Boškinac: Mjesto koje slavi prirodu, otok Pag, njegove goleti i sol na koži ribara

5 MINUTES READ

Luksuzni boutique hotel, vinarija i restoran s Michelinovom zvjezdicom Boškinac na Pagu hedonistička je oaza koja etablira visoku i kreativnu otočku fine dining kuhinju

Boutque Hotel Pag 01
Boškinac se nalazi na Pagu između Novalje i Stare Novalje

Već ranim jutrom cvrčci, stari pognuti borovi i odbačeni komadi kamenja u savršenoj eufoniji, gotovo u kanonu žamore i tek poneka ovca slučajno zableji ne bi li razbila ritam dokolice. U cijelom spektru zvukova ističe se mir. Boškinac je mjesto za odmor. Mjesto koje slavi prirodu, otok Pag, njegove goleti i sol na koži ribara. Sol koja grize sve redom, a besprijekorno ljubi debeli i sočni filet ribe. Ponekad kao da se osjeti i u vinu, pa suši grlo i zove na još.

Boskinac Pag Terasa 01

restoran Hrvatska
Restoran Boškinac je 2020. dobio Michelinovu zvjezdicu

Boškinac 2016. nagovještava novu kulinarsku eru

Ako pogledamo dalje niz cestu, tamo ka Staroj Novalji, netko u bijeloj kuharskoj pregači čuči i bere divlji komorač. Kunjile, divlji otočki zečevi, slasne štetočine, pretrčavaju iz maslinika do vinograda. Zatvorit ćemo škure i spustiti se u restoran.  Ne samo Matija, svi su već tu. Bez riječi svatko radi svoj dio posla, noževi tapkaju, pjenjače grebu, škampi se penju po kašeti.

Gastronomska priča Boškinca počinje 2003. godine kada Boris Šuljić otvara restoran. Izrazito ambiciozan start s chefom Stéphanom Macchijem i njegovom desnom rukom, Dinom Galvagnom, u tren je zaokupio pažnju hedonista. No, recimo da tek dolaskom mladog Matije Bregeša 2016. godine, Boškinac nagovještava novu kulinarsku eru.

Vlasnik Hotel Boskinac Boris Suljic 01

Chef Matija Breges 01
Dobitnu kombinaciju Boškinca čine vlasnik Boris Šuljić (gore) i chef Matija Bregeš (dolje)

Završetkom te prve paške sezone, Matija kreće sa stažiranjima u visoko renomiranim europskim restoranima. Odlazi na staž u baskijski restoran Azurmendi s 3 Michelinove zvjezdice koji se nalazi u mjestu Larrabetzu nedaleko Bilbaoa, a kojeg vodi propagator lokalne kuhinje chef Eneko Atxa. Na krilima neviđene kuharske filozofije i sustava usavršenog do u najmanje tančine, Matija povratkom na Pag zajedno sa svojim timom priprema ozbiljan menu za nadolazeću 2017. godinu. Krati menu za 30-40 % ne bi li prodisao i fokusirano prezentirao gostu otočku kuhinju što rezultira sjajnim reakcijama.

Pag, u svojoj prividnoj ogoljenosti obiluje kvalitetnim i unikatnim namirnicama. Od glorificirane s razlogom paške janjetine, do sira, mliječnih proizvoda, maslinovog ulja, ribe i škampa iz podvelebitskog kanala, do gotovo beskrajnog opusa začinskog bilja i sočnog povrća i voća iz novaljskog polja

Boskinac Menu 2020 01

Hotel Pag Menu Michelin 01

Matija Breges Menu Pag 01

Boskinac Novi Menu 01

Boskinac Desert 01
Boškinac pašku gastro tradiciju interpretira na moderan i kreativan način

Bez želje za odmorom, krajem sezone odlazi s Paga u nizozemski restoran De Librije (3 Michelinove zvjezdice) gdje chef Jonnie Boer propagira idiosinkratsku kuhinju, van uobičajenih obrazaca i vrlo personalno orijentiranu gostu. Novi koncept i drugačiji pristup tjera ga na razmišljanje. Smisao ovakvih stažiranja upravo i jest da mladom chefu otvori nove vidike, kako bi pronašao vlastiti kuharski identitet i potpis. I ostali članovi njegove kuharske brigade educiraju se diljem Europe. Uče i rade kod Claude Bosija u Bibendumu (2**), pa u Atelieru kod chefa Jana Hartwiga (3***), u The Table Kevina Fehlinga (3***), sve redom fantastičnim restoranima.

Chef Matija Bregeš stažirao je u kultnom Geraniumu

Potkraj 2018. godine Matija odlazi na staž u slavni Geranium, restoran u Kopenhagenu koji se nalazi na 5. mjestu prema World’s 50 Best listi najboljih restorana svijeta i drži 3 Michelinove zvjezdice. Vodi ga chef Rasmus Kofoed koji na progresivan način afirmira skandinavsku kuhinju, ujedno jedini kuhar koji je na najprestižnijem kulinarskom takmičenju Bocuse d’Or osvajao i zlato i srebro i broncu.

https://www.yachtscroatia.com/jahtom-do-vinara/

Kako gosti tako i struka prepoznaje njihov napredak, pa tako Gault & Millau Matiju nagrađuje priznanjem ‘Veliki chef sutrašnjice’, dok je restoran Boškinac proglašen najboljim restoranom visoke kuhinje prema Dobrim restoranima. Svakako najveće priznanje dobivaju ove godine od strane Michelinovog vodiča koji im dodjeljuje 1 zvjezdicu.

Boškinac danas etablira visoku i kreativnu otočku fine dining kuhinju. Pag, u svojoj prividnoj ogoljenosti obiluje kvalitetnim i unikatnim namirnicama. Od glorificirane s razlogom paške janjetine, do sira, mliječnih proizvoda, maslinovog ulja, ribe i škampa iz podvelebitskog kanala, do gotovo beskrajnog opusa začinskog bilja i sočnog povrća i voća iz novaljskog polja.

Okosnica cijelog koncepta bila je vinarija

No, iako je priča o uspjehu ovog restorana važna ne samo za Boškinac već i pozicioniranje hrvatske visoke kuhinje, okosnica cijelog koncepta je vinarija koja je sagrađena 2000. godine, kada je u neposrednoj blizini vinarije posađen i vinograd s površinom od 5 Ha. Godinama je vinarija Boškinac svoj vinski renome gradila na blendu merlota i cabernet sauvignona naziva Boškinac cuvée, ali i na divnim vinima od lokalne sorte gegić, što same, a što u blendu sa sauvignonom i chardonnayom.

hotelska soba

hotelski interijer

boutique hotel soba

pogled na hotelski bazen

mediteranski dorucak
Luksuzni boutique hotel inspiraciju je pronašao u Pagu i odiše autentičnošću mjesta u kojem se nalazi

Idealna meka za gastroljupce i bonvivane, s elegantnim hotelom i ponajboljom hrvatskom vinarijom, te restoranom koji predvodi domaću fine dining kuhinju, Boškinac će razmaziti sva vaša osjetila

Pjenušac Viaz sada dolazi ne samo u bijeloj već i rosé varijanti, a upravo izašle dvije nove tikete Kalma i Reful savršena su svježa i jednostavna mlada vina. Tu je još izvrsni Boškinčić, mlađi brat Boškinac cuvéea te izvanredna maceracija gegića Ocu, kojeg je Boris posvetio svome ocu.

Iznad vinarije i restorana nalazi se luksuzni boutique hotel koji je prošle godine i redizajniran. Za predivan novi vizualni identitet zaslužne su Ana Penavić i Lana Cavar. Umjetnice Lidija Boševski na polju keramike, Koraljka Kovač na polju slikarstva i Sanja Šebalj koja je izradila niz osebujnih tapiserija, interijer inspiriran Pagom dobio je ugođaj opuštenosti, sofisticiranosti i prirodnosti spojen s autentičnošću mjesta u kojem se nalazi.

https://www.yachtscroatia.com/cetiri-gastro-hrama/

Tekst Hrvoje Petrić

Fotografije Boškinac, Robert Pichler, Maja Danica Pečanić, Fabio Šimićev

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija otok Žut Destinacije

Otok Žut: Fešta kamena i gastronomije

Za otok Žut vrijedi pravilo: svaka uvala je lučica, a i gotovo u svakoj naći ćete dobru konobu s izvrsnom ponudom domaće kužine, začinjene vrsnim …

Ovo je fotografija žene u gastronomiji Gastronomija

Žene u gastronomiji: Moćna manjina

U vrhunskoj gastronomiji dominiraju muškarci čiji su kulinarski svjetonazor uglavnom oblikovale njihove majke i bake. I premda se mnoge mlade žene školuju za vođenje kuhinja …

Ovo je fotografija otok mljet jedrenje Plovidba

Mljet: Omiljeni otok morskih Robinzona

Otok Mljet po mnogočemu je jedinstven, a upravo zbog svojih karizmatičnih atributa rado ga posjećuju nautičari koji tragaju za iskonskim prirodnim ljepotama. Američki Forbes nedavno …

Ovo je fotografija AlpiNN Restorana Na Vrhu Kronplatza Luksuz

Restoran AlpiNN: Planina à la carte

AlpiNN je mnogo više od restorana na samom vrhu Kronplatza. Chef Norbert Niederkofler gaji gastronomsku filozofiju temeljenu na lokalnoj kuhinji, s vrhunskim mikrosezonskim namirnicama s …

Ovo je slika panorame Paklenih otoka Plovidba

Pakleni otoci: Vodič za bajkovitu oazu morskog hedonizma

Pakleni otoci ‘usidrili’ su se na popularnoj trasi između Splita i otoka Visa, a njegova 21 nautički atraktivna otoka, otočića i hridi koja kao da …

Slika Restoran Alchemist Luksuz

Umjetnost, aktivizam i hrana: Holistička kuhinja restorana Alchemist

Umjetnost, gastronomija i spektakularna estetika u kopenhaškom restoranu Alchemist spajaju se u iskustvo koje zadovoljava sva osjetila Alchemist je kreacija chefa Rasmusa Munka, koji je …

Ovo je fotografija Seakeeper brodski stabilizator Jahting

Brodski stabilizatori: Tehnologija za miran san

Svi veliki proizvođači najpoznatijih brendova jahti nude opciju ugradnje žiro stabilizatora prilikom kupnje njihovih brodova i to one najpoznatijeg brenda Seakeeper Nekim nautičarima su valovi …

Ovo je fotografija Dufour 470 Jahting

Dufour predstavio dvije nove jedrilice

Dvije nove Dufour jedrilice, 470 i 61, novi najveći modeli svojih serija, premijerno će se predstaviti u virtualnoj marini na sajmu Paris Virtual Nautic. Dufour …

Ovo je fotografija novi Porsche Taycan Automobili

Električni Porsche Taycan postao još poželjniji

Novi model u porodici Taycan odlikuje se stražnjim pogonom, karizmom i sportskim performansama kao i svaki Porsche. Početna cijena u Hrvatskoj iznosit će 681.500 kuna …

Ovo je fotografija Numarine 37XP Jahting

Superjahta Numarine 37XP dobila vlasnika

Numarine 37XP nova je superjahta dugačka 37 metara s velikim četvrtastim prozorima i snažnim karakterom, po čemu je prepoznatljiva već na prvi pogled. Na modelu …

Ovo je fotografija Premužićeve staze šetnja Hrvatska

Premužićeva staza: Velebitski Walk of Fame

Prije više od osamdeset godina nastala je Premužićeva staza, najljepši planinarski put u Hrvatskoj, koji i danas plijeni svojom ljepotom, ali i majstorstvom graditelja koji …

Ovo je fotografija mercedes c klasa nova Automobili

Nova Mercedes C-klasa: Naglasak na luksuzu

Nova Mercedes C-klasa pod kodnom oznakom W206 predstavljena je kao limuzina i karavan, a prodaja započinje krajem ožujka ove godine Tijekom posljednjih deset godina Mercedes …

Scroll to Top