Absolute 58 Fly na testu: Komforni bestseller4 min
00:02:26
00:02:26

Nova jahta u sebi nosi IPS pogon, ima velike staklene površine s novim dizajnom bočnih prozora, spektakularnu pramčanu kabinu i lijepu notu talijanskog dizajna

Rijetke su prilike da neki model najboljih svjetskih brodogradilišta ima svoju svjetsku premijeru na Jadranu. Na sajmu Internautica u Portorožu, upravo je to bio slučaj s jahtom Absolute 58 Fly, koja je tamo zablistala u punom sjaju.

Ta prezentacija nije došla slučajno, za tako značajan događaj u ‘našim’ vodama zaslužna je tvrtka Adriatic Wave koja godinama bilježeći porast prodaje i snažno afirmirajući plovila Absolute u regiji prema domaćim i stranim kupcima. Izlaganje nove ‘pedesetosmice’ i prilika da baš oni prvi pokažu atraktivnu novu jahtu došla je kao nagrada za njihov izuzetno uspješan rad.

Absolute 58 Fly krmena platforma

Absolute je postao neizostavan brend u našim marinama. A izložena jahta na najboljem je putu da postane još jedan ‘bestseller’ za Adriatic Wave. Ta tvrtka je prilikom prezentacije jahte upriličila i lijepi event za veliki broj uzvanika. O brodu je govorio Julijan Višnjevec, urednik slovenske revije Val Navtika, nakon čega su Mario i Gimmy zahvalili prisutnima, što je bio znak da zabava može početi.

Mi smo se zabavili proučavanjem novog plovila u koji je Absolute uložio sve svoje dugogodišnje znanje. Absolute 58 Fly zamjenjuje model od 56 stopa, s mnogim novim odlikama, a kao prvu možemo istaknuti oblik trupa s novim prozorima i okomitim pramcem.

Absolute 58 Fly salon

Novi je projekt za petnaest centimetara širi od svog prethodnika, ali je po volumenu značajno veći, a tu veličinu ćete primijetiti odmah nakon dolaska na plovilo. Široki bočni prolazi okružuju plovilo koje, osim na koritu, ima produljene prozore, a uz razmu s ‘izrezanim’ bokovima vidljivost se iz salona povećava, tako da je ulaskom u interijer količina dnevnog svjetla neznatno smanjena u odnosu na eksterijer, te možete uživati u lijepom pogledu na okolinu.

Odmah na ulazu, s lijeve je strane smještena kuhinja L-oblika koja jednako dobro poslužuje i kokpit i salon, a krasi je i pomična staklena stijenka kojom se kuhinja odjeljuje od ostatka salona. Tako koncipirana, kuhinja ima puno korisnog prostora, a zauzima minimum mjesta. Preko puta nje nalazi se mala blagovaonica s pomičnim stolom, a u prednjem dijelu smještena je sofa U-oblika i kormilarsko mjesto s dva sjedala. Pokraj kormilarskog mjesta nalaze se vrata za izlazak na palubu i Volvo IPS joystick na dohvat ruke kormilaru.

Absolute 58 Fly vlasnicka kabina

Silaskom u potpalublje dolazimo do glavnih aduta nove jahte. Osim što je ona jedina koja u svojoj klasi ima tri kabine i tri toaletna prostora s odvojenim tušem, ulaskom u pramčani dio postaje nam jasno kako ona zapravo ima dvije vlasničke kabine. Naime, zbog novog oblika pramca i ukoso položenog kreveta, pramčana je kabina ogromnih dimenzija, što se može reći i za njezin toaletni prostor.

Prava vlasnička kabina nalazi se u krmenom dijelu s ‘king size’ krevetom i visokim prozorima, pa vam, ako plovite ovom jahtom, ostaju slatke brige gdje ćete spavati. I treća kabina ima mogućnost spajanja kreveta u bračni, ali ona je ipak manjih dimenzija i ‘twin’ konfiguracija će dobro poslužiti za goste ili djecu. Cijelo potpalublje i glavna paluba uživaju u prostranosti i zahvaljujući visini stropova.

Absolute 58 Fly zracna fotografija

Sljedeći veliki prostor na brodu je gornji most, produljen prema krmi i s krutim pokrovom na koji se prema krmi može ugraditi dodatna zaštita od sunca; taj prostor je gotovo identičan kao na modelu od 60 stopa. U prednjem dijelu gornjeg mosta je kormilarsko mjesto i novo rješenje kojim se ‘u sekundi’ sjedište pretvara u sunčalište. Još jedan vanjski prostor nalazi se na pramcu, na kojem redizajnirano sjedište ima i vlastiti hi-fi sistem. Svi vanjski prostori presvučeni su novom vrstom sivih tkanina.

Mi bismo istaknuli i uronjivu krmenu platformu, uz koju se u spremište u krmenom zrcalu može instalirati i vanjski roštilj i sudoper. Tu je i ulaz u četvrtu, najčešće skipersku kabinu, koja ima zaseban toaletni prostor i bitna vrata prema strojarnici.

motorna jahta pramcani lounge

A u njoj se kriju motori kojima Absolute duguje svoj globalni uspjeh. Volvo D8 od 600 konjskih snaga zajedno s novim IPS-800 propulzijskim sustavima srce su ove jahte, čija projektirana brzina je 32 čvora.

O plovidbi za vrijeme dovođenja jahte u Portorož u uvjetima jake bure, Gimmy Valente nam je kazao: ‘Brod se na moru ponaša nevjerojatno mekano, radi se o sasvim novom dizajnu korita. Testirali smo ga uz 20 čvorova bure i za vrijeme cijele plovidbe ni jednom nismo primili val u vjetrobransko staklo. Testirali smo i potrošnju koja je pri brzinama između 20 i 30 čvorova između 6,5 i 7 litara po milji; po meni je idealna brzina krstarenja ako je vrijeme lijepo između 20 i 25 čvorova’.

Na testu je jahta postigla 30 čvorova maksimalne brzine, za što joj je trebalo 30 sekundi. Nova jahta ima i niz korisnih ‘sitnica’ poput spremišta za kabele struje ugrađenog u krmene stube, novi sistem prozora bez upora, nova LED svjetla s prigušivačem svjetlosti, a testirani primjerak ima i pripremu za stabilizator i desalinizator. Nije nam čudno što je Absolute rasprodao 58 Fly u sljedećih godinu dana, a tome se još manje čudimo kada je za ovako velik i sadržajan brod početna cijena nešto manje od milijun eura.

Absolute 58 Fly tehnički podaci
Duljina: 17,24 m
Širina: 4,80 m
Spremnik za gorivo: 2.000 l
Spremnik za vodu: 600 l
Motori: 2x Volvo D8 (2×448 kWz/2×600 KS)
Pogon sustav: IPS-800
Najveća brzina: 30 čv.
Brzina krstarenja: 25 čv.
Graditelj: Absolute
Zastupnik: Adriatic Wave

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above