Zaluka Heritage Estate: Imanje iz najljepše bajke3 min

Podno Medvednice smješten je Zaluka Heritage Estate jedinstven prostor stvaran punih četiri desetljeća u kojem se isprepliću povijest Zagreba, autohtoni objekti i ručno izrađen namještaj

Bajke i legende su kao književna vrsta nastale na narodnim pričama u kojima su obitavale vile, vještice, čarobnjaci i ostala tajnovita bića. Zaluka Heritage Estate jedna je takva bajka nadomak Zagreba koju je stvarao Miljenko Milinović posljednjih četrdesetak godina. I kao kod svake prave bajke ili legende njezina se priča prenosila usmenom predajom ili osobnim iskustvom.

Zaluka Heritage Estate
Ne, niste pogriješili. Zaluka Heritage Estate izgleda kao mjesto iz bajke

Zaluka je 15-ak minuta od centra Zagreba

Kao jedan od rijetkih medija Yachts je imao priliku zaviriti u jedan poseban svijet smješten samo 15-ak minuta vožnje od centra Zagreba čim lokalna cestica započinje pratiti vijugavi ritam obronaka Medvednice.

Zaluka Heritage Estate je mjesto na kojem je Miljenko Milinović provodio djetinjstvo, a sada je odlučio prilagoditi kako on to voli reći cirkularnoj ekonomiji, odnosno živjeti, raditi i izlagati na istom mjestu. Autohtoni smještajni objekti i prostor s pedesetak sjedećih mjesta za ekskluzivna događanja, opremljeni su ručno rađenim unikatnim namještajem i umjetninama, a jedinstvena wellness, spa i glamping zona i kolekcija temeljito obnovljenih povijesnih kraljevskih (i elektro!) kočija, samo su dio imanja.

Zaluka Heritage Estate

Zaluka Heritage Estate prvi kat glavne zgrade

Unutrašnjost Zaluke
Svaki predmet na imanju Zaluka ima svoju osobnu priču

Sam ulazak kroz vrata imanja dovodi vas do kuće koja je nekada davno bila ciglana u Dobovi. Rastavljena je prenesena u Zaluku gdje je ponovno sastavljena i pretvorena u glavni objekt u kojem je veliki prostor za pedesetak ljudi. Ulaskom u unutrašnjost i pogledom po prostoriji počinju vas obuzimati asocijacije. Grička vještica, romani Janka Matka, Igra prijestolja, prstohvat genijalnosti Dalija i Gaudija….Kreativa i mašta Miljenka Milinovića radila je prekovremeno posljednjih desetljeća.

Jedinstvena izložba kočija

‘Sve je nastalo u mojoj glavi. Bez ikakvih nacrta. Znao sam raditi i 15 sati dnevno jer sam ovo imanje želio staviti u funkciju. Zamislio sam ga kao spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ovo je moja radionica uspomena u kojoj su dobrodošli svi koji žele uživati u malom komadiću raja, priča Miljenko Milinović dok nas vodi kroz prostor.

Glamping šator

Zaluka Heritage Estate

Zaluka Heritage Estate
Zaluka Heritage Estate ima skoro 8000 kvadrata i smještena je gotovo uz sam rub Medvednice

U oči upadaju neobičan luster napravljen od vinskih čokota, stolice koje svojim oblicima podsjećaju na grane, ručno oslikani tanjuri… Zaluka osvaja atmosferom i originalnošću. Emotivno, kreativno, neobično, jedinstveno, bajkovito, iskreno, čarobno. Koji god epitet upotrijebili sjajno će opisati dušu imanja.

Mali šumski put vodi na drugi dio imanja koji je namijenjen spa, wellnessu i glampingu. Armstarkov jacuzzi, mala ‘hižica’ u kojoj je sauna, glamping s pogledom na čarobne zelene brežuljke i šumom potočića koji djeluje bolje od najbolje muzike za opuštanje. Iduća postaja u Zaluki gdje nas Miljenko Milinović vodi je mjesto gdje čuva svoje bebe.

Kočija
Posebnost Zaluke su i kočije. U ovoj na slici vozio se i Car Franjo Josip

A te bebe su kočije koje su nekada putovale na liniji Zagreb – Beč. Jedna je bila izložena i tijekom prosinca na sajmu lijepih i vrijednih stvari Zagreb Winter FairYtale, a ponos Zaluke je crveni primjerak na električni pogon. Zaluka Heritage Estate službeno je otvorila svoja vrata. Ovaj sljemenski komadić raja jedna je fascinatna priča o tome kako bajke i dalje postoje…

Fotografije Petar Santini, Mišo Sorić i Zaluka

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above