Prestige M8 na testu: Luksuzni flagship na dva trupa5 min

Motorni katamarani do 20 metara postaju sve popularniji, a predstavnik francuske škole ima sve predispozicije da postane bestseler

Na poziv Prestigea početkom lipnja imali smo priliku među prvima u svijetu obići i probati na moru novi, 19,82 metra dug M8, koji je ujedno i najveći katamaran koji je Prestige proizveo. Visokog trupa ispresijecanog s dvije linije bočnih prozora za kabine u trupu i vlasničku kabinu, koja se smjestila u pramcu između trupova, M8 odaje dizajn koji je od početka rađen da bude čisti motorni katamaran, a ne redizajn postojećega katamarana na jedra.

prestige m8

 Jedinstvena konfiguracija katamarana Prestige M8

Oštri pramci s laganim obrnutim nagibom završavaju s glavnom palubom koja pokriva cijeli dio između dva trupa. Nadgrađe je cijelo okruženo bočnim prozorima, ali budući da je natkriveno širokim krovom na kojemu se nalazi prostrani flybridge, čitav profil broda dobiva skladan, dinamičan i sportski izgled koji se uklapa u Prestigeov imidž.

U brod ulazimo preko jedne od dviju malih platformi od dvaju trupova, koje su tu da budu mjesto za silazak na glavnu hidrauličnu platformu koja, kada je potpuno podignuta, postaje dio glavne platforme, a spuštanjem, odnosno rotacijom na svojim nosačima, može se spustiti na razinu malih paluba trupa ili ispod razine mora pružajući sa svojim ugrađenim stubištem privatnu plažu za ugodan ulazak gostima u more.

prestige m8

Ista platforma može služiti i kao lift za tender. Dolaskom na glavnu palubu postaje jasna širina trupa od čak osam metara i 35 centimetara. Namještaj na krmenom dijelu je potpuno pomičan te kupac može birati između različitih stilova, a, ako želi, i proizvođača.

Prema pramcu vode široki prolazi zaštićeni visokim bočnim stranicama, a sam prostor pramca, koji je za nekoliko stuba povišen od razine glavne palube, rezerviran je za prostrano sunčalište ispred vjetrobranskog stakla te sofe na samom vrhu pramca. U salon u nadgrađu ulazi se kroz dvoja prostrana klizna vrata, dok je u sredini između njih smješten maleni bar, a s lijeve strane je vanjsko stubište koje vodi na flybridge.

prestige m8 salon prestige m8 salon

Prestige M8 nudi preko 270 četvornih metara životnog prostora

Unutrašnjost salona, zahvaljujući svojoj osvijetljenosti i preglednosti u svih 360 stupnjeva, postignutoj minimalnom uporabom visokih elemenata, prati osjećaj boravka na otvorenom. Kao i vani, namještaj je pomičan pa je unutrašnjost lako prilagoditi svojim željama.

S lijeve strane trupa nalazi se unutrašnje stubište prema flybridgeu, a prozračni dizajnerski elementi od nehrđajućeg čelika na bokovima salona služe kao ograda stubišta prema kabinama u trupu. Naprijed u salonu, pred samim vjetrobranskim staklom, s desne strane se nalazi kuhinja s polukružnom radnom plohom te velikim hladnjakom, dok je lijeva strana rezervirana za stol za objedovanje s dovoljno mjesta za šest osoba, a u sredini je stubište koje vodi u vlasničku kabinu.

kokpit

Uz samo stubište u malenom ormariću je smješteno i unutrašnje upravljačko mjesto samo s komandama motora, autopilotom te GPS ploterom. Vlasnička kabina je prostrana s krevetom smještenim na sredini te malenom sofom i stolićem za kavu na desnoj strani i prostranom kupaonicom na lijevoj strani.

Verzija koju smo obišli je verzija s četiri kabine, tako da se u lijevom trupu smjestila VIP kabina, koja uz prostrani krevet ima i maleni dnevni boravak te odjeljak s radnim stolom i garderobom, dok su dvije gostinske kabine smještene u desnom trupu, jedna s krevetom na kat i jedna s klasičnim bračnim krevetom i obje s vlastitom kupaonicom s odvojenom tuš-kabinom. U ponudi su još i verzija s četiri kabine i kuhinjom unutar desnog trupa te verzija s pet kabina.

vlasnička kabina
Vlasnička kabina je prostrana, s krevetom smještenim na sredini te malenom sofom i stolićem za kavu na desnoj strani

kupaonica

Sve verzije dolaze s dvije kabine za posadu u pramcima. Flybridge je jednake površine kao i salon, a to je 50 četvornih metara, i također je dizajniran da se na njemu postavi pomični namještaj, a jedini fiksni elementi su centralno upravljačko mjesto s dva sjedišta, grill bar odmah iza sjedišta, maleni bar odmah do grilla te jedno sunčalište na desnoj strani, pored stubišta koje vodi u unutrašnjost.

Na flybridgeu na testiranom primjerku, uz veliki stol za objedovanje za osam osoba, nalaze se još dvije prostrane sofe na krmi, a većina površine flybridgea, osim krmenog dijela, natkrivena je sport topom, koji u svome centralnom dijelu ima otvor koji se zatvara pomičnom tendom.

flybridge upravljačko mjesto na flybridgeu

Model M8 izuzetno je okretan

U navigaciji M8 ponaša se kako i očekujemo od ovako velikog katamarana: vrlo stabilno, i to bez uporabe ikakvih stabilizatora, a u okretima bez ikakvog naginjanja. S dva motora Volvo Penta D8-600, svaki sa 600 KS, M8 je najučinkovitiji pri polaganom krstarenju od osam čvorova, kada je ukupna potrošnja samo 21 litru na sat pri 1250 okretaja, i pri brzini krstarenja od 14 čvorova s potrošnjom od 168 litara na sat i 2500 okretaja. Maksimalna brzina koju smo postigli je 21 čvor uz potrošnju od 241 litre na sat.

Iako je riječ o jahti od gotovo 20 metara, zahvaljujući Volvo Penta upravljačkom joysticku i Garminovu Surround View sustavu kamera, koji daje pogled na brod iz ptičje perspektive, skiper je većinu pristajanja izveo samostalno. Sa svojim novim modelom M8 Prestige se postavio u sam vrh ponude motornih katamarana do dvadeset metara, tipa jahti koji će idućih godina postajati sve popularniji, a ovaj model će ih možda postaviti na poziciju market leadera ovoga rastućeg segmenta nautike.

Prestige M8 tehnički podaci

Duljina: 19,82 m
Širina: 8,85 m
Gaz: 1,65 m
Istisnina: 52.670 kg
Spremnik za gorivo: 2 x 1850 l
Spremnik za vodu: 2 x 425 l
Motori: 2 x Volvo Penta D8-600 KS
Maksimalna brzina: 21 čvor
Brzina krstarenja: 15 čvorova
Arhitekt: Garroni Design – Marc Lombard Yacht Design
Graditelj: Prestige
Zastupnik: Euromarine

Tvrtka Euromarine ekskluzivni je Prestige partner za Hrvatsku.

Fotografije Prestige Yachts

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above