Jacques Zolty: Deklaracija uspjeha3 min

Top-model, glumac, fotograf i kreator, voljenom karipskom otočiću Saint Barthsu posvećuje svoje nove kolekcije mirisa te odjeće i modnih dodataka

Vjerojatno je pitanje dana kada će se o njegovu životu snimiti film. Ne zato jer je nešto revolucionarno izumio, pronašao spasonosan lijek ili poveo silnu vojsku u nevjerojatne pothvate. Naprotiv, Jacques Zolty je zaslužio pažnju stilom svog života: jedino čime se bavio bilo je to da živi život po vlastitim pravilima, onako kako on hoće. A manira u kojoj mu je to uspjelo i okolnosti u kojima je ‘u svom filmu’ odvrtio minula desetljeća ono su što neosporno inspirira.

Ovo je fotografija kreatora Jacques Zolty

Njegov bi život nalik na suvremenu bajku, naime, mnogi poželjeli. Nekadašnji top-model i povremeno glumac, potom – što je i danas – fotograf, te više od desetljeća i kreator mirisa, nedavno je lansirao i kapsula-kolekciju odjeće i modnih dodataka. Jacques Zolty vitalni je sedamdesetogodišnjak koji od 1983. živi na karipskom otoku Saint-Barthélemy, koji se u svakodnevnom govoru skraćeno naziva Saint Barths.

Jacques Zolty – od ležernosti je napravio dobar posao

Otočić, kojem je 1493. Kristofor Kolumbo dao ime po svom mlađem bratu Bartholomewu Columbusu, odavna je statusna destinacija privilegiranih i ultimativna luka najraskošnijih jahti na svijetu, koje krajem godine tamo privežu njihovi planetarno poznati vlasnici s A-liste Hollywooda i Wall Streeta te njima slično bogati moćnici sa svih strana svijeta. Rođen u Biarritzu, na atlantskoj obali Francuske, Zolty je očito od rođenja bio osuđen na dvije stvari, uspjeh i život uz more.

Ovo je fotografija parfema Jacques Zolty

Visok i markantan, ovaj je Francuz 70-ih godina prošlog stoljeća žario i palio svjetskim pistama, osvajajući modni tisak za vrijeme revije i kolegice manekenke nakon što bi revija završila. Redovito je pozirao fotografskim legendama Helmutu Newtonu i Richardu Avedonu. Uglađen i šarmantan, imao je u mladosti nevjerojatan uspjeh kao zavodnik, a smirio se uz suprugu i obitelj, kao zreo muškarac, tek na dalekim pješčanim obalama francuskih Kariba.

Pistu je zamijenio fotoaparatom i objektivom pred kojim su mu spremno pozirale dojučerašnje kolegice i nove generacije top-modela. Kada o njima govori, redom ih prijateljski intimno oslovljava samo vlastitim imenom: Kate, Cindy, Claudia, Laetitia… Ništa drukčije nije ni kada se prolazi kroz dugačku listu zvijezda i slavnih svih profila koje je snimio: među njima su pokojna princeza Diana, dizajner Philippe Starck, glumica Uma Thurman, baletan Mihail Barišnjikov.

Ovo je fotografija Jacques Zolty torba

Lako je onda zamisliti da je i svoj parfemski prvijenac kreirao na nagovor, u društvu i uz pomoć vipovaca tog kalibra: ideju je dao dizajner Christian Liaigre, kampanju je snimio Patrick Demarchelier, a ambalažu je dizajnirao Fabien Baron. Potonji je zapamćen kao art-direktor Madonnine knjige Seks, njujorškog Barney’sa, redizajnirao je i američki Harper’s Bazaar za Liz Tilberis, talijanski Vogue za Francu Sozzani i francusko izdanje istog za Carine Roitfeld.

Uspješna kolekcija posvećena St. Barhu, u kojoj je sedam mirisa inspiriranih lokalitetima otoka i navikama njegovih žitelja i stalnih gostiju, nastavljena je petorkom iz Havana Collection, koja mirisima dočarava šarm i strast Kube, te nedavno lansiranim triom pod nazivom Déclaration Love. Dok je ove ekskluzivne mirise u Hrvatskoj moguće naći u Dea Orh concept storeu u rovinjskom Grand Park hotelu, za tek lansiranu kolekciju odjeće i modnih dodataka za plažu i jahtu, za sada treba otići znatno dalje, ili u Monte Carlo ili – na St. Barths!

Tekst Nina Danone
Fotografije Zolty Press

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above