CRN Cloud 9 na testu: Korak dalje4 min
00:04:05
00:04:05

Uz moćnu potporu projektnog menadžmenta kompanije Burgessa i dizajnera interijera Andrewa Wincha, brodogradilište CRN itekako je ‘podiglo letvicu’. U Monaku smo iskoristili prigodu da stupimo na jahtu i otkrijemo koliko visoko

‘Velik broj pojedinačnih nadzornika koji su zastupali razne zainteresirane strane i provodili kontrolu kvalitete, proizvodnih procesa i vođenja cijele gradnje natjerali su nas da dosegnemo nove razine rada u našem brodogradilištu’, objašnjava nam voditelj projekata CRN-a dok stojimo u blještavu glavnom salonu jahte Cloud 9 za vrijeme sajma Monaco Yacht Show. Cloud 9 otkriva se kao dojmljiva jahta i prije nego što joj stupite na palubu. Vanjske linije, djelo studija Zuccon Superyacht Design, dugogodišnjeg suradnika Ferretti Group, odlikuju se delikatnom ravnotežom između tradicionalnog općeg profila koji nikada neće izaći iz mode i dekorativnih elemenata koji zrače karakterom i dinamičnošću. Linijama u obliku luka izvedeno je ostakljenje glavne palube, a one se nastavljaju i na gornjoj palubi, tako da se stječe dojam da ona lebdi. Gianni Zuccon i Andrew Winch nisu na Cloudu 9 prvi put surađivali na oblikovanju interijera jahte; Winch nam je kazao kako se silno obradovao novoj prigodi da rade zajedno.

CRN Cloud 9
Hrastovina s različitim načinima obrade stvara raznolikost, ali istodobno i smiruje dizaj interijera – majstorija je to koju potpisuje Andrew Winch

‘Veliko je zadovoljstvo surađivati sa Zucconom, uvijek sam se divio njegovim rješenjima eksterijera i zaista je bilo uzbudljivo ostvariti partnerstvo s njim i CRN-om, pa mi je rad na novom projektu bio osobit užitak’, istaknuo je Winch. Preko cijele širine krme prostire se bazen, a kroz njegovo stakleno dno prirodno se svjetlo prelijeva na kupališnu platformu, dok je okolni kokpit izveden na nešto višoj razini i opremljen ogradom za očuvanje privatnosti u luci. Sam kokpit krasno je mjesto za druženje sa slobodno stojećim klupskim namještajem, te barom, odnosno buffetom za osvježenje i usputan zalogaj. Po mjerama – duljini od 74 metra i širini od 13,50 metara – ova jahta s pet paluba pripada u megakategoriju. U glavnom salonu odmah se primjećuje potpis studija Andrew Winch Design. Neki drugi dizajner vjerojatno bi upotrijebio jednu vrstu drva u svim prostorijama, no studio Winch poigrao se s pažljivo usklađenim elementima od hrastovine različitim po teksturi i smjeru godova, završnoj obradi i oblicima.

CRN Cloud 9
Vlasnička kabina zauzima 1.000 kvadrata prostora na trećoj palubi, a spavaća kabina na toj palubi ima neometan pogled prema okolišu

Primjer su dva stupa u glavnom salonu, aerodinamične forme, koji služe razgraničenju recepcije i bara od glavne blagovaonice. Nadahnuti avionskim krilima, ti stupovi izvedeni su tako da na njima ne možete primijetiti spojeve među dijelovima. Po cijeloj jahti obložene površine presvučene su tkaninama neutralnih boja, kožom ili kamenom, uz poneki akcent klasičnom nautičkom tamnoplavom koja podsjeća na plavo nebo i oblake i mural koji se proteže stijenama blagovaonice i gornje palube. Svaka unutarnja cjelina ukrašena je umjetničkim djelima, uzorcima ili likovnim porukama izvedenim iz koralja, školjaka i minerala koji se javljaju kao lajtmotiv ove jahte. Cloud 9 nudi smještaj za 16 gostiju na privatnim krstarenjima ili 12 u čarteru, u pet kabina na pramčanom dijelu glavne palube – ispred desno položenog predvorja s dizalom u staklu, koje povezuje svih pet paluba. Sve su gostinske kabine prostrane i lijepo osvijetljene, s čarobnim pogledom kroz ogromne prozore. Kad se popnete na još jednu palubu, dolazite do šeste kabine, koju možemo smatrati VIP apartmanom. Ostakljenje inteligentno ugrađeno u stijenku nadgrađa omogućuje pogled na more i iz kreveta, dok odvojena kupaonica uključuje i kadu za oslobađanje od stresa dok uživate u krajoliku kojim se krstari.

CRN Cloud 9
Pramčana paluba služi kao ‘touch-and-go helipad’ ili romantičan kutak za večeru na otvorenom

Da bi Cloud 9 plovio bez neugodnih iznenađenja, brinut će posada od čak 22 člana, čije su kabine raspoređene ispred glavne kuhinje i zajedničkih prostorija na donjoj palubi. Na istoj razini nalazi se i predvorje za goste koji stižu morem, odnosno pomoćnim brodicama. Dva motora CAT 3516 snage po 2.770 KS, jahtu mogu pokretati brzinom do 16,5 čvorova, odnosno brzinom krstarenja od 15 čvorova. Kad se brzina krstarenja smanji na ekonomičnih 12 čvorova, 250.000 litara goriva koliko jahta nosi omogućuje ovom brodu autonomiju od 6.000 nautičkih milja. Vratimo se na gornju palubu, na čijoj se krmi nalazi drugi salon, namijenjen zabavi i projekcijama filmova, kockarskim igrama i slično, opremljen središnje položenim sofama. Dalje prema krmi nalazi se blagovaonica okruglog tlocrta sa stropnim muralom i motivima koralja na naslonjačima; prozori nadvijeni lukom izrađeni od ukrašenog stakla mogu se otvoriti za ručanje na otvorenom.

CRN Cloud 9
Beach-club opremljen je kafićem, salonom i prostranom platformom za kupanje

Krmena terasa u nastavku, također opremljena udobnim naslonjačima, idealno je mjesto za aperitiv prije, ili cigaru nakon jela. Na pramčanom dijelu ta paluba nudi dodatni prostor za zabavu: vlasnik može sletnu platformu za helikopter pretvoriti u palubu za velike zabave. Nešto više od 1.000 četvornih metara površine namijenjeno je uređenju vlasničke palube, besprijekorno izvedene na najvišoj razini. Vlasnik uživa u punoj privatnosti i luksuzu u svojoj polukružnoj kabini smještenoj prema pramcu. Njihov privatni salon, prema krmi, lako se pretvara u malu dvoranu za projekcije. Iz kina se izlazi na terasu opremljenu naslonjačima i jastucima za sunčanje, gdje se članovi vlasničke obitelji mogu družiti u plovidbi. Na kraju aplaudiramo svima uključenim u dizajn, planiranje i izvedbu Clouda 9, koji nije samo lijepo dizajnirana jahta, nego i izvanredno sagrađena, kako se to od jedne ovakve jahte i očekuje.

Tehnički podaci

Duljina preko svega: 74 m
Najveća širina: 13,5 m
Gaz (pri punom opterećenju): 3,20 m
Istisnina: 2.218 t
Najveća brzina: 16,5 čvorova
Brzina krstarenja: 15 čvorova
Pogonski strojevi: 2 x CAT 3516
Snaga: 2 x 2.682 KS
Autonomija pri 12 čv.: 6.000 nm
Generatori: 2 x CAT C18 301 kW, 1 x C9 189 kW, 1 x C6.6 125 kW
Spremnik za gorivo: 250.000 l
Spremnik za vodu: 40.000 l
Dizajn eksterijera: Zuccon International Project
Dizajn interijera: Andrew Winch Design
Graditelj: CRN (Ancona, Italija)

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above