Riva 88 Folgore na testu: Munjevita jurilica4 min
00:01:58
00:01:58

Na talijanskom ‘folgore’ znači munja, a točno takav dojam nova Riva 88 ostavit će na tržištu; uz osvježeni dizajn ova skupocjena jahta ostavit će bez daha ljubitelje bezvremenske elegancije i luksuza

Riva 88 Folgore je još jedan savršeni plod suradnje kuće Riva i studija Officina Italiana Design, koji je i inače zadužen za dizajn cjelokupnog asortimana toga brenda. Novi dizajn prozora na trupu, koji podsjeća na potez kistom umočenim u crnu boju duž srebrnih bokova jahte, vizualno ih podiže prema palubi i spaja se s originalnim i inovativnim sustavom spajanja trupa i palube, uz koji krma ostavlja dovoljno prostora za otvore ispuha.

Riva 88 Folgore obiluje dizajnerskim detaljima

Prepoznatljivi detalji od mahagonija i nehrđajućeg čelika u kombinaciji s elementima od karbona stvaraju savršenu ravnotežu između prošlosti i sadašnjeg izgleda modela Rive. Novi model još je upečatljiviji zbog jedinstvenog prednjeg stakla izrađenog od kugličastih kristala, koji omogućuju izvedbu blago zakrivljenog elementa – već vidimo da će to prednje staklo postati novi zaštitni znak brenda.

This is photo of a Riva 88 Folgore exterior
Nova filozofija vanjskog dizajna Rive 88 Folgore prikazuje linije i elemente nadahnute automobilskim svijetom, kombinirajući luksuz i sportski ugođaj

Krma modela 88 Folgore redizajnirana je do posljednjeg detalja i ima stražnja vrata koja je moguće otvaranjem namjestiti u dva položaja: paralelno s vodenom linijom, u kojem slučaju služi kao beach club površine šest četvornih metara, ili potopljenu, za spuštanje i dizanje tendera. U garaži ima dovoljno mjesta za tender Williams SportJet 395 i jet ski.

Dva seta bočnih stuba obloženih tikovinom vode do multifunkcionalnog kokpita površine 22 četvorna metra. U prednjem dijelu se nalazi blagovaonica s naslonjačem koji se može pretvoriti u sunčalište. Na desnoj strani, pomični element pored stuba koje vode na sport fly palubu ima mramornu radnu plohu Stone by Florim, koju je moguće podići uz pomoć električnog sustava, te dvije barske stolice.

This is photo of a Riva 88 cockpit
Krmeni lounge savršeno je mjesto za uživanje u zalascima sunca

Na pramcu se nalazi salon s komfornim naslonjačem u obliku slova C i stolićem za kavu, a na samom pramcu leži sunčalište za najmanje četiri osobe. Sport fly paluba površine 20 četvornih metara nudi još rješenja za opuštanje u vrhunskom komforu: na krmi su veliko sunčalište i naslonjač, još jedan stolić i tabure lijevo, te još jedan naslonjač s desne strane. Upravljačko mjesto s elementima od nehrđajućeg čelika smješteno je na sredini.

Upečatljiv stil kuće Riva

U unutrašnjost se ulazi kroz staklena vrata u kokpitu, a interijer je na glavnoj palubi podijeljen na salon, blagovaonicu i upravljačko mjesto. Salon je izveden kao open space, ima neometan pogled na more i savršen je primjer prepoznatljivog stila kuće Riva.

Pomno odabran spoj drva, kože i čelika dominira i salonom i svim drugim prostorijama, kako na glavnoj, tako i na donjoj palubi. Dizajneri su za uređenje prvog primjerka pretežno koristili polirano ružino drvo u kombinaciji sa svijetlim ili tamnim kožnim umetcima i bijelim parketom.

Ovo je fotografija salona nove Rive Folgore

Ovo je fotografija salona na Rivi 88
Sjajni detalji od nehrđajućeg čelika i lakiranog mahagonija dominiraju interijerom spajajući moderno s tradicijom

Salon je opremljen velikim naslonjačem boje leda s potpisom kuće Poliform na desnoj strani, koji gleda na ormarić s televizorom s ekranom od 55 inča. Stol od sivog mramora kuće Poliform posljednji je veliki element uređenja. Na lijevoj strani ovog prostora nalazi se blagovaonica s velikim stolom od tamnog stakla i stolicama kuće Minotti za osam osoba.

U pramčanom dijelu na desnoj strani nalazi se upravljačko mjesto s dva kožna sjedala podesive visine, odvojeno od salona pregradom od zatamnjenog stakla, što povećava privatnost. Skiper ima pristup palubi zahvaljujući i vratima pored upravljačkog mjesta na desnoj strani.

Četiri kabine na donjoj palubi

Na donjoj palubi izvedene su četiri kabine: vlasnički apartman u srednjem dijelu trupa, VIP kabina u pramcu s bračnim krevetom i dvije garderobe, VIP kabina na lijevoj strani s garderobom i dva kreveta koje je moguće spojiti, te dvokrevetna kabina s garderobom i dva odvojena kreveta. Sve kabine imaju privatne kupaonice, a kupaonica desne kabine služi i kao dnevni toalet.

Ovo je fotografija vlasničke kabine na Riva 88 Folgore

Ovo je fotografija kabine za goste
Donja paluba ima četiri kabine, uređene s maksimalnom pažnjom prema detaljima

Prvi primjerak modela Riva 88 Folgore opremljen je parom motora MTU 16V 2000 M96L od po 2638 KS, postiže najveću brzinu od 39 čvorova i brzinu krstarenja od 33 čvora. Standardno pogonsko rješenje je par motora MTU 16V 2000 M96 od po 2435 KS, uz koje postiže najveću brzinu od 36 čvorova i brzinu krstarenja od 30 čvorova.

Kakva je Riva 88 Folgore u plovidbi?

Opremljena jačim motorima Riva 88 Folgore pri brzini krstarenja od 22 čvora bilježi potrošnju od 200 litara goriva na sat, a pri brzini od 29 čvorova nešto više od 300 litara na sat, dok pri 33 čvora troši oko 350 litara. Možemo kazati kako su vam na raspolaganju različite brzine plovidbe pri kojima je potrošnja blizu deset litara po prevaljenoj milji. Pri najvećoj brzini od 39,5 čvorova model troši nešto više od 500 litara goriva na sat. Nova Riva po želji naručitelja može biti opremljena i žiroskopskim stabilizatorom.

Riva 88 Folgore tehnički podaci

Duljina: 26,92 m
Širina: 6,31 m
Gaz: 1,97 m
Spremnik za gorivo: 8000 l
Spremnik za vodu: 1200 l
Istisnina: 70.000 kg
Motori: 2 x MTU 16V 2000 M96 2435 KS
2 x MTU 16V 2000 M96L 2638 KS
Najveća brzina: 36/39 čv.
Brzina krstarenja: 30/33 čv.
Graditelj: Riva
Zastupnik: MennYacht

Tekst Darko Šupuk
Fotografije & video Riva

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above