijer koji prima do 12 gostiju u šest kabina i nudi najvišu razinu luksuza u vlasničkom apartmanu s dvije kupaonice, garderobom, privatnim dnevnim boravkom i uredom, te pet dvokrevetnih kabina, sve s vlastitim kupaonicama.

jahta bash

Među zanimljivijim elementima unutrašnjosti su veliki glavni salon s blagovaonicom, barom, salon za friziranje i šminkanje, prostor za masažu i teretana. Na palubama jahte Bash nalaze se dva prostora za uživanje u zalogaju na otvorenome, kao i razni prostori za opuštanje, jacuzzi i platforma za plivanje na krmi.

Što se tiče performansa, Bash ima čelični trup i aluminijsko nadgrađe, a pokreću je motori Wärtsilä Nohab 12V25 koji joj omogućuju postizanje najviše brzine i od 20 čvorova i brzine krstarenja od 13 čvorova. Trenutni vlasnik jahte Bash je poduzetnik Bassim Haidar, osnivač Channel IT i Channel VAS.

Fotografije Robert Matić & Josip Barešić

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above