FIM 470 Regina na testu: Kraljica krstarenja5 min

Inovativan krstaš talijanskog brodogradilišta profinjeno je dizajnirana jahtica s inovativnim rješenjem na pramcu i pomno promišljenim unutarnjim prostorima

Nakon uspješnog prvog modela, dnevnog krstaša s centralnom konzolom 340 Regina, relativno mlado talijansko brodogradilište FIM na ovogodišnjem sajmu u Cannesu predstavilo je mnogo ambiciozniji model – 470 Regina, koji je sada punokrvni krstaš, također s centralnom konzolom.

FIM 470 Regina dizajn

Iako visokog trupa i visokih bočnih stranica, Regina zadržava profinjen dizajn prethodnika zahvaljujući svome profilu trupa, koji se postupno uzdiže od krmene platforme prema pramcu, a prozori u trupu su sadržani u strelastoj crnoj liniji koja prati linije broda.

fim 470 regina

Iza visokih bočnih stranica u profilu broda s glavne palube izviruje upravljačko mjesto s visokim vjetrobranskim staklom te T-top krov koji ga natkriva. Boja igra bitnu ulogu u dizajnu te je predstavljeni model došao sa zlatnim trupom, bijelim nadgrađem upravljačkog mjesta u kombinaciji s bijelim jastucima na palubi te crnim T-topom za skladnu i ugodnu kombinaciju.

Prostrana krmena platforma, kako je to postao standard, spušta se u more kao mjesto za tender i kao mjesto za kupanje, a spuštena otkriva stubište koje vodi sa spuštene platforme na glavnu palubu. Glavno mjesto na krmi palube nakon platforme zauzima krmeno sunčalište koje se, u opciji, može podijeliti na dva dijela, koja se mogu po podnim vodilicama pomaknuti na rubove trupa te tako postati dvije odvojene ležaljke tik uz samo more ako se otvore bočne stranice krmenog dijela.

fim 470 regina pogled iz zraka

Jednu stubu viši od ovoga krmenog prostora, a time i tematski odvojen, jest prostor kokpita, koji u sebi sadrži stol za objedovanje sa sofom u obliku slova L na lijevoj strani te bar s električnim kuhalom, hladnjakom za vina i sudoperom na desnoj strani, sasvim dovoljnim za svakodnevno korištenje ljeti, te naprijed upravljačko mjesto s tri odvojena sjedišta. Čitavi kokpit natkriven je T-topom i dobro zaštićen visokim vjetrobranskim staklom, čineći ga pogodnim mjestom za boravak vani i pri lošem vremenu.

Čitavi kokpit natkriven je T-topom i dobro zaštićen vjetrobranskim staklom, dok pramac krije pametnu inovaciju ‘Bow Life’

Sama upravljačka ploča vrlo je pomno dizajnirana i izvedena u sjajnoj crnoj plastici gdje su sve navigacijske informacije te se upravlja svim sustavima broda preko dva Raymarineova multifunkcijska touchscreen displeja s posebnim sučeljem izrađenim samo za ovaj model. Tu je još manji touchscreen ekran od Volva za upravljanje detaljnijim funkcijama motora. Uz maleni sportski obruč kormila tu su i klasične ručice gasa od Volva te prepoznatljivi joystick za upravljanje IPS propelerima pri manevriranju u marinama.

fim 470 regina sunčalisšte na pramcu sunčalište

Kokpit krije inovaciju ‘Bow Life’

Kao krma i kokpit, naoko jednostavan pramac krije pametnu inovaciju koju proizvođač naziva ‘Bow Life’. Tako se sunčalište na sredini pramca može rastvoriti u dva odvojena sunčališta na bokovima pramca, a između njih postaje vidljiv prostrani krovni prozor VIP kabine u unutrašnjosti pramca. Koliko je energije i pozornosti utrošeno na dizajn vanjskih dijelova, toliko je utrošeno, ako ne i više, na unutrašnjost, koja je u predstavljenom modelu bila u kombinaciji namještaja od svijetlog drva, podova od tamnog te bijele kože na stropu, a proizvođač FIM kupcima nudi mogućnost izbora materijala i boja prema njihovim željama.

Vlasnička kabina je na sredini trupa, a može se pohvaliti stajaćom visinom stropa čak i pored bračnog kreveta

Spuštajući se niz stube koje vode s ulaza pored upravljačkog mjesta, dolazimo u malenu unutrašnju kuhinju. Prostor kuhinje spaja sve kabine te tako vrata prema krmi vode u vlasničku kabinu smještenu na sredini trupa, koja zauzima čitavu širinu broda. A posebna stvar kojom se može pohvaliti ova kabina je stojeća visina stropa na svakome dijelu, čak i pored bračnog kreveta, koji je postavljen pod kutem od 45 stupnjeva na desnoj strani kabine dok je lijeva rezervirana za ugodnu sofu.

regina interijer kabine regina interijer kabine

Osim bočnih prozora na dvije razine, koji pružaju pogled prema van, vlasnička kabina ima i pogled na tuš-kabinu kupaonice, a za one koji ovo ne žele dostupna je verzija s neprozirnom stijenkom. Kupaonice su uređene s dizajnerskim umivaonicima od nehrđajućeg čelika koji svojim izgledom varaju da su keramički, dok su slavine i tuševi presvučeni PVD filmom koji ih čini otpornim na grebanje.

Prostrana krmena platforma spušta se u more za tender i za kupanje, a glavno mjesto na krmi zauzima sunčalište

VIP kabina u pramcu ima prostrani krevet u samom vrhu pramca i vlastitu kupaonicu te je uz to i prostrana i opremljena povećim radnim stolom na desnoj strani. U trokabinskoj verziji na mjesto ovoga stola dolazi gostinska kabina s dva ležaja na kat.

FIM 470 Regina u plovidbi

Što se tiče plovidbe, FIM 470 Regina u standardnom paketu dolazi s dva motora Volvo IPS 650 sistema (snage 2 x 480 KS), a na sajmu u Cannesu smo je imali priliku testirati s jačim paketom motora – dva Volvo IPS 800 (2 x 600 KS).  Ovaj paket motora čini Reginu posebno poletnom, tako da je na testu pokazala ubrzanje od 0 do 20 čvorova u 11 sekundi, a izglisirala je pri oko 17 čvorova i 2000 okretaja, pri čemu troši oko 112 litara na sat.

krmena platforma fim regina

Optimalna brzina krstarenja iznosi 26 čvorova pri 2500 okretaja i potrošnji od 155 litara na sat, odnosno 33 čvora ako želite brže krstariti, uz potrošnju od 230 litara na sat. Maksimalna planirana brzina je 39 čvorova ako je brod gotovo potpuno prazan. FIM 470 Regina dizajnirana je s pomnim promišljanjem i očitom vizijom koja pokazuje da i mala brodogradilišta mogu ponuditi predivan i inovativan krstaš.

FIM 470 Regina tehnički podaci

Ukupna duljina: 15,10 m
Maksimalna širina: 4,40 m
Gaz: 1,40 m
Istisnina: 15.500 kg
Spremnik za gorivo: 2 x 770 l
Spremnik za vodu: 300 l
Motori: 2x IPS 650 (2 x 480 KS)
2x IPS 800 (2 x 600 KS)
Najveća brzina: 39 čvorova
Projekt: Ferragni Progetti
Zastupnik: Adriatic Wave Yachting Group

Tekst Mlađan Marušić
Fotografije FIM

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above