Toni Miloš: Umjetnost na tanjuru

3 MINUTES READ

Toni Miloš u šoltanskom dvorcu Martinis Marchi stvara jela za grofove inspirirana duhom prošlosti, kao i vrhunske delicije jedinstvenog spoja okusa, boja i mirisa

Mladi majstor kuhar Toni Miloš je strast prema hrani naslijedio od svog djeda koji je također bio kuhar, a u restoranu Martinis Marchi stvara tradicionalnu dalmatinsku kuhinju kojoj pristupa na moderan način. Domaću spizu nastoji osuvremeniti, pa su njegova jela jednostavna izgledom, no istovremeno vrlo precizna i neočekivanog okusa, a odlično se sljubljuju i s vrhunskim vinima.

‘U restoranu Martinis Marchi sam od 2008. a zadnje tri godine sam glavni chef. Samim time utječem na hranu, od kreiranja menija do izbora namirnica i obrade. S obzirom na to da smo sezonski objekt, svake zime odlazim na usavršavanja, treninge i seminare. Bio sam u Dubaiju, Monte Carlu, Londonu, a zadnje dvije zime provodim u Park hotelu Vitznau u Švicarskoj, u njihova dva restorana. U međuvremenu 2012. nastupam na Olimpijskim igrama u kulinarskim vještinama u Njemačkoj i u konkurenciji od 285 kuhara osvajam 4. mjesto. Trudim se da moja hrana bude što jednostavnija, pogotovo jer imam dostupne prave namirnice. Stoga ne želim prezentirati nešto što nije naše, npr. losos, ako smo na Jadranu gdje imamo najbolju bijelu ribu. Želja mi je otići do početka ove sezone u talijansku Modenu, kod Massima Botture, u njegovu Osteriju Francescanu. Već nekoliko godina pratim tog šefa i volio bih s njim raditi jer ima zanimljiv stil. Sviđa mi se njegov sistem rada i kako se postavlja prema namirnicama. To znači kako što jednostavnije pripremiti jelo, uz čiste crte na tanjuru, bez kiča, no kad se jelo proba i doživi, tada se osjeti ono pravo. Iz svakog mjesta gdje sam bio nastojim povući ono najbolje, odnosno ono što mi se svidjelo i tako izgrađujem sebe. Konkretno, dojmio me se Vitznau. Dosta su slični nama. Imaju dobru organizaciju i sviđa mi se sam stil kuhanja. Moja je filozofija da je namirnica broj jedan. Takva kakva je, uz jednostavnu pripremu. Ako su u travnju šparoge, onda ih treba tada pripremati, a nema smisla pripremati u listopadu nešto što raste u travnju. Volim raditi i s crvenim mesom i janjetinom. I riba mi je draga. Moj je dida bio kuhar pa me sve to prati od malih nogu,’ kazuje nam Toni Miloš.

Restoran Martinis Marchi
Restoran Martinis Marchi

I nastavlja: ‘Za razliku od puno mjesta na Jadranu koja nude prvoklasnu ribu, mi u Martinis Marchiju, uz ribu, nudimo i poseban mesni obrok. Što se pak ribe tiče, nastojimo da to bude obor jadranski. Ima ga koliko ga ima. Pripremamo ga pečenog, popara, al forno ili carpaccio ako gost inzistira na tome. Ne kupujemo uvoznu ribu, već surađujemo direktno s lokalnim koćarima, a ako ribe nema, taj dan je ne prodajemo. Šolta je poznata po medu, rogaču, divljoj naranči, smokvama, i to su stvari koje koristimo u pripremi jela i kolača. Također tu je i maslinovo ulje, ali i dalmatinske trave kao što su kadulja, ružmarin, menta, lovor… U Grohotama ćemo imati svoj vrt u kojem ćemo saditi sezonsko povrće za potrebe restorana, a gosti, koji žele, moći će vidjeti vrt. Gostima, uz hrvatska vina, nudimo i vina iz Provanse – Château Les Crostes. Riječ je o francuskoj vinariji – dvorcu koja je u vlasništvu istog gazde koji drži i Martinis Marchi. Restoran se otvara za Uskrs, a do 15. travnja planiramo natkriti terasu. Također, 25. travnja organiziramo Wine tasting s četiri vinara: Château Les Crostes iz Francuske, Tomić iz Hrvatske, Marchesi Fumanelli iz Italije te Bernhard Koch iz Njemačke. Vinari će tijekom dana održati prezentaciju svojih vina, a za kraj dana je planirana večera za sve one koji se nas odluče posjetiti. Iz ponude restorana posebno bih istaknuo naš jelovnik grofova koji obuhvaća jela kakva su se pripremala prije tristo godina, za vrijeme gradnje dvorca 1703. godine. Na meniju je krem-juha od slanutka, kao toplo predjelo je prepelica na mekanoj leći u košarici od parmezana, za glavno jelo je sitna riba ‘papalina’ u bevandi od Dobričića s kuhanim krumpirom, a posebna slastica je kolač od rogača čiji vam recept ovom prigodom donosimo. Od ove godine planiramo napraviti i gornju VIP terasu za posebne goste s posebnom individualnom ponudom hrane. Potrudit ćemo se da VIP gosti imaju mogućnost rent a chefa, s live cookingom gdje će cijela večera biti ispred njih. To će biti jedan butik restoran za VIP goste i nastojat ćemo se prilagoditi zahtjevima klijenta,’ pojasnio je Toni Miloš.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Casa Epico Putovanja

Casa del Mare: Mediteran na bokeški način

Hoteli Casa del Mare pružaju jedinstveno iskustvo na Crnogorskom primorju kombinirajući bogatu gastronomsku ponudu, prekrasnu prirodu i vrhunsku uslugu Ušuškani na pet najljepših lokacija u …

Ovo je fotografija Meneghetti hotel i vinarija Gastronomija

Meneghetti: Luksuzna oaza za sva osjetila

Raskošan multifunkcionalni resort u pitomom krajoliku Istre Meneghetti Wine Hotel & Winery, s uglednom vinarijom i svjetski renomiranim maslinovim uljima, hotelom te restoranom, niže komplimente …

Ovo je fotografija grad Rovinj Hrvatska

Rovinj: Grad u kojem Istra ljubi more

Rovinj su slikari, pisci i moderni turistički nomadi proglasili jednim od najromantičnijih europskih gradića. U njemu ljeti na terasama gore svijeće, a putnik namjernik – …

Ovo je fotografija Portus Beach Bar D-Marin Croatia Marine

Neka počne sezona uživanja u moru

D-Marin Hrvatska ove sezone donosi sjajne vijesti i posebna iznenađenja – kako bi se gosti u marinama osjećali još ugodnije i još više uživali u …

Ovo je fotografija nove Mercedes S-class at Portonovi Putovanja

Mercedes S-klasa u resortu One&Only Portonovi: Optočeni zvijezdama

Mercedes S-klasa odvela nas je do nove luksuzne destinacije na Jadranu – resorta One&Only Portonovi Englezi imaju jednu lijepu frazu za osobu ili kompaniju koja …

Ovo je fotografija mjesta Povlja, Brač Plovidba

Mali biseri na sjevernoj obali otoka Brača

Premda se otok Brač nalazi u neposrednoj blizini Splita, njegove sjeverne obale većini su nautičara nepoznate, a među njima se nalazi nekoliko bisera koji bi …

Ovo je fotografija Tanya Houppermans, krokodil Umjetnost

Ocean Photography Awards: Priroda je najvještiji umjetnik

Ocean Photography Awards ima jednostavnu misiju: osvijetliti ljepotu našeg prekrasnog plavog planeta i istaknuti mnoge nedaće s kojima se suočava morski svijet Nedavno su proglašeni …

Ovo je fotografija Natali Dizdar Intervjui

Natali Dizdar: Punim jedrima u nove izazove

U svom profesionalnom životu Natali Dizdar spojila je tri zanimanja: skiperica, pop-pjevačica i psihoterapeutkinja, a svaki je brod, kaže, poput pjesme ili čovjeka – priča …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Ovo je fotografija novog broja u prodaji YC69 Jahting

Novi broj u prodaji: Rapsodija novih jahti

U našem listopadskom broju donosimo vam pregled sajma u Cannesu s dvadeset stranica premijerno prikazanih jahti. Jahting industrija doživljava svoje zvjezdane trenutke, a proizvođači se, …

Ovo je fotografija jahte Prestige X70 Testovi

Prestige X70 na testu: ‘Wow’ crossover

Prestige X70, kao predstavnik nove linije X-Line, najhrabrije je dizajnirana jahta koju je ovo brodogradilište ikada proizvelo. Test u Cannesu pokazao nam je kako se …

Ovo je fotografija novog modela Sealine S390 Jahting

Sealine serija S-line nadopunjena modelom S390

Sealine popunjava prazninu između modela S335 i S430 predstavljanjem novog modela S390 u svojoj sportskoj seriji S-line S390 je savršena ljetna jahta nešto kraća od …

Scroll to Top