Azimut 68 na testu: Lakoća postojanja

5 MINUTES READ
00:11:24

Novi Azimut 68 slijedi svjež dizajnerski stil Azimutove flybridge kolekcije. Uz sportsku siluetu, nudi mirne i estetski pažljivo oblikovane unutrašnje prostore, te prvi put na jahti ove veličine mogućnost izbora konfiguracije glavne palube

Kao prinova u Azimutovoj liniji jahti s gornjim mostom (Fly Collection), novi model Azimut 68 nastavlja uspješnu suradnju dizajnerskog dvojca – Alberto Mancini potpisuje vanjštinu, a Achille Salvagni potpisuje uređenje unutrašnjosti jahte.

Dizajnerska filozofija Azimuta 68

Nakon nekoliko modela koje su uspješno predstavili tržištu, ova jahta slijedi istu dizajnersku filozofiju, sportski oblikovanu vanjštinu s jednom crnom plohom od zatamnjenih stakala kojom je prekinuta silueta, koja koketira s dizajnom automobila, te nježno uređenje unutrašnjosti s čistim i zaobljenim linijama.

Ovo je fotografija Azimut 68 s boka
Moderan, sportski izgled koji karakterizira novu Azimut jahtu iz game Fly Collection zasluga je Alberta Mancinija

Čini nam se kako je Salvagni na ovoj jahti dodatno umirio interijer koristeći malo pravilnije oblike, a zadržavajući svoj prepoznatljivi stil. Rezultat je izuzetno lijepo izbalansiran dizajn koji ‘ne strši’, a nudi odmak od uobičajenih jahtaških rješenja.

Jahta koja se prilagođava željama kupca

Ono što je glavna karakteristika jahte Azimut 68  jest njezina mogućnost prilagođavanja željama kupca, odnosno mogućnost izbora različitih uređenja glavne palube na kojoj se salon i kuhinja smještaju po želji naručitelja.

Na testiranoj jahti kuhinja je smještena u prednjem desnom dijelu glavne palube, a preko puta nje nalazi se uzdužni kauč s dva rasklopiva stolića na kojima možete servirati doručak ili večernji ‘snack’. U uzdužnom zidu kuhinje ugrađen je i televizor, pa taj prostor može poslužiti i kao intimni kinoprostor. Kada se stolići rasklope, oni čine jedan veliki blagovaonički stol.

Ovo je fotografija salona i kuhinje Azimut 68
Azimut za novi 68 nudi 3 različita tipa unutrašnjeg uređenja

U našem slučaju kuhinja je bila zatvorena rebrastim kliznim vratima. U drugoj varijanti, ona može biti sasvim otvorena, s pogledom prema salonu.

U oba slučaja, cijeli krmeni dio salona je jedan veliki ‘lounge’, prirodno spojen s kokpitom u kojem nije veliki stol za blagovanje, već lijepo sjedište U-oblika, dvije stolice i nešto manji stol od tikovine, a taj dio poslužuje i uspravni dodatni šank smješten s desne strane plovila.

Po želji kupca, salon se može izvesti s kuhinjom u desnom krmenom dijelu, čime ona postaje centralni prostor glavne palube, a sjedeći dio salona se ‘seli’ prema naprijed.

Azimut 68 nudi obilje vanjskog prostora

Ovakvu modularnost unutrašnjosti nismo navikli vidjeti kod manjih jahti i vrijedan je iskorak Azimuta prema budućnosti. Bez obzira koju inačicu izabrali, unutrašnjost Azimuta 68 obilježena je skladnim oblicima namještaja koje je Salvagni pažljivo dizajnirao i koji vam daju jedinstven osjećaj. Sjedištima dominiraju svijetle tkanine, a detalji od mat drva mahagonija i plave kože razbijaju cjeline povezane mekanim linijama.

Ovo je fotografija salona novog Azimuta 68
Mekane i oble linije interijera karakteriziraju dizajn unutrašnjosti Achillea Salvagnija

Drugi prostor kojem su u brodogradilištu posvetili puno pažnje je gornji most koji je podijeljen u tri cjeline. U prednjem se dijelu nalazi kormilarsko sjedište s dvije stolice i Garminovom elektronikom kojom kontrolirate sve brodske sustave i navigaciju. Nasuprot njega je veliko sunčalište, u centralnom dijelu smjestio se veliki stol za blagovanje i velika fiksna sofa, dok je u krmenom dijelu dodatno sunčalište i mjesto za dodatne ležaljke ili smještaj morskih igračaka.

Ovo je fotografija pramac Azimut 68
Udoban prostor na pramcu može se natkriti i zaštitom od sunca

Ovaj dio predstavlja lijep i funkcionalan vanjski prostor Azimuta 68, kojem je kompatibilan prostor na pramcu koji se sastoji od velikog sjedišta smještenog tik ispod vjetrobranskog stakla i višenamjenskog sunčališta, a taj se prostor po potrebi natkriva zaštitom od sunca.

Unutrašnjost nove Azimutove jahte

Obilje vanjskih prostora ima svoju refleksiju u kabinama na donjoj palubi. U krmenom dijelu potpalublja nalazi se vlasnička kabina koja ima krevet smješten okomito na uzdužnicu i koja, uz prostranu kupaonicu odijeljenu kliznim vratima, izgleda poput luksuznog apartmana u mini izvedbi.

VIP kabina smještena u pramcu je maksimalnih dimenzija, a u potpalublju se nalaze još dvije kabine, ona s dvostrukim ležajem koja svoj toaletni prostor dijeli kao dnevni, te četvrta kabina s krevetima na kat, smještenim u L-konfiguraciji kojoj također ne nedostaje prostora. U krmi se nalazi i kabina za posadu s dva kreveta.

Ovo je fotografija vlasničke kabine

Ovo je fotografija kabine za goste
Prozračnost interijera koju nudi Azimut 68 lako je primjetna i u kabinama koje, osim u svijetlim tonovima drva i tkanina, uživaju u obilju dnevnog svjetla

Razlog tako velikom volumenu potpalublja je kompozitna konstrukcija jahte s velikom upotrebom karbonskih vlakana u nadgrađu, čime se smanjuje težina ‘šasije’ i smanjuje potrošnja.

Pročitajte: Azimut Magellano 25 Metri na testu: Umjetnička duša

Pročitajte: Azimut Atlantis 45 na testu: Sportski duh u obiteljskom kruzeru

Pročitajte: Azimut S8 na testu: Savršena sportska jahta

Njezine performanse na moru nas očekivano nisu razočarale, a isprobali smo je s deset osoba na testu, punim tankom vode i 70 posto goriva, dakle pod punim opterećenjem. Lijepo vrijeme ispred Cannesa omogućilo nam je da uživamo u testu Azimuta 68 u raznim režimima plovidbe.

Kakav je Azimut 68 u plovidbi?

Pri 1500 okretaja ona plovi s 14 čvorova i troši oko 120 litara na sat, dok između 2000 i 2250 okretaja plovi brzinama između 23 i 27 čvorova, uz potrošnju između 230 i 290 litara, što su brzine koje ovisno o uvjetima na moru možemo prepoznati kao idealne brzine krstarenja, jer je tada jahta potpuno mirna.

Ovo je fotografija flybridgea
Gornji most natkriven je tvrdim pokrovom sportskog oblika koji se otvara električno pokretanim mehanizmom

Pri 2470 okretaja postigli smo i maksimalnu brzinu jahte od 32 čvora. Azimut 68 je pritom lako upravljiv i okretan, uz ugrađeni joystick pristajanje je u skučenim uvjetima sajma bila dječja igra, a lagana konstrukcija nadgrađa prilikom plovidbe lako se osjeti, te posebno dolazi do izražaja kod prelaska preko većih valova. Razina buke se u svim režimima plovidbe kretala od početnih 60 do maksimalnih 70 decibela, što smatramo dobrim rezultatima za ugrađene motore Volvo IPS 1350 od 1000 konjskih snaga.

Snaga ove jahte nisu performanse, već lakoća boravka na plovilu i veliki volumen svih njezinih prostora, što je cilj koji su Azimutovi graditelji itekako dobro postigli.

Azimut 68 tehnički podaci

Duljina preko svega: 20,98 m
Širina: 5,23 m
Gaz: 1,60 m
Istisnina: 43,7 t
Spremnik za gorivo: 3700 l
Spremnik za vodu: 1000 l
Motori: 2 x Volvo IPS 1350 (1000 KS)
Najveća brzina: 32 čvora
Brzina krstarenja: 28 čvorova
Graditelj: Azimut Yachts
Zastupnik: Navis Marine

Tekst Darko Šupuk
Fotografije & video Azimut Yachts

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Oov je fotografija Azimut Grande 26metri Jahting

Ambiciozan plan kuće Azimut Yachts

U Cannesu su ljubitelji Azimuta dobili priliku vidjeti što kuća sprema tijekom idućih mjeseci Na nautičkom sajmu Cannes Yachting Festivalu 2021., gdje je predstavila modele …

Ovo je fotografija jahte Ferretti Yachts 1000 Jahting

Najvažnije velike jahte koje dolaze na Cannes Yachting Festival 2021.

Pogledajte nove jahte dulje od 27 metara koje će biti predstavljene na najvećem europskom nautičkom sajmu, Cannes Yachting Festivalu 2021, koji se održava od 7. …

Ovo je fotografija Azimut S8 Testovi

Azimut S8 na testu: Savršena sportska jahta

Zanimljiv iz više aspekata, Azimut S8 nudi odlične performanse, velike prostore za boravak na otvorenom i moderan dizajn vanjštine i unutrašnjosti, u skladu s novim …

Ovo je fotografija Azimut 78 Fly u plovidbi Testovi

Azimut 78 Fly na testu: Dizajnerski iskorak

Azimut 78 Fly kao nova zvijezda serije Azimut Flybridge Collection uživa u razigranim vanjskim linijama novog dizajnera Alberta Mancinija, profinjenom uređenju unutrašnjosti Achillea Salvagnija i …

Ovo je fotografija Yachts izlog 2021 nova plovila Jahting

Nova plovila 2021.: Uzbudljive premijere stižu i u Hrvatsku

Najavljujući nova plovila i njihov dolazak u Hrvatsku kroz Yachts izlog 2021 predstavnici vodećih jahting tvrtki priželjkuju još jednu lijepu i zanimljivu nautičku godinu u …

Jahting

Navis Marine: Novi Azimut modeli i Dromeas

Vlasnik tvrtke Navis Marine je Gordan Zadro, mladi zagrebački poduzetnik koji bilježi odlične prodajne rezultate, kako s talijanskom grupacijom Azimut-Benetti, čiji je zastupnik u regiji, …

elektricni sklopivi bicikli Jahting

Najbolji električni bicikli i romobili za brodove

Sklopivi i ekološki orijentirani e-bicikli i e-romobili vrlo su popularni kod onih koji vole krstariti obalom. Mnogi vlasnici brodova rado ih imaju jer predstavljaju jednostavan …

Jahting

ClubSwan 80 MY Song porinut u La Speziji

Dugačak 80 stopa, ClubSwan 80 dokazuje sposobnost Nautor’s Swan da ponudi niz modela koje se temelje na stilu, brzini, inovacije, tehnologije i konkurentnog jedrenja Nautor’s …

wallytender43 X Testovi

wallytender43 (X) na testu: Simbol stila

Nikad popularnija klasa dnevnih cruisera danas doživljava svoj procvat u svjetskim razmjerima, a mi smo imali priliku isprobati – original. Novi wallytender43 baštini sve najbolje …

Jahting

Upoznajte Frey, prvi hrvatski brend koji uređuje superjahte

Frey je brend koji svojom jedinstvenom uslugom kreira proizvode za prestižne jahte i superjahte u Hrvatskoj 16 godina strastvene manufakture i originalnih ideja Priča ovog …

gradić jelsa na otoku hvaru Destinacije

Jelsa: Hvarski sklad plavog i zelenog

Slikovita Jelsa na sjevernoj strani otoka Hvara pravi je magnet za nautičare zbog fascinantne vinske povijesti, tirkiznih uvala i otočnog načina života Jelsa, očaravajući gradić …

Hoteli

Radisson Blu Split: Jadranska oaza koja pruža baš sve

Uronite u opuštajuću atmosferu Radisson Blu Resort & Spa Split i iznenadite se njegovom čarobnom energijom Uzduž jadranske obale, sve je više hotela najviše kategorije …

Scroll to Top