Splitski hotel Ambasador: Pravi dragulj u kruni hotelske ponude grada3 min

Hotel Ambasador Split doista nudi više nego ijedan hotel u bližem okruženju

Splitski hotel Ambasador od početka je osmišljen kao spona koja povezuje urbanitet velikog gradskog središta i nedirnute ljepote dalmatinskih otoka. Pozicija u srcu grada, na šetnici s koje se idealno vidi najljepša splitska panorama te ‘puca’ pogled na luku i cijeli splitski arhipelag, razlozi su zbog kojih je obnova Ambasadora – u prvoj inkarnaciji klasičnog djela moderne iz 1937. godine arhitekta Josipa Kodla – bila od početka pod ogromnim povećalom javnosti. ‘Stari’ je Ambasador bio dijelom kolektivne memorije grada i svaka je promjena neminovno izazivala interes.

hotel ambasador split

hotel ambasador split

Novi hotel Ambasador projekt je Nore Roje, Nene Kezića i Emila Šverka i kategoriziran je s 5*, a ima 101 sobu (uključujući tri apartmana) – od kojih svaka ima otvoreni pogled na grad ili luku. Smješten je na Zapadnoj obali koja spaja Rivu i Dioklecijanovu palaču s jedne, te nautičku ACI marinu, najljepše gradske plaže i šumoviti Marjan s druge strane.

Svojim luksuznim, ali decentnim i, prije svega, udobnim uređenjem poziva na opuštenost i prožimanje s duhom Splita, kao srca mediteranskog lifestylea. Interijer, koji potpisuje Pero Vuković iz studija ARHIV, kreiran je uz posebnu pažnju prema prirodnim materijalima, a u ključnim akcentima donosi priču o tradiciji i ekskluzivitetu Ambasadora. Tako su, primjerice, svi prostori u hotelu, od lobbyja do soba, dekorirani tipično splitskim povijesnim ili novijim prizorima koje je objektivom zabilježio ili prikupio splitski foto kroničar Feđa Klarić.

lobby hotel ambasador split

Recepcijski pult ručni je rad slavonskih majstora stolara, izrađen od crnog hrasta, tzv. Abonosa, izronjenog s dna rijeke Save, starog 1850 godina. Tu je i posveta arhitektonskoj povijesti Hrvatske u vidu stolica koje je oblikovao Bernardo Bernardi, uz niz drugih detalja koje će primijetiti izvježbano oko. Dizajn soba osmišljen je u vrhunskim materijalima i smirujućim neutralnim tonovima koji neće konkurirati vječno živom prizoru izvana.

Zajednički prostori orijentirani su konceptualno prema moru i gradu, od kojih goste dijeli tek uski pojas šetnice, te na taj način komuniciraju i sa šetačima, postajući integralni dio gradskog života. U sklopu hotela nalazi se restoran Méditeranée s ukupno 210 mjesta koji nudi najbolje od mediteranske kuhinje – od Libanona do Gibraltara, uz korištenje domaćih organskih namirnica lokalnih OPG-ova i malih proizvođača.

Odmah pored je Bar Split u kojem dominira impozantni šank s odličnim izborom pića, a udobni interijer poziva na druženje, kao i atraktivna terasa s najljepšim pogledom. Hotel ima i otvoreni bazen s pogledom na grad i luku te pripadajući Pool bar. Tu je i multifunkcionalni konferencijski centar kapaciteta 80 osoba za poslovna događanja visokog profila, dok je rooftop bar zamišljen kao ekskluzivni prostor privatnih događanja, za manji broj osoba.

Hotel, dakako, nudi i cijeli niz beauty i spa usluga na 500 četvornih metara Hacelia Wellness & Spa, čiji je koncept osmislila konzultanska tvrtka Vita Vitalis. Još jedna značajka po kojoj se Ambasador ističe u aktualnoj splitskoj hotelskoj ponudi jest garažni prostor, što je rijetkost za hotel u centru grada.

Ambasador je osmišljen i izgrađen kako bi tijekom cijele godine ponudio samo najbolje od onoga što nudi Split, Dalmacija i Hrvatska – opušteni luksuz, decentnu ljepotu iznutra koja podcrtava onu raskošnu izvana, gastronomske vrhunce uz najbolje domaće sastojke, identifikaciju s jedinstvenom destinacijom na turističkoj karti svijeta kakva Split jest… Ukratko, superiorni doživljaj Mediterana.

Fotografije Ivan Ivanišević

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above