U Murteru su, uz prisustvo predstavnika medija i partnera, predstavljeni projekti Murterska promenada i Murter Restaurant Week. Okupljeni su tom prigodom obišli festivalske lokacije te uživo doživjeli jedinstveni koncept koji objedinjuje nautički turizam, vrhunsku gastronomiju i lokalnu kulturu.

Gostima se na početku obratio Luka Skračić, jedan od ljudi ispred inicijative organizatora ovog projekta. Prva Murterska promenada održana je prošle godine u listopadu kao pilot projekt.
‘Bio je to jedan boutique sajam na kojem smo htjeli pokazati sinergiju gastronomije i nautike. Murter i Kornati su svjetski poznate gastro destinacije, a u kombinaciji s nautikom dobivamo ono što mi ovdje najbolje radimo, zbog čega smo posebni u svijetu. U priču su uključene mnoge obitelji i mnoge firme koje se bave nautikom, servisom brodova, opremom… Uspjeli smo sve to objediniti’, kazao je Skračić koji zahvaljuje vlasnicima restorana koji su njihovu ideju objeručke prihvatili.

Murterska promenada imat će i pop up
Nakon predstavljanja, gosti su brodovima zaplovili prema Kornatima i pritom posjetili neke od uključenih konoba – među njima i konobu Smokvica, gdje smo uživali u tradicionalnim predjelima dalmatinskog i kornatskog kraja prezentiranima na moderan način, te konobu Opat, koja je iznenadila kreativnim interpretacijama poput cezar salate s kozicama i gofa Wellington. Završnica dana pripala je konobi Boba u Murteru, gdje su posluženi deserti koji su zaokružili slatki doživljaj.

Bobin vlasnik i glavni chef Vjeko Bašić veseli se ovogodišnje izdanje Restaurant weeka od ideje provesti u djelo u svojoj Bobi. Kako kaže, zadovoljan je time što u projektu sudjeluje velik broj restorana.
‘Zajedničkim radom možemo unaprijediti ne samo ponudu otoka Murtera i Kornata nego dugoročno i hrvatski turizam’, zaključio je zadovoljno kako se veseli i što je projekt u svojem prvom izdanju privukao interes ne samo stranih gostiju, nego i domaćih.

Uz vrhunsku hranu, domaćini su se pobrinuli za autentičnu atmosferu i srdačan doček, čime su dodatno naglasili duh zajedništva koji festival želi promovirati.
Ovogodišnje izdanje festivala seli se u atraktivni termin od 30. svibnja do 1. lipnja, a središte Murtera pretvorit će se u dinamičnu festivalsku zonu s izložbenim pontonima za plovila, pop-up kulinarskim prostorima i večernjim glazbenim programima.
Redovne linije prema Kornatima
Paralelno s promenadom, od 23. svibnja do 1. lipnja održava se Murter Restaurant Week, u kojem sudjeluje ukupno 19 restorana, od čega sedam restorana na Kornatima. Svi sudionici će nuditi posebno osmišljene festivalske menije i selekciju vrhunskih vina po promotivnim cijenama.

Kako bi se kornatska gastronomija približila i gostima koji nisu nautičari, tijekom trajanja festivala uspostavljene su redovne kružne brodske linije iz Murtera prema uključenim kornatskim konobama, također po promotivnim cijenama.
Cilj ovih inicijativa je dugoročno pozicionirati Murter i Kornate kao prepoznatljivu gastronomsku mikrolokaciju Jadrana, s naglaskom na održivi razvoj nautičkog turizma i valorizaciju lokalne ponude.
Tekst Yachts Croatia
Fotografije Murterska promenada