Swan 78

by Yachts Croatia

Kada promatrate svijet luksuznih jedrilica, svaki je model po nečemu poseban, a novi Swan poseban je gotovo po svemu

Novi model legendarnog finskog proizvođača Nautor imali smo prilike testirati prošlog lipnja u mjestu Pietarsaari na sjeveru Finske, gdje se nalazi proizvodnja čuvenih jedrilica Swan. Toga sunčanog i, za mediteranske pojmove, prohladnog dana s nama je na moru bio i German Frers, navalni dizajner jednakog ugleda kao što je i marka Swan, čije je zaštitno lice već gotovo četrdeset godina. I njemu je to bila prva plovidba na najnovijem modelu koji je po njegovu projektu izgradio Swan, pa smo imali neočekivanu priliku uživati i u komentarima toga starog morskog vuka, gotovo nepresušnog znanja o jedrilicama. S nama je bio i Vanni Galgani, osoba zadužena za razvoj novih jedrilica u Swanu, čije zamisli je tržište očito jako dobro prihvatilo. Naime, osim ove jedrilice, Swan je na sajmu u Düsseldorfu predstavio i ‘broj manji’ Swan 65 koji zajedno s ovim i modelom Swan 54 predstavlja komercijalnu budućnost brenda.

Swan 78

Skandinavski elegantna unutrašnjost dopunjena je finim detaljima od šivane kože

Frers je za kormilom komentirao lakoću upravljanja jedrilicom, u koju se osobno došao uvjeriti. Swan 78 koncipiran je kao cruiser racer, zadržavajući dobre performanse usprkos visokoj razini komfora koji jedrilica nudi, za koji Frers kaže da je maksimum koji u ovu veličinu može stati. Zbog toga je upravljivost jedrilice izuzetno bitna, za koju je zaslužna konfiguracija s dva kormila. I sami smo se uvjerili kako je lako stajati za kormilom i upravljati 24-metarskom ljepoticom pod jedrima, koja svoju magičnu privlačnost, prije svega, duguje fantastičnom dizajnu vanjštine. Čiste i jednostavne linije teku od pramca do krme, a svaki pogled na jedrilicu u njezinu prirodnom okruženju jednostavno ostavlja bez daha. Svi konopi za kontrolu jedara (kojih i nije mali broj) provedeni su ispod palube i dovedeni do kormilara kojem je na raspolaganju i niz hidrauličkih sustava koji olakšavaju trimanje jedara i jarbola. U jedriličarskom smislu Swan 78 je visoko automatiziran stroj kojim upravljate s nekoliko jednostavnih gumbova koji su povezani s najboljom tehnologijom današnjice.

Swan 78

Swan 78 građen je s dvije osnovne konfiguracije unutrašnjosti, s vlasničkom kabinom u pramcu ili krmi, s jednom VIP kabinom i dvije twin

Mi smo imali sreću jedriti na inačici s višim jarbolom i dubljom kobilicom građenom za njemačkog ljubitelja regatnog jedrenja, a performance paket je uključivao i duži ‘baštun’, karbonsku oputu, ‘square-top’ glavno jedro, klizač za glavno jedro i dodatne vinčeve. Regatni duh ove jedrilice nimalo nije kompromitirao, po nama, jednu od najljepših karakteristika ovog modela, a to je tri i pol metra dug kokpit s višefunkcionalnim stolićima u sredini, koji je odijeljen od kormilarske pozicije i koji, u kontekstu života na brodu, predstavlja pravi centar ove jedrilice. Krov kabine i posebno pramac nude velike površine besprijekorno obložene tikovim drvom koje vas pozivaju da tamo provedete mirne trenutke na sidru. Swan 78 građen je s dvije osnovne konfiguracije unutrašnjosti, s vlasničkom kabinom u pramcu ili krmi, s jednom VIP kabinom i dvije twin. Tu su i kabina za posadu te velika brodska kuhinja, a nama se svakako svidio i veliki beach club koji čini krmena platforma širine gotovo četiri metra.

Swan78

Srce broda je tri i pol metra dug kokpit, opremljen s više funkcionalnih stolića s obiju strana, logički odijeljen od krme

Dizajn unutrašnjosti može se opisati kao skandinavska elegancija s dodirom talijanske profinjenosti, a definira je jednostavnost i logika brodskih cjelina, po kojem se gotovo možete kretati zatvorenih očiju. Završna obrada može se mjeriti sa superjahtama, gdje ovaj model cjenovno i pripada. Ono što nećete primijetiti obilaskom ove jedrilice je njezina prava kvaliteta koja je kompatibilna s vrhunskom estetikom proizvoda. Konstrukcija s obilatom upotrebom ugljičnih vlakana i pažljivo biranim pojačanjima, superlagane i čvrste pregrade, posvećenost svakom detalju i izbor brodske opreme po kriteriju kvalitete (primjerice, izbor motora ovisi o karakteristikama broda) nešto je neusporedivo s bilo kojim drugim proizvođačem. Dobro došli u svijet Swan!

Tehnički podaci

Duljina: 23,99 m
Širina: 6,40 m
Gaz: 4,00 m
Spremnik za gorivo: 2000 l
Spremnik za vodu: 1300 l
Istisnina: 42.600 kg
Motor: 190 KS HP
Površina glavnog jedra: 196 m2
Naval dizajn: German Frers
Graditelj: Nautor’s Swan
Zastupnik: Ocean Adventure

Fotografije Nautor’s Swan

Absolute 62 Fly
Fjord 44 Open