Beau McClellan: Majstor svjetlosnih ambijenata6 min

Poznat po svom iznimnom talentu u području dizajna rasvjete, Beau McClellan je više od umjetnika i dizajnera – on je pravi vizionar koji je preobrazio način na koji primjećujemo i doživljavamo svjetlost

Dizajner i umjetnik Beau McClellan stekao je brojna priznanja zbog svojih inovativnih i kreativnih instalacija i skulptura rasvjete, koje često uključuju elemente tehnologije, umjetnosti i dizajna. U ovom ekskluzivnom intervjuu dobili smo uvid u njegov neobičan svijet i nadahnuća koja ga potiču na kreativna putovanja.

ŠTO VAS JE INSPIRIRALO NA RAZNE KREATIVNE ULOGE – BILI STE KIPAR, KOVAČ, SCENOGRAF I GLUMAC?
Cijelog života me privlačio svijet kreativnosti i umjetničkog izražavanja. Vjerujem da kreativnost ne poznaje granice, a svaki umjetnički pothvat pruža jedinstvene metode izražavanja. Moja strast za istraživanjem i želja za pomicanjem vlastitih kreativnih granica naveli su me da istražim sve te različite uloge, a svaki od tih smjerova oblikovao me kao umjetnika i omogućio mi da razvijem višedimenzionalnu perspektivu, koja sad itekako oblikuje moj rad. Mislim da mi ta potraga za nadahnućem u raznim umjetničkim formama i tehnikama pomaže unijeti svježinu i inovativan pristup u dizajn rasvjete.

BILI STE JEDAN OD PIONIRA LED RASVJETE. ZAŠTO JE TO DANAS VAŽNO?
Biti jedan od pionira LED rasvjete bilo je zaista poučno putovanje. LED rasvjeta je nevjerojatno važna u današnjem svijetu iz nekoliko razloga. Kao prvo, LED tehnologija nudi neusporedivu energetsku učinkovitost i dugotrajna je, zbog čega je održiva i ekološki je osviješten izbor. LED rasvjeta također pruža veliku razinu fleksibilnosti u smislu boja, kontrole intenziteta i dinamičkih svjetlosnih efekata, što omogućuje dizajnerima poput mene da pomaknu granice kreativnosti i stvore nova, impresivna vizualna iskustva. Osim toga, LED rasvjeta nudi preciznu kontrolu nad kutom s kojeg svjetlo pada i načinom na koji se širi, što nam omogućuje precizno oblikovanje prostora i poboljšanje njegovih arhitektonskih osobina. Za kraj, kompaktne dimenzije i svestranost LED rasvjete otvaraju beskrajne mogućnosti integracije u različite elemente dizajna, od svjetiljki do skulptura, pa čak i nosive umjetnosti. Općenito gledano, LED rasvjeta je revolucionirala način na koji gledamo i pristupamo dizajnu rasvjete, donoseći nove mogućnosti i pomičući granice umjetničkog izražavanja.

Dusk je dokaz nepokolebljive predanosti inovacijama i umijeću studija ByBeau

MOŽETE LI NAM OPISATI SVOJ KREATIVNI PROCES, OD OSMIŠLJAVANJA DIZAJNA RASVJETE DO NJEGOVE REALIZACIJE?
Putovanje od konceptualizacije do realizacije je uzbudljiv i precizan proces koji počinje razumijevanjem klijenta i njegove vizije, a završava, ako odradimo posao kako treba, utjelovljenjem njegova životnog stila. Za početak krećemo u temeljito istraživanje, prikupljajući inspiraciju iz raznih izvora. Kad koncept poprimi oblik u mojim mislima, počinje skiciranje, izrada vizualne prezentacije i razvoj detaljnih planova. Suradnja s mojim nevjerojatnim timom u studiju ByBeau je izuzetno važna tijekom ove faze, jer zajedno radimo na usavršavanju dizajna, odabiru najprikladnijih struktura i sustava kontrole, te provjeravamo je li svaki aspekt usklađen s planiranim konceptom. Konačno, utjelovljujemo dizajn kroz instalaciju, testiranje i fino podešavanje, pri čemu pazimo na svaki detalj. Zadovoljstvo pri pogledu na taj proces transformacije ideje u realizirani projekt pruža nam silno zadovoljstvo.

Dizajnerska moderna rasvjeta
Dimple zauzima središnje mjesto u nekim od najluksuznijih domova diljem svijeta

KOJI SU VAŠI KRITERIJI PRI ODABIRU MATERIJALA I TEHNOLOGIJE?
Pri odabiru materijala prioriteti su nam kvaliteta, trajnost, estetika i održivost. Razumijemo da će naš dizajn rasvjete služiti svojoj svrsi i biti funkcionalan, ali i dodati nešto privlačno u prostor u kojem se nalazi. Stoga tražimo materijale koji su u skladu s konceptom dizajna – uvijek elegantni i profinjeni. Izgradnja kvalitetnog odnosa s našim dobavljačima i obrtnicima također nam je od velike važnosti, jer njegovanjem tih veza osiguravamo sofisticiranu izvedbu naših dizajna i besprijekornu izradu.

Umjetnička rasvjeta, studio ByBeau

MOŽETE LI IZDVOJITI NEKOLIKO PROJEKATA KOJI SU BILI ZNAČAJNI ZA VAŠU KARIJERU?
Dusk zauzima posebno mjesto u našim srcima, kao jedna od naših najinovativnijih kreacija. Željeli smo pomaknuti granice tehnologije i redefinirati pojam kristalnog lustera. Iako smo oduvijek voljeli estetiku kristala, nismo zadržali vidljivi i jedinstveni izvor svjetlosti koji je obično potreban za instalaciju na strop. Stoga smo krenuli u avanturu, u potragu za načinom da neprimjetno integriramo izvor svjetlosti unutar same kristalne svjetiljke. To je bio jedinstven izazov – morali smo razviti minijaturnu LED lampicu dovoljno snažnu da osvijetli sve kristalne elemente lustera, kao i vlastitu LED tehnologiju. Trebali su nam silni sati istraživanja, eksperimentiranja i precizne izrade, ali danas Dusk predstavlja vrhunac naših nastojanja da besprijekorno spojimo tehnologiju i estetiku u nešto doista izvanredno. Drugi sličan projekt je stvaranje golemog umjetničkog djela pod nazivom Reflective Flow. Ta fantastična instalacija proteže se na nevjerojatnih 38,5 metara i teži gotovo 20 tona. Bilo uzbudljivo razviti ovu revolucionarnu tehnologiju. Još jedan nevjerojatan projekt bilo je kreiranje modne piste za modnu reviju Pronovias u Barceloni.

Reflective Flow svjetlosna instalacija
Dok se manekenke mimoilaze, njihovi pokreti su u interakciji s rasvjetom

Ovaj izvanredan projekt uključuje 1500 ručno puhanih staklenih kugli, a efekt koji stvaraju je doista prekrasan i impresivan. Predstavljanje ovog očaravajućeg spektakla publici uživo omogućilo nam je da steknemo dragocjen uvid u to što od naših ideja funkcionira, a što ne. Taj je projekt bio ključan za nas jer je doveo do stvaranja našeg najprodavanijeg proizvoda, Dimple, koji je postao priznata ikona u svijetu dizajna.

KOJA JE VAŠA NAJNOVIJA KOLEKCIJA RASVJETE?
Naša najnovija kolekcija rasvjete je XYZ, koja nudi minimalističke modularne elemente dizajnirane s pojmom prostora i tradicionalnim trodimenzionalnim alatom za crtanje osi. Kolekcija donosi lijepu siluetnu rasvjetu kod koje do izražaja dolazi tehnički, inženjerski dio posla, kompozicija, ravnoteža i korisničko iskustvo. Dizajn postiže impresivne rezultate usklađivanjem minimalizma i kompliciranog inženjeringa. Taj modularni dizajn omogućuje svestranu upotrebu standardnih rasvjetnih elemenata u različitim okruženjima, s potpunim rasponom rasvjete.

XYZ kolekcija, studio ByBeau
XYZ nudi beskrajnu kontrolu i prilagodljivost, zbog čega je svestrano i inovativno rasvjetno rješenje

ŠTO MOŽEMO OČEKIVATI OD BYBEAU STUDIJA U BUDUĆNOSTI?
Drago mi je što mogu s vama podijeliti uzbudljive vijesti. Nakon našeg nevjerojatno uspješnog nastupa na Monaco Yacht Showu marljivo smo radili, istražujući metode za unapređenje svog asortimana i prilagođavanje za morski okoliš. Naš novi proizvod je iznimna kreacija pod nazivom Vine. Vine nije običan stalak za vino, nego Digital Wine Rack koji je pomno dizajniran za ujedinjenje funkcionalnosti i elegancije. Zamislite ručno izrađene, brušene police od optičkog kristala, a svaka je osvijetljena vlastitim prilagodljivim osvjetljenjem. Ova inovativna mogućnost stvara očaravajući zaslon koji se može prilagoditi svakom ambijentu i postaviti savršeno raspoloženje za svaku priliku. Vine ide i dalje od impresivne vanjštine – jednostavnim dodirom možete pristupiti mnoštvu informacija o svakoj boci – od podataka o njezinu savršenom gastronomskom paru do fascinantnih detalja o vinogradu iz kojeg potječe. Kao da imate vlastita sommeliera koji vas vodi kroz proces odabira.

Digital Wine Rack
Vine nije samo proizvod – već je prvi korak u otkrivanju, uživanju i slavljenju vrhunskih vina

ZA KRAJ, IMATE MNOGO IMUĆNIH KLIJENATA; JE LI VAS NETKO OD NJIH POZVAO DA IM UREDITE JAHTU?
Znate, istina je da je naš tim u posljednje vrijeme bio nevjerojatno zaposlen s uslugama za naše cijenjene klijente. Kao mali tim, cijenimo važnost održavanja osobnog dodira i izravne veze sa svakim klijentom s kojim radimo – ali to znači da možemo preuzeti samo ograničenu količinu zadataka, da budemo sigurni da dajemo sve od sebe za svaki projekt. Međutim, prilika da zaronimo u zadivljujući svijet nautike u nama je zapalila kreativnu iskru. Uistinu iskreno vjerujem da možemo ponuditi nautici nešto jedinstveno i suvremeno. Nedavno mi je ponuđena uloga suradnika kreativnog direktora za neke izuzetne ponude za ekskluzivne tendere kuće Argonavis. Strastveni smo u onome što radimo, a prilika da doprinesemo svojom stručnošću industriji jahti je ostvarenje sna. Naš fokus nije samo na prodaji proizvoda ili usluge, nego na stvaranju iznimnih iskustava koja ostavljaju trajan dojam. Radujemo se avanturi pred nama i mogućnosti suradnje, prilike da u nautiku unesemo inovaciju i dašak čarolije.

Text Ivana Nedoklan

Photos ByBeau

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above