Boškinac: Mjesto koje slavi prirodu, otok Pag, njegove goleti i sol na koži ribara

Boškinac: Mjesto koje slavi prirodu, otok Pag, njegove goleti i sol na koži ribara

5 MINUTES READ

Luksuzni boutique hotel, vinarija i restoran s Michelinovom zvjezdicom Boškinac na Pagu hedonistička je oaza koja etablira visoku i kreativnu otočku fine dining kuhinju

Boutque Hotel Pag 01
Boškinac se nalazi na Pagu između Novalje i Stare Novalje

Već ranim jutrom cvrčci, stari pognuti borovi i odbačeni komadi kamenja u savršenoj eufoniji, gotovo u kanonu žamore i tek poneka ovca slučajno zableji ne bi li razbila ritam dokolice. U cijelom spektru zvukova ističe se mir. Boškinac je mjesto za odmor. Mjesto koje slavi prirodu, otok Pag, njegove goleti i sol na koži ribara. Sol koja grize sve redom, a besprijekorno ljubi debeli i sočni filet ribe. Ponekad kao da se osjeti i u vinu, pa suši grlo i zove na još.

Boskinac Pag Terasa 01

restoran Hrvatska
Restoran Boškinac je 2020. dobio Michelinovu zvjezdicu

Boškinac 2016. nagovještava novu kulinarsku eru

Ako pogledamo dalje niz cestu, tamo ka Staroj Novalji, netko u bijeloj kuharskoj pregači čuči i bere divlji komorač. Kunjile, divlji otočki zečevi, slasne štetočine, pretrčavaju iz maslinika do vinograda. Zatvorit ćemo škure i spustiti se u restoran.  Ne samo Matija, svi su već tu. Bez riječi svatko radi svoj dio posla, noževi tapkaju, pjenjače grebu, škampi se penju po kašeti.

Gastronomska priča Boškinca počinje 2003. godine kada Boris Šuljić otvara restoran. Izrazito ambiciozan start s chefom Stéphanom Macchijem i njegovom desnom rukom, Dinom Galvagnom, u tren je zaokupio pažnju hedonista. No, recimo da tek dolaskom mladog Matije Bregeša 2016. godine, Boškinac nagovještava novu kulinarsku eru.

Vlasnik Hotel Boskinac Boris Suljic 01

Chef Matija Breges 01
Dobitnu kombinaciju Boškinca čine vlasnik Boris Šuljić (gore) i chef Matija Bregeš (dolje)

Završetkom te prve paške sezone, Matija kreće sa stažiranjima u visoko renomiranim europskim restoranima. Odlazi na staž u baskijski restoran Azurmendi s 3 Michelinove zvjezdice koji se nalazi u mjestu Larrabetzu nedaleko Bilbaoa, a kojeg vodi propagator lokalne kuhinje chef Eneko Atxa. Na krilima neviđene kuharske filozofije i sustava usavršenog do u najmanje tančine, Matija povratkom na Pag zajedno sa svojim timom priprema ozbiljan menu za nadolazeću 2017. godinu. Krati menu za 30-40 % ne bi li prodisao i fokusirano prezentirao gostu otočku kuhinju što rezultira sjajnim reakcijama.

Pag, u svojoj prividnoj ogoljenosti obiluje kvalitetnim i unikatnim namirnicama. Od glorificirane s razlogom paške janjetine, do sira, mliječnih proizvoda, maslinovog ulja, ribe i škampa iz podvelebitskog kanala, do gotovo beskrajnog opusa začinskog bilja i sočnog povrća i voća iz novaljskog polja

Boskinac Menu 2020 01

Hotel Pag Menu Michelin 01

Matija Breges Menu Pag 01

Boskinac Novi Menu 01

Boskinac Desert 01
Boškinac pašku gastro tradiciju interpretira na moderan i kreativan način

Bez želje za odmorom, krajem sezone odlazi s Paga u nizozemski restoran De Librije (3 Michelinove zvjezdice) gdje chef Jonnie Boer propagira idiosinkratsku kuhinju, van uobičajenih obrazaca i vrlo personalno orijentiranu gostu. Novi koncept i drugačiji pristup tjera ga na razmišljanje. Smisao ovakvih stažiranja upravo i jest da mladom chefu otvori nove vidike, kako bi pronašao vlastiti kuharski identitet i potpis. I ostali članovi njegove kuharske brigade educiraju se diljem Europe. Uče i rade kod Claude Bosija u Bibendumu (2**), pa u Atelieru kod chefa Jana Hartwiga (3***), u The Table Kevina Fehlinga (3***), sve redom fantastičnim restoranima.

Chef Matija Bregeš stažirao je u kultnom Geraniumu

Potkraj 2018. godine Matija odlazi na staž u slavni Geranium, restoran u Kopenhagenu koji se nalazi na 5. mjestu prema World’s 50 Best listi najboljih restorana svijeta i drži 3 Michelinove zvjezdice. Vodi ga chef Rasmus Kofoed koji na progresivan način afirmira skandinavsku kuhinju, ujedno jedini kuhar koji je na najprestižnijem kulinarskom takmičenju Bocuse d’Or osvajao i zlato i srebro i broncu.

Jahtom do vinara: Plovidba jadranskim terroirom

Kako gosti tako i struka prepoznaje njihov napredak, pa tako Gault & Millau Matiju nagrađuje priznanjem ‘Veliki chef sutrašnjice’, dok je restoran Boškinac proglašen najboljim restoranom visoke kuhinje prema Dobrim restoranima. Svakako najveće priznanje dobivaju ove godine od strane Michelinovog vodiča koji im dodjeljuje 1 zvjezdicu.

Boškinac danas etablira visoku i kreativnu otočku fine dining kuhinju. Pag, u svojoj prividnoj ogoljenosti obiluje kvalitetnim i unikatnim namirnicama. Od glorificirane s razlogom paške janjetine, do sira, mliječnih proizvoda, maslinovog ulja, ribe i škampa iz podvelebitskog kanala, do gotovo beskrajnog opusa začinskog bilja i sočnog povrća i voća iz novaljskog polja.

Okosnica cijelog koncepta bila je vinarija

No, iako je priča o uspjehu ovog restorana važna ne samo za Boškinac već i pozicioniranje hrvatske visoke kuhinje, okosnica cijelog koncepta je vinarija koja je sagrađena 2000. godine, kada je u neposrednoj blizini vinarije posađen i vinograd s površinom od 5 Ha. Godinama je vinarija Boškinac svoj vinski renome gradila na blendu merlota i cabernet sauvignona naziva Boškinac cuvée, ali i na divnim vinima od lokalne sorte gegić, što same, a što u blendu sa sauvignonom i chardonnayom.

hotelska soba

hotelski interijer

boutique hotel soba

pogled na hotelski bazen

mediteranski dorucak
Luksuzni boutique hotel inspiraciju je pronašao u Pagu i odiše autentičnošću mjesta u kojem se nalazi

Idealna meka za gastroljupce i bonvivane, s elegantnim hotelom i ponajboljom hrvatskom vinarijom, te restoranom koji predvodi domaću fine dining kuhinju, Boškinac će razmaziti sva vaša osjetila

Pjenušac Viaz sada dolazi ne samo u bijeloj već i rosé varijanti, a upravo izašle dvije nove tikete Kalma i Reful savršena su svježa i jednostavna mlada vina. Tu je još izvrsni Boškinčić, mlađi brat Boškinac cuvéea te izvanredna maceracija gegića Ocu, kojeg je Boris posvetio svome ocu.

Iznad vinarije i restorana nalazi se luksuzni boutique hotel koji je prošle godine i redizajniran. Za predivan novi vizualni identitet zaslužne su Ana Penavić i Lana Cavar. Umjetnice Lidija Boševski na polju keramike, Koraljka Kovač na polju slikarstva i Sanja Šebalj koja je izradila niz osebujnih tapiserija, interijer inspiriran Pagom dobio je ugođaj opuštenosti, sofisticiranosti i prirodnosti spojen s autentičnošću mjesta u kojem se nalazi.

Četiri gastro-hrama

Tekst Hrvoje Petrić

Fotografije Boškinac, Robert Pichler, Maja Danica Pečanić, Fabio Šimićev

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Destinacije

Ston: Carstvo povijesti i gastronomije

Možda će vam ‘vrata raja’ zvučati kičasto i pretenciozno, no uzmete li u obzir kako u jednom gradiću imate priliku kušati tri esencijalne, da ne …

Lesic Dimitri Palace Hoteli

Lešić Dimitri Palace: Pomicanje granica izvrsnosti

Lešić Dimitri Palace na Korčuli svojim gostima pruža priliku da iskorače iz užurbane svakodnevice i ponovno pronađu vlastito ja. Budući da hotel ima samo pet …

Restaurant 360 Dubrovnik terasa Gastronomija

Restoran 360: Večera pod zvijezdama u Dubrovniku

Restoran 360 Dubrovnik s jednom Michelinovom zvijezdicom ima najljepšu terasu na svijetu i chefa koji koristi hranu kao univerzalno razumljiv jezik na kojem se slavi, …

Hotel Ikador Riva Aquariva Hoteli

Hotel Ikador: Savršen bijeg u Dolcevita stilu

Ikador je jedini svjetski hotel koji ima Riva Lounge i Riva Privee, a namijenjen je gostima koji žele pravi hedonistički odmor, vrhunsku uslugu i jedinstveno …

Lagoon In Split archipelago Plovidba

Zlatni trokut Jadrana: Upoznajte najatraktivniji akvatorij u Hrvatskoj

Zlatni trokut Split-Hvar-Vis i prirodni biseri splitskog akvatorija kao što su Modra špilja, Pakleni otoci, južna obala Visa planetarno je popularan. Kroz Yachtsove nautičke rute …

Gastronomija

Vodič Yachtsa: Restorani na Jadranu za nautičare

  Na Jadranu je obilje uvala u kojima su izvrsni restorani, a dostupnost restorana s Michelinovom zvijezdicom za nautičare čini gastro-lutanje našom obalom i otocima …

Jahting

Deveta Arcadia Sherpa samo za vlasnika

Deveti primjerak jahte Sherpa brodogradilišta Arcadia, po želji naručitelja sagrađen je u vlasničkoj verziji. Ova 18-metarska jahta u standardnim verzijama ima dvije kabine, koje su …

Blue Kotor Bay Putovanja

Blue Kotor Bay: Luksuz s wild beauty potpisom

Vrhunsko spa odmaralište Blue Kotor Bay Premium Spa Resort, kategorizirano s 5 zvjezdica, u potpunosti je renoviran i rebrendiran hotel koji je prije bio poznat …

Jahta Sirena 88 Testovi

Sirena 88 na testu: Boutique hotel na moru

Sirena 88 duga gotovo 27 metara, jedinstveni je brod namijenjen dugim krstarenjima koji pruža pravi komfor od pet zvjezdica, a beskompromisna luksuzna rješenja i mnogobrojni …

Nacionalni Park Kornati Pogled Iz Zraka 01 Destinacije

Nacionalni parkovi i parkovi prirode: Priča o kamenim jadranskim brodovima

Na Jadranu jednostavno postoje mjesta koja su prva među jednakima. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog atributa kojima su zaslužila status morskih zaštićenih područja. …

Aquila 54 motorni katamaran Jahting

Aquila 54: Luksuzni motorni katamaran

Brodogradilište Aquila Power Catamarans nedavno je najavilo prinovu u svojoj proizvodnoj gami, Aquila 54. Dvotrupna jahta duljine 16,50 metara bit će savršeno prikladna za krstarenja, …

Intervjui

Joaquin Phoenix: Čovjek iza glumačke maske

Po mišljenjima mnogih kolega i tutora, Joaquin Phoenix je jedan od rijetkih glumaca koji svoj etički i radni etos stavlja ispred svega te, unatoč velikom …

Scroll to Top Skip to content