Ferretti Yachts 450 na testu: Iz Cattolice s ljubavlju4 min

Serija fly modela kuće Ferretti Yachts nudi brodove duljine od 45 do 96 stopa i kao da vodi vlasnike od manjega prema većemu. Najnoviji od njih je Ferretti Yachts 450, predstavljen prošlog rujna u Cannesu. Ova krasna fly jahta – najmanja u seriji – idealan je prvi brod za sve koji doista vole more

Kad nas je CEO Ferrettija, gospodin Alberto Galassi, pozvao da se upoznamo s najnovijim modelom serije fly, jahtu je predstavio vrlo ponosno. ‘Nećete vjerovati koliko je prostrana i što smo sve ponudili. Obitelj Zuccon je dizajnirala mali model koji djeluje kao veliki i usto se savršeno uklapa u seriju.’ Galassijev ponos pokazao se opravdanim. Već punih trideset i pet godina studio Zuccon dizajnira modele Ferrettija – ima li boljeg načina da se sačuva originalni DNK kuće? Ferretti Yachts 450, najmanja jahta serije fly, tako dijeli jednake sportske linije s ostatkom svoje serije.

Savršeno uklopljena fly paluba ne narušava dinamičnost njezina profila, a odlikuje se estetikom koja spaja vrlo moderne tendencije i Ferrettijevu klasiku. Na krmu smo stupili preko platforme, koja olakšava i porinuće tendera ili jet skija. Kokpit ima vrata na lijevoj strani, a dovoljno je prostran da služi kao blagovaonica i salon. Povezan je sa salonom staklenim površinama koje mogu potpuno nestati, pretvarajući sve u jedan veliki zajednički prostor.

Ferretti 450 salon
Količina prostora koju su Ferrettijevi inženjeri uspjeli dobiti na plovilu manjem od petnaest metara vrijedna je divljenja

Sva je palubna oprema u kokpitu skrivena dok nije u upotrebi, a neki elementi skriveni poklopcima koji služe kao mini stolići ili podmetači za čaše – kako li samo Ferretti lijepo zna iskoristiti prostor. I kokpit i interijer odmah daju do znanja da su studio Zuccon i inženjeri Ferrettija imali jedan cilj: spoj komfora i praktičnosti.

Kuhinja je izvedena na lijevoj strani, odmah pored ulaza, uređena u orahovu drvu i opremljena elementima Miele, savršeno prikladna i za pripremanje zahtjevnijih gozbi. Slavina nad sudoperom u kuhinji toliko je avangardnog dizajna da isprva nismo ni shvatili čemu služi, a hladnjak i ledenica savršeno skriveni u ormariće prekrivene kožom.

Iz kuhinje se ulazi u salon, koji jednako privlači uređenjem i osvjetljenjem. Fino obrađena koža, skupocjene tkanine i sjajni ili mat lak osnova su uređenja, na kojoj su dizajneri izgradili zanimljivu estetiku punu privlačnih kontrasta. Televizor je skriven u ormarić, a rasvjetni elementi, električno pokretane rolete i moćan klimatizacijski sustav također su diskretno strateški razmješteni za postizanje prave atmosfere.

Upravljačko mjesto smješteno je ispred salona, na desnoj strani pramca i ima pogled od 360 stupnjeva. Raspored elemenata je savršen, a pogled nesmetano pada kamo god treba, dok joystick olakšava kretanje u marinama. Skiper će ondje uživati.

Ferretti Yachts 450 kabina
Uz VIP kabinu u pramcu te vlasničku u punoj širini plovila, u potpalublju se našlo mjesta i za treću kabinu s krevetima na kat

Na donju se palubu silazi stubištem pored upravljačkog mjesta, a na njoj su na primjerku koji smo testirali bile izvedene tri kabine za šest osoba. Vlasnička kabina ima impresivno visok strop i vrlo je prostrana, uređena u drvu oraha i koži, s vrlo lijepim i mekanim tepisima. Ima vlastitu kupaonicu sa staklenom tuš-kabinom i uz sve to dovoljno prostora za naslonjač ili kutak za čitanje.

VIP kabina je slična, također ima vrlo visok strop, a kupaonicu dijeli s trećom, dvokrevetnom kabinom. Eksterijer Ferretti Yachts 450 čak je i predobro zaštićen, pa smo se nekoliko puta sukobili s ogradama i rukohvatima, koje smo ipak morali pohvaliti prilikom spuštanja tendera: sigurnost prije svega. Kad smo tako dobro zaštićenim bočnim prolazima stigli do pramca, dočekalo nas je prostrano sunčalište impresivnih dimenzija.

Ferretti Yachts 450 krmena paluba
Možemo li zamisliti bolje plovilo za obiteljsku plovidbu ovog ljeta? Ferrettijeva ‘entry level’ jahtica letvicu je postavila vrlo visoko

Gornja paluba, do koje se stiže stubama s lijeve strane, izvanredno je prostrana – pogotovo uzmemo li u obzir da je s profila gotovo nevidljiva. Podijeljena na središnji prostor na kojem je izveden salon-blagovaonica, krmu na kojoj se nalazi bar i pramac gdje je izvedeno sekundarno upravljačko mjesto, fly paluba može biti zaštićena od sunca mekanom tendom. Stabilnost je jedan od aduta novog Ferrettija, pa je jahta serijski opremljena žiroskopskim stabilizatorom Seakepeer.

Pokretana dvama motorima Cummins, ovisno o njihovoj snazi jahta može postići brzinu od 31 čvora, a pri brzini krstarenja ima autonomiju od 230 milja. Kvalitetno građena, dobro promišljena u svakom pogledu, od komfora i praktičnosti do stabilnosti i sigurnosti, Ferretti Yachts 450 je uvjerljiv model koji bi mogao postati najzanimljiviji u svojem segmentu. Kompaktna, ali prostrana, idealna je prva jahta za nove vlasnike koji vole otvoreno more, bez obzira na iskustvo.

Ferretti 450 tehnički podaci

Duljina preko svega: 14,20 m
Širina: 4,30 m
Gaz: 1,25 m
Istisnina: 16 t / 19.3 t
Motori: 2x Cummins QSB 6.7
Snaga: 480 KS / 550 KS
Najveća brzina: 29 čv. / 31 čv.
Brzina krstarenja: 25 čv. / 27 čv.
Autonomija pri brzini krstarenja: 230 nm
Spremnik za gorivo: 1.400 l
Spremnik za vodu: 600 l
Dizajner: Zuccon International Project
Graditelj: Ferretti Yachts
Zastupnik: MennYacht

Fotografije Ferretti

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above