Bangkok u tanjuru

6 MINUTES READ

Prkosan, ambiciozan i jedinstven

Svjetsko središte street fooda nudi i vrlo ozbiljne, iznimno kreativne i visokokvalitetne restorane, što je brojnim stranim gostima postalo očito tek s dolaskom Michelinova vodiča u Bangkok, kao i kuharske superzvijezde Gaggana Ananda

Namjerno se vraćajući dužim putem do hotela, razmišljao sam koliko je suludo, hrabro i inovativno otvoriti indijski restoran usred Bangkoka, nuditi samo prirodna vina koja su često ekstremna i u svojim državama, gotovo potpuno izbaciti pribor za jelo i pritom postaviti koncept na razini (zasad još uvijek) dvije Michelinove zvjezdice. Prkosan, ambiciozan, provokativan i jedinstven chef Gaggan Anand istinska je kuharska zvijezda koja je osvojila svijet ne samo svojim nastupom u Netflixovu serijalu Chef’s Table, već je 2010. godine u četvrti Langsuan otvorio progresivni indijski restoran Gaggan koji je u kratkom roku zaokupio pažnju svih važnih gastro-vodiča i gostiju koji samo radi njega putuju iz svih krajeva svijeta. Posljednje četiri godine u nizu proglašavan je najboljim restoranom Azije (Asia’s 50 Best Restaurants), te je na prestižnoj ljestvici World’s 50 Best Restaurants trenutno rangiran kao peti na svijetu. U Bangkok smo došli upravo na poziv chefa Gaggana, koji nas je upoznao s gastronomskom scenom ovog velegrada vodeći nas od restorana do restorana, po tržnicama, street food štandovima, nesebično nam otkrivajući ono najbolje.

Bangkok
Bangkok je grad koji ne spava. Večere u boljim restoranima počinju tek u 21.30, a nakon njih noćni život nudi bezbroj mogućnosti

Iako je gotovo dva sata ujutro, grad živi kao da ne primjećuje koliko je sati. Pod kupolom obasjanog noćnog neba, s bezbrojnim uličnim lampama, paleta šarenih priprostih štandova i egzotični mirisi s wok tavica i improviziranih roštilja, umorna, ali nasmijana lica na klimavim plastičnim stolicama nude autentične okuse Tajlanda po smiješno jeftinim cijenama. Bangkok je mnogima poznat kao svjetsko središte street fooda, no dolaskom Michelina potkraj 2017. godine vrlo je brzo bilo jasno kako ovaj grad vrvi i iznimno kvalitetnim fine dining restoranima. Na Tajlandu još uvijek nema restorana s tri Michelinove zvjezdice, no čak su četiri restorana nagrađena s dvije zvjezdice i svi su naravno smješteni u Bangkoku: Gaggan, Sühring, La Normandie i Mezzaluna. Bangkok službeno broji nešto više od osam milijuna stanovnika, a s pripadajućim okolnim područjem ima 15 milijuna. Posjetili smo najbolje restorane, one tradicionalne lokalne i fine dining, tržnice, dessert barove, street food štandove, specialty coffee shopove, wine barove, ali i kulturna obilježja grada. Ponuda se čini beskrajna, a s obzirom na cijene, rekli bismo da je i iznimno povoljna.

Bangkok
Gaggan

Gaggan
Njegova ekscentričnost nije samo očita u jelima koja nudi, već je tako i sve ono što Gaggan radi. Iako restoran iz godine u godinu napreduje i stremi k samom vrhu ljestvice najboljih svjetskih restorana, Gaggan ga je odlučio početkom sljedeće godine zatvoriti. Tog će dana besplatno online objaviti svoju autobiografiju koju planira izdati na što više jezika. Nakon kraće pauze otvorit će novi, zasigurno nikad viđeni koncept kuhinje, s japanskim chefom Takeshijem ‘Goh’ Fukuyamom u Fukuoki, a restoran će se zvati GohGan i imat će samo 12 sjedećih mjesta, govori nam Gaggan. Menu u Gagganu je sastavljen od 25 jela koja su označena kao emotikoni predstavljajući ili određene emocije ili namirnice koje se kriju iza sličice. Od same hrane do koncepta, fantastične vinske karte, iskreno i duboko razrađene priče koja prati svako jelo do cjelokupnog doživljaja, neponovljivo je iskustvo. Restoran je podijeljen na dvije razine te u prizemlju broji tridesetak sjedećih mjesta, a na katu se nalazi Chef’s Table s još šesnaest sjedećih mjesta. Porijeklom iz Zagreba, glavni sommelier je Vladimir Kojić, čovjek koji je uz Marka Kovača, distributera prirodnih vina iz Francuske, Italije, Slovenije, Austrije i Hrvatske, zajedničkim snagama pokrenuo revoluciju prirodnih vina u Bangkoku. Vladimir je u suradnji s Gagganom upravo otvorio i vrlo zanimljiv wine bar Wet koji svakako posjetite budete li u prilici.

Bangkok
Mihara Tofuten

Gaa
Izuzetno talentirana i mlada, ali s bogatim kuharskim iskustvom, chefica Garima Arora vodi restoran Gaa koji se nalazi nasuprot restorana Gaggan. Prva Indijka u povijesti čiji je restoran dobio Michelinovu zvjezdicu iskustvo je stjecala gotovo dvije godine uz Gordona Ramseyja u restoranu Verre u Dubaiju, zatim tri godine uz bok Renéa Redzepija u slavnom restoranu Noma i na kraju radeći s Gagganom koji je investirao i potaknuo je da otvori vlastiti restoran. Moderna i eklektična kuhinja koja kombinira indijsku, tajlandsku i skandinavsku kuhinju na visokom nivou oduševila nas je u potpunosti.
Sühring
Braća blizanci, Mathias i Thomas Sühring, godinama su radili po prestižnim restoranima u Njemačkoj, Nizozemskoj i Italiji, kada su odlučili započeti neobičnu priču te otvoriti restoran u Bangkoku, u kojem ujedinjuju njemačku haute cuisine i tajlandsku kuhinju. Restoran se nalazi u prekrasnoj vili iz 1970. godine s tropskim vrtom i nudi dva degustacijska menija od 8 i 12 sljedova. World’s 50 Best Restaurants prošle ih je godine uvrstio na 54. mjesto, dok ih je Michelinov vodič ovjenčao s dvije zvjezdice. U svom su nas restoranu ugostili na večeri sa svojim dugogodišnjim mentorom, chefom Svenom Elverfeldom koji u Wolfsburgu, unutar hotela Ritz Carlton, vodi restoran Aqua koji nosi tri Michelinove zvjezdice.

Bangkok
Gaa

Mihara Tofuten
Jedini tofu omakase restoran ikad otvoren izvan Japana poslužuje degustacijski menu sa 16 jela, gdje u svakom od njih glavnu ulogu ima, pogađate, tofu. Tofu dolazi iz malog grada Kashima iz prefekture Saga u Japanu, gdje ga još od 1961. godine izrađuje obitelj Mihara po najvišim standardima. Chef Masa pripremio nam je nezaboravan ručak, za vrijeme kojeg je sommelier Brendan ovu delikatnu hranu sljubio s prirodnim vinima i sakeom. Apsolutno sve namirnice svakodnevno dolaze iz Japana. Yuba mille feuille, Yuki tofu caprese, Somen (japanska verzija noodlesa) u mliječnom tofu dashiju, kao i nevjerojatni okusi i teksture deserata, jela su koja ostaju duboko u sjećanju kao male perfekcionističke gastro-bravure.
Kyo Bar
Inspiriran japanskim kaisekiem, mlad i samouk pastry chef Dej Kewkacha otvorio je u šoping-centru Siam Paragon dessert bar koji nudi isključivo deserte. Bar je koncipiran kao chef’s table s 14 sjedećih mjesta, gdje pred vama mladi slastičar slaže, ne samo vizualno, već i okusima predivne i kompleksne deserte.
Kling Pak Sod
Kling Pak Sod je obiteljski restoran u četvrti Prasanmit u kojem uglavnom jedu lokalci i nema turista, a jedan je od omiljenih Gagganovih restorana s južnotajlandskom tradicionalnom hranom. Kuhinju vodi 72-godišnja gospođa i pravo je mjesto želite li kušati autentične okuse Tajlanda.

Bangkok
Samouk pastry chef Dej Kewkacha kreira jedne od najboljih deserata na svijetu

Krua Apsorn
Posjetili smo i restoran Krua Apsorn, omiljeni restoran tajlandske kraljevske obitelji, a među punim stolom različitih jela oduševio nas je Kai Foo Boo (jedna od inačica omleta od jastoga), ali i jastog u žutom čiliju.

Krua Sa Ros Chad
Obiteljski restoran koji također poslužuje tradicionalnu tajlandsku hranu na visokom nivou je Krua Sa Ros Chad. Divna jela s jastozima, curryjem, noodlesima, sve decentno začinjeno, te vrlo slasno i privlačno.
Chatuchak
Chatuchak je najveća tržnica u Aziji i prostire se na gotovo 35 hektara. S više od 15.000 štandova dnevno je posjeti više od 200.000 ljudi. Ribe, školjke, rakovi, meso, začini, voće i povrće, street food hrana, ovdje možete danima hodati i čini se kao da tržnici nema kraja. Tržnica Chatuchak otvorena je 1942. godine i nudi mnogo različitih vrsta robe, uključujući antikvitete, umjetnine, elektroničke uređaje, kućne ljubimce, hranu i pića, namještaj, odjeću, sve što možete zamisliti. Među tolikom ponudom pronađe se štošta, pa je tako Chatuchak vlastima poznat i kao centar za trgovinu ilegalnim životinjama. Ovdje smo se opskrbili vrhunskim kvalitetnim začinima, voćem neobičnog izgleda i okusa, čipsom od svinjskih njuškica, sušenim kozicama, namazom od jastoga i sličnim delicijama.
Vratit ćemo se u Bangkok. To je sigurno. Rapsodija boja, mirisa, živopisne scene s ulica, nevjerojatni Chinatown i osjećaj pravog gostoprimstva. Kulturne baštine, prekrasnih hramova i umjetnosti nismo se ni dotaknuli, a vjerujte mi, to je također opsežna i bogata tema o kojoj bismo mogli puno pisati i koja je još jedan od aduta da posjetite ovaj nevjerojatni grad.

Fotografije Hrvoje Petrić

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija grad Zadar Destinacije

Grad Zadar: Oscar za zalazak sunca

Grad Zadar je usprkos svemu zadržao identitet gradskog i urbanog središta, pa vas, za razliku od drugih obalnih gradova, šetnjom kroz labirint drevnih ulica, ne …

Ovo je fotografija Croeat dostave Jahting

Croeat: Najbolji dio svake plovidbe

Croeat je profesionalni dobavljač hrane i jamac za izvrsnu hranu i piće, kao i za svakodnevne potrepštine, koji djeluje duž hrvatske obale Tvrtka nudi usluge …

Ovo je fotografija pidoče i čaše rose vina Hrvatska

Taste Like Dalmatia Šibenik zavodi okusima šibenskog kraja

Neka vas od 3. do 6. lipnja zavedu okusi šibenskoga kraja. Doživite vina, maslinova ulja, rakije i craft piva kroz manifestacije ‘Dani otvorenih kušaonica’ te …

Ovo je fotografija mjesta Povlja, Brač Plovidba

Mali biseri na sjevernoj obali otoka Brača

Premda se otok Brač nalazi u neposrednoj blizini Splita, njegove sjeverne obale većini su nautičara nepoznate, a među njima se nalazi nekoliko bisera koji bi …

Ovo je fotografija vinograda na poluotoku Pelješac Plovidba

Pelješac: Poluotok soli, kamenica i vina

Mikrokozmos za sebe – poluotok Pelješac – i danas je svojevrsna ‘terra incognita’ kao i u dugim stoljećima dubrovačke republike, kada se dijelio na urbani …

Ovo je fotografija Otoka Prvić Destinacije

Otok Prvić: Nenametljiv prvak šibenskog arhipelaga

Otok Prvić, sa svoja dva mjesta – Šepurinama i Lukom, jedan je od onih otoka koji kao da plutaju u svom vlastitom moru, pa i …

Ovo je fotografija Impatia stol za stolni tenis Luksuz

Društevene igre omiljen su način zabave

Bez obzira na modernu tehnologiju, društvene igre ostale su omiljeni način zabave. Bilijar, stolni nogomet ili Lego pravi su klasici koji oduševljavaju i djecu i …

Ovo je fotografija Croatia Yachting- nova korporativna stranica Jahting

Nova Croatia Yachting korporativna stranica

Kao i do sad, Croatia Yachting želi omogućiti što bolji doživljaj Yachtinga – bilo da se radi o čarteru, prodaji brodova ili posebnim čarter menadžment …

Ovo je fotografija novi Tudor satovi 2021 Luksuz

Novi Tudor satovi u 2021.: Bezvremenski i elegantni

Švicarska urarska tvrtka Tudor otkrila je svoje najnovije modele i predstavila dvije nove verzije popularnog sata Black Bay Fifty-Eight, Black Bay Chrono i nova izdanja …

Ovo je fotografija Heritage Hotel Martinis Marchi Hrvatska

Živo ljeto na Šolti: Mjesečina u Martinis Marchiju i kino pod zvijezdama

Kad stignete u luku Maslinica, šarmantno ribarsko mjesto na otoku Šolti, prvo što ćete primijetiti bit će impresivna palača baštinskog hotela Martinis Marchi iz 18. …

ovo je fotografija pogled iz sobe, Hotel Armerun Hoteli

Heritage Hotel Armerun: U gradskoj jezgri Šibenika

Heritage Hotel Armerun smješten u srcu grada Šibenika u potpunosti je renovirana povijesna lokacija i pretvoren je u hotel baštine Hotel raspolaže sa 17 smještajnih …

Ovo je fotografija jedrilice Jahting

Yacht-Pool: Sigurna plovidba već 45 godina

Logičan koncept, predanost i pozitivno iskustvo klijenata pretvorili su Yacht-Pool u jednog od vodećih osiguravatelja za jahte Yacht-Pool je 1976. godine osnovao dr. Friedrich Schöchl, …

Scroll to Top