Monica Bellucci: Trijumf ženstvenosti

6 MINUTES READ

Prolaznost vremena ne šteti prirodnoj senzualnosti talijanske glumice Monice Bellucci, kao ni provokativnim, upečatljivim, jednostavno dizajniranim satovima i nakitu francuske draguljarske kuće koja slavi svoje ikone

Kada je Aldo Cipullo, dizajner nakita u draguljarskoj kući Cartier, 1969. u New Yorku osmislio narukvicu Love, ženi na čijoj ruci blista čitav niz tih zlatnih krugova Monica Bellucci imala je tek pet godina. Dok se ona u rodnoj Umbriji zabavljala gledajući mamu i baku kako se prije izlaska iz kuće kite ogrlicama i naušnicama, u Americi je počeo bujati hipi pokret. Cipullova jednostavna zlatna narukvica s vijcima simetrično istaknutim na njezinoj glatkoj površini osvajala je mlade generacije minimalizmom, pročišćenim dizajnom i porukom – ljubav.

Dobro je pristajala i ženama i muškarcima, a u paketu s njom nalazio se i odvijač. Za pričvršćivanje vijka na kopči, naime, trebale su dvije osobe, pa je Love (Ljubav) pomalo podsjećala na dragocjene lisice. Narukvica je odmah postala veliki hit. Prvo su je izrađivali od žutog zlata, potom od bijelog i ružičastog, pa optočenu dijamantima, a jedanaest godina nakon premijere kolekciji su dodali i prsten identičnog dizajna.

Ovo je fotografija glumice Monice Belluci
Avijatičarski kombinezon i Santos de Cartier na zapešću

Već više od pola stoljeća njezina je forma ista, savršeno izbalansiranog odnosa linija i volumena, a voljom kupaca stekla je status ikone u svijetu nakita. Protok vremena uopće joj ne šteti, njezina je ljepota bezvremenska, baš kao i Monice Bellucci, talijanske glumice koju je Cartier prije petnaestak godina izabrao za svoju ambasadoricu. Francuska draguljarska kuća u novoj je kampanji tako objedinila sve svoje ikone, želeći naglasiti bezvremenski dizajn zbog kojeg su njihovi satovi i nakit uvijek poželjni u svojoj prvobitnoj izvedbi.

Zrela, senzualna ljepota Monice Bellucci u savršenom je skladu s čistim linijama, odnosom volumena i proporcija te moćnim detaljima na satovima i nakitu

Za lice te kampanje nisu izabrali neku androginu mladu dolazeću zvijezdu, nego zrelu ženu istaknutih oblina, senzualnu prirodnu ljepoticu u svim dekadama svog života. Kao što je Cartier svojim jedinstvenim kreacijama zauzeo visoko mjesto u povijesti urarstva i draguljarstva, tako i Monica Bellucci ima svoje mjesto u povijesti filma. No, glumi je prethodila karijera modela. S 15 je počela nositi revije i pozirati fotografima, a kada joj je ponuđen solidan modni angažman, napustila je studij prava u Perugii i preselila se u Milano.

Ovo je fotografija Monica Bellucci za Cartier
Više od čavla: narukvica Cartier Juste un Clou dizajnirana je 1971.

Svoju prvu naslovnicu magazina Sports Illustrated zaradila je 1991. pozirajući u kupaćem kostimu. S 30 je bila uspješna i poznata, s 40 je rodila prvu kćer, a s 50 je postala najstarija djevojka Jamesa Bonda u filmu ‘Spectre’. Igrala je u malim nezavisnim filmovima, ali i u holivudskim blockbusterima. Glumila je u ‘Drakuli’, Mel Gibson ju je izabrao za Mariju Magdalenu u svojoj ‘Pasiji’, u dva nastavka ‘Matrixa’ igrala je Persefonu, u pariškoj operi utjelovila je divu Mariju Callas, no nezaboravno zrači u filmu ‘Malena’ redatelja Giuseppea Tornatorea.

Na snimanju francuskog trilera ‘L’appartment’ 1996. zaljubila se u kolegu Vincenta Cassela, rodila mu dvije kćeri, ali su se nakon 14 godina braka razveli. Njihova starija kći Deva zaštitno je lice mirisa Dolce& Gabbana, istih dizajnera u čijoj je crno-bijeloj reklami na početku karijere nastupila i njezina mama, kojoj i fizički jako liči, a očito je od nje naslijedila i sklonost za učenje stranih jezika.

Ovo je fotografija talijasnke glumice Monice Bellucci
Monica Bellucci nosi naušnice Juste un Clou, a u kolekciji je i ogrlica s privjeskom od ružičastog zlata i dijamanata

Monica, naime, govori talijanski, francuski, engleski, perzijski, španjolski i pomalo portugalski. Već tri desetljeća Bellucci uvrštavaju na različite liste najseksepilnijih, najpoželjnijih i najljepših žena svijeta, a ona ne propušta naglasiti da su njezini ideali ljepote dvije joj zemljakinje: Gina Lollobrigida i Sophia Loren. Voli reći da su joj bore draže od plastike, jede sve što poželi, ali u malim količinama, čvrsto i gipko tijelo održava plivanjem i jogom i obavezno čisti šminku s lica prije spavanja.

Draguljar vidi ljepotu tamo gdje je drugi i ne primjećuju, pa običan komad metala pretvara u dragocjeni nakit

Kada sam je prije desetak godina intervjuirala u Parizu, na predstavljanju jedne Cartierove kolekcije nakita, zapamtila sam njezine riječi: da vjeruje u misterioznu energiju, onu kakva ispunjava oceane za vrijeme plime, koja sjedinjuje prirodu i bića. Očito, takva misteriozna energija uspostavljena je između nje i kuće Cartier, čije unikatne i ekstravagantne kreacije nosi na filmskim premijerama.

Tako je 2006. u Cannesu nosila njihovu ogrlicu ‘dva krokodila’. U tu upečatljivu kreaciju ugrađeno je više od dvije tisuće žutih i bijelih dijamanata, a 1975. je napravljena po narudžbi meksičke glumice Marije Felix. Legenda kaže da je ona s dva mladunčeta krokodila u naručju ušetala u Cartierov pariški dućan kako bi draguljarima što plastičnije objasnila kakvu ogrlicu želi.

Ovo je fotografija Monice Bellucci koja nosi Cartier sat
Prvi Tank Louis Cartier dizajnirao je potkraj 1916., njegov pravokutni oblik i danas je sinonim elegancije, a Monica Bellucci nosi model od ružičastog zlata

Nakon Marije Felix, Monica Bellucci prva ju je nosila u javnosti, a bijela košulja i dugačka crna suknja u kombinaciji sa žuto-zelenim blještavilom oko vrata, naglasili su bezvremensku ljepotu nakita i glumice. Stilski sklad postigla je i Barbara Baumel birajući odjeću za snimanje kampanje Cartierovih ikona, pa svaki Monicin izgled prati i pripadajući komad nakita ili sat. ‘Intuicija draguljara vidi ljepotu tamo gdje je drugi i ne primjećuju’, govorio je Aldo Cipullo. Čovjeku koji je prije pedeset godina najobičniji čavao transformirao u dragocjenost – treba vjerovati.

Posve radikalno ravni čavao pretvorio je u okruglu narukvicu koja savršeno prianja uz zapešće, a njezini cjevasti lukovi otvaraju se pomoću kopče skrivene ispod glave čavla. U toj narukvici nazvanoj Juste un Clou (Samo čavao) objedinjeni su svi principi Cartierova dizajna: čistoća linija, točnost oblika, preciznost proporcija i dragocjenost detalja. Cipullov koncept narukvice u proteklih pola stoljeća proširen je i na naušnice, prstenje i privjeske.

U Cartierove ikone ubrajaju se i tri sata: Santos, Pantera i Tank. U vrijeme dominacije okruglih džepnih satova Louis Cartier za svog prijatelja Santosa Dumonta, pionira avijacije, 1904. dizajnirao je prvi ručni sat, četvrtastog oblika, s vidljivim funkcionalnim zakovicama na kućištu. Već 110 godina taj je model predmet želja muškaraca sportskog duha, a otkako su 1978. počeli izrađivati i Santos od poliranog čelika, mnogi si ga mogu priuštiti.

Ovo je fotografija Monice Bellucci
Trijumf ženstvenosti: Monica Bellucci nosi zlatni sat Panthere, a trostruka narukvica fleksibilna je poput pantere

S druge strane, žene su kao svoju ikonu prihvatile sat Panthere, četvrtasti model sa zaobljenim kutovima i vidljivim zakovicama. Sat izrađen 1983. pod motom spajanja draguljarstva i urarstva nazvan je prema narukvici od poliranih poveznica ultrafleksibilne strukture, koja ergonomski prianja na zapešće i pri tome imitira pokrete divlje zvijeri omiljene Cartieru. Sat Tank četvrtastog oblika, Louis Cartier dizajnirao je 1916., no tek tri godine kasnije izradili su samo šest primjeraka i odmah ih prodali.

Specifičan je po harmoniji oblika, linija i volumena, po rogu inkorporiranom na kućište s narukvicom, te po moćnoj grafici rimskih brojki integriranih u krug na pravokutnom brojčaniku. Prije 100 godina izradili su model Tank Cintree, preteču Tank Americainea iz 1988., a sada su potiho, samo za kolekcionare, napravili limitiranu ediciju Tank Cintreea. U mašti Louisa Cartiera 1924. rođen je i kultni prsten Trinity, spoj tri jednostavna mobilna kruga od bijelog, žutog i ružičastog zlata. Moderan, a istodobno i vintage, i njegov je dizajn izdržao test vremena, ostao je simbol elegancije, šika i neodoljivosti, poželjan svima koji slave emocije i prirodnost.

Monica Bellucci posve se uklapa u sve vrijednosti koje promiče Cartierov dizajn. Čekajući TV serijal u kojem glumi Tinu Modotti, talijansku fotografkinju, glumicu i političku aktivisticu, ova kampanja samo je mali podsjetnik na raskoš njezine osobnosti.

Tekst Dubravka Tomeković Aralica
Fotografije Thiemo Sander © Cartier
Frizure John Nollet
Šminka Letizia Carnevale
Styling Barbara Baumel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija bazen Villa Nai 3.3 Hoteli

Villa Nai 3.3: Arhitektonski dragulj

Villa Nai 3.3 može se promatrati kao jedna rezidencija s osam soba ili kao butik hotel s osam soba i suiteva s pogledom na more, …

Ovo je fotografija maleza modna kuća Moda

Upoznajte slow fashion boutique modne kuće Maleza

Snaga. Moć. Strast. Ženstvenost. Neustrašivost. Hrabrost. Sve su ovo karakteristike žena koja nose Maleza modele Maleza je boutique modna kuća osnovana u vrijeme početka pandemije …

Ovo je fotografija Dominique Chenot Intervjui

Dominique Chenot: Protokol za odgodu starenja

Dominique Chenot, suosnivačica Chenota, čiji je posljednji Espace otvoren u One&Only Portonovi resortu, govori o njihovu medicinsko-terapeutskom wellness programu za zdraviji, dulji i kvalitetniji život …

Jahting

Novi Yachts u prodaji: Dvojezično ljetno izdanje na 300 stranica

Od 16. srpnja u prodaji je ljetno izdanje našeg luksuznog jahting magazina na hrvatskom i engleskom jeziku koje i ove godine broji tri stotine stranica. …

Ovo je fotografija Donna Vekić Intervjui

Donna Vekić: Od suza do glamura

U svojoj prvoj mirisnoj kolekciji teniska zvijezda Donna Vekić spojila je Murano i Grasse, a dio zarade od prodaje svijeća daruje za opstanak pčelinje zajednice …

Ovo je fotografija teretana na brodu Jahting

Wellness na otvorenom moru: Kako opremiti teretanu na superjahtama

Superjahte su danas opremljene vrhunskim teretanama i fitness kutovima koji omogućavaju zadržavanje forme i tijekom odmora Jahting je jedna posebna vrsta hedonizma i ljubavi prema …

Ovo je fotografija bazen Villa Nai 3.3 Hoteli

Villa Nai 3.3: Arhitektonski dragulj

Villa Nai 3.3 može se promatrati kao jedna rezidencija s osam soba ili kao butik hotel s osam soba i suiteva s pogledom na more, …

ovo je fotografija mjesta Rab Destinacije

Otok Rab: Carstvo smaragdnih uvala i pješčanih plaža

Premda ga okolni otoci nadmašuju u površini, otok Rab svoju veličinu vješto nadomješta brojnim smaragdnim uvalama, prebogatom kulturnom baštinom i geološkim diverzitetom te zanimljivim otočnim …

Ovo je fotografija fine dining restoran bowa Gastronomija

Fine dining na dalmatinski način: Bowa, LD i Pelegrini

Predstavljamo tri restorana u Dalmaciji za fine dining koji su popularni među nautičarim LD Restaurant – otok Korčula Chef Marko Gajski dobitnik je nagrade Gault …

Ovo je fotografija maleza modna kuća Moda

Upoznajte slow fashion boutique modne kuće Maleza

Snaga. Moć. Strast. Ženstvenost. Neustrašivost. Hrabrost. Sve su ovo karakteristike žena koja nose Maleza modele Maleza je boutique modna kuća osnovana u vrijeme početka pandemije …

This is photo of a Bloc Outdoor, furniture design Luksuz

Savršena definicija kulture života na otvorenom

Svaki komad Bloc Outdoor brenda krasi sofisticirani dizajn u nekoliko linija, koje zadovoljavaju najviši standard luksuznog životnog stila, vrhunska kvaliteta posebno tretiranog afričkog iroko drva …

ovo je fotografija električna dska za surfanje lampuga Jahting

Vodene igračke 21. stoljeća: Sedam električnih daski za surfanje

Električna daska za surfanje je zabavna, sigurna i moćna. Predstavljamo modele kod kojih je dovoljno samo upaliti motor i uživati u vožnji JETSURF Rođen za …

Scroll to Top