Toni Miloš

3 MINUTES READ

Umjetnost na tanjuru

U šoltanskom dvorcu Martinis Marchi nastaju jela za grofove inspirirana duhom prošlosti, kao i vrhunske delicije jedinstvenog spoja okusa, boja i mirisa

Mladi majstor kuhar Toni Miloš je strast prema hrani naslijedio od svog djeda koji je također bio kuhar, a u restoranu Martinis Marchi stvara tradicionalnu dalmatinsku kuhinju kojoj pristupa na moderan način. Domaću spizu nastoji osuvremeniti, pa su njegova jela jednostavna izgledom, no istovremeno vrlo precizna i neočekivanog okusa, a odlično se sljubljuju i s vrhunskim vinima. ‘U restoranu Martinis Marchi sam od 2008. a zadnje tri godine sam glavni chef. Samim time utječem na hranu, od kreiranja menija do izbora namirnica i obrade. S obzirom na to da smo sezonski objekt, svake zime odlazim na usavršavanja, treninge i seminare. Bio sam u Dubaiju, Monte Carlu, Londonu, a zadnje dvije zime provodim u Park hotelu Vitznau u Švicarskoj, u njihova dva restorana. U međuvremenu 2012. nastupam na Olimpijskim igrama u kulinarskim vještinama u Njemačkoj i u konkurenciji od 285 kuhara osvajam 4. mjesto. Trudim se da moja hrana bude što jednostavnija, pogotovo jer imam dostupne prave namirnice. Stoga ne želim prezentirati nešto što nije naše, npr. losos, ako smo na Jadranu gdje imamo najbolju bijelu ribu. Želja mi je otići do početka ove sezone u talijansku Modenu, kod Massima Botture, u njegovu Osteriju Francescanu. Već nekoliko godina pratim tog šefa i volio bih s njim raditi jer ima zanimljiv stil. Sviđa mi se njegov sistem rada i kako se postavlja prema namirnicama. To znači kako što jednostavnije pripremiti jelo, uz čiste crte na tanjuru, bez kiča, no kad se jelo proba i doživi, tada se osjeti ono pravo. Iz svakog mjesta gdje sam bio nastojim povući ono najbolje, odnosno ono što mi se svidjelo i tako izgrađujem sebe. Konkretno, dojmio me se Vitznau. Dosta su slični nama. Imaju dobru organizaciju i sviđa mi se sam stil kuhanja. Moja je filozofija da je namirnica broj jedan. Takva kakva je, uz jednostavnu pripremu. Ako su u travnju šparoge, onda ih treba tada pripremati, a nema smisla pripremati u listopadu nešto što raste u travnju. Volim raditi i s crvenim mesom i janjetinom. I riba mi je draga. Moj je dida bio kuhar pa me sve to prati od malih nogu,’ kazuje nam Miloš.

Restoran Martinis Marchi
Restoran Martinis Marchi

I nastavlja: ‘Za razliku od puno mjesta na Jadranu koja nude prvoklasnu ribu, mi u Martinis Marchiju, uz ribu, nudimo i poseban mesni obrok. Što se pak ribe tiče, nastojimo da to bude obor jadranski. Ima ga koliko ga ima. Pripremamo ga pečenog, popara, al forno ili carpaccio ako gost inzistira na tome. Ne kupujemo uvoznu ribu, već surađujemo direktno s lokalnim koćarima, a ako ribe nema, taj dan je ne prodajemo. Šolta je poznata po medu, rogaču, divljoj naranči, smokvama, i to su stvari koje koristimo u pripremi jela i kolača. Također tu je i maslinovo ulje, ali i dalmatinske trave kao što su kadulja, ružmarin, menta, lovor… U Grohotama ćemo imati svoj vrt u kojem ćemo saditi sezonsko povrće za potrebe restorana, a gosti, koji žele, moći će vidjeti vrt. Gostima, uz hrvatska vina, nudimo i vina iz Provanse – Château Les Crostes. Riječ je o francuskoj vinariji – dvorcu koja je u vlasništvu istog gazde koji drži i Martinis Marchi. Restoran se otvara za Uskrs, a do 15. travnja planiramo natkriti terasu. Također, 25. travnja organiziramo Wine tasting s četiri vinara: Château Les Crostes iz Francuske, Tomić iz Hrvatske, Marchesi Fumanelli iz Italije te Bernhard Koch iz Njemačke. Vinari će tijekom dana održati prezentaciju svojih vina, a za kraj dana je planirana večera za sve one koji se nas odluče posjetiti. Iz ponude restorana posebno bih istaknuo naš jelovnik grofova koji obuhvaća jela kakva su se pripremala prije tristo godina, za vrijeme gradnje dvorca 1703. godine. Na meniju je krem-juha od slanutka, kao toplo predjelo je prepelica na mekanoj leći u košarici od parmezana, za glavno jelo je sitna riba ‘papalina’ u bevandi od Dobričića s kuhanim krumpirom, a posebna slastica je kolač od rogača čiji vam recept ovom prigodom donosimo. Od ove godine planiramo napraviti i gornju VIP terasu za posebne goste s posebnom individualnom ponudom hrane. Potrudit ćemo se da VIP gosti imaju mogućnost rent a chefa, s live cookingom gdje će cijela večera biti ispred njih. To će biti jedan butik restoran za VIP goste i nastojat ćemo se prilagoditi zahtjevima klijenta.’

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Manta Resorta Tanzania podvodni hoteli Putovanja

Podvodni hoteli: 20.000 milja pod morem

Ovi podvodni hoteli na listi Yachtsa pružaju vam uvid u u sva čuda morskog svijeta i potpuno novo iskustvo odmora Svi volimo sobe s pogledom. …

Ovo je fotografija Bangkok Hotel 137 Pillars Suites Putovanja

5 luksuznih hotela sa spektakularnim bazenima

Egzotična Azija, smirena Švicarska, vibrantna Barcelona, čarobni Bali ili romantični Santorini. Na našoj listi našli su se luksuzni hoteli koji uz sjajnu uslugu imaju i …

Pet Mjesta Za Odmor Eco Camp Patagonia 01 Putovanja

Pet spektakularnih mjesta za odmor na kraju svijeta

Predstavljamo pet mjesta za odmor s pogledom na prirodna svjetska čuda – planine čiji vrhunci paraju nebo, ledenjake u nijansama plave, očaravajuće lijepe prašume, spektakularne …

Ikador Moët & Chandon Privilege 01 Luksuz

Ikador postao član Moët & Chandon Privilege Cluba

Najluksuzniji boutique hotel na Jadranu, Ikador Luxury Boutique Hotel & Spa od ovog se ljeta može pohvaliti još jednim u nizu ekskluzivnih partnerstava, ovog puta …

Regent Porto Montenegro Lifestyle Pogled 01 Luksuz

Luksuz na vašem pragu u hotelu Regent Porto Montenegro

Hotel Regent Porto Montenegro svoja vrata otvara 12. lipnja i za tu je priliku pripremio primamljivu ponudu za sve turiste iz ex-Yu regije i Albanije. …

Olympia 02 Hoteli

Idealni hoteli za poslovne korisnike

Hoteli Olympia i Olympia Sky imaju sedam multifunkcionalnih dvorana, jedinstvenu gastronomsku ponudu, disko-klub, mogućnost različitih rekreacija, što ih čini sjajnim izborom za organizaciju kongresa, seminara …

Ovo je fotografija Dufour 470 Jahting

Dufour predstavio dvije nove jedrilice

Dvije nove Dufour jedrilice, 470 i 61, novi najveći modeli svojih serija, premijerno će se predstaviti u virtualnoj marini na sajmu Paris Virtual Nautic. Dufour …

Ovo je fotografija novi Porsche Taycan Automobili

Električni Porsche Taycan postao još poželjniji

Novi model u porodici Taycan odlikuje se stražnjim pogonom, karizmom i sportskim performansama kao i svaki Porsche. Početna cijena u Hrvatskoj iznosit će 681.500 kuna …

Ovo je fotografija Numarine 37XP Jahting

Superjahta Numarine 37XP dobila vlasnika

Numarine 37XP nova je superjahta dugačka 37 metara s velikim četvrtastim prozorima i snažnim karakterom, po čemu je prepoznatljiva već na prvi pogled. Na modelu …

Ovo je fotografija Premužićeve staze šetnja Hrvatska

Premužićeva staza: Velebitski Walk of Fame

Prije više od osamdeset godina nastala je Premužićeva staza, najljepši planinarski put u Hrvatskoj, koji i danas plijeni svojom ljepotom, ali i majstorstvom graditelja koji …

Ovo je fotografija mercedes c klasa nova Automobili

Nova Mercedes C-klasa: Naglasak na luksuzu

Nova Mercedes C-klasa pod kodnom oznakom W206 predstavljena je kao limuzina i karavan, a prodaja započinje krajem ožujka ove godine Tijekom posljednjih deset godina Mercedes …

Ovo je fotografija Luna Rossa Prada Cup Sport

Luna Rossa osvojila Prada Cup: Viva Italia!

Luna Rossa pobijedila je britanski Ineos Team UK 7-1 i osvojila Prada Cup. Time su Talijani postali službeni izazivač za 36. America’s Cup koji počinje …

Scroll to Top