Lagoon Seventy 7 na testu: Stvaranje remek-djela4 min
00:03:50
00:03:50

Lagoon Seventy 7 spada u sam vrh ponude ovoga francuskog proizvođača i vrh svjetske ponude velikih katamarana s jedrima

Umjesto da vam pružimo opis ove iznimne jedrilice na dva trupa, pokušat ćemo vam predočiti tijek dizajna i izrade prvog primjerka, koji je svoju premijeru imao na nautičkom sajmu u Cannesu 2016. godine. Cilj pri dizajnu ovog dvadeset i tri metra dugog katamarana bio je jednostavan – napraviti elegantnu veliku jahtu s obiteljskim duhom namijenjenu prvenstveno za privatne vlasnike, kojima će pružiti poseban tretman i osjećaj prostranosti, bez utrošenog neiskorištenog prostora.

Lagoon Seventy 7 dizajn

I uistinu, Lagoon je napravio superjahtu u svijetu katamarana. Poučen iskustvom rada na modelu Lagoon 620 te razvojem novih tehnoloških mogućnosti, Bruno Belmont je kao voditelj projekta znao da će novi model morati dizajnirati od početka: ‘Kada je došlo vrijeme, nakon nešto manje od deset godina, da razmišljamo o većoj jahti, znali smo da to ne može biti samo uvećani 620.’

Za dizajn vanjštine bio je zadužen Patrick Le Quément u uskoj suradnji s pomorskim arhitektom Marcom Van Peteghemom. Povećanjem dimenzija projekta Lagoona Seventy 7 otvorile su se mnoge mogućnosti za inovaciju. S obzirom na predviđenu veličinu broda povećana je visina trupova kako bi se osigurala prostranost u unutrašnjosti i ostvarile maritimne sposobnosti kakve se i očekuju od ovako velikog katamarana.

lagoon seventy 7 u plovidbi lagoon seventy 7

Ovo povećanje omogućilo je i ugradnju terase na desnome trupu iz vlasničke kabine koja se otvara i ima direktan pristup moru, a kada je zatvorena, savršeno se uklapa u trup. Osim estetskih i funkcionalnih novosti, Seventy 7 unio je i veliku inovaciju u pogledu jedrilja.

Unutrašnjost nudi različite kombinacije rasporeda, a posebno je lijepa terasa na desnom trupu kojoj se pristupa iz vlasničke kabine

‘Na Seventy 7 vidljive su prednosti jarbola koji smo smjestili više prema krmi, što je promjena koja je sada usvojena na svim novim modelima i koja je donijela bolje performanse, ali i jednostavnost rada’, ističe Marc Van Peteghem.

Šest verzija uređenja

Upravo zbog toga prostrani natkriveni kokpit je kod ovog modela podijeljen na dio za opuštanje i za rad, no ta podjela nije ekskluzivna te ne sprječava kretanje na samom kokpitu. Unutrašnjost je prostrana, pa Lagoon nudi čak šest verzija uređenja. Na primjer, dvije VIP kabine mogu postati soba za sastanke ili kinodvorana.

lagoon seventy 7 kabina lagoon seventy 7

Možete birati između kuhinje postavljene u krmi ili u pramcu s vlastitim kabinama za osoblje, ili između različitih rješenja smještaja vlasničke kabine, s dvije ili tri VIP i kabine za goste s bračnim krevetima ili pojedinačnim krevetima. ‘Za interijere smo kombinirali i odabrali elegantne detalje, luksuzne dorade i materijale kakve smo navikli koristiti i na našim mnogobrojnim projektima superjahti’, kazao je Massimo Gino iz dizajnerskog studija Nauta Design.

Prostrani i osvijetljeni unutrašnji prostori

Dio koji je kod svih verzija identičan je salon smješten u nadgrađu između dva trupa i sadrži prostor za objedovanje te dnevni boravak. Prostor je odlično osvijetljen dnevnim svjetlom te predstavlja odličan spoj vanjštine i unutrašnjosti. Uz dizajnere unutrašnjosti i vanjštine i pomorske arhitekte, u dizajnu broda veliku ulogu ima projektni ured.

lagoon seventy 7 salon
Salon je kod svih verzija smješten u nadgrađu između dva trupa, odlično je osvijetljen i dobro povezan s vanjskim prostorom

‘Projektni ured osigurava funkcionalnost broda, robusnost, težinu, sukladnost s tehničkim zahtjevima i standardima’, opisuje Yannick Leroux, vođa projektnog ureda Lagoona. U ovoj dugoj fazi dizajna izrađen je i model za kalupe koji je zbog veličine napravljen u nekoliko dijelova. Završni kalup ima površinu od preko 600 m2 te teži više od 28 tona.

Preciznost pri dizajnu unutrašnjosti mora biti savršena budući da se svi dijelovi unutrašnjosti izrađuju kao zasebni moduli i prije nego je izrađen prvi trup. Proces opisuje Mathieu Gizard, menadžer dizajna unutrašnjosti: ‘Pristup je razviti 3D prototipove i proizvesti izračun troškova materijala tih modula i cijelog broda.’

lagoon seventy 7 lagoon seventy 7 kokpit

Nakon svog ovog rada preostaje ‘samo’ još izraditi prvi primjerak. Zajedno čitav dizajn ovakvog broda može uzeti više od jednu i pol godinu rada, a značajnu ulogu u procesu izrade ima i marketinški ured. ‘Željeli smo dati snagu ovoj novoj ambiciji da u Seventy 7 prenesemo DNK jahting svijeta s dizajnom koji vizualno proklamira našu potragu za izvrsnošću.’

Ovim riječima dizajner Patrick Le Quément opisao je sav trud dizajnera, ali i inženjera te graditelja koji su radili na ovom uistinu inovativnom velikom katamaranu, koji unosi duh superjahti u svijet plovila na dva trupa. Na bazi ove jahte, Lagoon će na jesen u Cannesu predstaviti njegovu motornu inačicu, Seventy 8.

Lagoon Seventy 7 tehnički podaci

Širina: 11,00 m
Gaz: 1,9 m
Spremnik za gorivo: 2.800 l
Spremnik za vodu: 1.600 l
Istisnina: 56,8 t
Motori: Volvo D4 180 KS
John Deere N5 230 KS
Jarbol: 36,60 m
Površina jedara: 335,4 m2
Graditelj: Lagoon
Zastupnik: Nautika Centar Nava

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above