Virtualna stvarnost daje novi pogled u svijet jahtinga5 min

Bilo da želite čarterirati određeni model broda, razmišljate o kupnji svojega novog plovećeg ljubimca, ili ste, pak, zaljubljenik u svijet jahtinga i želite vidjeti najnovije modele, opustite se i uronite u svijet virtualne stvarnosti iz udobnosti doma

Pokušajte zamisliti sebe u bližoj budućnosti kako sjedite u svojoj radnoj sobi, nosite VR headset, te nakon virtualne šetnje odabirete brod koji vam se sviđa i potom prebacujete nekoliko desetaka kriptovaluta na račun proizvođača i u sljedećem trenutku – postali ste vlasnik jahte! Zvuči prefantastično? Dobro došli u vrli novi svijet virtualne stvarnosti i digitalnog poslovanja. Virtualni ‘en face’ susret sa zastupnikom proizvođača, mogućnost razgledavanja jahte do najskrivenijih kutaka, za razliku od kakvog sajma brodova, gdje je nemoguće stupiti na brod u miru i tišini, očito se svidio potencijalnim kupcima i proizvođačima.

A više je nego očito kako nova generacija vlasnika jahti dolazi upravo iz digitalnog svijeta biznisa i u virtualnoj stvarnosti, da analogija bude slikovita, plivaju poput riba u moru. Jeanneau, Sunreef, Fountaine Pajot, Prestige, Fairline, Princess samo su neki od brendova koji su se uključili u svijet virtualne stvarnosti, ponajviše zbog nemogućnosti klasičnog kontakta sa svojim klijentima, pa u svojim virtualnim marinama nude mogućnost virtualnog razgledavanja (360 video) svih modela.

Američka kompanija Denison Yachting je uoči pandemije s virtualnom marinom i zaista impresivnim brojem virtualnih šetnji na rabljenim i novim plovilima postala svjetski sinonim za virtualni sajam brodova, dok smo na prošlom sajmu Boot Düsseldorf uživali u VR prezentaciji modela poput Princess X35 ili, pak, švedskog Q-Yachtsa koji je predstavio svoj električni brod Q30. Mogućnost da zavirite u, recimo, najnoviju jahtu Azimut i porazgovarate s njihovim inženjerima u ‘virtual loungeu’, i to sve iz udobnosti svog naslonjača, više nije ni stvar budućnosti ni privilegij rijetkih, već naša svakodnevica, koja se posljednje godine stubokom promijenila i posve digitalizirala.

Pri dizajnu brodova za budućnost studio Officina Italiana Design koristi novu generaciju opreme za virtualnu stvarnost

Hardware, odnosno VR headset, kao vaš ‘prozor’, odnosno naočale s kojima možete uroniti u virtualni svijet, postao je uobičajen način na koji dolazimo do informacija, iskustva, kupovine i, naravno, zabave. Iza VR iskustva, tzv. virtualnih tura koje nude pojedini proizvođači i čarter-kompanije u osnovi su 360 fotografije i videomaterijali realnog interijera plovila, koje je moguće razgledati bez ikakve dodatne računalne opreme, pa virtualnu šetnju brodom možete ‘odraditi’ korištenjem najobičnijeg računala ili mobilnog uređaja.

No, za ‘pravu’ i definitivno bolju virtualnu stvarnost potreban vam je hardware, odnosno ‘headset’ koji se bilo putem kabela ili bežično spaja na Wi-Fi mrežu i tada ste spremni za iskorak u drukčiju – virtualnu stvarnost. Iskustva, odnosno videomaterijali koje je netko prije snimio, od ronjenja na koraljnom grebenu, vožnje jahte do šetnje ISS međunarodnom svemirskom stanicom, stavljaju vas na mjesto snimatelja i, ovisno o kvaliteti snimke, poprilično su uvjerljiva. S druge strane možete uroniti u potpuno digitalno renderirani svijet, gdje vas, recimo, čeka vaša ‘jahta iz snova’ u čijem ste nastajanju i sami sudjelovali.

Ovo je fotografija virtualnog pristupa brodu

Do izbijanja pandemije, VR headsetovi su bili uglavnom dio gejmerskog svijeta, no njihove mogućnosti postale su sada dio poslovnog (virtualni sastanci), pa i jahting svijeta. Zahvaljujući razvoju 3D i Virtual Reality (virtualna stvarnost) tehnologije, ali i ograničenjima nametnutim zbog svjetske pandemije, ova tehnologija dobila je novi vjetar u leđa. Naime, u posljednje dvije godine osjetio se porast kupnje jahti dok su još projekti u digitalnom renderu, što je nagnalo mnoge proizvođače da se posluže ovom tehnologijom i uvedu potpuno novi pristup klijentima. Jer, budimo realni, nova generacija kupaca je ‘odrasla’ s digitalnim tehnologijama i digitalni svijet je njihov prirodni medij, pa je realno očekivati eksponencijalni uzlet ove i sličnih tehnologija, poput 3D printanja.

Slojevi nebrojenih mogućnosti tek se zapravo odmotavaju, a studio Vripack Yacht Design je među prvima uvidio mogućnosti VR tehnologije u njihovu kreativnom procesu, što im je u dizajnu i proizvodnji maketa, prototipova i prefabrikacije, a da ne govorimo o utrošenom vremenu, donijelo ogromne uštede. Talijanski Videoworks, jedna od vodećih tvrtki na području audio-video opreme za jahte, kreirao je vlastiti 3D virtual software koji ne samo da reproducira buduću rasvjetu na projektu, nego i omogućava klijentima da sudjeluju u kreiranju. Neki drugi studiji, poput Anchor-VR, otišli su i korak dalje, pa svojim klijentima nude mogućnost dizajna, ali i osmišljavanja prodaje i marketinga, razvoj projekata, osposobljavanja kao i održavanja, refit, te upravljanje projektima i to, naravno, iz bilo kojeg kutka svijeta.

Nova generacija kupaca odrasla je s digitalnim tehnologijama i digitalni svijet je njihov prirodni medij, pa je realno očekivati eksponencijalni uzlet ove i sličnih tehnologija

Stoga, bilo da želite čarterirati određeni model broda, razmišljate o kupnji nove jahte, ili ste, pak, zaljubljenik u svijet jahtinga i želite vidjeti najnovije modele, opustite se i uronite u svijet virtualne stvarnosti koju vam omogućava jednostavni headset iz udobnosti vašeg doma. Nekad se smatralo gotovo nepristojnim prisustvovati poslovnom sastanku putem videopoziva, no danas je to ‘novo normalno’ koliko i potrebito. VR tehnologija omogućava da u jednoj sobi okupite stručnjake iz svih područja čak i ako su fizički razdvojeni, te u virtualnom okruženju održite poslovni sastanak projektiranja nove jahte, za kakav bi vam u realnom svijetu trebali deseci sati utrošenih na putovanja, tisuće i tisuće prijeđenih kilometara, ‘jet leg’, a vrijedno je i spomenuti kako je karbonski otisak u slučaju virtualne stvarnosti ravan nuli.

Uz toliko prednosti, naravno, ima i nekoliko nedostataka, a one se u većini situacija mogu riješiti ograničenim nošenjem headseta i više su iznimka nego pravilo. Naime, osim napora za oči, korištenje VR-a može za neke korisnike stvoriti neugodan osjećaj ‘motion sickness’ ili izvlačenje osjećaja nulte gravitacije, naprosto jer kretanje, odnosno oči, ne prati fizičko kretanje, ali to je riječ o ekstremnim situacijama poput, recimo, sadržaja gdje se krećete prebrzo ili, primjerice, letite ili ronite. U svakodnevnim situacijama, prilikom razgledavanja brodova, takav osjećaj će izostati, jedino što vam može smetati jest činjenica da ne možete biti ‘tu i sada’ u stvarnom svijetu na vašoj izabranoj jahti. Za to ćete se morati vratiti u stvarnost, jer nema tehnologije koja može zamijeniti osjećaj stvarnog vjetra u kosi, soli na koži i plovidbe na pravom moru u pravom trenutku.

Ovo je fotografija virtualne šetnje brodom

3D skeniranje i printanje brodova

BYD studio iz Barcelone, o čijim smo naprednim konceptima brodskog dizajna već pisali na stranicama Yachtsa, nedavno je 3D laserskom tehnologijom skenirao ukupno 200 jahti i brodova. Osim skeniranja cijele flote J-Class jedrilica, među skeniranima je i Lürssen Coral Ocean (73 m), što je napravljeno ne kako bi netko uživao u VR modelu, već zbog refita kojem je ova superjahta podvrgnuta. Naime, laserskim skeniranjem dobivaju se precizna mjerenja (milijun točaka u sekundi), što omogućuje izradu komponenti u CNC tvornici i zatim njihovu pouzdanu ugradnju. Osim toga, pomoću dobivenog 3D modela puno je jednostavnije napraviti redizajniranje trupa, a time povećati njegovu brzinu, ali i njegovu efikasnost. Još prije dvije godine Sveučilište u Maineu doslovno je isprintalo brod od 25 stopa, i to u samo 72 sata, što je otvorilo sasvim novo poglavlje u jahting industriji. No, dok ne dođu materijali koji će konkurirati današnjim, 3D printeri se koriste za ‘printanje’ custom made komponenti, poput centralne konzole na gumenjacima Sacs koje izrađuje tvrtka Superfici sa sjedištem u La Speziji.

Tekst Filip Bubalo
Fotografije Azimut Yachts, Officina Italiana Design, Videoworks & Unsplash

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above