Water Revolution Foundation: Zaštita i očuvanje planeta4 min

Water Revolution Foundation je od svog osnivanja 2018. postao jedna od najprominentnijih inicijativa s ciljem neutraliziranja otiska superjahting industrije, uz promicanje održivih tehnologija i praksi unutar nautičke industrije

Ove godine je pod patronatom UN-a započet projekt pod imenom ‘Ocean Decade’, s ciljem razvijanja i implementiranja znanstvenih rješenja za zaštitu i očuvanje oceana. Kako mora i oceani iz atmosfere apsorbiraju više od 1/4 ugljikova dioksida, jasno je koliko je važno da se njihovo zdravlje ozbiljno shvati i unaprijedi. Zaklada Water Revolution Foundation (WRF) od svog osnivanja, 2018. na Superyacht Forumu, postala je jedna od najprominentnijih inicijativa s ciljem neutraliziranja otiska superjahting industrije, uz promicanje održivih tehnologija i praksi unutar nautičke industrije.

Ovo je fotografija superjahte
WRF je nastao zbog problematike vezane uz superjahting industriju

Uz predstavnike vodećih brodogradilišta, poput Feadshipa, Lürssena i Benettija, ukupno 13 ‘anchor’ partnera, ali i utjecajnih organizacija i pojedinaca (14 korporativnih partnera), poput dizajnera Philippea Brianda ili osnivača Superyachts Timesa Martina Redmaynea, ova neprofitna zaklada kroz razne projekte, ali i lobiranja, nastoji strukturalnim promjenama ne samo podići svijest o zaštiti oceana, već zauvijek promijeniti neke zastarjele standarde nautičke industrije, a upravo veliki igrači u nautičkoj industriji imaju utjecaj da generiraju pozitivne promjene.

WRF kao platforma savršeno se uklapa u tu agendu, jer držati balans između interesa svih aktera, brodogradilišta, inženjera, dobavljača, vlasnika jahti, dizajnera, ali i usklađivanja s IMO propisima, nije lagan ni jednostavan posao, te zahtijeva niz stručnjaka na pravim pozicijama. WRF je nastao prvenstveno zbog potrebe adresiranja problematike vezane uz superjahting industriju, a okolnosti su se posložile u najboljem trenutku, u trenutku tranzicije industrije s fosilnih goriva na zelene i alternativne izvore energije, te kad korištenje održivih tehnologija i materijala nije samo pitanje osviještenih zagovaratelja čišćeg i zelenijeg planeta, već imperativ kojim se zajednički treba adresirati realitet i sve crniji scenarij koji klimatske promjene ‘ispisuju’ našoj civilizaciji.

Ovo je fotografija morskog sisavca

Ovo je fotografije morskog sisavca
Prvi odobreni crowdfunding projekt WRF-a jest projekt Important Marine Mammal Areas

Jasno je kako su svjetska mora i oceani, kao najvažniji resurs, ujedno i najugroženiji, te stoga WRF nastoji proaktivno sudjelovati u mijenjanju legislative na međunarodnoj razini. Suradnja s raznim institucijama pružila je priliku za provođenje 16 studija (case studies), osam menadžerskih kursova ‘Sustainability in practise’, te više od stotinjak izučenih profesionalaca u nautičkoj industriji. Prvi odobreni crowdfunding projekt WRF-a jest projekt Important Marine Mammal Areas (IMMA), koji je postojeći program unutar IUCN-a (International Union for Conservation of Nature) o zaštićenim područjima morskih sisavaca.

Da bi uopće krenuli od neke točke, znanstvenici su ovim projektom utvrdili ugrožena područja za morske sisavce (ukupno 159 detektiranih), nakon čega bi se putem lobiranja državnih institucija, međuvladinih organizacija, skupina za očuvanje, ali preko šire javnosti, podržalo vraćanje balansa u ugroženim područjima.

Ovo je fotografija morskog podmorja, klimatske promjene
Sve aktivnosti WRF-a su znanstveno vođene, s visokom razinom detalja

Stoga je niz pozitivnih reakcija u medijima izazvala vijest kako se nekoliko istaknutih svjetskih brodogradilišta – Abeking & Rasmussen, Amer Yachts, Baglietto, Feadship, Gulf Craft, Heesen Yachts, Horizon Yachts, Lürssen Yachts, Oceanco, Royal Huisman, Sanlorenzo, Silveryachts, Southern Wind, Tankoa, Turquoise jahte i Vitters – obvezalo postaviti novi strukturni pristup za ponovno ulaganje u regeneraciju i očuvanje oceana na temelju bruto tonaže (BT) jahti koje isporučuju, te su pozvali i druga brodogradilišta da im se pridruže kako bi se prikupila potrebna financijska sredstva (oko 555.000 eura) za ovaj važan program očuvanja oceana.

U praksi brodogradilišta su obećala donirati 1 euro po bruto toni koje su isporučili u 2021. Za svaku isporučenu novu jahtu brodogradilišta će reinvestirati putem zaklade Water Revolution u IMMA-u za svoj sjevernoatlantski projekt koji počinje početkom 2022. godine. Međutim, ova zaklada pruža i priliku mladim znanstvenicima da unaprijede rad zaklade, stoga se timu WRF-a nedavno pridružila Jelena Dolecek, mlada inženjerka s fokusom na biomaterijale i obnovljive izvore, koja se savršeno uklapa u profil tima koji predvodi WRF.

Ovo je fotografija marine za superjahte

‘Sve aktivnosti WRF-a su znanstveno vođene, s visokom razinom detalja. Superjahting industrija je prilično konzervativna i sa svojim svježim stajalištem autsajdera i mojim inženjerskim načinom razmišljanja mogu uvelike doprinijeti poticanju održivosti u sektoru. Financijski položaj i poduzetnički način razmišljanja vlasnika čine superjahting sektor igralištem za implementaciju inovativnih tehnologija i materijala. Rad na pružanju vidljivosti održivim tehnologijama putem naše baze održivih rješenja je inspirativan i daje mi priliku da stupim u kontakt sa širokim krugom zainteresiranih tvrtki i pojedinaca. Jedinstvena mješavina zaštite okoliša, institucija i industrije pruža mi strmu krivulju učenja i poticajnu stratešku zagonetku’, zaključuje Dolecek.

Tekst Filip Bubalo
Fotografije Water Revolution Foundation

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above