Boškinac: Mjesto koje slavi prirodu, otok Pag, njegove goleti i sol na koži ribara

5 MINUTES READ

Luksuzni boutique hotel, vinarija i restoran s Michelinovom zvjezdicom Boškinac na Pagu hedonistička je oaza koja etablira visoku i kreativnu otočku fine dining kuhinju

Boutque Hotel Pag 01
Boškinac se nalazi na Pagu između Novalje i Stare Novalje

Već ranim jutrom cvrčci, stari pognuti borovi i odbačeni komadi kamenja u savršenoj eufoniji, gotovo u kanonu žamore i tek poneka ovca slučajno zableji ne bi li razbila ritam dokolice. U cijelom spektru zvukova ističe se mir. Boškinac je mjesto za odmor. Mjesto koje slavi prirodu, otok Pag, njegove goleti i sol na koži ribara. Sol koja grize sve redom, a besprijekorno ljubi debeli i sočni filet ribe. Ponekad kao da se osjeti i u vinu, pa suši grlo i zove na još.

Boskinac Pag Terasa 01

restoran Hrvatska
Restoran Boškinac je 2020. dobio Michelinovu zvjezdicu

Boškinac 2016. nagovještava novu kulinarsku eru

Ako pogledamo dalje niz cestu, tamo ka Staroj Novalji, netko u bijeloj kuharskoj pregači čuči i bere divlji komorač. Kunjile, divlji otočki zečevi, slasne štetočine, pretrčavaju iz maslinika do vinograda. Zatvorit ćemo škure i spustiti se u restoran.  Ne samo Matija, svi su već tu. Bez riječi svatko radi svoj dio posla, noževi tapkaju, pjenjače grebu, škampi se penju po kašeti.

Gastronomska priča Boškinca počinje 2003. godine kada Boris Šuljić otvara restoran. Izrazito ambiciozan start s chefom Stéphanom Macchijem i njegovom desnom rukom, Dinom Galvagnom, u tren je zaokupio pažnju hedonista. No, recimo da tek dolaskom mladog Matije Bregeša 2016. godine, Boškinac nagovještava novu kulinarsku eru.

Vlasnik Hotel Boskinac Boris Suljic 01

Chef Matija Breges 01
Dobitnu kombinaciju Boškinca čine vlasnik Boris Šuljić (gore) i chef Matija Bregeš (dolje)

Završetkom te prve paške sezone, Matija kreće sa stažiranjima u visoko renomiranim europskim restoranima. Odlazi na staž u baskijski restoran Azurmendi s 3 Michelinove zvjezdice koji se nalazi u mjestu Larrabetzu nedaleko Bilbaoa, a kojeg vodi propagator lokalne kuhinje chef Eneko Atxa. Na krilima neviđene kuharske filozofije i sustava usavršenog do u najmanje tančine, Matija povratkom na Pag zajedno sa svojim timom priprema ozbiljan menu za nadolazeću 2017. godinu. Krati menu za 30-40 % ne bi li prodisao i fokusirano prezentirao gostu otočku kuhinju što rezultira sjajnim reakcijama.

Pag, u svojoj prividnoj ogoljenosti obiluje kvalitetnim i unikatnim namirnicama. Od glorificirane s razlogom paške janjetine, do sira, mliječnih proizvoda, maslinovog ulja, ribe i škampa iz podvelebitskog kanala, do gotovo beskrajnog opusa začinskog bilja i sočnog povrća i voća iz novaljskog polja

Boskinac Menu 2020 01

Hotel Pag Menu Michelin 01

Matija Breges Menu Pag 01

Boskinac Novi Menu 01

Boskinac Desert 01
Boškinac pašku gastro tradiciju interpretira na moderan i kreativan način

Bez želje za odmorom, krajem sezone odlazi s Paga u nizozemski restoran De Librije (3 Michelinove zvjezdice) gdje chef Jonnie Boer propagira idiosinkratsku kuhinju, van uobičajenih obrazaca i vrlo personalno orijentiranu gostu. Novi koncept i drugačiji pristup tjera ga na razmišljanje. Smisao ovakvih stažiranja upravo i jest da mladom chefu otvori nove vidike, kako bi pronašao vlastiti kuharski identitet i potpis. I ostali članovi njegove kuharske brigade educiraju se diljem Europe. Uče i rade kod Claude Bosija u Bibendumu (2**), pa u Atelieru kod chefa Jana Hartwiga (3***), u The Table Kevina Fehlinga (3***), sve redom fantastičnim restoranima.

Chef Matija Bregeš stažirao je u kultnom Geraniumu

Potkraj 2018. godine Matija odlazi na staž u slavni Geranium, restoran u Kopenhagenu koji se nalazi na 5. mjestu prema World’s 50 Best listi najboljih restorana svijeta i drži 3 Michelinove zvjezdice. Vodi ga chef Rasmus Kofoed koji na progresivan način afirmira skandinavsku kuhinju, ujedno jedini kuhar koji je na najprestižnijem kulinarskom takmičenju Bocuse d’Or osvajao i zlato i srebro i broncu.

Kako gosti tako i struka prepoznaje njihov napredak, pa tako Gault & Millau Matiju nagrađuje priznanjem ‘Veliki chef sutrašnjice’, dok je restoran Boškinac proglašen najboljim restoranom visoke kuhinje prema Dobrim restoranima. Svakako najveće priznanje dobivaju ove godine od strane Michelinovog vodiča koji im dodjeljuje 1 zvjezdicu.

Boškinac danas etablira visoku i kreativnu otočku fine dining kuhinju. Pag, u svojoj prividnoj ogoljenosti obiluje kvalitetnim i unikatnim namirnicama. Od glorificirane s razlogom paške janjetine, do sira, mliječnih proizvoda, maslinovog ulja, ribe i škampa iz podvelebitskog kanala, do gotovo beskrajnog opusa začinskog bilja i sočnog povrća i voća iz novaljskog polja.

Okosnica cijelog koncepta bila je vinarija

No, iako je priča o uspjehu ovog restorana važna ne samo za Boškinac već i pozicioniranje hrvatske visoke kuhinje, okosnica cijelog koncepta je vinarija koja je sagrađena 2000. godine, kada je u neposrednoj blizini vinarije posađen i vinograd s površinom od 5 Ha. Godinama je vinarija Boškinac svoj vinski renome gradila na blendu merlota i cabernet sauvignona naziva Boškinac cuvée, ali i na divnim vinima od lokalne sorte gegić, što same, a što u blendu sa sauvignonom i chardonnayom.

hotelska soba

hotelski interijer

boutique hotel soba

pogled na hotelski bazen

mediteranski dorucak
Luksuzni boutique hotel inspiraciju je pronašao u Pagu i odiše autentičnošću mjesta u kojem se nalazi

Idealna meka za gastroljupce i bonvivane, s elegantnim hotelom i ponajboljom hrvatskom vinarijom, te restoranom koji predvodi domaću fine dining kuhinju, Boškinac će razmaziti sva vaša osjetila

Pjenušac Viaz sada dolazi ne samo u bijeloj već i rosé varijanti, a upravo izašle dvije nove tikete Kalma i Reful savršena su svježa i jednostavna mlada vina. Tu je još izvrsni Boškinčić, mlađi brat Boškinac cuvéea te izvanredna maceracija gegića Ocu, kojeg je Boris posvetio svome ocu.

Iznad vinarije i restorana nalazi se luksuzni boutique hotel koji je prošle godine i redizajniran. Za predivan novi vizualni identitet zaslužne su Ana Penavić i Lana Cavar. Umjetnice Lidija Boševski na polju keramike, Koraljka Kovač na polju slikarstva i Sanja Šebalj koja je izradila niz osebujnih tapiserija, interijer inspiriran Pagom dobio je ugođaj opuštenosti, sofisticiranosti i prirodnosti spojen s autentičnošću mjesta u kojem se nalazi.

Tekst Hrvoje Petrić

Fotografije Boškinac, Robert Pichler, Maja Danica Pečanić & Fabio Šimićev

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Hoteli

Prijeko Palace: Dodir renesanse

U srcu grada Dubrovnika, hotel Prijeko Palace i restoran Stara Loza savršeno skladno spajaju prošlost i sadašnjost Ako tražite nezaboravno i drukčije mjesto za odmor …

Plovidba

Najpopularnija ruta od Splita do Dubrovnika

Plovidba od Splita do Dubrovnika sazdana je od stotinjak očaravajućih nautičkih milja i kao takva idealna je za sedmodnevno krstarenje Jedrenje od Splita do Dubrovnika …

Luksuz

Najbolja chefica svijeta 2022. dolazi u Hrvatsku

Leonor Espinosa stiže na poziv festivala Taste the Mediterranean i inicijative Mediterranean Women Chefs ‘S veseljem prihvaćam ovu nagradu jer sada će se moj glas …

grad split iz zraka Destinacije

Split: Početak i kraj svih nautičkih đita

Grad Split krasi fascinantna povijest koja vam se ‘plete pod nogama’ dok se šetate njegovim ulicama, a istodobno možete uživati u svim blagodatima modernog turizma …

park prirode lastovsko otočje Plovidba

Lastovo: Otok usidren pod zvijezdama

Najjužniji hrvatski naseljeni otok Lastovo je pravi mali zasebni kontinent, koji zajedno s 46 otočića i hridi čini Park prirode Lastovsko otočje Lastovo je pučinski …

restorani brač torta hrapocusa Gastronomija

Najoriginalniji slow food na Jadranu

Originalan put kroz gastronomiju Brača kroz šest sljedova u šest restorana još je jedno bračko čudo kojim se ovaj otok svrstava na kartu gostiju željnih …

Putovanja

Blue Kotor Bay Premium Spa Resort: Moć mora

Dignite sidro i uputite se prema marini Blue Kotor Bay i Retreatu De’MAR u čijem je središtu filozofija wellbeinga Vrhunsko spa odmaralište Blue Kotor Bay …

Automobili

Porsche 911 GT3 RS ultimativni je cestovni bolid

Novi Porsche 911 GT3 RS službeno je predstavljen kao ultimativni sportski cestovni automobil, koji je, s 518 konjskih snaga najsnažniji serijski Porsche s atmosferskim motorom …

Franz Schillinger Jahting

Franz Schillinger: Ispunjavanje snova

Austrijski poduzetnik za naš magazin govori o usponu brenda Sanlorenzo u regiji, poslovnoj filozofiji, Frauscherovim brodovima i Hrvatskoj kao ekskluzivnoj destinaciji Sanlorenzo Adria pokazuje znakove …

Hoteli

Prijeko Palace: Dodir renesanse

U srcu grada Dubrovnika, hotel Prijeko Palace i restoran Stara Loza savršeno skladno spajaju prošlost i sadašnjost Ako tražite nezaboravno i drukčije mjesto za odmor …

Cranchi E26 Rider u plovidbi Testovi

Cranchi E26 Rider na testu: Talijanski žigolo

Klasične gliserske linije i prekrasna tamnoplava boja s efektom, koju je Christian Grande savršeno spario s tamno crvenim kožnim tapecirungom, čine Cranchi E26 Rider modernim …

Putovanja

Nikki Beach: Nova destinacija za jahtaše

Doživite ljetnu idilu kompleksa Nikki Beach Montenegro uz nezaboravan spoj zabave, uživanja i gastro–avanture Nikki Beach Montenegro, dio svjetskog lanca luksuznih odmarališta, je restoran i …

Scroll to Top