Put oko svijeta u kolekciji dragulja4 min

Već dugo neka kolekcija dragulja kuće Cartier nije privukla toliko pažnje kao Le Voyage Recommencé. Baš sve – od 90 primjeraka nakita ukrašenog poludragim i dragim kamenjem, preko otmjene večernje proslave u Palazzo Corsini u Firenci, zvjezdane liste gostiju, pa do ekskluzivne izložbe u toskanskoj Villa Reale di Marlia koju je postavila španjolska arhitektica i dizajnerica Patricia Urquiola – može se opisati jednom riječju: impresivno.

Ogrlica Girih: smaragdi iz Zambije, a umjetnost i arhitektura Islama kao inspiracija

Svijet prirode i različite kulture oduvijek su nadahnjivali dizajnere Cartierovih blještećih kreacija, a u ovoj kolekciji klasici iz bogate kućne arhive dobili su novo, suvremenije ruho. Pri tom je zadržan prepoznatljivi stilski identitet pariških draguljara, satkan od sklada različitih geometrijskih oblika i kontrasta. Simetrija i asimetrija, mekoća i oštrina formi, žarke boje tirkiza, rubina i spinela nasuprot dijamantima, crno i crveno, bijelo i crno, igra svjetla i sjene… samo su neke od suprotnosti u kolekciji ‘Putovanje počinje iznova’.

Teško da je moglo početi atraktivnije. Za izlaganje više od 300 primjeraka nakita smještenog u 80 vitrina, Patricia Urquiola izabrala je nedavno obnovljenu vilu Reale di Marlia u gradu Lucca, okruženu živopisnim brežuljcima Toskane, nekadašnju rezidenciju Napoleonove sestre Elise. Najupečatljiviji dio postava pripada upravo kolekciji Le Voyage Recommencé.

Deepika Padukone: prsten Ondule i ogrlica Panthere Givrée

Jednako atraktivna pozornica za ove dragocjene kreacije bila je i Palazzo Corsini. Ta rijetka barokna palača u renesansnoj Firenci, prepuna je originalnih freski i djela najznačajnijih talijanskih slikara 17. i 18. stoljeća, a njenom raskošnom vrtu okupile su se velike zvijezde filma i glazbe, ambasadori i prijatelji brenda Cartier: Gongi Li, Elle Fanning, Adrien Brody, Labrinth, Deepika Padukone, Pom Klementieff i Stephne Bak. Potonji trio snimio je ekskluzivni editorial, noseći odabrane ogrlice, prstenje i broševe iz nove kolekcije.

Rubini, tirkizi i spineli na ogrlici Vespro: kamenje joj daje ritam i kontrast

Indijska glumica i model rođena u Danskoj, snimila je tridesetak filmova, a na instagramu je prati 75 milijuna ljudi. Magazin Forbes uvrstio ju je na listu 10 najbolje plaćenih glumica svijeta. Deepiki Padukone na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu uručena je nagrada Leadership in Rising Mental Health Awareness. Na njenoj ruci blista prsten Ondule optočen dijamntima, s istaknutim sivo-ljubičastim dijamantom u sredini, iznimnim po težini od 0,92 karata te po rijetkoj boji. Da se pojača njegov sjaj dodaatno je okružen dijamantima u obliku polu mjeseca.

Ogrlica Panthere Givrée nova je interpretacija čuvene Cartierove mačke. Još 1914. Louis Cartier uzorkom krzna pantere dekorirao je sat od platine, dijamanata i oniksa. Jeanne Toussaint, legendarna kreativna direktorica kuće Cartier od pantere je 1933. stvorila ikonu, a obožavale su je nezavisne, liberalne žene. Na novoj interpretaciji Crtierove mačke dominiraju tri akvamarina ukupne težine 20,33 karata, a glava i torzo kombinacija su dijamanata i oniksa.

Pom Klementieff: ogrlice Claustra i Pandjara

Francuska glumica Pom Klementieff rođena 1966. u Kanadi, ove je godine prisutna u dva filmska hita: Nemoguća misija i Čuvari galaksije. Pom Klementieff nosi ogrlicu Claustra, nadahnutu Art Deco stilom, na kojoj se isprepliću geometrijski oblici i crno bijeli uzorak od dijamanata i oniksa, a posebno se ističe centralni primjerak od 4,02 karata.

Tehnički vrlo zahtjevna ogrilica strukturirana je u dva dijela, tako da se svaki može nositi i posebno. Pandjara ogrlica posveta je umjetnosti Islama, koju je Louis Cartier otkrio 1903. na izložbi u Parizu. Od tada se motivi islamske umjetnosti i arhitekture provlače kroz Cartierove kolekcije nakita, a na Pandjari u igri svjetla i sjene dominira žuto smeđi dijamant.

Ogrlica Sama: cejlonski safir od 19,27 karata i dijamanti u pokretu, inspirirani haljinama derviša koji se vrte
Stephane Bak: vječni sklad plavog i zelenog

Filmovi Asteroid City, The French Dispatch i Mali Twist donijeli su svjetsku slavu francusko kongoanskom glumcu i komičaru Stephanu Baku te mu otvorili i vrata suradnje s kućom vrhunskog prestiža i luksuza. Eksperimentiranje s kombinacijama plavog i zelenog dragog kamenja, u draguljarstvu poznatog kao motiv pauna, još 1910. poticao je Louis Cartier, a na brošu iz kolekcije Le Voyage Recommence ono je dobilo novu dimenziju.

Nakon što ovu raskošnu izložbu posjete top klijenti kuće Cartier, najupečatljiviji primjerci ogrlica, prstenja i naušnica zablistat će i na filmskom festivalu u Veneciji, od 30. 8. do 9. 9. 2023. Svoje putovanje po Italiji završit će iduće godine na Homo Faber kulturnom eventu koji promiče vrhunsku vještinu i ljepotu ručnog rada.

Tekst Dubravka Tomeković Aralica

Fotografije Johan Sandberg, Cartier

Video Cartier

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above