Smješten na iznimno lijepoj istarskoj obali, Rovinj privlači posjetitelje netaknutom prirodom, mediteranskim šarmom i bogatim kulturnim nasljeđem. No, ono što ga zaista izdvaja njegova je gastronomska scena. Od restorana s dvije Michelinove zvjezdice do jedinstvenih kulinarskih doživljaja koji spajaju okuse Japana i Istre, Rovinj nudi nezaboravna gurmanska iskustva.
Agli Amici Rovinj
Ovaj profinjeni restoran, koji se nalazi na slikovitoj šetnici između Grand Park Hotela Rovinj i marine, ima predivan pogled na more i stari grad Rovinj. Maistrin Agli Amici Rovinj prvi je i jedini restoran u Hrvatskoj s dvije Michelinove zvjezdice koji se dvije uzastopne godine našao u Michelinovu vodiču.
Dva degustacijska menija koja je osmislio chef Emanuele Scarello, Agli Amici i Istra, dokaz su njegove domišljate kuhinje koja spaja talijansku tradiciju s jedinstvenim okusima istarske zemlje i mora. Konstantna težnja inovacijama i posvećenost najkvalitetnijim regionalnim sastojcima razlog su zbog kojeg je restoran dobio Michelinovu zvjezdicu.
Cap Aureo
S prekrasne ostakljene terase restorana Cap Aureo, koji se nalazi na petom katu Grand Park Hotela Rovinj, pruža se pogled na marinu i stari grad. Jelovnik chefa Jeffreyja Velle u ovom restoranu s Michelinovom preporukom usredotočen je na jela od povrća napravljena od najboljih lokalnih sastojaka i uparena s pomno odabranim vinima.
Meni od 20 sljedova, koji se mijenja svaki mjesec, prilagođen je mikroklimi te slavi sezonske namirnice i istarsku kulinarsku tradiciju. Restoran usko surađuje s odabranim lokalnim proizvođačima i ribarima kako bi osigurao održivost jela kao što su lokalna skuša s listovima korabice i divljom mrkvom. Za potpun ugođaj gosti mogu uživati u iskustvu otvorene kuhinje ili ‘chef’s table’, gdje se hrana priprema pred njima.
Tekka by Lone
Uz sushi, sashimi i nigiri, Tekka by Lone, inovativni restoran koji ima Michelinovu preporuku, nudi jela koja spajaju istarske sastojke s japanskim kulinarskim tehnikama. Ovdje se svježe, sezonske istarske namirnice pripremaju na japanski način, što se postiže uskom suradnjom s lokalnim proizvođačima i ribarima.
Jedinstvena jela uključuju tartar od bijele ribe i školjaka, pattani od tune i šparoga te nigiri s mariniranim morskim ježom. Lijep ugođaj elegantnog interijera i terasa s organskim vrtom okružena bujnim travnjacima i borovima dodatno poboljšava gastronomski doživljaj.
Wine Vault – Levante Edition
Levante je mjesto u kojem se vješto spajaju orijentalni začini, a na prvom je mjestu hrana iz lokalnog uzgoja. Isprobajte osvježavajuća jela za ručak u kombinaciji s izvrsnim pjenušcima i koktelima. Jelovnik za večeru nudi Levanteove specijalitete u skladu s lokalnim tradicijama. Ugođaj obogaćen čarobnim zvukovima savršen je za kušanje vrhunskih vina i rijetkih berbi te pjenušaca. I Levante od prošle godine ima Michelinovu preporuku.
Monte
Monte je obiteljski restoran koji od 1985. godine njeguje istarsku tradiciju kroz suvremenu gastronomiju. Chef Danijel Đekić i njegova supruga Tjitske, renomirana sommelierka, pretvorili su ga u vrhunsko kulinarsko odredište i prvi restoran u Hrvatskoj ovjenčan Michelinovom zvjezdicom.
Kuhinja je nadahnuta lokalnim namirnicama i sezonom, a filozofija restorana ogleda se u tri degustacijska menija: Red, Green i Blue koji reinterpretiraju tradicionalne okuse kroz inovaciju i poštovanje prema Istri.
Fotografije Monte, Maistra